PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Παροξυσμός με τo Τζάκ πότ του ιταλικού Superenalotto

Tο τζακ ποτ του ιταλικού παιχνιδιού Superenalotto δεν σταματά την ανοδική του πορεία και συναγωνίζεται τώρα σε γενναιοδωρία το αμερικανικό τυχερό παιχνίδι Powerball.

Μετά την χθεσινή άκαρπη εξάδα, το Superenalotto, στην κλήρωση της ερχόμενης Δευτέρας (αύριο λόγω Δεκαπενταύγουστου δεν θα χρησιμοποιηθεί η κληρωτίδα) θα προσφέρει εκατόν τριάντα πέντε εκατομύρια εννιακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Το αντίστοιχο αμερικανικό παιχνίδι, όμως, το Powerball, απαντά δυναμικά με την αυριανή του κλήρωση, που αναμένεται να μοιράσει εκατόν σαράντα εννέα εκατομμύρια ευρώ.

Στην Ιταλία, όμως, όπως αναφέρουν πολλοί σχολιαστές, υπάρχει, πλέον, μια κοινή επιθυμία: να καταφέρει, το ντόπιο αυτό παιχνίδι που βασίζεται στην κλήρωση έξι εκ των ενενήντα συνολικά αριθμών, να σπάσει κάθε ρεκόρ σε ότι αφορά τα χρηματικά βραβεία. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αν η ποθητή εξάδα, δεν μπορέσει να βρει "ιδιοκτήτη" μέχρι το τέλος του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν το πρωτοφανές για τα ιταλικά δεδομένα τζακ ποτ "κατακτηθεί" σύντομα από κάποιο τυχερό, οι νέες κληρώσεις αναμένεται να είναι κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητες, αφού θα ξεκινήσουν από το ποσό των τριάντα εκατομμυρίων ευρώ.

Τα ταμεία των ιταλικών μονοπωλίων, τους τελευταίους έξι μήνες, εισέπραξαν, χάρη στο Superenalotto, πάνω από εννιακόσια εκατομμύρια ευρώ.

Κατά μέσο όρο, κάθε ιταλός (συμπεριλαμβανομένων και των νεογέννητων) έπαιξε σαράντα έξι δελτία, ενώ, κάθε εβδομάδα, το συνολικό ποσοστό των δελτίων που κατατίθενται στα καφέ-μπαρ και στα καπνοπωλεία που διαθέτουν πρακτορείο για Lotto και Superenalotto, συνεχίζει να αυξάνεται κατά 30%.

TO Facebook ως πεδίο κοινωνικής οργάνωσης

Η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Facebook φέρνει κοντά τους νέους και όχι μόνο, καθώς τα έξυπνα, ευφάνταστα και ενδιαφέροντα γκρουπ που δημιουργούνται ενώνουν πολίτες ποικίλων κοινωνικών αποχρώσεων από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας.

Τα κοινά ενδιαφέροντα και το χιούμορ είναι συνήθως από τους σημαντικότερους παράγοντες που θα κάνουν αρκετό κόσμο να εισέλθει σε κάποιο γκρουπ.

Εκτός από την πλάκα και το πείραγμα, δεν είναι λίγες και οι κινηματικές δράσεις που ξεκινάνε αρχικά από παρέες φίλων οι οποίοι θέλουν να μοιραστούν τις ανησυχίες τους για θέματα όπως η πολιτική, το περιβάλλον, η οικολογία, η φροντίδα αδέσποτων ζώων και τα κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν κατά καιρούς τη χώρα μας και όχι μόνο (για παράδειγμα τα γκρουπ συμπαράστασης σε χώρες όπου διεξάγονται πολεμικές συγκρούσεις).

Αξιομνημόνευτη είναι η δράση εκατοντάδων χρηστών του Facebook κατά τη διάρκεια των γεγονότων του περασμένου Δεκεμβρίου, οπότε και δημιουργήθηκαν γκρουπ μνήμης προς τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, καθώς και άλλα συναφή που καλούσαν τους πολίτες σε κινηματικές δράσεις. Παρόμοια γκρουπ δημιουργήθηκαν και για την περίπτωση της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Ένα άλλο παράδειγμα δράσης αποτελεί γκρουπ που είχε φτιαχτεί για κακοποιημένο σκυλί -τον Λήο- που βρέθηκε στον Πόρο πριν περίπου ένα χρόνο. Το γκρουπ αριθμούσε περί τα 250.000 μέλη και είχε δημιουργηθεί από τον άνθρωπο που βρήκε το -καμένο με οξύ- σκυλί, το οποίο και πήγε σε κτηνίατρο με δικά του έξοδα.

Οι πιέσεις που ασκήθηκαν στον Δήμαρχο Πόρου, για να αναλάβει ο Δήμος τα έξοδα για την θεραπεία και τον εντοπισμό του υπεύθυνου, ήταν μεγάλη από πολλά μέλη που ευαισθητοποιημένα από τις σκληρές εικόνες που είχαν "ανέβει" στον ιστότοπο του facebook, έστελναν e-mail και τηλεφωνούσαν, κάνοντας παράπονα στις τοπικές αρμόδιες υπηρεσίες, ζητώντας τη φροντίδα των αδέσποτων.

Ένα χρόνο μετά, βλέπουμε σε κάθε μαγαζί , αλλά κυρίως σε τουριστικά και πρακτορεία ταξιδιών ειδικό κουτί με την επιγραφή "Βοήθησε και συ τα αδέσποτα σκυλιά", που παρακινεί τους επισκέπτες να δώσουν ότι ποσό είναι διατεθειμένοι, ώστε να βοηθήσουν τα αδέσποτα σκυλιά του νησιού.

Σε άλλες περιπτώσεις φιλοζωικών γκρουπ, απλά μέλη- αλλά και άτομα που ήδη δραστηριοποιούνται σε οργανώσεις- δημιουργούν ομάδες, οι οποίες αναλαμβάνουν να φροντίσουν κακοποιημένα -και μη- αδέσποτα. Το κόστος αναλαμβάνεται από όσους είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οποιοδήποτε χρηματικό ποσό, καταθέτοντας τα χρήματα σε λογαριασμό που έχει ανοίξει σε τράπεζα κάποιο από τα μέλη (που όμως ήδη γνωρίζουν αρκετοί από το γκρουπ, καθώς στο διαδίκτυο αρκετά συχνά ελλοχεύει ο κίνδυνος απάτης).

Άλλα γκρουπ δραστηριοποιούνται και σε άλλες εθελοντικές ενέργειες όπως για παράδειγμα η δεντροφύτευση και ο καθαρισμός δασών, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.

Υπάρχουν αρκετά γκρουπ ακόμα όπου ο κόσμος θα συναντηθεί εκτός διαδικτύου, θα γνωριστεί και θα αναλάβει δράση για τα προβλήματα που τον απασχολούν.

Στην ανάλαφρη πλευρά του Facebook, συναντάμε γκρουπ που η ονομασία τους και μόνο προκαλεί το χαμόγελο. Μερικοί τίτλοι:

"Οι φοιτητές του Εθνικού και Καποδιστριακού είναι οι πιό όμορφοι και έξυπνοι"
"Θα διαβάσει ο μπροστινός/πλαινός/πισινός συμφοιτητής, γιατί να διαβάσω εγώ ?"
"Έχω χαλάσει και γω μιά περιουσία κατά την διάρκεια της εξεταστικής.."
"Πορωμένοι με το διαφανές περιτύλιγμα με τις φουσκάλες που κάνουν τσούκου -τσούκου"
"Ας πεί κάποιος στους παρουσιαστές του καιρού να φύγουν μπροστά από τη Ρόδο"
"Όσο πίνω ομορφαίνεις"
"Eγω θα καπνίζω και μετά το 2010 στην Ελλάδα. Όπου γουστάρω"
"Chuck Norris doesn't need a facebook group, he invented facebook"
"Ο δεκάλογος του τεμπέλη"
"Φονιάδες των χοντρών, διαιτολόγοι"
"Γυναίκες - αναγκαίο κακό"
"Ανάμεσα στους φίλους μου στο facebook υπάρχει και κάποιος που θέλω να δείρω"
"Έχω τρομερές επιδόσεις στο κρεβάτι, μπορώ να κοιμάμαι 35 ώρες σερί!"
"Οικονομία στο νερό. Κάντε ντουζ με μια φίλη/φίλο"
"Και η εκκλησία να πληρώσει στο κτηματολόγιο"
"ΑΗ ΠΟΝΤ"

Ίσως η τεχνολογία να μην είναι όσο αρνητική παρουσιάζεται αρκετά συχνά. Όσο κακό μπορεί να προξενήσει, άλλο τόσο καλό μπορεί να προκαλέσει.

Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τους χρήστες, πολλοί από τους οποίους δείχνουν ότι τους απασχολεί το ο,τιδήποτε γίνεται γύρω τους και μακρυά τους και δεν είναι απλά κάποιοι άνθρωποι ερωτευμένοι με την οθόνη, την οποία θέλουν να κοιτάνε για αρκετές ώρες κάθε μέρα.

Τελευταία έξοδος του καλοκαιριού: «Καταναλωτές Προσοχή!!!»

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών δέχεται, καθημερινά, παράπονα-καταγγελίες Καταναλωτών, για την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών, που παρέχονται στους Καταναλωτές, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Ο 15Αύγουστος πλησιάζει και αποτελεί ευκαιρία, για μια τελευταία «ανάσα», πριν το χειμώνα. Επειδή, λοιπόν, κάθε χρόνο, αυτήν την περίοδο, η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, για να μη γίνουμε θύματα κάποιων «αετονύχηδων».

1. Ελέγχουμε, πάντα, την καθαριότητα του χώρου, στον οποίο πρόκειται να διανυκτερεύσουμε ή να γευματίσουμε.

2. Ζητάμε, πάντοτε, να μας δοθεί ο τιμοκατάλογος (καταλύματος, εστιατορίου, καφετέριας, χώρου διασκέδασης), πριν παραγγείλουμε. Στον τιμοκατάλογο πρέπει, εκτός από τις τιμές, να αναγράφονται και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσφερόμενων προϊόντων, όπως νωπά – κατεψυγμένα, εισαγωγής ή εντόπια κ.λπ.

3. Ζητάμε, πάντοτε, την απόδειξη πληρωμής και ελέγχουμε τις χρεώσεις, με βάση τον τιμοκατάλογο, πριν πληρώσουμε.

4. Δεν πληρώνουμε κουβέρ, που έχει καταργηθεί ή οτιδήποτε άλλο φαγητό ή ποτό μας προσφέρεται, χωρίς να το έχουμε παραγγείλει.

5. Σε περίπτωση, που ο καταστηματάρχης δείξει απροθυμία να ανταποκριθεί, στις παραπάνω λογικές και νόμιμες απαιτήσεις μας, ή σε περίπτωση, που οι τιμές είναι υπερβολικά υψηλές, φεύγουμε από τον συγκεκριμένο χώρο και εξυπηρετούμαστε, από άλλη επιχείρηση.

6. Σε περίπτωση, που το κατάλυμα, στο οποίο διανυκτερεύουμε, δεν τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις, που έχουμε συμφωνήσει, καταγγέλλουμε το γεγονός, στην πλησιέστερη αστυνομική αρχή και στο τέλος, αρνούμαστε την πληρωμή του προσυμφωνηθέντος ποσού.

7. Η άρνησή μας να αγοράσουμε κακής ποιότητας ή υψηλής τιμής υπηρεσίες και προϊόντα θα δώσει ένα μάθημα, στους κερδοσκόπους των διακοπών, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας τους σωστούς επαγγελματίες.

8. Κάθε περίπτωση καταστρατήγησης των δικαιωμάτων μας την καταγγέλλουμε στο ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, Βασ. Ηρακλείου 32, 54624, τηλ.: 2310233333, ώρες 09:00 – 14:30.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών έχει την δυνατότητα να αποκαλύψει τους "κακούς" επαγγελματίες και όλους αυτούς, που βλέπουν τη θερινή περίοδο, ως μια χρυσή ευκαιρία, για να τα "οικονομήσουν" και που δεν σέβονται τους Καταναλωτές - Πελάτες.

Η συλλογική δράση φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.

Στις 2.341,42 το Χ.Α.

Με άνοδο 0,80% στις 2.341,42 μονάδες έκλεισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου. Η συνολική αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 119,1 εκατομμύρια ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 140 ενισχύθηκαν, 65 υποχώρησαν και 113 παρέμειναν σταθερές.

Η γκρινια της συζύγου τον έριξε… στο ποτάμι

Ανυπόφορη ήταν η κατάσταση που αντιμετώπιζε στο σπίτι του τον τελευταίο καιρό ένας Κινέζος οδηγός φορτηγών, αφού η διαρκής γκρίνια της γυναίκας του τον είχε «τρελάνει».

Έτσι, όταν το ζευγάρι βρέθηκε να ταξιδεύει σε ferry boat στον ποταμό Yangtze και η σύζυγός του Zhou δεν τον άφηνε σε ησυχία με την γκρίνια της, το ποτήρι ξεχείλισε για εκείνον.

Οι επιβάτες τον είδαν να τρέχει στο κατάστρωμα με τα χέρια στα αυτιά του και να φωνάζει «Δεν το αντέχω άλλο»!

Τον πλησίασαν να δουν τι συμβαίνει και σε λίγα δευτερόλεπτα έφτασε και η γυναίκα του, η οποία άρχισε πάλι να του φωνάζει και να συνεχίζει να γκρινιάζει.

Αυτό ήταν. Ο Zhou ξεστόμισε αγανακτισμένος «Δεν μπορώ άλλο, θέλω ένα διάλλειμμα» και πήδηξε στο ποτάμι!

Είχε νυχτώσει και παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων του πλοίου να τον εντοπίζουν στα νερά χρησιμοποιώντας φακούς και προβολείς δεν υπήρχε κανένα ίχνος του Zhou.

Όλοι πίστεψαν ότι πέθανε, αλλά λίγες ώρες αργότερα ο Zhou κατάφερε να φτάσει στην όχθη του ποταμού, αφού αναγκάστηκε να κολυμπήσει για περίπου δύο χιλιόμετρα.

Η αστυνομία τον εντόπισε και το ζευγάρι ξαναβρέθηκε το επόμενο πρωί στο αστυνομικό τμήμα, όπου η γκρινιάρα σύζυγος υποσχέθηκε να σταματήσει να του γκρινιάζει τόσο πολύ.

6 μήνες φυλακή γιατί χασμουρήθηκε

Την πιθανότητα να καταδικαστεί σε έξι μήνες φυλάκιση αντιμετωπίζει ένας άνδρας στο Σικάγο των ΗΠΑ, ο οποίος… χασμουρήθηκε την ώρα που βρισκόταν μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου.

Ο 33χρονος Clifton Williams παρακολουθούσε την δίκη του ξάδερφού του, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της κατοχής ναρκωτικών. Την ώρα που ο δικαστής ανακοίνωνε την καταδίκη του κατηγορούμενου, ο Williams χασμουρήθηκε και αυτό έκανε τον δικαστή έξω φρενών.

Ο δικαστής θεώρησε το χασμουρητό προσβολή απέναντι στο δικαστήριο και καταδίκασε τον άτυχο άνδρα σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών.

Την επόμενη εβδομάδα ο Williams έχει ακρόαση με τον δικαστή. Αν ο δικαστής δεχτεί την συγνώμη του, τότε μπορεί να αφεθεί ελεύθερος, έχοντας όμως ήδη περάσει 20 μέρες στην φυλακή.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Νέα τουριστική πολιτική

Τη νέα της τουριστική πολιτική, που έχει στόχο την ανάπτυξη της χρήσης του τρένου και τη διαμόρφωση ειδικών πακέτων προσφορών για οργανωμένους φορείς ή ομάδες, αξιοποιώντας κάθε φορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου, ξεκίνησε να εφαρμόζει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ A.E., σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες της ελληνικής περιφέρειας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναβίωσε το ιστορικό Τρένο του Πηλίου, και αξιοποίησε την πανσέληνο του Αυγούστου, δρομολογώντας ειδικό νυχτερινό τρένο και συμμετέχοντας στη διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης στην πλατεία των Μηλεών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, την επιτυχημένη εκδήλωση θα ακολουθήσει και νέα με τη συμμετοχή της δημοφιλούς τραγουδίστριας, κ. Τάνιας Τσανακλίδου, στις 24 Αυγούστου και την ειδική και πάλι δρομολόγηση του Τρένου του Πηλίου.

Ανάλογα προγράμματα σε συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις πρόκειται να αναπτυχθούν και για τις τουριστικές διαδρομές του Οδοντωτού στο Διακοφτό, του Νέστου, καθώς και της Ολυμπίας.

Όπου υπάρχει ελληνισμός, μια εκκλησία αφιερωμένη στη Παναγιά

Σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, αλλά και όπου ζει ελληνισμός στα πέρατα της κόσμου, υπάρχει και μια εκκλησία αφιερωμένη στη Παναγιά. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν, ειδικά το Δεκαπενταύγουστο, «το Πάσχα του καλοκαιριού», όπως το αποκαλούσε ο Φώτης Κόντογλου, για να προσευχηθούν ευλαβικά στη Χάρη της.

Τη δικιά τους Μεγαλόχαρη, την «Παναγία Σουμελά», μια μικρή και συμβολική απεικόνιση της μακρινής αλησμόνητης πατρίδας τους, έχουν οι Πόντιοι της Αμερικής και του Καναδά, στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων, στο West Milford τού βορείου New Jersey.

Όλα ξεκίνησαν το 1982, όταν ιδρύεται στη Νέα Υόρκη το Ιερό Ίδρυμα «Panagia Soumela Pontion Amerikis, Inc.», με σκοπό την αναβίωση τού Ιερού Προσκυνήματος τού δεκαπενταύγουστου στην «Ποντιακή Γη τού Νέου Κόσμου».

Πολλά χρόνια αργότερα, το 2005, ιδρύεται το «Holy Institution Panagia Soumela, Inc.», που προχωρά στην αγορά ενός οικοπέδου 15,4 στρεμμάτων στο West Milford τού βορείου New Jersey. Στο οικόπεδο υπάρχουν χριστιανική εκκλησία, πολιτιστικό κέντρο και ένα οίκημα. Τον περασμένο Ιουνίου το Ίδρυμα προχώρησε και σε μία δεύτερη αγορά οικοπέδου, όμορου με το υπάρχον οικόπεδο στο West Milford. Έτσι, η συνολική επιφάνεια των δύο οικοπέδων, έφτασε τα 30.8 στρέμματα.

Το ενδιαφέρον των ομογενών για το φετινό 26ο τριήμερο πανηγύρι και Ιερό Προσκύνημα, που θα διοργανώσει το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής, είναι αυξημένο. Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή ελλήνων, και μη, όχι μόνο από τη Νέα Υόρκη, αλλά και από άλλες πολιτείες, όπως η Πενσιλβάνια, το Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη. Για την διευκόλυνση των προσκυνητών το Ιερό Ίδρυμα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί», έχουν μισθώσει τέσσερα λεωφορεία, με τα οποία την Κυριακή θα μεταφέρουν δωρεάν τους ομογενείς, από και προς τη Νέα Υόρκη.

Όπως επισημαίνει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, οι εορταστικές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν αύριο, και θα διαρκέσουν μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, θα αποτελέσουν σταθμό για την περαιτέρω πορεία του Ιδρύματος και για την υλοποίηση της υπόσχεσης που είχαν δώσει κατά την διάρκεια του περσινού πανηγυριού για την μετατροπή του σε πρότυπο εθνικο-θρησκευτικό, πολιτιστικό και ερευνητικό κέντρο των Ποντίων στο Νέο Κόσμο.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση, που καταχωρήθηκε στα ομογενειακά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θα ξεκινήσουν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στις 5 το απόγευμα με την τελετή ενάρξεως του πανηγυριού και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συνοδεία ποντιακής λύρας.

Το Σάββατο 15 Αυγούστου το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα θα ψαλλεί Μέγας Εσπερινός. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας, πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, που φυλάσσεται στο ομώνυμο μοναστήρι στο όρος Βέρμιο, στο χωριό Καστανιά του νομού Ημαθίας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το μεγάλο ποντιακό ξεφάντωμα.

Την Κυριακή, 16 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τον πανηγυρικό όρθρο, και Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευαγγέλου και συνιερουργούντος του Επισκόπου Φασιανής κ. Αντωνίου. Θα ψαλλεί αρτοκλασία και θα τελεστεί μνημόσυνο για τους απανταχού κεκοιμημένους Ποντίους αδερφούς.

Στη συνέχεια θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας και μετά την απόλυση θα ξεκινήσει το πρόγραμμα με τους χαιρετισμούς των επισήμων και ένα πλούσιο παραδοσιακό γλέντι στην ύπαιθρο, με ποντιακή λύρα, χορευτικά συγκροτήματα και πλούσια λαχειοφόρο αγορά.

Φυσικά, οι επισκέπτες θα γευτούν και τα πολύ νόστιμα παραδοσιακά φαγητά που ετοιμάζουν κάθε χρόνο οι πόντιες νοικοκυρές, μαζί με τις πεντανόστιμες πίτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος.

ΑΠΕ Κείμενο: Ριμπά Δ.

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων

Σε επιφυλακή βρίσκεται η δύναμη της τροχαίας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στα εθνικά οδικά δίκτυα, καθώς κορυφώνεται σήμερα η έξοδος των αδειούχων του Αυγούστου, με την ευκαιρία και της γιορτής της Παναγίας. Από τις 4 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων στο ρεύμα εξόδου, ωφέλιμου βάρους άνω του 1,5 τόνου.

Τις πρώτες απογευματινές ώρες, στο ύψος της Υλίκης, σχηματίσθηκε από τα αυτοκίνητα ουρά λίγων χιλιομέτρων, λόγω των εκτελουμένων έργων.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται και τα λιμεναρχεία, καθώς δεκάδες δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί για σήμερα με προορισμό τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τον Αργοσαρωνικό. Συγκεκριμένα από το Λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 32 δρομολόγια, της Ραφήνας 20, του Λαυρίου 8, ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού θα πραγματοποιηθούν σήμερα 55 δρομολόγια.

Πληρότητα 100% και στα δρομολόγια από τον Διεθνή Αερολιμένα Ελεύθεριος Βενιζέλος, ενώ αυξημένη είναι η κίνηση στον ΟΣΕ και τα ΚΤΕΛ.

Σύμμαχος των εκδρομέων είναι ο καλός καιρός, αφού το επόμενο τριήμερο θα επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες με το μελτέμι να διατηρείται το Σαββατοκύριακο στα 6-7 μποφόρ και τη θερμοκρασία να κυμαίνεται λίγο πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και να φτάνει τους 34-35 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στα Χανιά γυρίζει το αυτοκίνητο του Βενιζέλου

Το αυτοκίνητο του Ελευθέριου Βενιζέλου επιστρέφει στο σπίτι της Χαλέπας.
Ένα ζωντανό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, η θρυλική Πακάρ που δέχθηκε τις σφαίρες των πολέμιων του Εθνάρχη στη Λεωφόρο Κηφισίας, γυρίζει -διάτρητη ακόμα από τα πυρά εκείνου του περιστατικού- στα Χανιά.

Πρόκειται για την πλέον σημαντική δωρεά της Λέσχης Φιλελευθέρων, προς το Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος".

Την ερχόμενη Τρίτη, 18 Αυγούστου, στο χώρο του Ιδρύματος, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του εκθεσιακού χώρου που θα φιλοξενεί το αυτοκίνητο του Βενιζέλου στο οποίο επέβαινε εκείνη τη δραματική νύχτα, καθώς και μια πανομοιότυπη Πακάρ, που δωρίθηκε στο Ίδρυμα από Έλληνες της Αμερικής. Ο χώρος, βορειοδυτικό κτίσμα της οικίας του Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, ανακαινίσθηκε και μετασκευάστηκε με σκοπό να φιλοξενήσει τα δύο αυτοκίνητα, ενώ οι επισκέπτες θα βρίσκουν σπάνιο φωτογραφικό υλικό με το ιστορικό της απόπειρας.

Έχουν περάσει 76 ολόκληρα χρόνια από εκείνο το φαινομενικά ήσυχο, αθηναϊκό βράδυ της 6ης Ιουνίου που εξελίχθηκε σε μία από τις πιο δραματικές νύχτες της πολιτικής ζωής του τόπου. Η μαύρη Πακάρ άφηνε το σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά για να μεταφέρει τους υψηλούς καλεσμένους στο σπίτι τους, στο κέντρο της Αθήνας. Ξαφνικά πυροβολισμοί, πανδαιμόνιο, καταδίωξη στη λεωφόρο Κηφισίας.

Ήταν το βράδυ μιας ακόμα εγκληματικής επίθεσης, κατά της ζωής του πολιτικού. Όπως αναφέρει στα Ημερολόγιά της η Πηνελόπη Δέλτα, αναφορά στις φήμες έγινε και κατά τη διάρκεια του δείπνου, λίγες ώρες πριν από την απόπειρα. Ο ίδιος ο Βενιζέλος ψυχραιμότατος απαντούσε: "Ce sons les risques du metier" ("Αυτοί είναι οι κίνδυνοι του επαγγέλματος"), και γελούσε αδιάφορος.

Φθηνό το Internet στην Ελλάδα

Μπορεί η χώρα μας να καταλαμβάνει περίοπτη θέση μεταξύ των ακριβότερων χωρών στην παροχή υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο, κατέχει εξέχουσα θέση μεταξύ των φθηνότερων αγορών όσον αφορά στο κόστος της πρόσβασης στο Ιντερνετ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Κέρδος, κατατάσσεται 15η μεταξύ 29 κρατών-μελών του ΟΟΣΑ αναφορικά με τις τιμές των ευρυζωνικών υπηρεσιών χαμηλών ταχυτήτων (μέχρι 2 Mbps), με το σχετικό κόστος να ανέρχεται για την Ελλάδα στα 26 δολάρια τον μήνα.

Στην εν λόγω κατηγορία η πλέον φθηνή χώρα είναι η Ιταλία, με την αντίστοιχη μηνιαία χρέωση να φθάνει τα 11,39 δολ. τον μήνα, ακολουθούμενη από τη Δανία με 19,53 δολ. ανά μήνα και το Βέλγιο με 20,64 δολ. μηνιαία. Στον αντίποδα οι ακριβότερες χώρες στις συγκεκριμένες ταχύτητες, σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι το Μεξικό, όπου το αντίστοιχο κόστος είναι 57,79 δολ. τον μήνα, η Αυστρία με 40,71 δολ. και η Πολωνία με 40,67 δολ.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έκθεσης, στις ταχύτητες πρόσβασης από 2,5 μέχρι 10 Mbps, η Ελλάδα είναι η τέταρτη φθηνότερη χώρα στον ΟΟΣΑ, με το μέσο μηνιαίο κόστος για την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών να φθάνει τα 31 δολάρια τον μήνα. Στην εν λόγω κατάταξη την πρώτη θέση μεταξύ των φθηνότερων χωρών κατέχει η Γαλλία με το αντίστοιχο κόστος να διαμορφώνεται σε 27,91 δολ. ανά μήνα, η Ιαπωνία με 28,59 δολ. τον μήνα και οι ΗΠΑ με 29,80 δολ. μηνιαία. Τα σκήπτρα μεταξύ των πιο ακριβών χωρών-μελών του ΟΟΣΑ στις συγκεκριμένες ταχύτητες πρόσβασης στο Ιντερνετ κρατάει η Σλοβακία με το σχετικό «πακέτο» να κοστίζει 90,76 δολ. ανά μήνα, η Τουρκία με 71,34 δολ. τον μήνα και η Πολωνία με 66,51 δολ. μηνιαία.

Τέλος για ταχύτητες από 12 μέχρι 32 Mbps η Ελλάδα είναι η πέμπτη φθηνότερη χώρα στον ΟΟΣΑ με μέσο μηναίο κόστος τα 39 δολάρια. Καλύτερες επιδόσεις από την Ελλάδα έχει η Γαλλία με μηνιαίο κόστος για την παροχή των συγκεκριμένων ταχυτήτων πρόσβασης τα 28,50 δολ., η Ιαπωνία με 28,53 δολ. και η Ιταλία με 35,98 δολ. τον μήνα. Αντίθετα, οι ακριβότερες χώρες του ΟΟΣΑ στις υψηλές ταχύτητες πρόσβασης είναι η Σλοβακία με το κόστος να φθάνει τα 167,06 δολ. τον μήνα, ο Καναδάς με 87,32 δολ. και η Ιρλανδία με 75 δολ. ανά μήνα. Συνολικά, η έκθεση του ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι την τριετία 2005-2008, οι τιμές DSL μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 14% ανά έτος, με τους παρόχους να αυξάνουν τα έσοδά τους, αφενός προσελκύοντας νέους συνδρομητές και αφετέρου παρέχοντας συνδυαστικά πακέτα ευρυζωνικής πρόσβασης και φωνητικών υπηρεσιών.

100 ΕΚ ΔΟΛΑΡΙΑ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΣ ο Μάικλ Τζάκσον μετά το θάνατό του

Τα περιουσιακά στοιχεία του Μάικλ Τζάκσον αυξήθηκαν κατά 100 εκατομμύρια δολάρια μετά το θάνατό του, κυρίως λόγω συμβολαίων με διαφημιστικές και με μία κινηματογραφική εταιρία και αναμένεται να αυξηθούν άλλα 100 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The New York Times.

Σημαντικό μέρος αυτών των κερδών αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθούν τα χρέη του Τζάκσον, που υπολογίζονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την καθαρή αξία της περιουσίας που άφησε πίσω του ο Τζάκσον, ούτε για το ύψος των χρεών του.

Ο δικηγόρος του Τζάκσον και ένας από τους διαχειριστές της περιουσίας του, Τζον Μπράνκα εκτίμησε ότι κάθε χρόνο μπορούν να προστίθενται κέρδη ύψους από 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων στα περιουσιακά στοιχεία του Τζάκσον.
Περίπου το 40% της περιουσίας του Τζάκσον θα περάσει στη μητέρα και τα τρια αδέλφια του και άλλο 20% σε φιλανθρωπικές οργανώσεις.

3 ΕΤΡΑ ΦΙΔΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

Ένα ξεχωριστό περιστατικό αντιμετώπισε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων, καθώς κλήθηκε από κατοίκους περιοχής της πόλης των Τρικάλων να εμποδίσει τη …βόλτα σε κεντρικό δρόμο ενός φιδιού με μήκος πάνω από τρία μέτρα!

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μετά από προσπάθειες το φίδι τοποθετήθηκε σε ειδικό σάκο και μεταφέρθηκε στο δήμο Τρικάλων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πύθωνα που ξέφυγε από τον ...ιδιοκτήτη του.

Ετοιμάζεται μεγαλειώδης συναυλία στη μνήμη του Michael Jackson

Μεγαλειώδης συναυλία ετοιμάζεται στη μνήμη του Michael Jackson από τον αδερφό του, Jermaine. Η συναυλία θα έχει διάρκεια τριών ωρών και θα λάβει χώρα μπορστά από ένα παλάτι του 17ου αιώνα στη Βιέννη. Φυσικά, θα μεταδοθεί και τηλεοπτικά και πολλά δίκτυα ανά τον κόσμο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα, ενώ μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθεί σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Το επίσημο πρόγραμμα της συναυλίας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Σύμφωνα με τον Jermaine Jackson θα έχει λάβει την τελική του μορφή στα τέλη Αυγούστου (ή στις αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο), αλλά τα ονόματα των Madonna, U2, Whitney Houston, και Lionel Richie έχουν ακουστεί περισσότερες από μία φορές.

Η πρόθεση του αδερφού του Βασιλιά της Ποπ είναι να μαζέψει την κορυφαία δεκάδα των μεγαλύτερων καλλιτεχνών όλων των εποχών για να αποκτήσει η συναυλία την απαιτούμενη βαρύτητα. Επίσης, ανάμεσα στις εμφανίσεις των τραγουδιστών, φίλοι του Michael Jackson, μέλη της οικογένειάς του και διάφοροι αστέρες του Hollywood που τον γνώρισαν θα μιλήσουν γι’ αυτόν και θα μοιραστούν αναμνήσεις με το κοινό.
Τέλος, μπορεί η ημερομηνία της συναυλίας να μην έχει οριστικοποιηθεί ακόμα, αλλά θα γίνει στα τέλη Σεπτμεβρίου και τα εισιτήρια θ’ αρχίσουν να πωλούνται από τις 20 Αυγούστου.

ΣΕΞ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ....

Το Αφγανιστάν υιοθέτησε ένα νόμο που θεσμοθετεί τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών της σιιτικής μειονότητας, ορίζοντας ότι ο σύζυγος έχει το δικαίωμα να στερήσει από τη σύζυγο την τροφή, εάν αυτή αρνηθεί να έλθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του, καταγγέλλει με ανακοίνωση η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Όπως αναφέρει η οργάνωση, η οποία κάνει λόγο για προεκλογικό τέχνασμα του προέδρου Χαμίντ Καρζάι ενόψει των προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου στις οποίες είναι υποψήφιος, ο νόμος δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως στις 27 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση για την υπογραφή του νομοθετήματος, ούτε ήταν διαθέσιμη για σχολιασμό της ενέργειάς της.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξηγεί ακόμα στην ανακοίνωσή του ότι ο νόμος αυτός είναι παραλλαγή ενός άλλου που είχε ψηφιστεί από το αφγανικό κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο και υπογραφεί από τον πρόεδρο Καρζάι, αλλά δεν τέθηκε σε ισχύ, καθώς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αφγανικών και διεθνών οργανώσεων, που κατήγγειλαν ότι πρόκειται για νομιμοποίηση της οικογενειακής βίας.

Ο νέος νόμος προβλέπει ότι ένας σύζυγος έχει το δικαίωμα να διακόψει την υλική υποστήριξη από τη σύζυγό του, συμπεριλαμβανομένης και της τροφής, εάν εκείνη αρνηθεί να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του απαιτήσεις. Ορίζει ακόμα ότι τα παιδιά τίθενται πάντα υπό την κηδεμονία του πατέρα ή του παππού.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά ορίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να ζητήσουν την άδεια του συζύγου τους για να εργασθούν, ενώ επιτρέπει σε ένα βιαστή να αποφύγει κάθε δίωξη, εάν καταβάλει το "χρήμα του αίματος" στη γυναίκα που υπέστη τον βιασμό.

Τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος Καρζάι ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναθεωρήσει το νομοσχέδιο που είχε υπογράψει ο ίδιος τον Μάρτιο, μετά τις διαμαρτυρίες των αφγανικών και διεθνών οργανώσεων που κατήγγειλαν ότι το νομοθέτημα αυτό θεσμοθετεί για τις γυναίκες της σιιτικής μειονότητας περιορισμούς αντάξιους του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Οι διαμαρτυρίες προήλθαν κυρίως από χώρες οι οποίες εμπλέκονται στρατιωτικά στο πλαίσιο της διεθνούς δύναμης που υποστηρίζει την κυβέρνηση Καρζάι αλλά και είναι εκ των κατεξοχήν οικονομικών υποστηρικτών της ασιατικής χώρας.

"Θεωρώ αυτό το νόμο αποκρουστικό", είχε δηλώσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στη διάρκεια μιας διάσκεψης κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο. "Υπολογίζουμε στην απόσυρση αυτού του νόμου, διότι είναι απαράδεκτος", είχε δηλώσει από την πλευρά της η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ.

Απαντώντας στις διαμαρτυρίες ο Χαμίντ Καρζάι δήλωσε το Μάιο ότι τα άρθρα που παραβιάζουν τα δικαιώματα των γυναικών πρέπει να αποσυρθούν.