υπόλοιποι μέσα στο 2013. Σημαντικό μέρος αυτής της μισθολογικής «ελάφρυνσης» του δημοσίου θα πέσει στις πλάτες της αυτοδιοίκησης, γεγονός που έχει οδηγήσει τους αιρετούς σε «αντάρτικο» και ανυπακοή, τους δε εργαζόμενους σε διαρκείς κινητοποιήσεις. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη ότι η διαθεσιμότητα δεν συνεπάγεται απόλυση, μεγάλη μερίδα δημάρχων και περιφερειαρχών, πιεζόμενοι και από τους εργαζόμενους, αρνούνται να στείλουν τις σχετικές καταστάσεις, ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο. Εξαιτίας αυτού κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πόσους από τους εργαζόμενους αφορά το μέτρο της διαθεσιμότητας, καθώς τα κριτήρια και οι εξαιρέσεις που έχουν θεσπιστεί έχουν προκαλέσει ποικίλες ερμηνείες και συγχύσεις.
Το κουβάρι αυτό επιχειρεί να ξετυλίξει η «ΜτΚ», τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τις περιφέρειες της Μακεδονίας και Θράκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από κάθε δήμο και περιφέρεια ξεχωριστά, αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της διαθεσιμότητας βρίσκονται περί τους 300 υπαλλήλους. Εξ αυτών 122 αφορούν δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και οι υπόλοιποι 168 την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και τις τρεις αιρετές περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας.
Κεντρική Μακεδονία
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας το μέτρο της διαθεσιμότητας φαίνεται πως θίγει, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, μόλις έξι. Πρόκειται για τους δήμους Θεσσαλονίκης, Κορδελιού-Ευόσμου, Καλαμαριάς, Παύλου Μελά, Κατερίνης και Βέροιας. Οι υπόλοιποι 32 εξαιρούνται του μέτρου καθώς τα αριθμητικά δεδομένα δεν πληρούν τις σωρευμένες προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος (βλέπε πλαίσιο 1). Η κατάσταση που επικρατεί ανά δήμο έχει ως εξής:
Νομός Θεσσαλονίκης
Από τους 14 δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, υπαλλήλους προς διαθεσιμότητα διαθέτουν μόνον οι τέσσερις. Στον δήμο Θεσσαλονίκης στην κατηγορία των υπαλλήλων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ ΙΔΑΧ) υπάγονται 39 υπάλληλοι, εκ των οποίων περί τους τέσσερις με πέντε εξαιρούνται λόγω των ειδικών κριτηρίων (αναπηρία, μονογονεϊκές κ.ά.). Στην Καλαμαριά υπάρχουν 18 προς διαθεσιμότητα υπάλληλοι, εκ των οποίων όμως τέσσερις εξαιρούνται. Στο δήμο Κορδελιού-Ευόσμου υπάρχουν 31 υπάλληλοι, ενώ στον δήμο Παύλου Μελά ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 15. Σύμφωνα με τους δημάρχους, κανείς από τους ανωτέρω δήμους δεν έχει στείλει ακόμη ονομαστικές καταστάσεις στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο δήμος Θερμαϊκού εξαιρείται, καθώς ο αριθμός των ΔΕ ΙΔΑΧ είναι μικρότερος του δέκα. Προχθές ο δήμαρχος Γιάννης Αλεξανδρής έστειλε επιστολή στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην οποία λέει ότι δεν μπορεί να στείλει ονόματα καθώς ο δήμος βρίσκεται σε κατάληψη. Στη Θέρμη, στην κατηγορία ΔΕ ΙΔΑΧ υπάγονται 22 υπάλληλοι, αλλά μετά την εφαρμογή των διαφόρων κριτηρίων εξαιρέσεως απομένουν τελικώς εννέα και συνεπώς ο δήμος εξαιρείται.
Στον δήμο Νεάπολης-Συκεών υπάλληλοι ΔΕ ΙΔΑΧ υπάρχουν επτά, άρα εξαιρούνται ως λιγότεροι του δέκα, ένας στο δημοτικό κοινωνικό κέντρο και έντεκα στην κοινωφελή επιχείρηση, οι οποίοι επίσης εξαιρούνται καθώς δεν πληρούν το κριτήριο του 25% ανά ειδικότητα.
Στον δήμο Πυλαίας Χορτιάτη ο δήμαρχος αποφεύγει να δώσει τον ακριβή αριθμό των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης διαβεβαιώνει πάντως ότι, μετά την εφαρμογή του κριτηρίου του 25%, ο δήμος τελικώς εξαιρείται. Στον δήμο Ωραιοκάστρου οι ΔΕ ΙΔΑΧ ανέρχονται σε 13, όμως έξι από αυτούς υπάγονται σε εξαιρέσιμες κατηγορίες, οπότε ο δήμος μένει εκτός μέτρου διαθεσιμότητας.
Κάτω από δέκα υπαλλήλους αυτής της κατηγορίας διαθέτουν και οι δήμοι Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Βόλβης, Χαλκηδόνας, Δέλτα και Λαγκαδά, οι οποίοι κατά συνέπεια εξαιρούνται του μέτρου.
Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς
Στην Ημαθία πρόβλημα αντιμετωπίζει μόνο ο δήμος Βέροιας, ο οποίος έχει 13 υπαλλήλους που υπάγονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας, εκ των οποίων δύο εξαιρούνται, ένας ως ΑμΕΑ και ένας ακόμη επειδή είχε προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με τη δήμαρχο Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, «οι έντεκα είναι από τους καλύτερους και πλέον καταρτισμένους υπαλλήλους μας, και αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος που αποδεικνύει πόσο άδικη και αναποτελεσματική είναι αυτή η ρύθμιση». Στη Νάουσα ο αριθμός των ΔΕ ΙΔΑΧ είναι μικρότερος του δέκα και συνεπώς ο δήμος εξαιρείται. Το ίδιο συμβαίνει και στον δήμο Αλεξάνδρειας.
Στο νομό Κιλκίς, στον ομώνυμο δήμο είχαν απαριθμήσει αρχικά περί τους 22 υπαλλήλους, που υπάγονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Στη συνέχεια, έπειτα από νέα ενδελεχή καταγραφή και αφού εξαιρέθηκαν όσοι εκ του νόμου αποκλείονται του μέτρου, ο τελικός αριθμός κατήλθε στους εννέα, οπότε ο δήμος εξαιρείται. Επτά υπαλλήλους ΔΕ ΙΔΑΧ διαθέτει ο δήμος Παιονίας σύμφωνα με τον δήμαρχο Θανάση Λαπόρδα και συνεπώς και αυτός εξαιρείται.
Στον νομό Πέλλας ο δήμος Έδεσσας διαθέτει μόνον δύο υπαλλήλους ΔΕ ΙΔΑΧ και αυτοί ανήκουν στην κατηγορία των ΑμΕΑ. Στους δήμους που εξαιρούνται περιλαμβάνεται και αυτός της Σκύδρας. Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιώργο Χοΐδη, ο δήμος έχει εννέα ΔΕ ΙΔΑΧ και άλλους τόσους η δημοτική επιχείρηση, συνεπώς, επειδή είναι κάτω του δέκα ανά διοικητική μονάδα, εξαιρούνται. Πέντε υπαλλήλους ΔΕ ΙΔΑΧ διαθέτει ο δήμος Αλμωπίας, ο οποίος επίσης εξαιρείται. Ο δήμος Πέλλας διαθέτει 24 υπαλλήλους ΔΕ ΙΔΑΧ, ωστόσο επειδή δεν εκπληρώνεται το κριτήριο του 25% ανά ειδικότητα και αυτός ο δήμος εξαιρείται.
Πιερία, Σέρρες, Χαλκιδική
Στην Πιερία πρόβλημα υπάρχει μόνο στον δήμο Κατερίνης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σάββα Χιονίδη, στο μέτρο της διαθεσιμότητας υπάγονται 16 υπάλληλοι. Ωστόσο, ονόματα δεν έχουν σταλεί στο υπουργείο. Αντιθέτως εξαιρούνται ο δήμος Δίου-Ολύμπου καθώς διαθέτει λιγότερους από δέκα υπαλλήλους ΔΕ ΙΔΑΧ και ο δήμος Πύδνας-Κολινδρού, που δεν διαθέτει κανέναν.
Στο νομό Σερρών ο ομώνυμος δήμος εξαιρείται καθώς διαθέτει μόνο έξι υπαλλήλους ΔΕ ΙΔΑΧ. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη, στο υπουργείο εστάλη μόνο ο αριθμός των υπαλλήλων και όχι τα ονόματά τους. Ο δήμος Βισαλτίας εξαιρείται επίσης καθώς διαθέτει μόνο οκτώ υπαλλήλους ΔΕ ΙΔΑΧ. Το ίδιο ισχύει και για τους δήμους Εμμανουήλ Παππά με πέντε υπαλλήλους ΔΕ ΙΔΑΧ, Νέας Ζίχνης με επτά, Ηράκλειας με τρεις και Σιντικής με έξι. Ο δήμος Αμφίπολης δεν διαθέτει κανέναν τέτοιο υπάλληλο.
Στη Χαλκιδική, ο δήμος Πολυγύρου διαθέτει συνολικά 31 υπαλλήλους ΔΕ ΙΔΑΧ, ωστόσο λόγω των σωρευτικών προϋποθέσεων τελικώς εξαιρείται του μέτρου της διαθεσιμότητας. Ο δήμος Αριστοτέλη έχει μόνο τρεις υπαλλήλους ΔΕ ΙΔΑΧ και συνεπώς εξαιρείται του μέτρου. Το ίδιο ισχύει και για τον δήμο Σιθωνίας με τέσσερις ΔΕ ΙΔΑΧ. Στον δήμο Κασσάνδρας, σύμφωνα με το δήμαρχο Βασίλη Παπαγιάννη, παρότι υπάρχουν 22 υπάλληλοι ΔΕ ΙΔΑΧ, μετά τις διαδοχικές εξαιρέσεις και τα ειδικά κριτήρια ο αριθμός των υπαλλήλων ανά διοικητική μονάδα (δήμος, δημοτική επιχείρηση) είναι μικρότερος του δέκα και ο δήμος εξαιρείται. Κάτω των δέκα υπαλλήλων ΔΕ ΙΔΑΧ διαθέτει και ο δήμος Νέας Προποντίδας.
ΚΡΙΤΗΡΙΑ Ο κανόνα και οι εξαιρέσεις
Το μέτρο της διαθεσιμότητας αφορά υπαλλήλους με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υπηρετούν στις ειδικότητες Διοικητικού, Διοικητικού - Λογιστικού, Διοικητικού - Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι υπάλληλοι που, αν και πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες: ο σύζυγος ή η σύζυγός τους έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία. Ο σύζυγος, η σύζυγος ή τέκνο τους που τους βαρύνει φορολογικά και ζει μαζί τους έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Άτομα που έχουν προσληφθεί με διαδικασίες που αφορούν ΑμΕΑ, είναι πολύτεκνοι, εφόσον τα τέκνα τους βαραίνουν φορολογικά, είναι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί και τους βαραίνει φορολογικά. Επίσης εξαιρούνται όσοι έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια υπό τον έλεγχο ανεξάρτητης αρχής.
Πέραν των ανωτέρω εξαιρέσεων, για να προχωρήσει το μέτρο της διαθεσιμότητας, θα πρέπει ανά δήμο και διοικητική μονάδα (π.χ. δημοτική επιχείρηση) να πληρούνται και οι ακόλουθες προϋποθέσεις: ο αριθμός των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων να είναι μεγαλύτερος των δέκα ανά φορέα, να μην υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων του δήμου και τέλος να μην υπερβαίνει το 25% του συνολικού αριθμού των υπαλλήλων της κάθε ειδικότητας, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας ή σχέσης εργασίας.
ΚΑΣΟΣ Ο δήμος με τους… μηδέν υπαλλήλους!
Μεταξύ των συνολικά 325 δήμων υπάρχει και ένας, ο οποίος δεν πρόκειται να πληγεί ούτε τώρα αλλά ούτε και στο μέλλον από το μέτρο της διαθεσιμότητας καθώς δεν διαθέτει ούτε έναν διοικητικό υπάλληλο! Πρόκειται για τον δήμο Κάσου, ο οποίος διαθέτει στο δυναμικό του συνολικά τέσσερις υπαλλήλους: έναν δημοτικό αστυνόμο, μια υπάλληλο στο ΚΕΠ και δύο καθαρίστριες! Όπως εξήγησε στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Δημήτρης Ερωτόκριτος, «τα διοικητικά καθήκοντα τα ασκούμε πότε εγώ και πότε ο αντιδήμαρχος». Το ίδιο συμβαίνει και με πολλές άλλες εργασίες, όπως η αποκατάσταση βλαβών, ακόμη και η αποκομιδή των απορριμμάτων. «Κατά καιρούς μπορούμε και συνάπτουμε συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να εξασφαλίσουμε οδηγό για το απορριμματοφόρο, όταν δεν συμβαίνει αυτό ,η δουλειά γίνεται από μας», τονίζει ο δήμαρχος. Ο κ. Ερωτόκριτος συναντήθηκε προ εβδομάδων με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και τον έπεισε να εξαιρέσει τους μικρούς νησιωτικούς δήμους από την καθολική απαγόρευση προσλήψεων. «Σύμφωνα με το οργανόγραμμα χρειαζόμαστε 24 υπαλλήλους. Μέχρι όμως να γίνουν οι προκηρύξεις και να τελεσφορήσει ο διαγωνισμός, θα περάσουν τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια», τονίζει ο δήμαρχος Κάσου.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλοι μικροί νησιωτικοί δήμοι όπως η Χάλκη, το Αγαθονήσι κτλ., που διαθέτουν έως δύο υπαλλήλους.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ 170… διαθέσιμοι
Στο σύνολο των επτά αποκεντρωμένων διοικήσεων ανά την Ελλάδα, περίπου 400 εντάσσονται στα κριτήρια προς διαθεσιμότητα. Ειδικότερα, στην αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης οι εργαζόμενοι είναι κοντά στους 1.900. Από αυτούς στα κριτήρια προς διαθεσιμότητα υπάγονται 113 περιπτώσεις, οι περίπου 40 από την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός, εφόσον εξαιρεθούν οι έχοντες αναπηρίες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών κτλ., δεν αναμένεται να υπερβεί τους 90. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κρατική περιφέρεια έχει αποστείλει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα ονόματα των προς διαθεσιμότητα υπαλλήλων καθώς και αυτών που εξαιρούνται του μέτρου. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας Θανάσης Καρούντζος έχει στείλει εδώ και καιρό επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς, από τους οποίους ζητά την ενίσχυση της κρατικής περιφέρειας με τουλάχιστον εκατό άτομα προσωπικό, μέσω της μετακίνησης πλεονάζοντος προσωπικού από άλλες υπηρεσίες. Οι ελλείψεις στην κρατική περιφέρεια αφορούν τις υπηρεσίες αλλοδαπών και ιθαγένειας, απ’ όπου μάλιστα προέρχονται αρκετοί από τους προς διαθεσιμότητα υπαλλήλους. Η μετακίνηση των υπαλλήλων επρόκειτο να γίνει προ αρκετών μηνών αλλά για ανεξήγητους λόγους η υπόθεση κόλλησε στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η αιρετή περιφέρεια
Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το μέτρο της διαθεσιμότητας αφορά περί τα 55 άτομα, εκ των οποίων οι περισσότεροι υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη. Αρκετοί από αυτούς τους υπαλλήλους υπηρετούν στο γραφείο του περιφερειάρχη και του αναπληρωτή του, καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους είχαν προσληφθεί από τους Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη, και έγιναν αορίστου χρόνου με τον περίφημο νόμο Παυλόπουλου. Μέχρι στιγμής, πάντως, κατάλογος με ονόματα υπαλλήλων που υπάγονται στο μέτρο της διαθεσιμότητας δεν έχει αποσταλεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ανατολική και Δυτική Μακεδονία
Περίπου 1.200 υπάλληλοι απασχολούνται στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, στο μέτρο της διαθεσιμότητας υπάγονται 25 υπάλληλοι, από τους οποίους εξαιρούνται όμως οι έντεκα (λόγω αναπηρίας κτλ.), συνεπώς το μέτρο αφορά προς το παρόν 14. Η σχετική κατάσταση πάντως δεν έχει σταλεί ακόμη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία υπηρετούν 780 εργαζόμενοι, στο μέτρο της διαθεσιμότητας υπάγονται, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γιώργο Δακή, 10 εργαζόμενοι. Εξ αυτών όμως δύο εξαιρούνται. Λόγω κατάληψης, ο κατάλογος με τα ονόματα δεν έχει ακόμη σταλεί στο υπουργείο.