PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΑΛΓΕΡΙΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΚΡΟΥΠ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ

ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΑΛΓΕΡΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΜΗΝΑ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΠΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ "ΚΛΕΙΝΟΥΝ" ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΓΕΡΙΝΟΥΣ...ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ ΑΡΚΕΤΑ ΓΚΡΟΥΠ...
ΣΗΜΕΡΑ ΟΜΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΓΚΡΟΥΠ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΟΥΣΑΝ ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕ ΘΑ ΡΘΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΠΕΤΡΑΠΕΙ...
ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΦΗΜΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ...ΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΤΗ ..ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑ!
ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟ..
ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΤΟΠΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ -ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΟΜΙΛΗΣΑΜΕ- ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ , ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ -ΑΛΓΕΡΙΝΟΥΣ- ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ...

Σε ξενοδοχείο της Βενετίας με 0,1 ευρώ τη μέρα

Το λάθος που έκανε η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Crowne Plaza στη Βενετία με τη διαφήμιση των τιμών στο διαδίκτυο της στοίχισε τελικά πολύ ακριβά.

Αντί για 150 ευρώ στο κόστος διανυκτέρευσης, οι χρήστες που επισκέπτονταν την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου μπορούσαν να κλείσουν δωμάτιο με μόλις 0,1 ευρώ!

Περίπου 230 τουρίστες πρόλαβαν να… εκμεταλλευτούν το λάθος στην ιστοσελίδα και έκαναν τις κρατήσεις τους με 0,1 ευρώ τη μέρα.

Το συνολικό κόστος του λάθους υπολογίζεται πως θα φτάσει τα 90.000 ευρώ για το ξενοδοχείο.

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία από την πλευρά της δεσμεύτηκε να τιμήσει το… λάθος της και να επιτρέψει σε αυτούς τους 230 «υπερτυχερούς» να μείνουν στο Crowne Plaza με 0,1 ευρώ.

ΜΠΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Oι γυναίκες που πίνουν μέτριες ποσότητες μπύρας ενδεχομένως ενισχύουν την καλή κατάσταση των οστών τους, συμπεραίνει νεώτερη ισπανική μελέτη.

Στη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου Extremadura, συμμετείχαν 1.700 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη. Οι επιστήμονες επιχείρησαν να εξετάσουν κατά πόσο παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, η ηλικία και η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει την οστική πυκνότητα των γυναικών. Για τον λόγο αυτό, υπέβαλαν τις εθελόντριες σε εξέταση με υπερήχους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσες γυναίκες κατανάλωναν χαμηλές ή μέτριες ποσότητες μπύρας – δηλαδή περίπου 280 γραμμάρια την εβδομάδα- είχαν καλύτερη οστική πυκνότητα από εκείνες που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι αυτή η επίδραση πιθανώς οφείλεται στις φυτικές ορμόνες (φυτοοιστρογόνα) που περιέχονται στην μπύρα και όχι σε αυτό καθαυτό το αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με τα συμπεράσματα παλαιότερων ερευνών (μεταξύ των οποίων και μιας έρευνας που διεξήχθη από το νοσοκομείο St Thomas Hospital στο Λονδίνο), σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση οκτώ μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις.

Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν συστήνουν την ανεξέλεγκτη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς ποσότητες μεγαλύτερες από δυο μονάδες ημερησίως είναι γνωστό ότι βλάπτουν την υγεία των οστών

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η δρ. Claire Bowring από τον Σύλλογο Οστεοπόρωσης της Μεγάλης Βρετανίας, αναφέρει ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να αυξήσουν την κατανάλωση αλκοόλ. «Αν και οι χαμηλές ποσότητες φαίνεται να έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην οστική πυκνότητα, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ –περισσότερων από δυο μονάδων την ημέρα- αυξάνει τον κίνδυνο να φθαρούν τα οστά. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ, τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Τα αποτελέσματα της ισπανικής μελέτης δημοσιεύονται στο περιοδικό «Διατροφή» (Nutrition).

ΠΗΓΗ: BBC

ΙΤΕΠ:Η πορεία του τουρισμού στις Βαλκανικές και Μεσογειακές χώρες

Σε εξέλιξη βρίσκονται, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, οι δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλούνται στον ελληνικό τουρισμό από την παγκόσμια οικονομική κρίση, βάσει των τελευταίων στοιχείων των αεροπορικών αφίξεων για τον Ιούλιο στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας (που συγκεντρώνουν περισσότερο από το 98% των συνολικών αεροπορικών αφίξεων).

Οπως προκύπτει από μελέτη του ΙΤΕΠ, τον Ιούλιο, τον ένα από τους δύο μήνες με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στη χώρα μας, η μείωση των αφίξεων στις επιμέρους περιοχές της χώρας συνεχίζεται. Αντίθετα, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, σημειώθηκε αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών 7,6%. Αύξηση, η οποία αντανακλά το γεγονός ότι η Αθήνα αποτελεί τον ενδιάμεσο σταθμό για άλλους ελληνικούς προορισμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η μείωση των αφίξεων για το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου να περιοριστεί στο -8,5% περίπου. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί και τον Αύγουστο, σε συνδυασμό και με τις ικανοποιητικές εξελίξεις στον τουρισμό της Ρόδου, είναι ενδεχόμενο ο αλλοδαπός τουρισμός της χώρας μας για το 2009 να μην σημειώσει διψήφιο ποσοστό μείωσης των αφίξεων και να κινηθεί στα επίπεδα του παγκόσμιου τουρισμού (-8,0% περίπου). Παράλληλα, και οι συναλλαγματικές εισπράξεις το 1ο εξάμηνο του έτους περιόρισαν τη μείωσή τους στο -14,5% περίπου.

Στην Κρήτη και τα Ιόνια Νησιά η μείωση των αφίξεων κατά το 1ο εξάμηνο του έτους είναι -10,9% και -13,4%, αντίστοιχα. Στα Δωδεκάνησα η μείωση έχει περιοριστεί στο -5%, οφειλόμενη κυρίως στη μικρή μείωση των αφίξεων που παρατηρήθηκε το διάστημα αυτό στη Ρόδο (περίπου -3,0%).

Μικρότεροι αρνητικοί ρυθμοί σημειώνονται επίσης στην Σκιάθο (-3,0%) και τη Ζάκυνθο (-5,5%). Αντίθετα, οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η Χίος (με -26,3%), η Κεφαλονιά (-23,6%), η Σάμος (-14,1%) και τα Χανιά (-13,4%). Στη Χαλκιδική είναι ιδιαίτερα αισθητή η μείωση (-20%) των αφίξεων των Ρώσων τουριστών ενώ στην περιοχή του Ηρακλείου παρατηρείται κόπωση της γερμανικής και βρετανικής αγοράς που αποτελούν τις κύριες πηγές προέλευσης αλλοδαπών τουριστών, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μείωση των αφίξεων αυτών -50% και -35%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι διανυκτερεύσεις των ημεδαπών τουριστών καταγράφουν σημαντικές μειώσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν και το 20%. Η μεγαλύτερη, όμως, μείωση παρατηρείται στα έσοδα των ξενοδοχείων, τόσο λόγω του μειωμένου αριθμού διανυκτερεύσεων - ημεδαπών και αλλοδαπών - όσο των μειωμένων τιμών που προσφέρουν.

Ειδικότερα, στη Χαλκιδική εκτιμάται ότι η μείωση των διανυκτερεύσεων των Ελλήνων την υψηλή περίοδο (15 Ιουλίου έως 25 Αυγούστου) θα κυμανθεί γύρω στο -10%. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στα Χανιά. Εκτιμάται ότι μόνο το 40% των Ελλήνων που φτάνουν στην περιοχή διαμένει σε κάποιο τουριστικό κατάλυμα, παρά τη διαφημιστική καμπάνια που πραγματοποιήθηκε και τις μειωμένες τιμές που προσφέρθηκαν. Έτσι, τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο η μείωση των διανυκτερεύσεων των Ελλήνων κυμαίνεται από 15-20%. Η ίδια τάση επικρατεί και στο Ηράκλειο, όπου ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των Ελλήνων είναι μειωμένος τουλάχιστον κατά 20%.

Ως προς τα νησιά του Ιονίου έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση. Η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού έχει αυξήσει σημαντικά την οδική πρόσβαση στα νησιά από τη Βόρ. Ελλάδα. Επίσης, η συχνότητα και η συνέπεια των δρομολογίων των πλοίων της περιοχής καθώς και οι μεγάλες εκπτώσεις στα εισιτήρια (-20%) αύξησαν τον Ιούλιο κατά 13% την επιβατική κίνηση. Η αύξηση αυτή μεταφράστηκε και σε ανάλογη περίπου αύξηση των διανυκτερεύσεων που, όμως, και εδώ συνοδεύτηκε από δραματική μείωση των εσόδων, κυμαινόμενη γύρω στο -40%.

Αντίθετα στη Ρόδο η κατάσταση διαγράφεται, σε σχέση με το γενικότερο αρνητικό κλίμα, ικανοποιητική, αφού τόσο οι διανυκτερεύσεις ημεδαπών και αλλοδαπών, όσο και οι αφίξεις από το εξωτερικό τον Αύγουστο αναμένεται να κινηθούν στα περσινά επίπεδα. Οι εξελίξεις αυτές θα έχουν θετικές επιδράσεις και στο σύνολο του τουρισμού στη χώρα μας, λόγω της ιδιαίτερης βαρύτητας του αλλοδαπού τουρισμού στη Ρόδο.

Η ίδια αρνητική κατάσταση επικρατεί τόσο στις κύριες ανταγωνίστριες χώρες, όσο και σε άλλες βαλκανικές και μεσογειακές χώρες. Πιο συγκεκριμένα, οι αφίξεις κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους στις εν λόγω χώρες καταγράφουν τις ακόλουθες μειώσεις: Ισραήλ (-18,2%), Μάλτα (-13,8%), Σλοβενία (-12,1%), Ισπανία (-11,5%), Κύπρος (-10,8%).

Αντίθετα, οι αφίξεις στην Τυνησία και κυρίως στο Μαρόκο καταγράφουν θετικούς ρυθμούς, 0,9% και 9% αντίστοιχα. Οι συναλλαγματικές εισπράξεις, όμως, σε όλες αυτές τις χώρες (με εξαίρεση την Τυνησία) καταγράφουν αρνητικούς ρυθμούς μεταβολής και μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις με διψήφια ποσοστά.

Χαρακτηριστική είναι, επίσης, και η - έστω και οριακή - μείωση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών στην Τουρκία (-0,9%) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009, όταν την αντίστοιχη περίοδο των δύο προηγούμενων ετών σημειωνόταν αύξηση περίπου 16%. Παρά την οριακή, όμως, μείωση στις αφίξεις στην Τουρκία καταγράφεται σημαντική μείωση των συναλλαγματικών εισπράξεων 10%.

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού που προβλέπει μείωση του παγκόσμιου τουρισμού για το 2009 που θα κυμαίνεται μεταξύ -6% και -4%, αφού ήδη η μείωση που έχει καταγραφεί για το 1ο 4μηνο είναι -8%. Οι παραπάνω εξελίξεις φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, από την πανδημία της νέας γρίπης, η οποία απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη.

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας "District 9" στην κορυφή του box office

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας District 9, μια ταινία χαμηλού προϋπολογισμού, που γυρίστηκε στη Νότιο Αφρική με ένα σύνολο άγνωστων ηθοποιών, ξεκίνησε να προβάλλεται στις αμερικανικές αίθουσες αυτό το σαββατοκύριακό και συγκέντρωσε 37 εκατομμύρια δολάρια.

Το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας είναι παραγωγής του Πήτερ Τζάκσον, που έχει έχει σκηνοθετήσει την τριλογία του " Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" και περιγράφει πως μια ομάδα εξωγήινων αναγκάζεται να ζήσει σ' ένα γκέτο της Νότιας Αφρικής.

Είχε όμως διαφημιστεί ευρύτατα με τις ιδιότυπες αφίσες που είχαν αναρτηθεί σε στάσεις λεωφορείων και ζητούσαν από το κοινό να "αναφέρει" στις αρχές την παρουσία μη ανθρώπινων όντων και οι θέσεις στα λεωφορεία να είναι χαρακτηρισμένες "μόνο για ανθρώπους".

ΑΟΡΑΤΑ ...ΚΤΙΡΙΑ!!!

Κάνει τα κτίρια... αόρατα!

Μετά τον "μανδύα αορατότητας" πάνω στον οποίο εργάζονται πυρετωδώς οι επιστήμονες, με στόχο μελλοντικά να μετατρέπουν οποιοδήποτε αντικείμενο σε αόρατο, τώρα οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρόπο να κάνουν ουσιαστικά τα κτίρια "αόρατα" στους σεισμούς! Αν τελειοποιηθεί, η "μαγική" συσκευή θα μπορεί να προστατεύσει από το πιο μικρό σπίτι μέχρι τον πιο μεγάλο ουρανοξύστη, ακόμα και από τον πιο ισχυρό σεισμό.

Οι σεισμοί, το φως του ήλιου και το ραδιόφωνο έχουν ένα κοινό σημείο: όλα διαδίδονται μέσω κυμάτων. Η μόνη διαφορά, κατά τους επιστήμονες, είναι ότι τα σεισμικά κύματα είναι τόσο ισχυρά (η ενέργειά τους μπορεί να ισοδυναμεί με αρκετές πυρηνικές βόμβες) που είναι σε θέση να ταρακουνούν τα κτίρια.

Μια ομάδα επιστημόνων από το γαλλικό πανεπιστήμιο της Αιξ-Μασσαλίας και το βρετανικό πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ ανέπτυξαν ένα "φράγμα" που απομονώνει τα κτίρια από την επίδραση των σεισμικών κυμάτων, με συνέπεια τα κτίρια να μην "νιώθουν" το σεισμό. Η σχετική επιστημονική εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυσικής "Physical Review Letters".

Η πρωτότυπη τεχνολογία βασίζεται σε μια ιδέα ανάλογη με αυτή που έχει εφαρμοστεί στα "αόρατα" από τα ραντάρ μαχητικά αεροσκάφη (Stealth), τα οποία χρησιμοποιούν συνδυασμούς ειδικά διαμορφωμένων και κατασκευασμένων υλικών που απορροφούν τα σήματα του ραντάρ και τα εκτρέπουν από την πορεία τους.

Στην περίπτωση των σεισμών, η νέα τεχνολογία κάνει κάτι παρόμοιο. Χρησιμοποιώντας κομπιούτερ, οι ερευνητές κατασκεύασαν το μοντέλο μιας συσκευής που αποτελείται από διαδοχικούς ομόκεντρους δακτυλίους πλαστικού, χαλκού και τεσσάρων άλλων μετα-υλικών διαφορετικής ευκαμψίας, που όλα είναι ειδικά σχεδιασμένα για να "εξοστρακίζουν" με αβλαβή τρόπο τα επερχόμενα σεισμικά κύματα.

Σε μια σειρά από προσομοιώσεις στον υπολογιστή, οι ερευνητές βομβάρδισαν το δακτύλιο γύρω από ένα κτίριο με το ισοδύναμο επιφανειακών σεισμικών κυμάτων διαφόρων συχνοτήτων (30 έως 150 Hertz). Σε όλες τις περιπτώσεις, οι προστατευτικοί δακτύλιοι απορρόφησαν και εξέτρεψαν από την πορεία τους τα κύματα του σεισμού, χωρίς ουσιαστικά να ενοχλήσουν καθόλου το κτίριο στο εσωτερικό του δακτυλίου. Τα κτίρια του μέλλοντος θα μπορούσαν να είναι εφοδιασμένα με τέτοιους δακτυλίους προστασίας, που θα τα κάνουν "αόρατα" στους σεισμούς.

"Επαναστατική" χαρακτήρισαν την ιδέα ο φυσικός Τζον Πέντρι του Imperial College του Λονδίνου και ο φυσικός Ουλφ Λέοναρντ του πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία του περιοδικού "Science". Πριν τρία χρόνια ο Πέντρι, ο Λέοναρντ και συνεργάτες τους ήσαν οι πρώτοι που, σε ξεχωριστές εργασίες τους στο "Science", δημοσίευσαν τις πρώτες προτάσεις για τη δημιουργία συσκευών "αορατότητας".

Στο μεταξύ διάστημα, η ιδέα έχει γνωρίσει τρομερή ανάπτυξη διεθνώς και ήδη αναπτύσσονται τεχνολογίες για επίτευξη "αορατότητας" όχι μόνο σε σχέση με τα κύματα του φωτός, αλλά επίσης όσον αφορά τα κύματα του ήχου, τα κύματα του νερού και, τώρα πλέον, τα κύματα των σεισμών. Στην τελευταία πάντως περίπτωση, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να κατασκευαστεί η πρώτη πραγματικά λειτουργική συσκευή προστασίας από τα σεισμικά κύματα.

Ανοικτός Διαγωνισμός για φιλοτέχνηση Σήματος της ΔΕΘ

Στη διοργάνωση Ανοικτού Διαγωνισμού για τη φιλοτέχνηση σήματος της ΔΕΘ (Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης), με την προοπτική να καταστεί αναγνωρίσιμο σύμβολο της ΔΕΘ στα επόμενα χρόνια, προχωρά η HELEXPO A.E.

Στον διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν σχεδιαστές, διαφημιστικές εταιρείες και λοιποί που έχουν σχέση με το αντικείμενο. Το νέο σήμα θα προστεθεί στα αρχικά της ΔΕΘ και θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και να χαρακτηρίζεται από αυθεντικότητα. Θα πρέπει, επίσης, να είναι επιδεκτικό σε σμίκρυνση και σε μεγέθυνση χωρίς να χάνει τη δύναμη του και ταυτόχρονα, να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, που είναι και ο βασικός στόχος του διαγωνισμού.

Οι προτάσεις θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2009 και ώρα 12:00, στο Τμήμα Προμηθειών της HELEXPO (Εγνατία 154, 546 36 Θεσσαλονίκη, Τμήμα Προμηθειών). Οι προσφορές υποβάλλονται ΚΛΕΙΣΤΕΣ και πρέπει να είναι σύμφωνες με τις παρακάτω προδιαγραφές:

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν το προτεινόμενο σήμα συνοδευόμενο από το ήδη υπάρχον λογότυπο της ΔΕΘ:

Σε έντυπη μορφή – εκτύπωση υψηλής ποιότητας σε χαρτί μεγέθους Α4 με το πλήρες λογότυπο στο κέντρο της σελίδας

a. με πλάτος 19 εκ. (έγχρωμο και ασπρόμαυρο) και

b. με πλάτος 5 εκ. (έγχρωμο και ασπρόμαυρο)

Σε ηλεκτρονική μορφή. Ένα cd με το αρχείο του σήματος (μορφή jpeg, pdf, eps) σε υψηλή ανάλυση.

Ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι φορέων, όπως η ΕΔΕΕ, η ΕΔΕΒΕ, η Ένωση Γραφιστών κ.ο.κ., θα επιλέξει τρεις (3) προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν σε ψηφοφορία από τους επισκέπτες της 74ης ΔΕΘ (5-13/09/2009), βάσει των αποτελεσμάτων της οποίας θα επιλεγεί αυτή που θα εφαρμοστεί. Ανάλογα με την ψηφοφορία του κοινού θα δοθούν τρία βραβεία ως εξής: α’ βραβείο 5.000 €, β’ βραβείο 3.000 €, γ’ βραβείο 1.000 €.

Η πρόταση που θα λάβει το α’ βραβείο θα αποτελέσει το σήμα που θα προστεθεί στα αρχικά της ΔΕΘ και εκχωρείται απεριόριστα στη HELEXPO, ελεύθερη δικαιωμάτων για κάθε χρήση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανεξάρτητα από το μέσον, τις επαναλήψεις και τον τρόπο αξιοποίησης της από τη HELEXPO.

Εσπασαν όλα τα ρεκόρ οι U2,

καθώς στη συναυλία που έδωσαν στο Στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, συγκεντρώθηκαν σχεδόν 90 χιλιάδες θαυμαστές. Ο Μπόνο και η παρέα του εμφανίστηκαν σε μία σκηνή ύψους 21 μέτρων, που κατασκευάστηκε έτσι ώστε οι θεατές να τους βλέπουν από όλες τις πλευρές του σταδίου.

Η κατασκευή της, εμπνεύστηκε από την αρχιτεκτονική του διεθνούς αεροδρομίου του Λος Άντζελες. Οι U2 πραγματοποιούν διεθνή περιοδεία, που το κόστος της υπολογίζεται στα 100 εκατομμύρια δολάρια, αλλά οι ειδικοί της μουσικής βιομηχανίας είναι βέβαιοι ότι τα έσοδα από τις συναυλίες και τις πωλήσεις δίσκων θα υπερβούν κατά πολύ το κόστος. Η περιοδεία τους θα ολοκληρωθεί με εμφανίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, το Σεπτέμβριο.

Η μελέτη - παράσταση «Σώμα»

πάνω στο σύνολο του έργου του ποιητή Γιάννη Ρίτσου κάνει απόψε πρεμιέρα στο Μουσείο Κυβέλης στην Ερμούπολη της Σύρου.


Η παράσταση -που είναι δημιουργία της Θεατρικής Εταιρείας Πόλις, μετά από 7 χρόνια παρουσίας στο Φεστιβάλ Ερμουπόλεως, και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κυβέλη-, ανεβαίνει στα πλαίσια της έκθεσης με τίτλο «Η Μιράντα Μυράτ και το θέατρο του βουνού», όπου γίνεται αναφορά στον ποιητή και την πολιτική και καλλιτεχνική του επιρροή στο θέατρο του βουνού.

Στο επίκεντρο της δημιουργίας, βρίσκονται αποσπάσματα από τα έργα του Γιάννη Ρίτσου «Ερωτικά» και «Τέταρτη Διάσταση». Τα αποσπάσματα πλαισιώνονται στη σκηνή, με παρεμβαλλόμενες απόψεις για τον ποιητή της Ρωμιοσύνης και το σώμα, όπως αυτές καταγράφηκαν μέσω συνεντεύξεων σε τυχαίο πληθυσμιακό δείγμα.

100 χρόνια μετά τη γέννηση του ποιητή, ο πολιτικός και βαθιά αισθησιακός λόγος του, εξακολουθεί να είναι πάντα επίκαιρος. Το ανθρώπινο σώμα, στην ποίηση του Ρίτσου κρατά κυρίαρχη θέση. Το ανθρώπινο σώμα που στέκεται, αγωνίζεται, βασανίζεται, διώκεται.

Το ανθρώπινο σώμα που λατρεύεται, ερωτεύεται, διεκδικεί, επιθυμεί, αποκαλύπτεται. Επιλέγεται το σώμα για να ξαναδιαβαστεί μέσα απ' αυτό η ποίηση του Ρίτσου. Ανακαλύπτονται από την αρχή οι αντιφάσεις και οι συγκρούσεις του.

Μέσα από κινήσεις, στάσεις και θέσεις αφουγκράζεται και κατανοεί κανείς, τον πολιτικό και παράλληλα τον ερωτικό Ρίτσο.

Η σκηνοθεσία του έργου είναι της Ελένη Γεωργοπούλου και οι φωτογραφίες της Στεφανίας Μιζάρα. Παίζουν η Αιμιλία Βάλβη και ο Κωνσταντής Μιζάρας.

Οι παραστάσεις στην Ερμούπολη θα διαρκέσουν έως και την ερχόμενη Παρασκευή, 21 Αυγούστου. Τους χειμερινούς μήνες, το «Σώμα» θα ταξιδέψει στα νησιά των Κυκλάδων.

9.58 ΝΕΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΑ 100 μέτρα

«Όλα είναι πιθανά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Γιουσέιν Μπολτ, σε δηλώσεις του μετά το εκπληκτικό του ρεκόρ στα 100μ. στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βερολίνου.

«Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πότε θα σπάσω αυτό το ρεκόρ, όμως όλα τα θεωρώ πιθανά», δήλωσε 23χρονος Τζαμαϊκανός σπρίντερ μετά το εντυπωσιακό 9.58 και συνέχισε: «Δουλεύω σκληρά και έτσι θα συνεχίσω να δουλεύω τα επόμενα χρόνια. Στο Βερολίνο ήθελα να σπάσω το φράγμα του 9.60 κι αυτός ήταν ένας φανταστικός στόχος που τον πέτυχα, γι΄ αυτό είμαι ευτυχισμένος. Είχα καλή εκκίνηση στην κούρσα και στα 50 μέτρα ήξερα πλέον πως τα πάντα είναι υπό τον έλεγχό μου. Στη συνέχεια όλα πήγαν καλά».

«Είναι τιμή μου να αντιμετωπίζω αθλητές, όπως ο Τάισον Γκέι και ο Ασάφα Πάουελ», συμπλήρωσε ο Ολυμπιονίκης του Πεκίνου.

Απώλειες στο Χρηματιστήριο την Δευτέρα

Σημαντικές απώλειες σημείωσε την Δευτέρα το Χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε χαμηλότερα κατά 1,36% στις 2.309,63 μονάδες και η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 108,1 εκατ. ευρώ.
Κέρδη κατέγραψαν 43 μετοχές, απώλειες 160, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν 116 μετοχές.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σοβαρότητα και πειθαρχία

είναι τα δύο στοιχεία, που σύμφωνα με τον Τιμούρ Κετσπάγια χρειάζεται ο Ολυμπιακός στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Σεριφ Τιρασπολ για τα πλέι οφ του Champions League.

Λίγο πριν αναχωρήσει η αποστολή των πρωταθλητών για το Κισινάου, ο Γεωργιανός τεχνικός, είπε μεταξύ άλλων: «Η Σεριφ είναι μια καλή ομάδα, δεν είναι τυχαίο που έφτασε μέχρι τα πλέι-οφ. Πρόκειται για μια οργανωμένη και σοβαρή ομάδα και αυτό που θέλουμε εμείς είναι να αντιμετωπίσουμε το ματς με σοβαρότητα για να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε. Θέλουμε το αποτέλεσμα στο πρώτο ματς για να χτίσουμε πάνω σε αυτό και να πάρουμε την πρόκριση στην Αθήνα. Αν έχουμε σοβαρότητα και είμαστε συγκεντρωμένοι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Η Σέριφ έχει παίξει περισσότερα παιχνίδια από μας, αλλά αν παίξουμε αυτό που μπορούμε, τότε θα πάρουμε το θετικό αποτέλεσμα. Τώρα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι».

Ο ΑΚΑΛΥΠΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ...ΑΝΑΜΕΣΑ ΜΑΣ

Το 1,954 δισ. ευρώ έφτασε η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, επιβεβαιώνοντας το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στην αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ», τον Ιούλιο προστέθηκαν άλλες 30.342 ακάλυπτες επιταγές ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου, ο αριθμός των ακάλυπτων έφθασε τον αριθμό των 196.431, συνολικού ποσού περίπου 1,954 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις απλήρωτες συναλλαγματικές, σύμφωνα με την «Τειρεσίας», τον Ιούλιο ήταν 13.230, συνολικής αξίας 22,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Το προοδευτικό σύνολο των απλήρωτων συναλλαγματικών στο επτάμηνο Ιανουαρίου -Ιουλίου 2009 ήταν 85.608, συνολικής αξίας περίπου 140 εκατ. ευρώ.

Οι αναφορές για εμφάνιση UFO

στον ουρανό της Βρετανίας αυξήθηκαν δραματικά το 1996, όταν προβλήθηκε η ταινία Ημέρα Ανεξαρτησίας και η σειρά X-Files βρισκόταν στο απόγειο της δημοτικότητάς της, προκύπτει από απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Τα αποδιαβαθμισμένα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Αμυνας δείχνουν ότι το 1996 καταγράφηκαν 609 αναφορές για Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, ενώ το 1995 είχαν καταγραφεί μόνο 117.

Τα επίσημα αρχεία, τα οποία καλύπτουν περίοδο 15 ετών και περιλαμβάνουν πάνω από 4.000 σελίδες κειμένου, δείχνουν επίσης ότι, στο 90% των περιπτώσεων, τα υποτιθέμενα εξωγήινα σκάφη ήταν τελικά λαμπερά αστέρια ή πλανήτες, μετέωρα στην ατμόσφαιρα, δορυφόροι και αερόστατα.

Το υπόλοιπο 10% των αναφορών καταχωρήθηκε στα «ανεξήγητα» περιστατικά, καθώς οι πληροφορίες που κατάφερε να συλλέξει το υπουργείο ήταν «ανεπαρκείς», αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Σε μια από τις αναφορές που καταγράφηκαν το 1995, δύο άνδρες στην περιοχή του Στάντφορνσαϊρ ανέφεραν στην αστυνομία ότι ένας εξωγήινος με κεφάλι σε σχήμα λεμονιού κατέβηκε από ένα διαστημόπλοιο και τους είπε «Σας θέλουμε. Ελάτε μαζί μας».

Ένα άλλο περιστατικό αφορά δεκάδες αναφορές για ένα φωτεινό αντικείμενο με οβάλ σχήμα που αιωρούνταν πάνω από το Λονδίνο το 1993 και το 1994. Αποδείχθηκε τελικά ότι επρόκειτο για αερόπλοιο που διαφήμιζε το αυτοκίνητο Ford Mondeo.

H νέα παρτίδα εγγράφων που δημοσιοποιήθηκε από τα βρετανικά Εθνικά Αρχεία περιέχει επίσης στοιχεία για την πλέον διαβόητη αναφορά για UFO στην περιοχή της Βρετανία, το περιστατικό στο δάσος του Ρέντλσχαμ το Δεκέμβριο του 1980, όταν αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες σε βάση της περιοχής Σάφολκ είχαν δει μια σειρά από μυστηριώδη φώτα.

Η τότε κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ είχε τότε απορρίψει τους ισχυρισμούς για UFO. Τα νέα έγγραφα αποκαλύπτουν τώρα ότι ένας πρώην προσωπάρχης του υπουργείου Αμυνας ζήτησε το 1985 να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, πιστεύοντας ότι επρόκειτο για σκάφος που είχε εισέλθει στο βρετανικό εναέριο χώρο.

«Η υπόθεση παρουσιάζει προβληματικά και ανησυχητικά στοιχεία τα οποία ουδέποτε εξηγήθηκαν επαρκώς» έγγραφε ο λόρδος Χιλ-Νόρτον στον υπουργό Αμυνας.

Το 2003, ένας πρώην Αμερικανός στρατιώτης που εργαζόταν στη βάση του Σάφολκ παραδέχτηκε ότι ο ίδιος και ένας συνάδελφός του έστρεψαν πάνω στους στρατιώτες τους προβολείς του οχήματός τους για να τους τρομάξουν.

Newsroom ΔΟΛ

Στις αρχές του 2010

προγραμματίζεται να ξεκινήσει η κατασκευή αστεροσκοπείου στο όρος Όρλιακα του νομού Γρεβενών, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η τοπική αυτοδιοίκηση. Η τελική μελέτη για το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο.

Το χρονοδιάγραμμα για το νέο αστεροσκοπείο ανακοινώθηκε από το νομάρχη Γρεβενών, Δημοσθένη Κουπτσίδη, στη διάρκεια της τρίτης «Αστρογιορτής» που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στα Γρεβενών.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Γρεβενιώτης αστροφυσικός συνεργάτης της ΝΑΣΑ, Αθ. Οικονόμου, ο οποίος μάλιστα κατάγεται από την περιοχή που θα φιλοξενήσει το παρατηρητήριο, το δημοτικό διαμέρισμα Ζιάκα του δήμου Θ. Ζιάκα.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου και τους συνεργάτες του στο ΑΠΘ, τους κκ Σειραδάκη και Κάνουρα, η τοποθεσία του αστεροσκοπείου είναι η καλύτερη που υπάρχει στα Βαλκάνια και τη Νότια Ευρώπη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.450 μέτρων και παρουσιάζει την ελάχιστη φωτορύπανση, ενώ είναι εύκολα προσβάσιμη.

Στο αστεροσκοπείο θα εγκατασταθούν τρία τηλεσκόπια, από τα οποία το ένα θα χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

Τις ιδέες τους ρίχνουν στο τραπέζι αυτή την εποχή Βρετανοί καλλιτέχνες. Αυτές που θα προκριθούν, θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2010.

Η βρετανική Πολιτιστική Ολυμπιάδα έχει προϋπολογισμό 5,4 εκατ. λίρες (6,25 εκατ. ευρώ) και έχει στόχο να προβάλει διεθνώς τον σύγχρονο βρετανικό πολιτισμό.

Από τους καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος στο διαγωνισμό, θα προκριθούν οι 12, οι οποίοι με προμήθεια μέχρι και 500.000 λίρες (κάτι λιγότερο από 580.000 ευρώ) θα δημιουργήσουν τα έργα τους που θα παρουσιαστούν σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι 12 νικητές θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο.

ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟ

Με μία σημαντική διάκριση για τη χώρα μας και τον ελληνικό κινηματογράφο ολοκληρώθηκε το Σάββατο, 15 Αυγούστου, το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο. Το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Αντώνης Καφετζόπουλος για την ερμηνεία του στην ταινία του Φίλιππου Τσίτου Ακαδημία Πλάτωνος.

Η ταινία απέσπασε και το βραβείο της Επιτροπής Νέων.

Το πρώτο βραβείο του Φεστιβάλ απέσπασε η ταινία She, A Chinese της Xiaolu Guo, ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας πήγε στον Ρώσο Αλεξέι Μιζγκίρεφ για την ταινία Buben.Baraban.

Με το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου βραβεύτηκε η Ολλανδή ηθοποιός Λότε Βέρμπεκ.

ΓΙΟΡΤΗ ΔΑΝΤΕΛΑΣ

Μια διαφορετική γιορτή, που έχει πλέον καταστεί θεσμός για την περιοχή, διοργανώθηκε στην πόλη Καλόφερ της κεντρικής Βουλγαρίας. Πρόκειται για τη γιορτή δαντέλας, που διοργανώνεται την τελευταία δεκαετία στην περιοχή.

Στο πλαίσιο της γιορτής, παρουσιάστηκαν συλλογές δαντέλας και οργανώθηκε υπαίθρια έκθεση. Το κατασκεύασμα δαντελών, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία, εισήχθη στο Καλόφερ στις αρχές του 20ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της πόλης.

Στο Καλόφερ λειτουργεί ήδη, από το 1910, το πρώτο ειδικό σχολείο εκμάθησης της τέχνης της δαντέλας.

51 ΕΤΩΝ Η ΜΑΝΤΟΝΑ

Μαζί με εκατοντάδες θαυμαστές γιόρτασε η Μαντόνα τα 51ά γενέθλιά της. Εκπληκτική ήταν η στιγμή, όταν κατά τη διάρκεια της συναυλίας της “βασίλισσας της ποπ” στην Πολωνία, ο κόσμος άρχισε να τραγουδάει το “Happy Birthday”, στην αγαπημένη του τραγουδίστρια.

Ένας οπαδός της Μαντόνα, είχε γράψει σε ένα τεράστιο πανό “Χρόνια Πολλά”, ενώ το κοινό της αφιέρωσε ένα παραδοσιακό τραγούδι της χώρας “Να ζήσεις 100 χρόνια”. “Αισθάνομαι την αγάπη σας” δήλωσε η διάσημη τραγουδίστρια φανερά συγκινημένη.

Να σημειώσουμε, ότι η συναυλία, έγινε ανήμερα της γιορτής της Παναγίας, κάτι που εξόργισε τους φανατικούς Καθολικούς οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το στάδιο, για να διαμαρτυρηθούν για την επιλογή της Μαντόνα να τραγουδήσει εκείνη τη μέρα.

Ο Έλληνας αθλητής του αλεξίπτωτου πλαγιάς

Σλάβεκ Ματράς κέρδισε την πρώτη θέση σε διαγωνισμό με τη συμμετοχή 65 αθλητών απ' όλο τον κόσμο, στην πόλη Μπαϊράμορεν της επαρχίας Τσανκιρί της ανατολικής Τουρκίας.

Η συνάντηση αυτή αθλητών αλεξίπτωτου πλαγιάς από διάφορες γωνιές του πλανήτη, στην Μπαϊράμορεν, ήταν ουσιαστικά μια δοκιμή για όσους λάβουν μέρος στους τελικούς του παγκοσμίου κυπέλλου του αγωνίσματος, που θα διεξαχθούν 1-12 Σεπτεμβρίου, στην Ιταλία.

Τη δεύτερη θέση στη συνάντηση κατέλαβε ο Ινδός Γκουρπρίτ Ντίντσα και την τρίτη ο Γιασίν Σάβοφ από τη Βουλγαρία.

ΓΙΑ ΩΡΙΜΑ ΦΡΟΥΤΑ

Οι ημέρες που ζουλάγατε τα φρούτα και ελέγχατε τις ημερομηνίες λήξεως στα προϊόντα κρέατος σύντομα θα είναι πρακτικές που θα ανήκουν στο παρελθόν, χάρη σε μια επαναστατική μέθοδο ανίχνευσης που ανακάλυψε μια ομάδα γερμανών επιστημόνων.

Ο μικρο-ανιχνευτής, που μοιάζει σαν μια μικρή χρυσή αράχνη, εντοπίζει αμέσως τις όποιες αλλαγές στην κατάσταση ωριμότητας των φρούτων ή τα πρώτα στοιχεία αποσύνθεσης και να μεταδώσει τα στοιχεία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο τρόπος αυτός βοηθά τον υπεύθυνο της αποθήκης να γνωρίζει πότε τα φρούτα είναι πλέον ώριμα και πρέπει να προωθηθούν για αποστολή ή να διατεθούν προς πώληση στο σούπερμαρκετ.

"Συνδυάσαμε από κοινού πολλαπλές τεχνολογίες που βασίζονται στη χρήση των μεταλλικών ανιχνευτών, παρόμοιων με αυτών που τοποθετούνται στα αυτοκίνητα για να κλείνουν για παράδειγμα το σύστημα εξαερισμού", εξηγεί ο δόκτωρ Μαρκ Μπέκινγκ επικεφαλής του ινστιτούτου ΙΜΕ.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΡΑΓΙΟΝ

Σειρά δοκιμών που έγινε από περιοδικό για την προστασία των καταναλωτών ανακάλυψε ότι περισσότερο από τα μισά συστατικά που περιέχονται σε ένα γυναικείο κραγιόν είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Το Oeko Test αναφέρει στο τεύχος του Αυγούστου ότι περισσότερα από τα 306 κραγιόν που εξέτασε-21 διαφορετικών εταιριών και διαφορετικών αποχρώσεων- τα 121 πήραν "απορριπτική βαθμολογία" και τα 44 ήταν απλώς "ικανοποιητικά".

Το περιοδικό γράφει ότι πολλά από τα κραγιόν περιείχαν παραφίνη και συνθετικά στοιχεία όπως σιλικόνες, τα οποία σταδιακά "γλιστρούν" από τα χείλια και διεισδύουν στον οργανισμό.

Τα κραγιόν που είχαν τα περισσότερα θετικά στοιχεία ήταν κυρίως από παρασκευαστές φυσικών καλλυντικών και δεν περιείχαν ανιλίνες, που χημικά που θεωρούνται καρκινογόνα. Το εργαστήριο που πραγματοποίησε την έρευνα δεν βρήκε στοιχεία ταρτρταζίνης, μια χρωστική ουσία η οποία δεν γίνεται ανεκτή από τον οργανισμό και προκαλεί φαγούρα και ερεθισμό .

Ένα από τα κραγιόν που χαρακτηρίστηκε "πολύ καλό" ήταν από ένα εκπτωτικό κατάστημα καλλυντικών και πολύ φθηνότερο από τα φυσικά καλλυντικά.

Μια νέα συλλογή

προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών στο Βοτανικό Κήπο του Μπαλτσίκ, στη Βουλγαρία. Πρόκειται για τη συλλογή διακοσμητικών λαχανικών, που τραβά σαν μαγνήτης τους επισκέπτες, λόγω των πλούσιων χρωμάτων και των σχημάτων των φυτών.

Ο πανεπιστημιακός βοτανικός κήπος στην παραθαλάσσια αυτή πόλη της Βουλγαρίας προσφέρει πληθώρα εντυπωσιακών εκθεμάτων και συλλογών στους επισκέπτες του, όπως η νέα συλλογή σιτηρών.

Σπάνια δέντρα, 3.000 από τα περίφημα βουλγαρικά ρόδα, συλλογή σχεδόν 1.200 ειδών κάκτων είναι μεταξύ των σπάνιων εκθεμάτων του βοτανικού κήπου του Μπαλτσίκ.

Ο βοτανικός αυτός κήπος, σύμφωνα με τη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία, είναι ανοιχτός κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και λειτουργεί από το 1995.

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ..!!!