PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΠΡΕΠΕΙ ΚΕΡΑΗΛΙΔΗ, ΝΑ ΠΑΨΕΙΣ ΝΑ ΕΛΠΊΖΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Κάποτε μικρός μικρούλης στην Πλατεία της πόλης που με έφερε να ζήσω η αείμνηστη μάνα μου (κυρά Μαρούλα τ' όνομα της), νόμιζα πως... Πως αυτή η μεγάλη (τότε) πόλις, η πόλη μου, θα ήταν η αρχή του παραμυθιού που θα ζούσα. Στη ζωή που άρχιζε. Και πάντα την ήθελα καλύτερη. Με καλύτερη πλατεία, που την λέγαμε, πλατεία Ελευθερίας, δίχως το άγαλμα τότε... Με καλύτερους δρόμους, που τότε λίγοι μόνον είχαν άσφαλτο και οι άλλοι χαλίκι. Με καλύτερα σπίτια, γιγαντιαία στα μάτια ενός παιδιού, που μόνον ήξερε κάτι καλύβια του χωριού του κι όχι τις τετράγωνες ψηλές πολυκατοικίες.... Με καλύτερο πολιτισμό, μουσικές, στολίδια ή δενδρολούλουδα. Τότε η πόλις Αικατερίνη, ήταν για μένα όμορφη πόλις που την ήθελα πάντα ονειρεμένη πόλη. Κι ύστερα; Τι περίμενα ύστερα που άρχισα να μαθαίνω; Περίμενα βέβαια καλύτερο Δήμαρχο απ' τον Χαραλαμπίδη... Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Τερζόπουλο. Κι ύστερα; Καλύτερο απ' τον Αμοιρίδη. Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Χιονίδη. Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Κουκοδήμο. Τώρα;;; Ο Γιάννης Ντούμος μου έταξε πόλη. Να κάνει πόλη την Κατερίνη. Όμως να τώρα.... Τότε η πλατεία ήταν καλύτερη. Τότε οι δρόμοι εν τέλει ήσαν καλύτεροι. Τότε τα σπίτια, οι πλατείες, οι γειτονιές μας ήσαν καλύτερες. Τα πάντα τότε ήταν καλύτερα. Και κατέληξα. Τότε η πόλις Αικατερίνη ήταν ονειρεμένη πόλις.... Τώρα είπα και φώναξα ή ...κραύγασα στον εαυτό μου: πάψε βρε Κεραηλίδη να ελπίζεις να ζήσεις σε μια ονειρεμένη πόλη. Μάθε να ζεις στην πραγματική Κατερίνη. Μια Κατερίνη, που εν τέλει μπορεί να μην είναι η ονειρεμένη πόλη που έψαχνα, όμως είναι η δική μου Ονειρεμένη Κατερίνη.... Τι δεν καταλαβαίνεις;;;

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ Μ.Μ.Ε.

Εδώ και αρκετές ημέρες η Επιτροπή Αγώνα έχει καταθέσει επιστολή προς τον κ. Δήμαρχο και τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου Ολύμπου. Με την επιστολή της μέλη της Επιτροπής ζητούν να συζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, στα πλαίσια όμως μιας ανοικτής διαδικασίας, το θέμα των διοδίων, να ληφθεί απόφαση για την διεξαγωγή του τοπικού δημοψηφίσματος και να κατατεθεί πρόταση για το περιεχόμενο του ερωτήματός του, που θα τεθεί στους δημότες.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. υποσχέθηκε στα μέλη της Επιτροπής ότι το θέμα θα συζητηθεί στο Δ.Σ. του Απριλίου.

Με πολύ ενδιαφέρον λοιπόν, αναμένεται η προσεχής συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς τον κ. Δήμαρχο

Τον κ. Πρόεδρο

Και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου

Του Δήμου Δίου – Ολύμπου

Κ Α Λ Ε Σ Μ Α

Της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων Πιερίας

Συντοπίτες μας

Τα πρόβλημα των διοδίων στην Πιερία και οι συνέπειές τους για την οικονομία της, είναι πλέον θέματα γνωστά και κατανοητά από όλους μας.

Ιδιαίτερα μάλιστα για την Νότια Πιερία, το πρόβλημα είναι ακόμα εντονότερο, αφού η συσσώρευση τριών σταθμών διοδίων στα όρια με τον νομό Λαρίσης, οι παράλογες από κάθε άποψη επιβαλλόμενες τιμές και οι εκάστοτε αλόγιστες αυξήσεις των διοδίων τελών, σε μια μάλιστα περίοδο σοβαρής οικονομικής κρίσης, οδηγούν την περιοχή αυτή σε τέτοιο οικονομικό μαρασμό ώστε να τίθεται θέμα επιβίωσής της στο προσεχές μέλλον.

Το πρόσφατο αίτημα της εταιρίας να αυξήσει από τις 5 Μαρτίου, τα διόδια τέλη σε ποσοστό 33%, αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη των παραπάνω, ενώ δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι η εκμετάλλευση των διοδίων από την εταιρία, θα γίνεται για 30 χρόνια, στα οποία τα τέλη θα αυξάνονται συνεχώς.

Στην Παμπιερική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2011 στο Επιμελητήριο Πιερίας, αποφασίσθηκε η διεξαγωγή τοπικού δημοψηφίσματος, με σκοπό να εκφράσουν την άποψή τους για τα διόδια, άμεσα και δημοκρατικά, οι τοπικές κοινωνίες του Νομού μας. Θυμίζουμε ότι στη σύσκεψη παραβρέθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, ο πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Πιερίας, ο Πρόεδρος και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης και εκπροσωπήθηκαν πάνω από 30 φορείς του Νομού μας.

Ειδικότερα στη σύσκεψη αυτή αποφασίσθηκε να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις από τα Δημοτικά Συμβούλια κάθε Δήμου και από όλους τους θεσμοθετημένους φορείς του Νομού για το πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των διοδίων.

Μετά μάλιστα την διαδικασία αυτή, θα πραγματοποιηθεί στην Αντιπεριφέρεια, για το θέμα των διοδίων, δημόσια διαβούλευση, το αποτέλεσμα της οποίας θα καθορίσει και το τελικό ερώτημα, στο οποίο θα απαντήσουν οι πολίτες της Πιερίας στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί.

Το δημοψήφισμα θα γίνει με πρωτοβουλία και ευθύνη του κάθε Δήμου, δεδομένου ότι η διαδικασία αυτή προβλέπεται από τον Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα.

Όπως αντιλαμβάνεσθε, το αποτέλεσμα ενός τοπικού δημοψηφίσματος, δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση. Ωστόσο στοχεύει να καταδείξει με τον πλέον δημοκρατικό, άμεσο και αντιπροσωπευτικό τρόπο, την θέληση της τοπικής κοινωνίας στο συγκεκριμένο θέμα και να εξαναγκάσει την πολιτική εξουσία (όποια και είναι αυτή), να το αντιμετωπίσει δίκαια και αποτελεσματικά.

Εξάλλου το πρόβλημα των διοδίων δεν το δημιουργήσαμε εμείς αλλά οι πολιτικοί μας. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα τρία αυτά χρόνια που ταλανιζόμαστε, πήραμε επανειλημμένως υποσχέσεις για την λύση του, που όμως δεν υλοποιήθηκαν.

Δεν πρέπει επίσης να λησμονούμε τα εξής:

1ον : Ότι τα διόδια τέλη, κατά την Οδηγία 1999/62 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και κατά την διεθνή πρακτική, επιβάλλονται μόνο σε αυτοκινητόδρομους ή σε δρόμους με χαρακτηριστικά αυτοκινητόδρομων.

2ον : Ότι τα διόδια τέλη είναι ανταποδοτικά και πουθενά στον κόσμο δεν προπληρώνονται, με μόνη εξαίρεση την χώρα μας.

3ον : Ότι η δημόσια κυκλοφορία ανθρώπινου δυναμικού και η μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών, σαν στοιχείο της οικονομικής ελευθερίας του ατόμου, πρέπει να ασκούνται ελεύθερα, οποιοσδήποτε δε περιορισμός της δεν πρέπει να είναι τέτοιος που να την αναιρεί.

4ον Ότι όταν δεν το απαγορεύει ο Νόμος, κανείς δεν πρέπει να εξαναγκάζεται να χρησιμοποιεί το πρωτεύον εθνικό δίκτυο για τις μετακινήσεις του, ειδικά όταν αυτές είναι σύντομες, αντίθετα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέξει το οδικό δίκτυο που θα χρησιμοποιήσει, διότι διαφορετικά υφίσταται τον εξαναγκασμό της πληρωμής διοδίων.

Με βάση όλα αυτά η Επιτροπή Αγώνα θεωρεί ότι η μη πληρωμή από τους πολίτες της Πιερίας, διοδίων τελών στο Νομό μας, μέχρι τουλάχιστον την ολοκλήρωση ενός στοιχειώδους και ασφαλούς εναλλακτικού οδικού δικτύου, το οποίο άλλωστε ο αρμόδιος Υπουργός Υποδομών μας υποσχέθηκε, είναι πλέον επιβεβλημένη επιλογή, χωρίς φυσικά να δεχόμαστε τις αλόγιστες τιμές διοδίων, όπως μάλιστα διαμορφώνεται με τις συνεχείς αυξήσεις.

Η θέση μας για μη πληρωμή διοδίων, δεν υπαγορεύεται από θέληση ανυπακοής ή αντίστασης σε όποιες κυβερνητικές επιλογές ή από πρόθεση να κλονίσουμε τις δομές του συστήματος, όπως κάποιοι «εκ του πονηρού» θα ισχυρισθούν και θα διαδώσουν. Ο λαϊκίστικος και ψευδεπίγραφος ισχυρισμός τους ότι εάν δεν πληρώσουμε διόδια δεν πρόκειται να γίνουν τα έργα, είναι εντελώς αναληθής και περίτρανη απόδειξη αυτού αποτελεί το μεγάλο έργο της Εγνατίας οδού που πρόσφατα ολοκληρώθηκε, χωρίς μέχρι τέλους το κράτος να λειτουργήσει ούτε ένα σταθμό διοδίων.

Η θέση μας λοιπόν να μη πληρώνουμε, υπαγορεύεται από την οικονομική ανάγκη των περισσοτέρων κατοίκων της Πιερίας.

Και κυρίως από την βεβαιότητά μας ότι τα διόδια όχι απλά θα υποβαθμίσουν τουριστικά το Νομό μας και ιδιαίτερα την περιοχή της Νότιας Πιερίας αλλά σταθερά και σε λίγα μόλις χρόνια, θα οδηγήσουν στην οικονομική μας εξαθλίωση. Βιώσαμε ήδη μόλις πέρυσι με αφορμή το ατύχημα των Τεμπών, τα πρώτα δείγματα μιας τέτοιας αγωνίας.

Για ένα λοιπόν τόσο σοβαρό ζήτημα, που άπτεται της επιβίωσής μας, έχουμε όλοι μας όχι απλώς δικαίωμα αλλά καθήκον να παρέμβουμε.

Εξάλλου η κάθε παρέμβασή μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, που κατά το Σύνταγμά μας, αποτελεί το θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Σ’ αυτήν όμως την προσπάθεια παρέμβασης, καθοδηγητές από την φύση τους και από το σκοπό τους είναι οι Δήμαρχοι, τα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια του κάθε Δήμου και οι θεσμοθετημένοι φορείς της κάθε περιοχής.

Με αυτές λοιπόν τις προϋποθέσεις σας καλούμε:

1. Να συγκαλέσετε στο Δήμο άμεσα Δημοτικό Συμβούλιο, στα πλαίσια όμως μιας ευρείας τοπικής διαβούλευσης, ώστε να συζητηθεί το πρόβλημα των διοδίων, με την μεγαλύτερη, κατά το δυνατόν, εκπροσώπηση των φορέων και δημοτών και καλώντας δυνητικά και εμάς για την παροχή αναγκαίων πληροφοριών ή επεξηγήσεων.

2. Να λάβετε ως Δημοτικό Συμβούλιο και ως τοπική κοινωνία απόφαση για την διεξαγωγή του τοπικού δημοψηφίσματος και πρόταση για το περιεχόμενο του ερωτήματός του που θα τεθεί στους δημότες.

Με εκτίμηση

Η Επιτροπή Αγώνα

κατά Των Διοδίων Πιερίας

Αρραγές μέτωπο ενάντια στα… κουνούπια


Η καταπολέμηση των κουνουπιών στο επίκεντρο της σύσκεψης του Περιφερειάρχη με τους Αντιπεριφερειαρχες της Π.Κ.Μ.


Την ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης του προβλήματος των κουνουπιών, επεσήμαναν στο σύνολό τους οι συμμετέχοντες

«Σωστός σχεδιασμός, ενιαία εποπτεία για όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έγκαιρη και ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών και επιπλέον χρηματοδότηση». Αυτές τις προτεραιότητες έθεσε ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης για το σχεδιασμό του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2011, προεδρεύοντας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, στην αίθουσα του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Όπως επεσήμανε ο Περιφερειάρχης «το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών σημείωσε, τα προηγούμενα χρόνια, θετικά αποτελέσματα. Όμως μπορούν να γίνουν περισσότερα, αρκεί να βοηθήσουμε όλοι, ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του». Ο κ. Ψωμιάδης πρότεινε τη συγκρότηση ενός ενιαίου φορέα καταπολέμησης των κουνουπιών για όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ευαισθητοποίηση όλων των τοπικών κοινωνιών και των Δήμων, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση. «Πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα, όπου πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αντιμετώπισή του», κατέληξε ο κ. Ψωμιάδης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι πέντε Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των 38 καλλικρατικών δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι πρόεδροι των 7 ΤΕΔΚ των περιφερειακών ενοτήτων, ο πρόεδρος του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Σερρών, εκπρόσωποι των αναπτυξιακών εταιριών κάθε περιφερειακής ενότητας καθώς και φορείς υγείας και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας.
Ο κ. Ψωμιάδης μίλησε για την υλοποίηση του φετινού προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου, καθώς και για την ανάγκη μεγαλύτερης χρηματοδότησης για καλύτερα αποτελέσματα. «Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που κυμαίνεται στο ίδιο ύψος με πέρσι, ανέρχεται στα 1.990.000€. Χρειάζεται, όμως, να αυξηθεί η προβλεπόμενη χρηματοδότηση, καθώς πέρσι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε να αντιμετωπίσει την έξαρση του ιού του Δ. Νείλου».
Στην αποτελεσματική λειτουργία του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών στις Σέρρες και στην ανάγκη το κέντρο αυτό να αποτελέσει οδηγό καλών πρακτικών για το σύνολο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωϋσιάδης. Ο κ. Μωϋσιάδης αντιτάχθηκε στην επικείμενη κατάργηση του Κέντρου λόγω του «Καλλικράτη», ενώ πρότεινε την καθιέρωση ενιαίου τέλους για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Γιάννης Γιώργος αναφέρθηκε στην ανάγκη σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης όλων των εμπλεκομένων φορέων και των πολιτών, για την καταπολέμηση του προβλήματος των κουνουπιών, προτείνοντας τη συμμετοχή και ιδιωτών στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Ο κ. Γιώργος επισήμανε πως, αν το πρόβλημα των κουνουπιών δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μπορεί να επιφέρει μεγάλα πλήγματα, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική.
Για τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, ιδιαίτερα στη Βόρεια Πιερία, μίλησε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, που συμφώνησε για έναν ενιαίο, συντονιστικό φορέα καταπολέμησης για όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης ζήτησε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς, όπου το πρόβλημα των κουνουπιών είναι οξυμμένο, ενώ αναφέρθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των περιφερειακών ενοτήτων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της καταπολέμησης.
«Παρά το ασφυκτικά πιεστικό χρονοδιάγραμμα, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε έγκαιρα και φέτος το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Γιάντσης, προσθέτοντας ότι οι σχετικές κατανομές της χρηματοδότησης ανά περιοχή έχουν ήδη προβλεφθεί, ενώ οι προγραμματικές συμβάσεις είναι έτοιμες προς ψήφιση από το αυριανό Περιφερειακό Συμβούλιο.
Για την ανάγκη επανασχεδιασμού του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών προκειμένου το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί συνολικά, μέσα από μια ισχυρή, ενιαία δομή, έκανε λόγο ο σύμβουλος του Γραφείου Προγραμματισμού της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης Λάζαρος Παρασκευαΐδης. Ο κ. Παρασκευαΐδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της έγκρισης των ίδιων βιοκτόνων σκευασμάτων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι ακριβά, με αποτέλεσμα να ανεβάζουν το κόστος του προγράμματος. «Ζητάμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρξει ένα ευρύτερο φάσμα βιοκτόνων σκευασμάτων για να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία και αποδοτικότητα στο πρόγραμμα», σημείωσε.
Ο Πρόεδρος του Κέντρου Καταπολέμησης Κουνουπιών Σερρών Κώστας Σίμογλου συνεχάρη τον Περιφερειάρχη για την πρωτοβουλία του να θέσει το συντονισμό του αγώνα της καταπολέμησης των κουνουπιών υπό την εποπτεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να αναλάβει την ενημέρωση και τον διάλογο μεταξύ των φορέων. Επίσης, ο κ. Σίμογλου επανέλαβε την ανάγκη ίδρυσης ενιαίου φορέα καταπολέμησης των κουνουπιών για όλη την Περιφέρεια.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ Μ.Μ.Ε.

Με τον χαρακτηρισμό του «Εξαιρετικά Επείγοντος», οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων – Νηπιαγωγείων: Μοσχοποτάμου, Βρίας, Τριλόφου, Μεσαίας Μηλιάς, Φωτεινών, Καταλωνίων, Ελάφου, Χράνης, Κάτω Αγίου Ιωάννη και του Νηπιαγωγείου Αλωνίων, απέστειλαν Υπόμνημα των αιτημάτων τους προς το Υπουργείο Παιδείας, μετά την πληροφορία που είχαν ότι τις προσεχείς ημέρες θα εκδοθούν οι Υπουργικές αποφάσεις περί καταργήσεων, συνενώσεων των δημοτικών σχολείων.

Στο Υπόμνημα τονίζονται τα εξής:

Κύρια Υπουργέ

Κυρία Υφυπουργέ

Με την παρούσα, σας καλούμε για ύστατη φορά, πριν την έκδοση των τελικών σας αποφάσεων, να άρετε τις διαμορφωθείσες προτάσεις σας, σχετικά με την ίδρυση νέων και συνένωση των υπαρχόντων σχολικών μονάδων στις περιοχές μας και να δεχθείτε τις δικές μας προτάσεις, όπως αυτές περιέχονται πλήρως αιτιολογημένα, στα έγγραφά μας προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας και στον κ. Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας. Σχετικά σας επισημαίνουμε το με αρ. πρωτ. 1576/24-3-2011 έγγραφο της Δ/νσης Α/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, το οποίο περιήλθε σ’ Εσάς με το χαρακτηρισμό του «ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ».

Οι κατατεθείσες προτάσεις μας δεν υπαγορεύονται, όπως πιθανόν υπολαμβάνετε, από στενά και κακώς εννοούμενα τοπικιστικά συμφέροντα αλλά εντάσσονται στους κανόνες και στο πλαίσιο που τέθηκε με την με αρ. πρωτ. 11.136/Δ4/ 27-1-2011 εγκύκλιο της Υφυπουργού Παιδείας. Επιπρόσθετα συνάδουν με τη γνώμη των εκπροσώπων των νέων Δήμων, οι οποίοι προέκυψαν από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και όλων των βουλευτών του Νομού μας.

Τέλος, αντικατοπτρίζουν την καθολική βούληση των αντίστοιχων τοπικών μας κοινωνιών, η οποία, ως φαίνεται, για μια ακόμα φορά δεν λήφθηκε υπόψη, με συνέπεια η αρχική σας πρόταση περί συνενώσεων να προκαλέσει την έκδηλη αντίδραση των εκπαιδευτικών των σχολείων μας και την κοινωνική έκρηξη των τοπικών μας κοινωνιών, η οποία εκφράσθηκε - πέραν των άλλων κινητοποιήσεων - και με το «κλείσιμο» των σχολείων μας για αρκετό χρονικό διάστημα την παρούσα περίοδο.

Από το κείμενο της με αρ. 11.136/Δ4 27-1-2011 εγκυκλίου σας, σαφώς συνάγεται ότι βασικά κριτήρια για την συνένωση σχολικών μονάδων, αποτελούν οι κτιριακές υποδομές - εγκαταστάσεις, οι δυνατότητες ανάπτυξης αιθουσών διδασκαλίας, βιβλιοθηκών, λοιπών βοηθητικών χώρων και εξοπλισμού στα υπό συνένωση σχολεία και στα σχολεία μετακίνησης.

Επίσης αναγκαία προϋπόθεση για την συνένωση είναι η διασφάλιση της ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία υποδοχής, η οποία συναρτάται με την ποιότητα του διανυόμενου οδικού δικτύου, τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή και την διάρκεια κάλυψης της διαδρομής στο νέο σχολείο, η οποία μάλιστα δεν μπορεί να υπερβαίνει την μισή ώρα για μαθητές δημοτικών σχολείων.

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια, η προαναφερθείσα εγκύκλιος θεσπίζει ρητά ότι οι περιπτώσεις των σχολείων των ορεινών περιοχών θα εξετασθούν η κάθε μία χωριστά. Οι συνενώσεις λοιπόν των συγκεκριμένων σχολείων όχι μόνο δεν είναι «πανάκεια» αλλά, όπως χαρακτηριστικά διαμηνύεται στην εγκύκλιο, τα σχολεία αυτής της μορφής μπορούν να εξαιρεθούν της συνένωσης και να αποτελέσουν αυθύπαρκτες σχολικές μονάδες, με τον όρο βέβαια να τηρούν τα ανάλογα παιδαγωγικά κριτήρια.

Τα σχολεία με τα στοιχεία από 1. έως 7. είναι εγκατεστημένα σε χωριά της ορεινής Πιερίας και πρέπει να αντιμετωπισθούν ως ιδιαίτερες και εξαιρετικές περιπτώσεις, δεδομένου ότι πληρούν όλα τα απαιτούμενα παιδαγωγικά κριτήρια ενώ αφετέρου οι προτεινόμενες συνενώσεις τους όχι απλώς αντίκεινται στα κριτήρια που θέτει η Υπουργική εγκύκλιος αλλά και στα διδάγματα ακόμα της κοινής λογικής.

Στη συνέχεια του 10σέλιδου υπομνήματος, αναλύονται, χωριστά για κάθε δημοτικό σχολείο – νηπιαγωγείο, οι λόγοι για τους οποίους αντιτίθενται στις προτεινόμενες από το Υπουργείο συνενώσεις και προτείνονται λύσεις ώστε τα πιο πάνω σχολεία να αποτελέσουν αυτοτελείς οργανικές μονάδες ή η σε κάποιες περιπτώσεις να πραγματοποιηθεί η συνένωσή τους με άλλα έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά των μαθητών, να μην συρρικνωθεί η παιδαγωγική διαδικασία αλλά και η οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των περιοχών τους.

Και το υπόμνημα καταλήγει ως εξής:

κ. Υπουργέ και κ. Υφυπουργέ

Στην πιο πάνω αναφερθείσα εγκύκλιό σας, τονίζονται επί λέξει τα εξής: «Το Σχολείο είναι ο πυρήνας της κοινωνικοπολιτισμικής ανάπτυξης, με άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη που απολαμβάνει η τοπική κοινωνία αλλά αντανακλώνται και αποδίδονται σε εθνικό επίπεδο».

Επίσης με την ίδια εγκύκλιο, διαμηνύετε προς τους Περιφερειακούς Διευθυντές και τις Διευθύνσεις της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ότι: «… η εξέταση των συνενώσεων πρέπει να είναι κατά περίπτωση και όχι κεντρική και καθολική. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί σε περιοχές που εμφανίζουν ικανοποιητικούς δείκτες οικονομικής ανάκαμψης και μετοίκησης πληθυσμού».

Δυστυχώς τα παραπάνω δεν τηρήθηκαν διόλου ως προς τις σχολικές μονάδες της Πιερίας και για τον λόγο αυτό συνεχίζουμε να διαμαρτυρόμαστε.

Πιστεύουμε ότι η διαδικασία των συνενώσεων δεν αντιμετωπίσθηκε με την δέουσα προσοχή. Θεωρούμε ότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα, που αγγίζει και αφορά το σύνολο της κάθε τοπικής κοινωνίας, έπρεπε να προηγηθεί ένα γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος, η δε θέση των τοπικών κοινωνιών έπρεπε να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την τελική Σας απόφαση.

Χωρίς να παραβλέπουμε την υπάρχουσα οικονομική συγκυρία, θεωρούμε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία, πρέπει να έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα. Υπό την έννοια αυτή, χρέος όλων μας - και ημών ως γονέων - είναι η προσπάθεια διάπλασης ελεύθερων ατόμων με πανανθρώπινες αρχές και αξίες και με ατομική και κοινωνική συνείδηση.

Εξάλλου η παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό, προστατευόμενο από το άρθρο 16 παρ. 2 του Συντάγματός μας, στο οποίο ορίζεται ότι η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή της Ελληνικής Πολιτείας.

Με βάση όλα τα παραπάνω και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη Σας ότι τα σχολεία είναι απαραίτητα για την περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών μας κοινωνιών, Σας καλούμε να υιοθετήσετε τις παραπάνω απόψεις μας, που εμπεριέχονται στο υπόμνημά μας.

Σε αντίθετη περίπτωση, δηλώνουμε ότι είμαστε έτοιμοι να αγωνισθούμε μέχρι την τελική μας δικαίωση.

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

Των μελών των Δ.Σ. των

Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων

και αντίκλητός τους στην Κατερίνη

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΑΝΙΔΗΣ