Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών σε συνεργασία με τα τοπικά και περιφερειακά τμήματά του, έδωσε την τελευταία περίοδο μια μεγάλη μάχη με σοβαρά επιστημονικά επιχειρήματα με στόχο την ανάδειξη των υφιστάμενων αυθαιρεσιών και την αποτροπή νέων σε θέματα ακίνητης περιουσίας, τη διασφάλιση των συναλλαγών κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, τη διαμόρφωση οικονομιών κλίμακας στο εθνικό κτηματολόγιο, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, κ.α..
Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν η υιοθέτηση των θέσεων του συλλόγου από την πολιτική ηγεσία του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και η ένταξη στο νόμο 4030/2011 διάταξης (άρθρο 49 – παράγραφος 15), βάσει της οποίας η βεβαίωση του μηχανικού που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 23 του νόμου 4014/2011 συνοδεύεται από τοπογραφικό διάγραμμα, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές, εξαρτημένο από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων.
Η λογική που εισήχθη η διάταξη αυτή ήταν ότι με τον τρόπο αυτό θα υπήρχε μια ακριβής και μονοσήμαντα ορισμένη γεωχωρική αναφορά των ακινήτων, η οποία θα ήταν αναμφισβήτητη και θα διασφάλιζε τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών, επιτρέποντας παράλληλα στην πολιτεία να διαπιστώσει τυχόν αυθαιρεσίες και να συμπληρώσει το πάζλ του γεωχωρικού υποβάθρου της χώρας με μεγάλη ακρίβεια, γεγονός που θα συνέβαλε στην γρηγορότερη, οικονομικότερη και ακριβέστερη ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου και στον καλύτερο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό.
Η επιλογή αυτή ουδόλως προσέθετε επιπλέον οικονομικά βάρη στους πολίτες, αφού:
-
Η σύνταξη ενός σύγχρονου τοπογραφικού διαγράμματος εξαρτημένου από το κρατικό δίκτυο συντεταγμένων που θα πληροί τις προδιαγραφές, γίνεται μία φορά και χρησιμοποιείται για κάθε χρήση αφού, αν δεν έχει μεταβληθεί το πολεοδομικό καθεστώς, δεν απαιτείται η σύνταξη νέου, ακόμα κι αν αυτό χρησιμοποιηθεί σε χίλιες μεταβιβάσεις.
-
Το διάγραμμα αυτό προβλέπεται και απαιτείται ήδη από άλλες νομοθετικές διατάξεις για την έκδοση οικοδομικών αδειών και την διόρθωση κτηματολογικών στοιχείων. Αυτή η διαφοροποίηση θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την οικοδομησιμότητα των ακινήτων και μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή ακύρωση των συμβολαιογραφικών πράξεων.
-
Το εξαρτημένο τοπογραφικό διασφαλίζει ότι ο πολίτης δεν θα αναγκασθεί με την ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου να προβεί σε τεράστιου κόστους χρονικές, οικονομικές και ψυχοφθόρες διαδικασίες, αφού ο μελετητής της κτηματογράφησης θα γνωρίζει με μεγάλη ακρίβεια και στο ίδιο σύστημα συντεταγμένων με αυτό που εκπονείται το εθνικό κτηματολόγιο, τα γεωχωρικά στοιχεία του ακινήτου.
Την συγκεκριμένη διάταξη, από την πρώτη μέρα που τέθηκε σε ισχύ, την πολέμησαν όλοι αυτοί που πλούτιζαν τόσα χρόνια μέσα από την ασύστολη αυθαιρεσία σε θέματα γης, εργολάβοι, επίορκοι μηχανικοί και μερίδα συμβολαιογράφων, που αποτελούσαν γρανάζια αυτού του βρώμικου συστήματος.
Η διάταξη αυτή ανετράπη ως προς την ουσία και την ολότητά της, από την αντίδραση σημαντικού τμήματος βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Οι βουλευτές αυτοί, αφού μέχρι σήμερα με την ψήφο και τις αποφάσεις τους ισοπέδωσαν μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και διέρρηξαν τον κοινωνικό ιστό, αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα από το θεάρεστο έργο τους και να «επαναστατήσουν» φορώντας το κοινωνικό τους προσωπείο και με το πρόσχημα ότι δήθεν επιβαρύνεται η συναλλαγή κατά τη μεταβίβαση, να επιτύχουν εν τέλει με την συγκατάθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.Π.Ε.Κ.Α., την πλήρη ανατροπή αυτής της προοδευτικής και επιστημονικά ορθής διάταξης.
Το αποτέλεσμα βέβαια τελικά θα είναι να τρίβουν τα χέρια τους όλα τα μεγάλα συμφέροντα που επιβουλεύονται την αγορά – πώληση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, αφού με το πρωτοφανούς αστειότητας ψηφισμένο περιεχόμενο της διάταξης περί αξιοποίησης μεταξύ άλλων του Ο.Σ.Δ.Ε. και των διανομών, οι πολίτες προοπτικά θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων που θα οδηγήσουν όχι μόνο σε αδυναμία δόμησης των οικοπέδων τους, αλλά και σε πιθανή ακύρωση των συμβολαιογραφικών πράξεων.
Όποιος πολίτης έχει πάει μια φορά να πάρει απόσπασμα παλαιάς διανομής ή αναδασμού, γνωρίζει ότι με καμία δύναμη δεν μπορούν να αποτελέσουν τα στοιχεία αυτά γεωχωρικό τεκμήριο για την περιγραφή του προς μεταβίβαση ακινήτου, αφού έχοντας συνταχθεί ογδόντα και πλέον χρόνια πριν, με τις τότε συνθήκες σύνταξης και των όποιων προδιαγραφών (άλλο σύστημα αναφοράς του Υπουργείου Γεωργίας) και εξοπλισμού, δεν πιστοποιείται η μοναδικότητα του ακινήτου, ούτε η ύπαρξη αυτού, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη μεταγενέστερες καταπατήσεις, διανοίξεις οδών, επεκτάσεις οικισμών, απαλλοτριώσεις, κ.α..
Και ο πλέον αδαής γνωρίζει ότι το Ο.Σ.Δ.Ε. (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) δεν είναι κτηματολόγιο, δεν αναφέρεται σε ιδιοκτησίες, αλλά σε καλλιέργειες. Μπορεί δηλαδή κάποιος καλλιεργητής να έχει μισθώσει δύο ή πολύ περισσότερες μικροϊδιοκτησίες για να καλλιεργήσει π.χ. ελιές, οπότε στο απόσπασμα, αυτό που εμφανίζεται είναι ένα γεωτεμάχιο με το όνομα του καλλιεργητή και όχι των ιδιοκτητών, που στην καλύτερη περίπτωση θα απέχει από λίγα μέτρα γεωχωρική απόκλιση μέχρι και έναν ολόκληρο Δήμο (έχει παρατηρηθεί πολλάκις και αυτό) και φυσικά θα αποκλίνει ως προς τα γεωμετρικά του στοιχεία και το εμβαδόν. Θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή ως συνοδευτικό της βεβαίωσης για τη μεταβίβαση ένα απόσπασμα επί του οποίου αναγράφεται ότι «σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί τεκμήριο ιδιοκτησίας».
Αυτό πετύχατε κύριοι βουλευτές, αυτό υιοθετήσατε κύριοι Παπακωνσταντίνου και Σηφουνάκη. Το δυστύχημα είναι ότι όλα αυτά τα προβλήματα επί των συμβολαίων θα αναδειχθούν από τη σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου και αυτός που θα την πληρώσει θα είναι ο απλός πολίτης που παλεύει μια ζωή για να αποκτήσει ένα κομμάτι γης, να φτιάξει ένα σπίτι και θα δει ότι πιθανά να είναι στον αέρα.
Τότε κύριοι, δε θα φταίει το Κτηματολόγιο, αλλά εσείς που με τις πελατειακές σας σχέσεις και την οπισθοδρομική σας αντίληψη προκαλείτε τεράστια προβλήματα στους πολίτες.
Γιατί πολύ απλά οποιοδήποτε τοπογραφικό διάγραμμα συντάσσεται σήμερα με προδιαγραφές διαφορετικές του Εθνικού Κτηματολογίου (Ε.Γ.Σ.Α. 87), αποτελεί ασκήσεις επί χάρτου και εξυπηρετεί συντεχνιακά και όχι μόνο συμφέροντα, αδιαφορώντας για το συμφέρον των πολιτών που θα έπρεπε να υπηρετεί.
Ως μέλη του Τοπικού Τμήματος των Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Πιερίας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραμείνουμε άπραγοι σ΄ αυτή την επιστημονική εκτροπή που συντελέσθηκε με την ψήφιση αυτής της ντροπολογίας. Αντίθετα, μέσα από την συλλογική και στοχευόμενη δράση μας και ενημερώνοντας τους πολίτες της Πιερίας, θα αποδείξουμε ότι στην πράξη είναι νομικά και τεχνικά ανεφάρμοστη.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Βασίλειος Ταβαντζής Νικόλαος Μπούσιος