PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΠΡΕΠΕΙ ΚΕΡΑΗΛΙΔΗ, ΝΑ ΠΑΨΕΙΣ ΝΑ ΕΛΠΊΖΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Κάποτε μικρός μικρούλης στην Πλατεία της πόλης που με έφερε να ζήσω η αείμνηστη μάνα μου (κυρά Μαρούλα τ' όνομα της), νόμιζα πως... Πως αυτή η μεγάλη (τότε) πόλις, η πόλη μου, θα ήταν η αρχή του παραμυθιού που θα ζούσα. Στη ζωή που άρχιζε. Και πάντα την ήθελα καλύτερη. Με καλύτερη πλατεία, που την λέγαμε, πλατεία Ελευθερίας, δίχως το άγαλμα τότε... Με καλύτερους δρόμους, που τότε λίγοι μόνον είχαν άσφαλτο και οι άλλοι χαλίκι. Με καλύτερα σπίτια, γιγαντιαία στα μάτια ενός παιδιού, που μόνον ήξερε κάτι καλύβια του χωριού του κι όχι τις τετράγωνες ψηλές πολυκατοικίες.... Με καλύτερο πολιτισμό, μουσικές, στολίδια ή δενδρολούλουδα. Τότε η πόλις Αικατερίνη, ήταν για μένα όμορφη πόλις που την ήθελα πάντα ονειρεμένη πόλη. Κι ύστερα; Τι περίμενα ύστερα που άρχισα να μαθαίνω; Περίμενα βέβαια καλύτερο Δήμαρχο απ' τον Χαραλαμπίδη... Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Τερζόπουλο. Κι ύστερα; Καλύτερο απ' τον Αμοιρίδη. Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Χιονίδη. Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Κουκοδήμο. Τώρα;;; Ο Γιάννης Ντούμος μου έταξε πόλη. Να κάνει πόλη την Κατερίνη. Όμως να τώρα.... Τότε η πλατεία ήταν καλύτερη. Τότε οι δρόμοι εν τέλει ήσαν καλύτεροι. Τότε τα σπίτια, οι πλατείες, οι γειτονιές μας ήσαν καλύτερες. Τα πάντα τότε ήταν καλύτερα. Και κατέληξα. Τότε η πόλις Αικατερίνη ήταν ονειρεμένη πόλις.... Τώρα είπα και φώναξα ή ...κραύγασα στον εαυτό μου: πάψε βρε Κεραηλίδη να ελπίζεις να ζήσεις σε μια ονειρεμένη πόλη. Μάθε να ζεις στην πραγματική Κατερίνη. Μια Κατερίνη, που εν τέλει μπορεί να μην είναι η ονειρεμένη πόλη που έψαχνα, όμως είναι η δική μου Ονειρεμένη Κατερίνη.... Τι δεν καταλαβαίνεις;;;

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΑΜΟΙΡΙΔΗ














Με κάτι περισσότερο από 2 χρόνια θητεία στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, ο ΓιωργάκηςΚοκαβίδης, τα έμαθε όλα... τόσα πολλά, που είναι σε θέση να τα χώνει στον Αμοιρίδη, διότι, λέει ο βουλευτής Πιερίας του Πα.Σο.Κ., δεν μπορεί να ισορροπεί σε δύο βάρκες.
Δεν μπορεί να ασκεί λέει τα κθήκοντά του στην αντιπολίτευση του Δήμου και λίγο πολύ ζητά από τον επί 10 χρόνια δήμαρχο Κατερίνης, να παραιτηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο! (πάλι καλά που δεν του ζητά να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα για να γίνει ο φίλος του ο Παντελής και πάλι βουλευτής!)
Ο Κοκαβίδης, σε άπταιστη ελληνική γραφή (μάλλον μαθαίνουν καλά την Ελληνική εκεί στη Ρωσία), ούτε λίγο, ούτε πολύ κατηγορεί τον πρώην δήμαρχο Κατερίνης για αλαζονεία και για ενέργειες που διασύρουν τον συνδυασμό τους! Ο Γιωργάκης, όμως ήταν "κοτούλα", όταν ακριβώς για τον ίδιο λόγο διέγραφε την Ηλιάδου ο Αμοιρίδης πριν μερικούς μήνες.
Και αφού "στολίζει" με διάφορα ακόμα, τον βουλευτή του Πα.Σο.Κ., ο Κωστάκης καλεί τον Αμοιρίδη να θέσει το θέμα της διαγραφής του, στην ομάδα του Συνδυασμού...
Γιωρίκα, μιας και μιλάς τόσο καλά Ελληνικά και είμαστε περήφανοι για σένα (παρότι δεν ξέρουμε ποια είναι η χροιά της φωνής σου, αφού δεν σε άκουσε κανείς να μιλάς στο Δημοτικό Συμβούλιο, του οποίου είσαι εξέχον μέλος), μήπως έχεις μάθει τι σημαίνει η λέξη "αμοραλισμός";;;


Πριν ανοίξεις το λεξικό, κοιτάξου στον καθρέφτη!


Υ.Γ. Όσο για τον Αμοιρίδη, περιμέναμε όντως να είναι λιγότερο "guest" και περισσότερο "star", στα δημοτικά συμβούλια...

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ...
3 TROKTIKA.BLOGSPOT.COM

ΟΜΙΛΙΑ




























κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Καστοριά, 26 Απριλίου 2009
Σας ευχαριστώ θερμά γι’ αυτή τη συνάντηση. Η εμπιστοσύνη σας μου δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο δρόμο που έχουμε χαράξει για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας. Μου δίνει τη δύναμη για τη σύγκρουση με τα βάρη του χτες και βέβαια τις αντιξοότητες της διεθνούς συγκυρίας. Σας βεβαιώνω εξ’ αρχής ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε τη μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε το βάρος των αποφάσεων, που εγγυώνται ένα καλύτερο αύριο.

-> Η διεθνής οικονομική συγκυρία είναι γνωστή σε όλους. Ολόκληρη η ανθρωπότητα, για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρίσκεται αντιμέτωπη με το φαύλο κύκλο μιας παγκόσμιας ύφεσης . Αυτή είναι η αλήθεια. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη μπει στη δίνη της οικονομικής συρρίκνωσης. Η ανάπτυξη υποχωρεί παντού, με ρυθμούς που ξεπερνούν ακόμη και τις πιο αρνητικές προβλέψεις. Τα δημόσια έσοδα περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό, ενώ οι ανάγκες για αναπτυξιακές αλλά και για κοινωνικές δαπάνες αυξάνονται με εντεινόμενους ρυθμούς. Η ανεργία στην Ευρώπη καταγράφει ρεκόρ δεκαετιών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι νέοι άνεργοι θα ξεπεράσουν τα έξι εκατομμύρια.

Το αρνητικό διεθνές περιβάλλον επηρεάζει όλες τις χώρες. Επηρεάζει αναπόφευκτα και τη δική μας χώρα.

Αντιμετωπίζουμε ήδη, όπως ολόκληρος ο κόσμος, σοβαρές επιπτώσεις:

- Μείωση των αναπτυξιακών ρυθμών.

- Μείωση των δημόσιων εσόδων.

- Αυξημένες ανάγκες, εξαιτίας του υπέρογκου δημόσιου χρέους, που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν μπορεί να ξεχνά ότι παρέλαβαν το χρέος στο 30% του ΑΕΠ και το παρέδωσαν περίπου στο 100% του ΑΕΠ. Ο λαϊκισμός και η ανευθυνότητα του χτες αναγκάζουν τη χώρα να πληρώνει, μόνο για τους τόκους, περίπου 12 δις ευρώ το χρόνο. Με άλλα λόγια σχεδόν το 5% του ΑΕΠ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

-> Παρόλα αυτά, η Ελλάδα αποδεικνύει ισχυρότερες αντοχές, σε σχέση με πολλές άλλες χώρες. Τόσο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, όσο και σε σχέση με τη συγκράτηση της ανεργίας. Οι μήνες βεβαίως που ακολουθούν είναι πολύ κρίσιμοι. Είναι καθοριστικοί, όχι μόνο για τη χρονιά που διανύουμε, αλλά και για την επόμενη δεκαετία.

Κρίνεται στο επόμενο διάστημα η δυνατότητά μας να περιορίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Κρίνεται η δυνατότητά μας να χτίσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη επόμενη μέρα. Κρίνεται το σήμερα και το αύριο του τόπου. Αυτή είναι η πρόκληση που έχουμε σήμερα, μπροστά μας. Αυτό είναι το διακύβευμα που καλούμαστε όλοι μαζί να κερδίσουμε.

-> Απέναντι σ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση αναπτύσσει συγκροτημένο Σχέδιο.

- Εγγυηθήκαμε, από τους πρώτους στην Ευρώπη, όλες τις καταθέσεις και πενταπλασιάσαμε το όριο της νομικής εγγύησης.

- Βάλαμε σε εφαρμογή, κόντρα στις σειρήνες του λαϊκισμού, πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της Οικονομίας.

- Πήραμε πρόσθετα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών.

- Ενισχύουμε τώρα, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε, τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, που είχαν πάρει δάνειο για πρώτη κατοικία.

-> Από την πρώτη στιγμή της κρίσης, ενεργοποιήσαμε όλους τους άξονες του Σχεδίου μας. Καταρτίσαμε και βάλαμε σε εφαρμογή συγκροτημένο πλαίσιο για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών, την αύξηση των κρατικών εσόδων, τη δημοσιονομική εξυγίανση.

-> Δώσαμε, ταυτόχρονα -και εξακολουθούμε να δίνουμε- ιδιαίτερη έμφαση στην υποστήριξη της αναπτυξιακής διαδικασίας. Εφαρμόζουμε ήδη στοχευμένα μέτρα για τους τομείς και τους κλάδους, που αντιμετωπίζουν πιο άμεσα και πιο έντονα τις επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας. Υπογραμμίζω τις αποζημιώσεις που καταβάλλονται στον αγροτικό κόσμο, ύψους 500 εκ. ευρώ, για τις ζημιές του περασμένου χρόνου.

Τα μέτρα αφορούν, ανάμεσα στ’ άλλα

-τη στήριξη τομέων και κλάδων, που υφίστανται τις πιο έντονες συνέπειες,

-την προστασία σε εργαζόμενους για τους οποίους μειώνεται ο χρόνος εργασίας,

-την ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

-τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης,

-την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στην λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

Κάναμε και θα κάνουμε στις κατευθύνσεις αυτές, ό,τι είναι δυνατόν. Την ίδια στιγμή η έγνοια μας είναι σε δράσεις που θωρακίζουν την οικονομία. Που διασφαλίζουν καλή θέση εκκίνησης στην κούρσα προς τα εμπρός, όταν η κρίση περάσει. Προχωρούμε και συνεχίζουμε τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε δρομολογήσει παντού: στο κράτος, στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Παρά τις αντιξοότητες της διεθνούς συγκυρίας, συνεχίζουμε αταλάντευτα την εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής Περιφέρειας.

- Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων που γνώρισε ποτέ η χώρα, με συνολικό προϋπολογισμό 19 δις ευρώ.

- Ολοκληρώνεται τις ημέρες αυτές η Εγνατία Οδός και ενώνεται η Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα. Ένα έργο τεράστιας στρατηγικής σημασίας γίνεται πραγματικότητα και μάλιστα στους χρόνους που έχουμε δεσμευτεί.

- Η χώρα αποκτά ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

- Δημιουργούνται παντού σύγχρονες αναπτυξιακές και κοινωνικές υποδομές . Με μια φράση: Εγκαταλείφθηκε, οριστικά και αμετάκλητα, η αντίληψη της «μιας» και της «άλλης» Ελλάδας, που έθρεψαν οι κυβερνήσεις του χθες.

- Εδώ, στη Δυτική Μακεδονία, υλοποιήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια ένα πρωτόγνωρο αναπτυξιακό πρόγραμμα, που προσεγγίζει τα 2 δις ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Μόνο από το Περιφερειακό Πρόγραμμα προωθήθηκαν πάνω από 600 νέα έργα, μελέτες και δράσεις, για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

- Από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Θησέας» για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Δυτικής Μακεδονίας, περίπου 200 εκ. ευρώ χρηματοδοτήθηκαν και ολοκληρώθηκαν περίπου 700 έργα. Ο Νομός Καστοριάς παίρνει τριπλάσιους πόρους σε σχέση με το παρελθόν.

- Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, από τα 5 εκ. ευρώ που έπαιρναν καθαρά το 2004, ενισχύονται τώρα με 25 εκ. ευρώ. Οι πόροι για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς επταπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2004 και ξεπερνούν τώρα τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.

-> Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, σημειώνω τα έργα που ήδη ολοκληρώθηκαν και αυτά που συνεχίζονται -ξεχασμένα από τις κυβερνήσεις του χτες- κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστα – Αλιάκμων – Καστοριά».

Ειδικότερα:

- Το τμήμα Αλιάκμων – Νέο Κωσταράζι, που είχα και την ευκαιρία να επισκεφθώ, πρόκειται να δοθεί στην κυκλοφορία αυτό το καλοκαίρι.

- Σε ό,τι αφορά το τμήμα που απομένει για την ολοκλήρωση του άξονα, το τμήμα Κορομιλιά – Ιεροπηγή- Κρυσταλλοπηγή, έγινε μελέτη για νέα χάραξη, εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι κοινοτικοί πόροι και προετοιμάζεται η δημοπράτηση του έργου.

Σημειώνω ακόμη...

- τη μελέτη που εκπονείται για τη σύνδεση Καστοριάς – Πτολεμαΐδας.

- Τη δημιουργία Βιομηχανικού Πάρκου σε μια έκταση 300 στρεμμάτων.

- Τον Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας.

- Τα έργα που γίνονται -στο πλαίσιο του INTERREG - στα σύνορά μας με την Αλβανία και τα Σκόπια.

- Το πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πίνδου.

-> Σημειώνω, ακόμη, ότι υπογράφηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ -και βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας- το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο χαρακτηρίζεται η ευρύτερη περιοχή της λίμνης Καστοριάς ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης και προβλέπεται η σύσταση φορέα για τη διαχείρισή της. Στο μεταξύ ολοκληρώνεται και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Γράμμο, έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί η ευρύτερη περιοχή ως Εθνικό Πάρκο.

-> Στον αγροτικό τομέα σημειώνω...

- τα φράγματα στο Σισάνι, την Πραμόριτσα, τη Βασιλειάδα, την Κολχική, το Βράχο, τη Γέρμα.

- Την ένταξη στο ΕΣΠΑ του Φράγματος Νεστορίου και του Φράγματος Διποταμίας, καθώς και μιας σειράς έργων αναδασμού, αρδευτικών δικτύων και εγγειοβελτιωτικών δράσεων.

-> Στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού:

- Ιδρύθηκαν νέα τμήματα ΤΕΙ στην Καστοριά, τα Γρεβενά, την Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη.

- Προχωρά η ίδρυση, με έδρα την Καστοριά, Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

- Κατασκευάστηκε νέο κτίριο για το ΤΕΙ στην Καστοριά και ολοκληρώνεται άλλο ένα στα Γρεβενά.

- Δημιουργήθηκαν πάνω από 100 νέες σχολικές αίθουσες και 40 εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών.

- Αναδείχθηκαν αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία του Πολιτισμού της Μακεδονίας μας.

- Σημειώνω ακόμη την ολοκλήρωση, αυτές τις ημέρες, είχα την ευκαιρία να το επισκεφθώ πριν από λίγη ώρα, του Αρχαιολογικού Μουσείου και του Πολιτιστικού Κέντρου στο Άργος Ορεστικό.

-> Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της επιχειρηματικότητας:

· Εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο πάνω από 200 επενδυτικά σχέδια, με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 300 εκ. ευρώ.

· Ενισχύθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» 550 επιχειρηματικά σχέδια, από τα οποία τα 160 στο Νομό Καστοριάς.

· Από το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ εγκρίθηκαν στο Νομό Καστοριάς δάνεια σε 180 επιχειρήσεις και έπεται συνέχεια.

-> Από το 2008 υλοποιούμε ειδικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για την τόνωση της απασχόλησης στο Νομό. Μπαίνουν σε εφαρμογή από τον ΟΑΕΔ προγράμματα επιδότησης για τη δημιουργία 300 νέων θέσεων εργασίας και 100 επιχειρήσεων.

· Δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού, υποστηρίζοντας τις εναλλακτικές μορφές, που μπορούν να δίνουν σημαντικούς καρπούς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

· Υποστηρίζουμε την ανάπτυξη των τοπικών προϊόντων και ιδίως τη βιομηχανία γούνας, για την οποία είναι γνωστό ότι η Καστοριά έχει αποκτήσει διεθνή φήμη. Θέλω, στο σημείο αυτό, να υπογραμμίσω ότι προσεγγίζουμε με υπευθυνότητα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Δώσαμε το 2006 εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε 200 επιχειρήσεις γούνας της Δυτικής Μακεδονίας, για τη ρύθμιση των οφειλών τους, μέσα από τη σύναψη δανείου με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Συμπληρωματικά, το Δημόσιο ανέλαβε και την εγγυητική ευθύνη για την απόκτηση νέων κεφαλαίων κίνησης από τις επιχειρήσεις αυτές. Το συνολικό ύψος της εγγυητικής ευθύνης του Δημοσίου ξεπέρασε τα 70 εκ. ευρώ. Εξετάζουμε, τώρα, στο πλαίσιο βεβαίως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, αλλά και των περιορισμών της κοινοτικής νομοθεσίας, τη δυνατότητα περαιτέρω ενίσχυσης του κλάδου. Και αυτό μπορεί να γίνει είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από τον Αναπτυξιακό Νόμο, είτε με τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε τη μελέτη που κατάρτισε η Ελληνική Ομοσπονδία Γούνας, προκειμένου να οριστικοποιήσουμε τα νέα μέτρα. Αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα του κλάδου και το αποδεικνύουμε στην πράξη.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι,

Καθημερινά οι πολίτες βιώνουν τα προβλήματα και την ανασφάλεια που προκαλεί η παγκόσμια κρίση. Οι πολίτες απαιτούν από τις πολιτικές ηγεσίες υπεύθυνη στάση. Η χώρα βρίσκεται απέναντι σε μια μεγάλη εθνική πρόκληση. Πρόκληση που δεν αντιμετωπίζεται, ούτε με μαγικές συνταγές, ούτε με ευχολόγια, ούτε με εύκολες αποφάσεις. Εάν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα υπήρχε καμία οικονομική κρίση. Δεν θα βρίσκονταν σε αδιέξοδο ακόμη και οι πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου. Δεν θα μιλούσαμε για τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων 80 χρόνων.

Η πρόκληση αυτή απαιτεί, πρώτ’ απ’ όλα, συνειδητοποίηση της πραγματικότητας απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όλους τους κοινωνικούς εταίρους, όλους τους πολίτες. Απαιτεί σοβαρή προσέγγιση. Απαιτεί τη λήψη δύσκολων αποφάσεων. Αποφάσεων που δεν χαϊδεύουν αυτιά, αλλά παράγουν θετικά αποτελέσματα. Αποφάσεων που δεν ακούγονται ευχάριστα, αλλά εγγυώνται μια καλύτερη προοπτική.

-> Απέναντι σ’ όλα αυτά, ανεύθυνες ηγεσίες επιδίδονται σε ανταγωνισμό μικροπολιτικού καιροσκοπισμού. Αποφεύγουν κάθε αναφορά στη λήψη αναγκαίων μέτρων. Βάζουν τις κομματικές και τις προσωπικές τους σκοπιμότητες πάνω από το συμφέρον του Τόπου. Η ηγεσία της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι όλα είναι, δήθεν, εύκολα, ότι για όλα υπάρχουν ανέξοδες συνταγές, ότι για κάθε δύσκολο πρόβλημα αρκούν οι ευχές.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν ασχολείται με την αντιμετώπιση των πραγματικών προκλήσεων. Δεν έχει καμιά πολιτική απέναντι στην κρίση. Δεν προτείνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο. Δεν διαθέτει ούτε καν στοιχειώδη πρόταση διακυβέρνησης. Λέει μονότονα «όχι» σε όσα δυσάρεστα και δύσκολα είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση της κρίσης και το τελικό συμφέρον των πολιτών. Λέει μονότονα «ναι» στα ευχάριστα και εύκολα, που, αν γίνουν, θα βαθύνουν την κρίση, θα πολλαπλασιάσουν τα αδιέξοδα και θα στοιχίσουν σε όλη την ελληνική κοινωνία. Αυτός ο λαϊκισμός, αυτή η ανευθυνότητα, αυτή η έσχατη επιπολαιότητα, είναι επικίνδυνη για το μέλλον του τόπου. Ακόμη περισσότερο τώρα, στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης.

Κυρίες και κύριοι,

Σε τέτοιες ώρες, ο τόπος χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους. Χρειάζεται υπεύθυνη αντιπολίτευση, που να καταθέτει σοβαρές προτάσεις και να μην κλείνει την πόρτα στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης.

Το ΠΑΣΟΚ, όμως, κάνει κάτι ακόμη χειρότερο: Επενδύει στην πόλωση, στον πολιτικό διχασμό, στην παραπληροφόρηση. Συμπεριφέρεται ανεύθυνα, τόσο στα οικονομικά, όσο και στα πολιτικά. Αναπτύσσει μια ατελείωτη, υστερική προσπάθεια μετατόπισης του δημόσιου διαλόγου, πέρα από τα μεγάλα και κρίσιμα ζητήματα του τόπου. Καλλιεργεί μια νοσηρή ατμόσφαιρα που δεν ταιριάζει στον τόπο μας. Την ώρα που κρίνονται μείζονα ζητήματα (οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά) η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κινείται αλλού. Επιμένει σε μια στείρα απόπειρα μηδενισμού και διαστρέβλωσης των πραγμάτων. Κατρακυλά σε πρακτικές που συνιστούν θεσμική εκτροπή. Κάνει περίεργες και ανεύθυνες προαναγγελίες για υποτιθέμενες προθέσεις δικαστικών. Επιδίδεται σε παρεμβάσεις με αντισυνταγματικά αιτήματα. Επιδίδεται σε διαστρέβλωση του περιεχομένου δικαστικών εγγράφων. Επιδίδεται σε μια απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης.

Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δείχνει ξεκάθαρα ότι έχει άλλα ενδιαφέροντα. Αποδεικνύει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην υπευθυνότητα που απαιτούν τα μεγάλα οικονομικά και εθνικά μας ζητήματα. Δεν ασχολείται με κανένα από τα κρίσιμα, τα δύσκολα προβλήματα που κρίνουν το μέλλον του τόπου. Επιχειρεί να διαγράψει το αμαρτωλό παρελθόν του κόμματός του και να πετύχει συμψηφισμούς.

Το λέω ρητά και κατηγορηματικά. Δεν έχουμε να συμψηφίσουμε τίποτα! Η κυβέρνηση δεν έκρυψε και δεν κρύβει τίποτα! Ύποπτες υποθέσεις αποκαλύφθηκαν και παραπέμφθηκαν με δική μας πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, είτε υπαρκτές, είτε κατασκευασμένες καταγγελίες, οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Και αυτό συμβαίνει, κυρίες και κύριοι, για πρώτη φορά στον τόπο.

Αντιμετωπίσαμε θεσμικά και υπεύθυνα κάθε ζήτημα που προέκυψε. Δεν διστάσαμε, δεν υποχωρήσαμε, δεν κρύψαμε τίποτα.

Αναλάβαμε τις ευθύνες μας στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο. Στα παιχνίδια, όμως, της ανευθυνότητας δεν πρόκειται να συμπράξουμε.

Το λέω ευθέως: Επιτέλους πια, έως εδώ! Δεν μπορεί να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ τη χώρα σε Κολοσσαίο. Ας ψάξει λοιπόν στο παρελθόν του. Ας ψάξει το Σύστημα που εκείνο ανέθρεψε και εκείνο συντήρησε. Την αλήθεια την ξέρουν πολύ καλά οι πολίτες. Ας μην προσποιείται το ΠΑΣΟΚ τον κήρυκα της διαφάνειας. Δεν είναι αμέτοχο ευθυνών, ούτε για τις υποθέσεις που έρχονται από το χτες, ούτε για τη συγκάλυψή τους στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ. Ας μην προσπαθεί να κρύψει την απόλυτη αδυναμία του για οποιαδήποτε θέση ουσίας, καταφεύγοντας στα άκρα και σε ακρότητες.

Το είπα και το επαναλαμβάνω: Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την ανευθυνότητα μιας ηγεσίας, που εγκλωβίστηκε στην παραπολιτική και έβαλε στο περιθώριο την πραγματική πολιτική. Οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Από τη μια, εκείνους που δεν έχουν το θάρρος να πουν τίποτε απ’ όσα χρειάζεται ο τόπος και, από την άλλη, μια Κυβέρνηση που παίρνει δύσκολες αποφάσεις, αναγκαίες για το καλό του τόπου. Από τη μια εκείνους που επέλεξαν «ατζέντα» ανευθυνότητας και από την άλλη μια Κυβέρνηση που επιμένει σε δράσεις πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης.

Εμείς δεν παίζουμε με το μέλλον του τόπου. «Ατζέντα» της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα της χώρας και των ανθρώπων της. Είναι οι επιπτώσεις που φέρνει η παγκόσμια οικονομική θύελλα. Είναι τα εθνικά μας δίκαια, οι διεθνείς συνεργασίες, η εξωστρέφεια της πατρίδας. Σ’ αυτά επικεντρώνουμε την προσπάθειά μας. Σ’ αυτά είναι η έγνοια μας. Αυτά είναι το μόνο μέλημά μας. Αυτά συνδιαμορφώνουν το Σχέδιό μας.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε κάνει μια ξεκάθαρη επιλογή, ανάμεσα στο δύσκολο δρόμο της υπευθυνότητας και τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας. Κάναμε επιλογή ευθύνης και προοπτικής. Και η επιλογή μας αυτή δεν αλλάζει, δεν μεταβάλλεται. Η επιλογή μου –θέλω να ξέρετε- είναι δεδομένη. Πάνω από όλα η Πατρίδα. Πάνω από όλα το συλλογικό καλό, το εθνικό συμφέρον.

Μ’ αυτόν το γνώμονα προχωρούμε! Μ’ αυτά τα προτάγματα είμαι -και θα είμαι- στην πρώτη γραμμή του αγώνα, του πιο δύσκολου αγώνα. Αποφασισμένος να τα καταφέρουμε. Αποφασισμένος να περάσουμε, με τις λιγότερες συνέπειες, την τρικυμία της παγκόσμιας κρίσης. Αποφασισμένος να πάμε, μαζί την Πατρίδα μας στο μέλλον που μπορεί, στο μέλλον που της ανήκει, στο μέλλον που δικαιούνται όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - J. BARROSO.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 27 Απριλίου 2009



ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

κ. JOSE MANUEL BARROSO

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ





ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Χαίρομαι που καλωσορίζω, για άλλη μια φορά, στην Αθήνα, το φίλο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso. Είχα την ευκαιρία, κατά την επίσκεψή του αυτή, να συζητήσω διεξοδικά μαζί του τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει όλος ο κόσμος και η Ελλάδα ειδικότερα.



Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επηρεάσει όλες τις χώρες. Πολλές οικονομίες της ζώνης του ευρώ βρίσκονται σε ύφεση. Οι συνέπειες της κρίσης γίνονται αισθητές από όλους τους πολίτες και όλες τις επιχειρήσεις. Η εργασία και τα εισοδήματα υπονομεύονται.

Στην Ελλάδα οι εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας, ο τουρισμός, η ναυτιλία βάλλονται. Το ίδιο και ο τομέας των κατασκευών.



Επανέλαβα στον κ. Barroso τους άξονες του ελληνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δηλαδή:

- σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών.

- στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

- συνδρομή σε όσους έχουν ανάγκη και προστασία των θέσεων εργασίας.



Σχετικά με εκείνους που βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση, έμφαση έχει δοθεί στη διασφάλιση των θέσεων δουλειάς, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και τη διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών. Τα περισσότερα από τα μέτρα για να υποστηριχθεί η απασχόληση και το εισόδημα συμπεριλαμβάνονται στο «Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση», που ανακοινώθηκε πρόσφατα.



Όσον αφορά στη δημοσιονομική σταθερότητα, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στόχος είναι να μειωθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα δραστικά, μέχρι το τέλος του 2010. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ήδη λάβει μια σειρά μέτρων.



Σχετικά με τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης:



- επιταχύνουμε το ΕΣΠΑ, με έμφαση στην ελληνική περιφέρεια,

- ενθαρρύνουμε τις δημόσιες-ιδιωτικές συνεργασίες,

- ενισχύουμε τον ανταγωνισμό. Μετά την Ολυμπιακή, προχωρούμε σε πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ. Προχωρά επίσης το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων.



Σε κάθε περίπτωση η συγκυρία όχι μόνο δεν αναστέλλει, αλλά κάνει και πιο επιτακτική την μεταρρυθμιστική στρατηγική μας. Οι αλλαγές και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, με ακόμα εντονότερους ρυθμούς, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Στόχος είναι να θωρακίσουμε την οικονομία μας, διασφαλίζοντας καλύτερη θέση εκκίνησης στην κούρσα που θα ξεκινήσει αμέσως μόλις ξεπεραστεί η κρίση.



Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα. Γι’ αυτό και δουλεύουμε εντατικά, ώστε να αυξηθεί η αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα και να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Να υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, που βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, για να μειωθεί τόσο το δημόσιο χρέος, όσο και το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών.



Τα κλειδιά για μια βιώσιμη έξοδο από την κρίση είναι:

- ο ανταγωνισμός

- τα σωστά κίνητρα

- η διαφάνεια

- οι υγιείς πολιτικές

- η αντιμετώπιση της φτώχειας

- η κοινωνική συνοχή

- το περιβάλλον και οι πράσινες επενδύσεις.



Έχουμε χρέος να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και υπεύθυνα αυτές τις προκλήσεις και να βρεθούμε μεταξύ των νικητών, όταν τελειώσει η κρίση και επιστρέψουμε σε φυσιολογικές συνθήκες.



Τέλος, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Barroso συζητήσαμε για την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική και το ρόλο της Ελλάδας και τον ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.



Για μια ακόμα φορά κ. Πρόεδρε με πολύ μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στην Ελλάδα.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΕΡΜΗΝΕΙΑΣ): Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο, Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, για την πρόσκληση που μου απηύθυνε και για τα καλά και ευγενή λόγια του. Ήμασταν μαζί στη Σόφια, πριν από μερικές ημέρες, σε ένα πολύ σημαντικό Συνέδριο για την ενέργεια και θα είμαστε και σήμερα στο άνοιγμα του Συνεδρίου για την προστασία της βιοποικιλότητας, το οποίο διοργανώνεται εδώ στην Ελλάδα. Χαίρομαι επίσης που βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα. Το ελληνικό Κοινοβούλιο μου απένειμε το χρυσό μετάλλιο και αυτή είναι μεγάλη τιμή για μένα. Θεωρώ ότι αυτές οι τιμητικές διακρίσεις είναι η αναγνώριση του έργου μου για την Ελλάδα και για τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, τόσο με τις ελληνικές αρχές, όσο και με τους Έλληνες πολίτες, για το κοινό μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας. Η ασφάλεια της Ενέργειας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι τέλεια παραδείγματα των οφελών που μπορούν πραγματικά να απολαύσουν οι Ευρωπαίοι από την Ευρώπη και είναι και θέματα που φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της αλληλεγγύης και του συγκεκριμένου νοήματός της. Αυτά τα θέματα, από την ασφάλεια της ενέργειας, μέχρι και την προστασία του περιβάλλοντός μας, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, όλα αυτά απαιτούν εθνική αλλά και παγκόσμια, καθολική απόκριση. Ελπίζω ότι το σημερινό Συνέδριο για τη βιοποικιλότητα θα αποτελέσει ένα βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για το παγκόσμια συνέδριο στην Κοπεγχάγη, αργότερα φέτος.



Ο Πρωθυπουργός και εγώ συζητήσαμε επίσης και το θέμα της οικονομικής κρίσης και το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τις ελληνικές οικογένειες σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Προσυπογράφω πραγματικά τη δήλωση των υπουργών Οικονομικών του G7, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ότι η σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης έχει αρχίσει να μειώνεται και μετά από τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής των G7 πραγματικά κινούμαστε προς τη σταθεροποίηση.



Τώρα πρέπει να είμαστε συνεπείς στην υλοποίηση των αποφάσεων και να φροντίσουμε να αποσοβηθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ιδίως μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, αυτών που έχουν χάσει τις θέσεις εργασίας τους.



Κάθε χώρα έχει μια σειρά από θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στα δημόσια οικονομικά της. Εχουμε συζητήσει το θέμα της αποκατάστασης των μακροοικονομικών ανισορροπιών και να δούμε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Υποστηρίζουμε την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά. Ξέρουμε ότι είναι ένα καθήκον γεμάτο προκλήσεις, αλλά απαραίτητο για την ευημερία της Ελλάδας. Είμαι αποφασισμένος η Ε.Ε να βοηθήσει με κάθε τρόπο. Η ευρωπαϊκές πολιτικές αποτελούν ένα καλό πλαίσιο και στηρίζουν τη χρηματοδότηση. Μέχρι το 2013 η Ελλάδα θα λάβει 20,4 δις. ευρώ. Ετσι θα ξεκινήσουν έργα τα οποία θα μπορέσουν να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην οικονομία. Και με μεγάλη μου χαρά θα ήθελα να πω ότι για το 2009 τα κονδύλια είναι έτοιμα να έρθουν στην Ελλάδα. Αρα λοιπόν, θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και να πούμε, μέσω της ελληνικής κυβέρνησης, στους Έλληνες πολίτες: θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σας υποστηρίξουμε στην αντιμετώπιση αυτών των πολύ σημαντικών προκλήσεων, που μας επηρεάζουν όλους, στην Ευρώπη και σ’ όλον τον κόσμο, και που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε μ’ έναν ευρωπαϊκό, συντονισμένο τρόπο.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης είναι αυτή την ώρα η μεγαλύτερη πρόκληση για όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. Κρίνετε επαρκή τα μέτρα που έχουν λάβει οι χώρες - μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης και ειδικότερα οι χώρες εκείνες που αντιμετωπίζουν εντονότερα δημοσιονομικά προβλήματα; Με την ευκαιρία θα μου επιτρέψετε κ. Πρωθυπουργέ να σας ρωτήσω αν η Ελλάδα θα στηρίξει την επανεκλογή του κ. Barroso;



ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ: Όσον αφορά το ερώτημα του τί κάνουμε, νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε πλέον στην υλοποίηση και νομίζω ότι έχουμε πάρει τις σωστές αποφάσεις. Μάλιστα ήμασταν οι πρώτοι παγκοσμίως, εμείς οι Ευρωπαίοι, που λάβαμε σοβαρές αποφάσεις, όσον αφορά την επανόρθωση, την επιδιόρθωση αν θέλετε, κάποιων προβλημάτων που οφείλονταν στην έλλειψη κανονιστικού πλαισίου και ελέγχων. Επίσης διοργανώσαμε και τη διαδικασία του G20, όπου ελήφθησαν και κάποιες αποφάσεις. Εγώ ο ίδιος και ο Πρόεδρος Sarkozy τότε, προτείναμε αυτού του είδους την ανταπόκριση στην Αμερική. Όσον αφορά τις προσπάθειες στην Ευρώπη, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ισχύουν διαφορετικά πράγματα στα 27 κράτη - μέλη. Διαφορετικές συνθήκες όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά. Δεν μπορούν λοιπόν όλες οι χώρες να κάνουν ακριβώς τα ίδια. Υπάρχουν χώρες σήμερα στην Ευρώπη που υλοποιούν προγράμματα διόρθωσης των δημοσίων οικονομικών τους, με την υποστήριξη του διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και με τη δική μας υποστήριξη, όσον αφορά την υποστήριξη του ισοζυγίου πληρωμών.



Η απάντησή μου λοιπόν είναι ναι, ότι έχουμε λάβει τις σωστές αποφάσεις. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην υλοποίηση των αποφάσεων, εν ευθέτω χρόνω. Αν χρειαστούν προσαρμογές, βεβαίως θα γίνουν προσαρμογές, προκειμένου να ληφθούν τα σωστά μέτρα. Ωστόσο, η απόκριση μέχρι στιγμής ήταν υπεύθυνη, όσον αφορά την τόνωση των δημόσιων οικονομικών, αλλά και την ενίσχυση των εποπτικών μέτρων. Θα ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και είμαι υπερήφανος να σας πω ότι είμαστε από τους πλέον πρωτοπόρους παγκοσμίως, όσον αφορά την απόκρισή μας. Κάποια από τα μέτρα που έχουμε λάβει έχουν αποτελέσει έμπνευση για μέτρα που έχουν ληφθεί αλλού στον κόσμο.



ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Barroso μας συνδέει προσωπική φιλία. Ομως, ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι ο κ. Barroso είναι φίλος της Ελλάδας. Αυτό απεδείχθη επανειλημμένα στα χρόνια που πέρασαν. Οπως επίσης και το γεγονός ότι, ως πρώην Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, έχει άμεση εξοικείωση με τα θέματα που απασχολούν τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Κατανοεί, ίσως καλύτερα από άλλους, ζητήματα ειδικότερου ενδιαφέροντος για την ευρύτερη περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να πω, κατ’ αρχήν, ότι αποτιμώ ως πολύ εποικοδομητική τη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια και ότι προσβλέπουμε στη συνέχιση αυτής της συνεργασίας και στο μέλλον. Να συμπληρώσω απλώς ότι πρόσφατα και σε επίπεδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ελήφθη ομόφωνη απόφαση να στηρίξουμε την επανεκλογή του κ. Barroso.

"Εναλλακτικές λύσεις" ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ









ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΕ

«Σας παρακαλώ μόνο να μιλάτε δυνατά, για να σας ακούω. Άκουγα πολύ καλύτερα όταν ήμουν … ζωντανός»! Η φράση ανήκει σε έναν λεπτό 85χρονο άνδρα, που γεννήθηκε μέσα στα "απόνερα" του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και έζησε -έστω ως βρέφος- το κραχ του 1929 και αργότερα το δεύτερο «Μεγάλο Πόλεμο». Ξεκινώντας από τις φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν ως παιδί μεταναστών, έφτασε να πάρει το Νόμπελ Οικονομίας το 1987.

O λόγος για τον Αμερικανό Ρόμπερτ Σόλοου, ίσως τον σημαντικότερο εν ζωή οικονομολόγο του πλανήτη: το 1956, ενώ οι Ρώσοι εκτόξευαν τον «Sputnik», συνέλαβε το "νεοκλασικό υπόδειγμα οικονομικής μεγέθυνσης", που του εξασφάλισε το Νόμπελ 31 χρόνια αργότερα.

Μας δέχτηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Κρατάει ένα μεγάλο σημειωματάριο, όπου έχει γράψει -με αρύ και τακτικό γραφικό χαρακτήρα- μια σειρά από μαθηματικούς τύπους και εξισώσεις. "Συχνά, όταν ακούω τους άλλους να μιλάνε, μού έρχονται ιδέες", εξηγεί, όταν τον ρωτάμε αν δουλεύει πάνω σε κάποια καινούργια θεωρία.

Από τον 5ο όροφο του πανεπιστημίου, όπου βρισκόμαστε, φαίνονται ο Θερμαϊκός και η Θεσσαλονίκη. "Αναρωτιέμαι πώς θα ήταν αυτή η πόλη αν δεν είχε καεί το 1917. Θα ήταν εκπληκτική", λέει.

Η απλότητα, το χιούμορ και ο καυστικός λόγος σε κερδίζουν αμέσως. Σπούδασε στα δημόσια σχολεία της Ν.Υόρκης και το 1940 πέρασε με υποτροφία την πόρτα του Harvard: ο ίδιος, τα αδέλφια και τα ξαδέλφια του ήταν οι πρώτοι της οικογένειας που «έβγαλαν» πανεπιστήμιο.

Μιλάει αγγλικά, γερμανικά, λίγα γαλλικά και ιταλικά «του στρατού», αλλά όχι ελληνικά. Κι όμως, οι ταμπέλες στον δρόμο καταλαβαίνει τι γράφουν. Όπως λέει, από τα μαθηματικά γνωρίζει πια τους ελληνικούς χαρακτήρες και τους συνδυάζει με ήχους…

«Φαίνεται ότι το χιούμορ είναι σημαντικό στη ζωή σας», τού λέμε και απαντά: «Τις περισσότερες φορές ο κόσμος μού φαίνεται ένα πολύ τρελό μέρος. Η μόνη εναλλακτική στο να γελάσεις με αυτόν, θα ήταν η θλίψη…».

Ο κ. Σόλοου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για Ελλάδα, Ε.Ε. και Κίνα, για τον Ομπάμα, την κρίση και το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αλλά και για την ιστιοπλοΐα, τον Θουκιδίδη, την αναδιανομή του ανθρώπινου ταλέντου και τις …μελιτζάνες.

ΕΡ: Μια χώρα με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, πώς πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση;

ΑΠ: Πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να δημιουργήσει εσωτερική ζήτηση. Ο προστατευτισμός δεν θα βοηθούσε […] Πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές, που θα προωθήσουν μελλοντικά τη δυνατότητα εξαγωγών (πχ, λιμάνια), αλλά και να βρεθούν περιοχές για εγκατάσταση ελαφράς βιομηχανίας, σε είδη όπου οι χώρες αυτές έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Ένας συνδυασμός δημοσίων επενδύσεων και κινητοποίησης αδρανών ιδιωτικών κεφαλαίων, με ταυτόχρονη προσπάθεια για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

ΕΡ: Η φορολογία; Μπορεί να βοηθήσει;

ΑΠ: Είναι λανθασμένη ώρα για πρόσθετη φορολογία.

ΕΡ: Υπάρχει κάποια μαγική λύση στο θέμα της ανεργίας, με βάση τις σημερινές συνθήκες; Ποια είναι η γνώμη σας για το 35ωρο;

ΑΠ: Δεν συμφωνώ με το 35ωρο και με το σκεπτικό ότι έτσι οι ώρες εργασίας κατανέμονται σε περισσότερους εργαζόμενους. Θεωρώ ότι το 35ωρο είναι απλά κατώτερη επιλογή, από το να αποφασίσεις να δημιουργήσεις επαρκείς νέες θέσεις εργασίας [...]

Τέλεια λύση στο θέμα της ανεργίας δεν υπάρχει, αλλά μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν. Το πρόβλημα προκύπτει γιατί δεν διαχειριζόμαστε σωστά την οικονομία μας και όταν συμβαίνει μια καταστροφή, δεν βρίσκουμε τρόπο να τη διορθώσουμε γρήγορα.

Αν μπορούσαμε να συντονίσουμε διεθνώς τις οικονομικές πολιτικές μας, θα διατηρούσαμε πιο ενεργή αγορά εργασίας και οι άνθρωποι θα έκαναν τις δουλειές που επιθυμούν και τις οποίες σπούδασαν. Είναι καθαρά θέμα βελτίωσης της οικονομικής πολιτικής.

ΕΡ: Πόσο εύκολη είναι η βελτίωση της οικονομικής πολιτικής στην παρούσα συγκυρία;

ΑΠ: Ίσως τώρα ή στο άμεσο μέλλον θα είναι πιο εύκολη. Γιατί όταν αντιμετωπίζουν κρίσεις, οι άνθρωποι είναι πιο πρόθυμοι να σκεφτούν εναλλακτικές λύσεις [...]

ΕΡ: Κίνα και Ρωσία πιέζουν για την υιοθέτηση ενός παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος, αμφισβητώντας στην ουσία για πρώτη φορά την κυριαρχία του δολαρίου. Πόσο κοντά είμαστε στο να υιοθετήσουμε ένα άλλο παγκόσμιο νόμισμα, πχ, τα SDRs του ΔΝΤ;

ΑΠ: Δεν νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά στην υιοθέτηση ενός νέου παγκόσμιου νομίσματος, κυρίως γιατί αυτό απαιτεί διεθνείς διαπραγματεύσεις, αντίστοιχες του Breton Woods, που χρειάζονται χρόνο[…].

Είναι δύσκολο να πούμε αν τα SDRs θα είναι το νέο νόμισμα. Εξαρτάται από το κατά πόσον το ΔΝΤ μπορεί να εξελιχθεί σε δανειστή μεγάλης κλίμακας […] Το ΔΝΤ δεν έχει αυτή τη δυνατότητα τώρα, αλλά βέβαια, οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να τού τη δώσουν [...] Πάντως, δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση αντικατάστασης του δολαρίου από μεμονωμένο εθνικό νόμισμα. Θα χρειαστεί ένα καλάθι νομισμάτων.

ΕΡ: Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, η Κίνα θα έχει εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη μέχρι το 2020. Πόσο πιθανό το βλέπετε;

ΑΠ: Το 2020 μου φαίνεται πολύ κοντινό. Αλλά το σίγουρο είναι ότι, τελικά, η Κίνα θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη […] Τα οικονομικά δεν είναι πάντως το κυρίαρχο θέμα σε αυτή την περίπτωση. Το ερώτημα-κλειδί είναι το αν, καθώς η κινεζική οικονομία θα μεγαλώνει, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της για πολιτικό κέρδος. Οι ΗΠΑ μερικές φορές το έχουν κάνει, να μετατρέψουν την οικονομική δύναμη σε πολιτική, χωρίς να γίνει κάτι καλό για τους ίδιους τους Αμερικανούς ή για κάποιον άλλο λαό. Δεν μπορώ για παράδειγμα να στοιχειοθετήσω την υπόθεση ότι οι ΗΠΑ και ο πολίτες ζουν καλύτερα, επειδή έγινε ο πόλεμος στο Βιετνάμ ή το Ιράκ.

Αν η Κίνα θελήσει να αρχίσει να κυριαρχεί πολιτικά σε άλλες περιοχές του κόσμου, τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα και μπορώ μόνο να ελπίζω ότι αυτό δεν θα γίνει. Αν αντίθετα, «μεταφράσει» τη δύναμή της σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων, τότε όλα καλά.

ΕΡ: Η παγκόσμια κρίση θα επιταχύνει ή θα επιβραδύνει την ανέλιξη της Κίνας;

ΑΠ: Ηκίηθ κθσεήε πθνττ ατ τ δαιαί: κάηόω ο ΗΑθ γνυ λγτρ πόυαν δνίοτιαότνΚν, γαίθ αηυονσειάμ τ τé θ γνι, α ηΚν θ ανθίμλοτκ ν σνχσιτ δνιμ τυ γαπλτκύ ήοκνμκύ λγυ. Κιάλςχρςθ γνυ λγτρ πόυε ν χηαοοονα αότ κνζκ επρκ πενσα Ατ, εδχμνςθ οηήε τςκνζκςκβρήες[...] σον δσυ έφσ ση είχσ τςεωειή ζτσςκικτνλσς κτ πυθ σμνιλγτρςεεδσι κιάαβαύεηαάτξ.

ΕΡ: Οι παγκόσμιες κρίσεις συχνά ακολουθούνται από μεγάλους πολέμους ή κοινωνικές αναταραχές…

ΑΠ: Αν η παγκόσμια ύφεση συνεχιστεί για πολύ και επιδεινωθεί, πιθανώς θα υπάρχουν αναταραχές σε «δυνατές» χώρες. Και οι δυνατές χώρες, όταν έχουν εσωτερικές αναταραχές, τείνουν να τις «μετατρέπουν» σε …εξωτερική πολιτική.

Αυτό βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να συμβεί. Για παράδειγμα, η κρίση του ΄30 οδήγησε τον Ρούζβελτ σε αρκετές καλές ιδέες, ενώ αντίθετα, στην Ευρώπη, η κρίση οδήγησε στον Χίτλερ. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις.

Το σημαντικό είναι ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσία και Κίνα να αναστρέψουν την κρίση, ώστε καμία να μην έχει στο εσωτερικό της τέτοια προβλήματα, ώστε να αναγκαστεί να τα εξωτερικεύσει […] Πάντως, είναι πολύ απίθανο η τωρινή παγκόσμια ύφεση να γίνει σαν την κρίση του '30.

ΕΡ: Γιατί θεωρείτε απίθανο να γίνει ό,τι το '30;

ΑΠ: Γιατί έχουμε πλέον γνώση και εμπειρία, ξέρουμε ποιες είναι οι σημαντικές αλλαγές πολιτικής. Ο Ομπάμα έκανε αυτά που έπρεπε ήδη, από την πρώτη ημέρα που έγινε Πρόεδρος. …

ΕΡ: Υπάρχει περίπτωση η κρίση να στρέψει τα νέα "λαμπρά μυαλά" του πλανήτη σε άλλους κλάδους, πέραν του χρηματοοικονομικού;

ΑΠ: Στις ΗΠΑ είναι αξιοπρόσεκτο το σε ποιον βαθμό οι πιο ταλαντούχοι άνθρωποι έχουν στραφεί στα χρηματοοικονομικά. Θα προτιμούσα να τους βλέπω να βρίσκουν θεραπείες για τον καρκίνο ή να εφευρίσκουν νέες πηγές ενέργειας.

Ένα θετικό αποτέλεσμα της κρίσης θα είναι ίσως η αναδιανομή του ανθρώπινου ταλέντου […] Ήδη, το ποσοστό των αποφοίτων του Harvard, που θέλουν να "πάνε" στη χρηματοοικονομική βιομηχανία, έχει αρχίσει να πέφτει τους τελευταίους μήνες.

ΕΡ: Ο γνωστός συγγραφέας P. Laurence είχε πει ότι «ο οικονομολόγος είναι ένας ειδικός, που θα ξέρει αύριο γιατί τα πράγματα που προέβλεψε χτες, δεν έγιναν σήμερα»…

ΑΠ: Δεν ξέρω αν φταίνε οι οικονομολόγοι ή αυτοί που τους ακούνε, αλλά τα οικονομικά είναι μια «αβέβαιη» επιστήμη […] Δεν πάει κάτι λάθος με τους οικονομολόγους. Απλά είναι πολλά αυτά που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν. Τα οικονομικά μπορούν να σού πουν προς ποια κατεύθυνση να πας, αλλά όχι πόσο γρήγορα πρέπει να κινηθείς, ούτε πόσο μακριά πρέπει να φτάσεις…

ΕΡ: Όταν κάποιος παίρνει την ύψιστη διάκριση ενός Νόμπελ, δεν στερεύει από στόχους;

ΑΠ: Έχω την απίστευτη καλοτυχία να αγαπώ τη δουλειά μου. Αλλά είμαι 85 και άρα λειτουργώ πολύ πιο αργά. Το πρόβλημά μου σήμερα δεν είναι η έλλειψη στόχων, αλλά ότι έχω τόσο πολλούς στόχους και τόσο λίγο χρόνο για να τους κυνηγήσω (γελάει)!

ΕΡ: Όταν αποσυρθείτε, τι σκοπεύετε να κάνετε; Ίσως τον γύρο του κόσμου με ιστιοφόρο;

ΑΠ: Είναι ενδιαφέρον που το λέτε, γιατί αγαπώ την ιστιοπλοΐα. Όποτε όμως μου ερχόταν η ιδέα να κάνω τον διάπλου του Ατλαντικού και το έλεγα στη σύζυγό μου, μού απαντούσε: «αυτό να το κάνεις με τη δεύτερη γυναίκα σου»! Αφού όμως, δεν πρόκειται να έχω δεύτερη γυναίκα, δεν βλέπω να το κάνω.

ΕΡ: Υπάρχουν προσωπικότητες που σας έχουν επηρεάσει;

ΑΠ: Με έχει επηρεάσει πολύ ο αξιωματικός υπό τον οποίο υπηρετούσα στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Θα είχε τη δυνατότητα να είναι ένας μικρός δικτάτορας, αλλά ήταν πάντα γεμάτος χιούμορ και χαλαρός. Σε πολλά σημεία προσπαθώ ακόμη να του μοιάσω…

ΕΡ: Έχετε διαβάσει Έλληνες συγγραφείς;

ΑΠ: Αγαπώ τον Θουκυδίδη. Έχω διαβάσει πολλά βιβλία για την αθηναϊκή δημοκρατία, αλλά τώρα πήρα και μερικά για τη Σπάρτη, για να μάθω και για αυτήν. Επίσης, θέλω να πάρω ένα βιβλίο για το Αργος…

ΕΡ: Έχετε έρθει ξανά στην Ελλάδα;

ΑΠ: Στην Αθήνα και στην Κέρκυρα, στη δεύτερη νομίζω το 1957, για ένα συνέδριο. Θυμάμαι ότι το ξενοδοχείο εκεί σερβίριζε τις πρώτες ημέρες μόνο γαλλική κουζίνα και χρειάστηκε να ζητήσω από έναν Ελληνα συνάδελφό μου να μεσολαβήσει για να φάμε φρέσκο ελληνικό ψάρι και μουσακά. Ξέρετε, λατρεύω τη μελιτζάνα (λέει τη λέξη στα ελληνικά, σχεδόν χωρίς προφορά)...

Αντ. Μπάσδρας: Η Ν.Δ. δεν έχει ανάγκη από «στρατηγούς»
























Σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή, για το Κυβερνών κόμμα, ο Αντώνης Μπάσδρας, μιλάει στην «Επτά», για όλους και για όλα.

Ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής, αναφέρεται στις εσωκομματικές κόντρες του νομού, στέλνοντας σαφές μήνυμα, ότι η παράταξη έχει ανάγκη από στρατιώτες και όχι στρατηγούς, ενώ κρατάει τον πήχη ψηλά όσον αφορά τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 2010 και τους στόχους του κόμματος.

Ο Αντώνης Μπάσδρας, εκφράζει την αισιοδοξία του για την έκβαση της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης για την Ευρωβουλή, επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμά τους θα έχει «σαφέστατα και πολιτικό μήνυμα».
Επιτίθεται στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την σκανδαλολογία των ημερών, ενώ θυμίζει ότι σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σήμερα, επί ημερών Πα.Σο.Κ. μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων, δεν έφτασαν ποτέ στη Βουλή, όταν προσέκρουσαν πάνω σε υπουργικά στελέχη.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ, μιλάει και για το δικό του πολιτικό μέλλον, το οποίο για την αυτοδιοίκηση τελειώνει, στις 31 Δεκεμβρίου 2010.


- Η Πιερία, στις τελευταίες δύο τουλάχιστον εκλογικές αναμετρήσεις, έδωσε μεγάλα ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία. Είναι ένας νομός, με τρεις βουλευτές το κυβερνών κόμμα, νομάρχη επί τρεις θητείες εκλεγμένο, για πρώτη φορά εξέλεξε δήμαρχο στην Κατερίνη, έχει ισχυρή πλειοψηφία στην ΤΕΔΚ, ενώ και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Πιερίας, είναι κομματικό στέλεχος της. Με δεδομένη αυτήν την παντοδυναμία, πόσο ικανοποιημένος είστε από την ανταπόκριση της Κυβέρνησης σε κρίσιμα κομμάτια που αφορούν το μέλλον του νομού;

Η κυβέρνηση κ. Ζαμαντζά , η κάθε κυβέρνηση, οφείλει να έχει στοχευμένη κατεύθυνση στην εφαρμογή της πολιτικής της ατζέντας, μακριά από κομματικοποιημένες επιρροές. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δεν χώρισε του νομούς σε γαλάζιους και πράσινους για να κατανέμει την “εύνοιά” της ανάλογα με το που βρίσκονται τα δικά της κομματικά “κάστρα”. Αυτές οι εποχές έχουν φύγει ανεπιστρεπτί. Προσωπικά με ικανοποιεί το γεγονός της “κυριαρχίας” όπως χαρακτηρίσατε στο ερώτημά σας, την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, γιατί επιβεβαιώνει την άποψη πως είχαμε τους ικανότερους ανθρώπους με τις κατάλληλες προτάσεις στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και αυτό αναγνωρίστηκε και επιβραβεύτηκε από το λαό στην κάλπη.

Σαφώς και είμαι ικανοποιημένος απ’ την ανταπόκριση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε κρίσιμα κομμάτια που αφορούν το μέλλον της Πιερίας. Ας μου επιτραπεί να αναφερθώ τηλεγραφικά σε κάποια. Το νοσοκομείο Κατερίνης βρίσκεται σε τελική φάση. 27 εκατομμύρια ευρώ εγκρίνονται για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων. 21 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον τον Δήμο Κατερίνης για άρδευση και ασφαλτοστρώσεις αγροτικών δρόμων. Η αναπροσαρμογή προς τα κάτω του άδικου τέλους παρεπιδημούντων δίνει βαθιές ανάσες στον τουριστικό – ξενοδοχειακό κόσμο του νομού. Η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στον Κορινό, αλλά και η γενικότερη πολιτική του ΕΛΓΑ σε προβλήματα που αντιμετώπισαν οι παραγωγοί του νομού μας, όπως οι ενισχύσεις που πήραν οι αγρότες λόγω της νόσου του Θρίπα.

- Την τελευταία διετία, έχουν έρθει στο φως, ισχυρές κόντρες υψηλόβαθμων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας…

Όσοι δεν πήραν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Πρωθυπουργός για δουλειά και για παραγωγή έργου σε όλους τους τομείς, όσοι δεν ενστερνίζονται τη νοοτροπία της παράταξής μας, ότι ήλθαμε να υπηρετήσουμε τους Έλληνες πολίτες, δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες ούτε στον τόπο, ούτε στην παράταξη. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από «στρατηγούς». Η παράταξη έχει ανάγκη από στρατιώτες που θα δουλέψουν για το καλό του τόπου, για την προκοπή του ελληνικού λαού. Σ’ αυτόν τον αγώνα που δίνουμε δεν περισσεύει κανένας.

- Η ΝΟΔΕ, μετά τις Ευρωεκλογές, λογικά και αν δεν συμβεί κάτι έκτακτο, θα αρχίσει την προετοιμασία για τις Εκλογές της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Από ποια αφετηρία ξεκινάει, όσον αφορά τους στόχους που θα θέσει; Να κρατήσει τα «κεκτημένα» ή να μετριάσει όσο το δυνατόν τυχόν δυσαρέσκειες;

Οι δυσαρέσκειες κ. Ζαμαντζά είναι ένα υγιές φαινόμενο και τρανταχτή απόδειξη ότι η κοινωνία συμμετέχει, αφουγκράζεται και κρίνει τα καλώς ή κακώς κείμενα. Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και όταν η κοινωνία συνεχώς ζητά κάτι παραπάνω τότε σημαίνει πως έχει το ένστικτο και το κριτήριο εκείνο για να επιλέξει τα πρόσωπα που θα οδηγήσουν τον τόπο ένα βήμα πιο μπροστά.

Σαφώς πρώτος στόχος για τις επικείμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού είναι η Νομαρχία Πιερίας και ο Δήμος Κατερίνης. Στο πρόσωπο του Γιώργου Παπαστεργίου οι πολίτες της Πιερίας εμπιστεύτηκαν τη Νέα Δημοκρατία τρεις φορές από το 1998, δικαιώνοντας τις επιλογές του κόμματος από τη μια και το έργο του Νομάρχη από την άλλη, με πολύ μεγάλα ποσοστά. Οι πολίτες της Πιερίας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους την επιλογή της Νέας Δημοκρατίας και είμαι πεπεισμένος πως η επιλογή του στελέχους που θα κληθεί να οδηγήσει την Πιερία στην μετά – Παπαστεργίου εποχή, θα γίνει με γνώμονα το μεγάλο έργο που έγινε την τελευταία 12ετία στη Νομαρχία Πιερίας και κριτήριο τις προοπτικές ανάπτυξης αυτού του τόπου.

Όσον αφορά το Δήμο Κατερίνης είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο πως ο συνδυασμός του Σάββα Χιονίδη θα έχει και πάλι τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Ο Σάββας Χιονίδης δικαίωσε όλους τους Κατερινιώτες με τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση με την οποία ασκεί τα Δημαρχιακά του καθήκοντα, διοικώντας χωρίς παρωπίδες. Γνωρίζετε κ. Ζαμαντζά πως ο Σάββας Χιονίδης μέσα σε μόλις δυόμιση χρόνια εξασφάλισε περισσότερες χρηματοδοτήσεις για την πόλη, απ’ όσες απορροφήθηκαν τα προηγούμενα δεκαπέντε. Όπως επίσης γνωρίζετε πως ενώ η Κατερίνη ήταν “έρμαιο” έργων βιτρίνας χωρίς τις απαιτούμενες στοιχειώδεις υποδομές, μέσα σε 30 μήνες ολοκληρώθηκε το δίκτυο αποχέτευσης, τελειώνει η επέκταση του σταθμού βιολογικού καθαρισμού, εγκρίθηκε η επέκταση του ΧΥΤΑ, βρέθηκε επιτέλους λύση για τα στρατόπεδα της Ανδρομάχης, έγιναν καθοριστικής σημασίας διανοίξεις δρόμων, ενώ προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς το θέμα του περιφερειακού δρόμου.

Συνεχίζοντας θέλω να σας πω πως ο Δήμος Κατερίνης, όπως και ο Δήμος Λιτοχώρου αποτελούν πολύ σημαντικό στόχο για μας, μιας και οι Σάββας Χιονίδης και Θανάσης Τσιφοδήμος ήταν οι επικεφαλής εκείνοι που ανέλαβαν τη μεγάλη ευθύνη για την ανατροπή της καθεστωτικής νοοτροπίας σε επίπεδο Δήμων, στην Πιερία. Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν “ισόβιες” διοικήσεις. Υπάρχουν προτάσεις που κρίνονται και διοικήσεις που λογοδοτούν. Εμείς θέλουμε να πείσουμε τους πολίτες πως οι δικές μας προτάσεις, οι δικές μας επιλογές ανθρώπων είναι οι καλύτερες. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε, μ’ αυτή τη λογική προχωράμε και να ‘στε σίγουρος πως και οι δεκατρείς Δήμοι του Νομού Πιερίας είναι το ίδιο σημαντικοί στόχοι για μας.

-Σε λιγότερο από δύο μήνες, διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των Ευρωβουλευτών. Είναι η πρώτη φορά, μετά από αρκετά χρόνια, που η Νέα Δημοκρατία θα δώσει μια εκλογική μάχη, με «ψυχολογικό» ντεσαβαντάζ, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Θεωρείτε ότι το αποτέλεσμα πανελλαδικά θα δρομολογήσει εξελίξεις;

Χωρίς να υιοθετώ το συλλογισμό του ερωτήματός σας περί “ντεσαβαντάζ”, καθώς για τη Νέα Δημοκρατία οι Ευρωεκλογές δεν αντιμετωπίζονται ανάλογα με τα συγκυριακά δημοσκοπικά ευρήματα, θα συμφωνήσω μαζί σας ότι πρόκειται για μια εκλογική αναμέτρηση τα αποτελέσματα της οποίας σίγουρα θα δρομολογήσουν εξελίξεις. Ψηφίζοντας Νέα Δημοκρατία, ο Έλληνας δυναμώνει την ένταση της φωνής του στην Ευρώπη. Και πέραν της Ελληνικής πραγματικότητας ή συγκυρίας αν θέλετε, υφίσταται και η Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η οποία δυστυχώς για μας δεν αποτελεί κριτήριο. Η ομάδα των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. έχει κάνει σημαντική δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια, η οποία ωστόσο δεν μπορεί να αποτιμηθεί από την κοινωνία επειδή δεν υφίσταται ουσιαστικά επικοινωνιακός δίαυλος. Στην Ελλάδα ψηφίζουμε ναι μεν για την Ευρώπη, αλλά με εθνικά κριτήρια. Και αυτό κατά την κρίση μου είναι άδικο τόσο για το θεσμό, όσο και για τους ίδιους τους Ευρωβουλευτές.

-Για τη ΝΟΔΕ, θα αποτελέσει ένα «δημοψήφισμα» όσον αφορά τις δυνάμεις του κόμματος στο νομό μας;

Οι εκλογές της 7ης Ιουνίου αφορούν στο Ευρωκοινοβούλιο. Σαφέστατα, θα προκύψουν πολιτικά συμπεράσματα αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτήν την αναμέτρηση κρίνεται το ευρωπαϊκό μέλλον, η ευρωπαϊκή πορεία μας. Αυτό είναι το μήνυμα των Ευρωεκλογών. Όσον αφορά στον πήχη κάθε κόμμα – αυτό συμβαίνει και με τη Νέα Δημοκρατία – επιδιώκει να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

-Η πολιτική συγκυρία και η σκανδαλολογία, δεν ευνοούν αυτή τη στιγμή την Κυβέρνηση. Μήπως τελικά η Ευρωεκλογές, είναι ένας ακόμη «κάβος», που καλείται να περάσει ο Καραμανλής, όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα;

Στην πολιτική πάντα υπάρχουν συγκυρίες με θετικά και αρνητικά δεδομένα. Η διεθνής οικονομική κρίση είναι η μεγαλύτερη αρνητική συγκυρία, οι αντοχές όμως της χώρας μας λόγω της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής της Κυβέρνησης είναι θετικό μήνυμα. Η δημοσκοπική κάμψη της Ν.Δ., όπως και όλων των ευρωπαϊκών κυβερνητικών κομμάτων είναι δεδομένη, αλλά τα υψηλά ποσοστά αποδοχής που απολαμβάνει ο Πρωθυπουργός είναι η δύναμή μας.

Πάνω από έξη στους δέκα έλληνες πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ του κ. Παπανδρέου δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει και επιθυμούν η Ν.Δ. να εξαντλήσει την τετραετία. Το μήνυμα των πολιτών είναι σαφές. Προσηλωθείτε στο στόχο. Να δουλέψετε με υπευθυνότητα, να παλέψετε με τα προβλήματα, να μας δείξετε με σαφήνεια το Αύριο.

Ναι είμαι αισιόδοξος, γιατί έχουμε τον Καραμανλή, γιατί έχουμε σχέδιο και στρατηγική, γιατί έχουμε κοινωνική ευαισθησία, γιατί είμαστε διαφορετικοί, γιατί την ώρα της κρίσης δείξαμε αντανακλαστικά. Είμαι αισιόδοξος γιατί οι πολίτες έχουν ένστικτο και εμπιστεύονται πάντα τον καλύτερο, αρκεί να τους πείσουμε γι’ αυτό. Από εδώ και πέρα όλες μας οι δράσεις θα είναι στραμμένες σ’ αυτή την κατεύθυνση όπως και στην ανάδειξη της ανευθυνότητας και της αναξιοπιστίας ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπανδρέου και της ηγετικής του ομάδας.

-Είναι υπαρκτό το δίλημμα, Καραμανλής ή Παπανδρέου; Μπορεί να κρίνει μια εκλογική αναμέτρηση ή θα φανεί αδύναμο μπρος στην «σκανδαλολογία», που εμπλέκει ακόμη και πρώην Κυβερνητικά στελέχη;

Εάν δεχθώ τη λογική του ερωτήματός σας σαν υπόθεση εργασίας, θα σας έλεγα ότι σήμερα φανερώνεται η ειλικρίνεια της απαράβατης αρχής «όλα στο φως», όπως δεσμευθήκαμε στους πολίτες. Πότε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπανδρέου μονίμως υπουργεύοντος, δέχθηκε εξεταστική επιτροπή κατόπιν εισαγγελικής διερεύνησης; Στο Καζίνο του Φλοίσβου, στο πόρισμα Ντογιάκου για τις παράνομες Ελληνοποιήσεις, στην υπόθεση του Χρηματιστηρίου, στην υπόθεση Δ.Ε.Κ.Α. , σε έντεκα σοβαρές υποθέσεις, όταν η εισαγγελική έρευνα προσέκρουε σε πρωτοκλασάτους υπουργούς, όλες οι υποθέσεις συσκοτιζόντουσαν, ουδέποτε συζητούνταν και η Δικαιοσύνη και οι εισαγγελικοί λειτουργοί δέχονταν σφοδρές επιθέσεις. Μπορώ να σας υπενθυμίσω ακόμη κ. Ζαμαντζά πως ο κ. Τσουκάτος είχε παραδεχθεί ότι χρήματα από την υπόθεση της SIEMENS πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ! Ακόμη και στην υπόθεση του Βατοπεδίου ακολούθησαν την ίδια πολιτική συγκάλυψης των ευθυνών των δικών τους υπουργών. Το ΠΑΣΟΚ όμως για τη σημερινή κατάσταση, φέρει διπλή ευθύνη. Και για το νόμο περί ευθύνης Υπουργών και για τον εκλογικό νόμο. Η χώρα θα πληρώνει το ΠΑΣΟΚ για πολύ καιρό ακόμα.

Τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης πάντως, κατηγορούν Νέα Δημοκρατία και Πα.Σο.Κ. ότι ακολουθούν την ίδια πολιτική και ότι έχουν την ίδια νοοτροπία, όταν βρεθούν στην Κυβέρνηση

Ο λαός μας έχει αντιληφθεί ότι είμαστε διαφορετικοί. Δεν υποσχεθήκαμε να εξαγνίσουμε την κοινωνία σε πέντε χρόνια. Ειδικά μια κοινωνία που επί είκοσι χρόνια εκπαιδευόταν να κάνει «δωράκια» στον εαυτό της με δημόσιο χρήμα, να ταυτίζει την έννοια δουλειά με μια θέση στο δημόσιο με επίδειξη κομματικής ταυτότητας. Μια κοινωνία όπου η ατιμωρησία έγινε κανόνας, η συγκάλυψη ονομάστηκε κομματική συνείδηση και η απιστία κατά του δημοσίου έγινε πλημμέλημα. Υποσχεθήκαμε στους πολίτες να βάλουμε κανόνες για να αλλάξει η κοινωνία και βάλαμε. Δεν συγκαλύπτουμε αλλά αποκαλύπτουμε. Είμαστε αποφασισμένοι να περπατήσουμε στο δύσκολο δρόμο της αλήθειας. Προσωρινά κάποιοι μπερδεύονται, αλλά όλοι πολύ γρήγορα θα καταλάβουν ότι οι κανόνες άλλαξαν και κανείς δεν διαθέτει ούτε άλλοθι, ούτε ειδική προστασία όσο ψηλά και αν βρίσκεται.

-Το ΠΑΣΟΚ, κατηγορεί την Κυβέρνηση, ότι δεν έχει σχέδιο για την διαφυγή από την οικονομική κρίση. Υπάρχει σχέδιο; Μερικές φορές η Κυβέρνηση δίνει την εντύπωση οτι αποφασίζει, βάση του «βλέποντας και κάνοντας»

ΠΑΣΟΚ και Γιώργος Παπανδρέου δεν έχουν πρόγραμμα, δεν έχουν προτάσεις, δεν έχουν θέσεις, δεν έχουν σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Θα περίμενε κανείς από τον κ. Παπανδρέου στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε να πει ξεκάθαρα και χωρίς μισόλογα τι συγκεκριμένες λύσεις προτείνει το ΠΑΣΟΚ για όσα απασχολούν πραγματικά τους πολίτες. Τίποτε από αυτά δεν έγινε. Αντίθετα, υπήρξαμε όλοι –για μια ακόμη φορά– μάρτυρες ενός μικροκομματικού λαϊκισμού, μιας ασυγκράτητης παροχολογίας. Ανεδείχθη χαρακτηριστικά το κενό του ΠΑΣΟΚ σε προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αποδείχθηκε ότι το «σχέδιο» του κ. Παπανδρέου είναι ανύπαρκτο. Όμως, με τα λόγια τα προβλήματα δεν λύνονται. Μετατίθενται κατά την προσφιλή τακτική του ΠΑΣΟΚ στο μέλλον, μετά τις εκλογές, όταν και ο κ. Παπανδρέου -όπως δήλωσε- θα ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Κατόπιν εορτής, όπως πάντα. Ο κ. Παπανδρέου είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχει ευθύνη και αυτός για τον τόπο. Θα πρέπει κάποια στιγμή να το αναλογιστεί και να συμπεριφερθεί ανάλογα. Εγκαταλείποντας τον αδιέξοδο δρόμο της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού.

Η Νέα Δημοκρατία όμως ποτέ δεν έβαλε τον λαό σε ψευτοδιλήμματα. Ποτέ δεν εκπέμψαμε στους πολίτες λάθος μηνύματα. Πάντα αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Ποτέ δεν χάνουμε την πολιτική ουσία. Πάντα λειτουργούμε υπεύθυνα. Μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι και αυτή τη φορά θα κάνουμε αυτό που πρέπει, χωρίς δισταγμό. Θα κάνουμε αυτό που περιμένουν από εμάς οι πολίτες.

-Είστε νομαρχιακός σύμβουλος και μάλιστα πρώτος σε σταυρούς, έχετε διατελέσει αντινομάρχης και παράλληλα είστε πρόεδρος της ΝΟΔΕ, σε μια δύσκολη εποχή για το κόμμα. Οι προσωπικές σας φιλοδοξίες ποιες είναι; Θα βλέπατε θετικά τη συμμετοχή σας στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας ή ακόμη και τη διεκδίκηση της Νομαρχίας, με δεδομένο ότι ο κ. Παπαστεργίου αποχωρεί από τη θέση, στα τέλη του 2010;

Ο χρόνος για μένα στην τοπική αυτοδιοίκηση σταματά την 31 Δεκεμβρίου του 2010, όπου ολοκληρώνεται η δεύτερη θητεία μου στο νομαρχιακό συμβούλιο. Η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία με βρίσκει στη ΝΟ.Δ.Ε. Πιερίας όπου θα παραμείνω έως την επόμενη εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Στην πολιτική όσοι σχεδιάζουν για το προσωπικό τους μέλλον μακροπρόθεσμα, έρχονται αντιμέτωποι με τις εξελίξεις. Πρώτος στόχος είναι να φέρουμε τη Νέα Δημοκρατία πρώτο κόμμα στην Πιερία στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου για την Ευρωβουλή.
»