PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Στα Τάρταρα οι τιμές των ακινήτων ...




  Μειωμένες και οι αγοραπωλησίες ...
Κατακόρυφη πτώση σημειώνουν οι τιμές των ακινήτων από το 2008 που άρχισε η κρίση μέχρι σήμερα με τις πραγματικές τιμές να εμφανίζονται έως και 70% χαμηλότερες από την αρχική τους αξία.
Εν όψει της νέας φορολόγησης των ακινήτων, η κατοχή τους γίνεται...
ασύμφορη, ενώ όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες της κτηματαγοράς, πολυτελή οροφοδιαμερίσματα σε καλές περιοχές της Αθήνας πωλούνται σε τιμές έως και 30% χαμηλότερες έναντι των φορολογητέων.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η εφημερίδα δημοκρατία, οι πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης παρουσιάζουν πληθώρα προσφοράς, ενώ οι τιμές πώλησης εμφανίζονται μειωμένες από 50% έως και 70% σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων κινούνται στα 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, νούμερα αδιανόητα το 2008.

Ωστόσο η ανεργία που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά έχει ρίξει την ζήτηση στο μηδέν, αφού όπως παρατηρούν οι ειδικοί, ο αριθμός των αγοραπωλησιών το 2012 είναι έξι φορές μικρότερος σε σχέση με το 2008, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ένα στα τέσσερα δάνεια παρουσιάζει καθυστέρηση τριών μηνών..,.



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ

Φέτος πάμε... Γερμανία...




Νέα χρονιά και ο ένας μετά τον άλλο, οι πολιτικοί άνδρες της χώρας αναχωρούν για τη… Γερμανία.
Για το Βερολίνο ταξιδεύει την ερχόμενη Δευτέρα, όπως ο ίδιος αποκάλυψε κατά τη... διάρκεια εκδήλωσης ανταλλαγής ευχών για το νέο έτος στο προεδρικό μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Προσκεκλημένος του Γερμανού ομολόγου του Γιόακιμ Γκάουκ, με αφορμή το τέλος της έκθεσης στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο, για την αρχαία Ολυμπία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει να συνομιλήσει μαζί του επί παντός επιστητού, όπως είπε, γύρω από τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών.

Στη Γερμανία όμως τις επόμενες μέρες θα βρεθούν ακόμα τόσο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Οπότε τα αποτελέσματα των επαφών εκεί, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρ

Μίζες παντός τύπου!

Μέρες που είναι ας θυμηθούμε τα παραμύθια και τους παραμυθάδες...

Οι χειμερινές εκπτώσεις θα αρχίσουν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013 και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013.







  
  
   Οι χειμερινές εκπτώσεις θα αρχίσουν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013 και θα διαρκέσουν έως την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013.
Στις χειμερινές εκπτώσεις ελπίζει πλέον ο εμπορικός κόσμος, μετά τις κακές επιδόσεις της εορταστικής περιόδου, οπότε ο τζίρος των καταστημάτων παρουσιάσθηκε....


μειωμένος ακόμη και κατά 60% σε σχέση με το 2011.
Η μεγάλη πτώση του τζίρου για το σύνολο της αγοράς αλλά και η μειωμένη κίνηση τις ημέρες των γιορτών, παρά τις προσφορές που έφταναν μέχρι το 40%, αναγκάζουν τους επιχειρηματίες να αρχίσουν νωρίτερα τις μεγάλες μειώσεις τιμών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπορικών συλλόγων, οι χειμερινές εκπτώσεις 2013 θα χαρακτηρίζονται από τις γενναίες μειώσεις τιμών, κάτι που ήδη έχει γίνει αισθητό από τις προσφορές και τις προωθητικές ενέργειες, οι οποίες προηγούνται της έναρξης των επίσημων εκπτώσεων. Έτσι, αναμένεται πως οι εκπτώσεις θα είναι εμπροσθοβαρείς και ότι άμεσα θα ισχύσουν μειώσεις τιμών άνω του 50%.
Παράλληλα, οι έμποροι θα προχωρήσουν στις επόμενες εβδομάδες σε επίσημο διάλογο με το υπουργείο Ανάπτυξης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την κυριακάτικη αργία, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και το καθεστώς εκπτώσεων και προσφορών.
Η πτώση του τζίρου αποτυπώνεται στα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σημειώνεται πως ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Λιανικό Εμπόριο, χωρίς τα καύσιμα, κατά τον μήνα Οκτώβριο 2012 ήταν μειωμένος κατά 16,5% σε ετήσια βάση, ενώ αν συμπεριληφθούν τα καύσιμα ο τζίρος του λιανεμπορίου σημείωσε μείωση 17,1%.
Ειδικά ο Δεκέμβριος που παραδοσιακά είναι μήνας αγορών, καθώς πραγματοποιείται σε αρκετούς κλάδους του εμπορίου το 50% και πλέον των πωλήσεών τους, το 2012 δεν θύμιζε με τίποτα άλλες χρονιές. Η δε πτώση της κατανάλωσης έπληξε και τις μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα.



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ

Oι πλουσιότεροι άνθρωποι του 2012, σύμφωνα με το Forbes...




Στη λίστα υπάρχουν και τρεις Έλληνες...
Για τρίτη διαδοχική χρονιά, ο Μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ Χελού βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Ο Χελού ήρθε πρώτος με 69 δισεκατομμύρια δολάρια στον λογαριασμό του, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο...
Μπιλ Γκέιτς με 61 δις και στην τρίτη ο Γουόρεν Μπάφετ με 44 δισ. δολάρια.

Στη λίστα υπάρχουν και τρεις Έλληνες, με πρώτο στη θέση 418 και με 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, κορυφαίο στέλεχος της πολυεθνικής Glencore, της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου στο εμπόριο πρώτων υλών.

Ο σχετικά άγνωστος Έλληνας κροίσος εμφανίζεται για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη λίστα και αφήνει αρκετά πίσω τους πιο γνωστούς, Σπύρο Λάτση, ο οποίος είναι στη θέση 464 με 2,6 δισ. δολάρια, και Φίλιππο Νιάρχο, που βρίσκεται πιο κάτω, στη θέση 491, με 2,5 δισ. δολάρια.

Τα περισσότερα ονόματα της λίστας προέρχονται βέβαια από την Αμερική με 425 εκπροσώπους, ενώ στη δεύτερη θέση υπήρξε ανατροπή, καθώς η Κίνα έχασε τη θέση της από τη Ρωσία, η οποία εκπροσωπείται από 96 δισεκατομμυριούχους, και τερμάτισε τρίτη με 95. Οι περισσότεροι δισεκατομμυριούχοι, από την άλλη, βρίσκονται στη Μόσχα, όπου δραστηριοποιούνται 78, ακολουθεί η Νέα Υόρκη με 58 και τρίτο βρίσκεται το Λονδίνο με 39 δισεκατομμυριούχους.

Τρεις δισεκατομμυριούχοι επίσης προέρχονται από τον χώρο του ποδοσφαίρου, με τον ιδιοκτήτη της Σαχτάρ, Άλισε Ουσμάνοφ, να βρίσκεται στην 28η θέση με 18,1 δισ. δολάρια, τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς της Τσέλσι στην 68η θέση με 12,1 δις και τον Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ στην 804η θέση με 1,6 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι φέτος είναι η χρονιά που η λίστα έχει τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους, 1.226 συνολικά, με το συνολικό ποσό-ρεκόρ των 4,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων!..



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΞΕΝΙΑ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ "ON AIR" ΧΑΛΑΡΑ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ ΜΠΑΡ ΟΠΩΣ ...ΠΑΛΙΑ!!! ΧΑΛΑΡΑΑΑΑΑΑΑ






Πάμε σήμερα ΧΑΛΑΡΑ;;;
Πέρασε και η Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα και το γλέντι;;;; Σύννεφο!!!
 Τα έχουμε "παίξει" κυριολεκτικά ή όχι από το πολύ ...νταχτιρτί κι ακόμα είμαστε στην ΤΣΙΤΑ!
Τώρα; ΧΑΛΑΡΑΑΑΑΑΑΑ
Τώρα πάμε ΧΑΛΑΡΑ για ΠΙΑΝΟ ΜΠΑΡ όπως παλιά;;;
ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ; ΧΑΛΑΡΑ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ ΜΠΑΡ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ "ON AIR"
ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ 41 ΛΙΓΟ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΚΑΡΠΙΔΗ!
Κι όποιος αντέξει, δηλαδή όλοι θα αντέξουμε γιατί σήμερα ΧΑΛΑΡΑ!!!
ΣΗΜΕΡΑ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΞΕΝΙΑ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ "ON AIR" ΧΑΛΑΡΑ  ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ ΜΠΑΡ ΟΠΩΣ ...ΠΑΛΙΑ!!!
ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΣΟΛΙΣΤ ΤΗΣ ΒΡΑΔΥΑΣ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΡΓΑΪΤΙΔΗΣ.....
ΠΑΜΕ ΧΑΛΑΡΑ "ΟΝ ΑΙR" ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΙΑΝΟΥ;;;; 









Στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό (ΒΙΝΤΕΟ)...






Για 650 ψυχές, πολλές από τις οποίες έχουν κάνει σπίτι τους κάποια γωνιά του δρόμου, ήταν «βάλσαμο» στον εφιάλτη της ανεργίας που ζουν εδώ και μήνες, ακόμη και χρόνια, το πιάτο φαγητό που εξασφάλισαν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.
Σε ... αυτή την ουρά που σχημάτισαν, ο χρόνος αναμονής δεν πέρασε ούτε σαν σκέψη από το μυαλό τους. Άλλωστε, το ρολόι της... φυσιολογικής ζωής σταμάτησε από τη μία στιγμή στην άλλη, όταν έχασαν τη δουλειά τους και βρέθηκαν στον δρόμο.
Άνθρωποι, ακόμη και από τις λεγόμενες «καλές συνοικίες», όπως το Κολωνάκι και η Γλυφάδα, έκαναν ένα μικρό ταξίδι μέχρι να φτάσουν στο Ρουφ και το κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων για να πάρουν τρόφιμα. «Άνθρωποι, οι οποίοι είχαν υψηλά εισοδήματα στο παρελθόν, έχουν ένα πολύ καλό σπίτι, λόγω των συγκυριών αδυνατούν να πληρώσουν τα χαράτσια, αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και εμφανίζονται με τα καλά τους ρούχα στην πόρτα του ιδρύματος, προκειμένου να μπορέσουνε να βρούνε, αν όχι ένα πιάτο φαγητό, γιατί έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν, τουλάχιστον μία τσάντα με τρόφιμα, γιατί δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν από το σούπερ μάρκετ» τονίζει ο πρόεδρος του κέντρου, Γ. Αποστολόπουλος.
Το γεύμα τελείωσε. Η αίθουσα σιγά-σιγά αδειάζει. «Να ’ταν κάθε μέρα Πρωτοχρονιά» σκέφτονται και αφήνουν το τραπέζι και παρέα με τη μοναξιά τους γυρίζουν στους δρόμους της πόλης.





Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ *




ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ *


Αγαπητοί μου… σας προσκαλώ
στην Παρουσίαση της Πρώτης Ποιητικής μου Συλλογής με τίτλο ΄΄υποχρέωση τιμής΄΄ που θα γίνει με την ευκαιρία Λογοτεχνικής Ημερίδας της Ενωσης Συγγραφέων Πιερίας.

Κυριακή 13-01-2013  -  11.00 πμ
Πνευματικό Κέντρο ¨ΕΚΑΒΗ¨ Κατερίνης                                          

αγγελος  αγγελίδης



* δεν θα σταλούν ιδιαίτερες Προσκλήσεις

την εκδήλωση παρουσιάζουν οι:

Θάλεια Παπαδοπούλου (Πανεπιστημιακός ΑΠΘ–Φιλόλογος)
¨Εμπνευση και Τέχνη. Θεία δώρα¨.
Θωμάς Σολοποτιάς (Φιλόλογος-Εκπαιδευτικός)
¨Προσέγγιση του Ποιητικού Λόγου¨.
Ράνια Πάτρα (Παιδαγωγός-Συγγραφέας)
¨Γνωρίζοντας τον Άγγελο, κρίνουμε το έργο του¨.
Γιάννης Σιδηρόπουλος (Δικηγόρος–Λογοτέχνης)
¨Απ΄ το μεράκι των ταλέντων του λαού μέχρι την ανάγκη ίδρυσης και  οργάνωσης της Ενωσης Συγγραφέων Πιερίας¨.



αποσπάσματα ποιημάτων απαγγέλλουν οι:

Ανδρικόπουλος Αυγουστίνος (Δάσκαλος-Ιεροψάλτης)
Παπαδόπολυλος Ευγένιος (Δημοσιογράφος-Συγγραφέας)
Αφοί Παναγιώτη Αγγελίδη (μαθητές Δημοτικού Σχολείου)
Παπαπετρίδου Δ–Κοντογιάννη Σ (μαθήτριες Εσπερινού ΓΕΛ)
Μπικηρόπουλος Χάρης (Δημοσιογράφος-Λογοτέχνης)
Μακρή Αναστασία (Παιδαγωγός)   
Τριανταφυλλίδης Παναγιώτης (Συγγραφέας) 

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τους απλήρωτους και χωρίς πρόσληψη και ασφάλιση 53 εργαζόμενους με δίμηνες συμβάσεις στο Δήμο Δίου-Ολύμπου



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Εσωτερικών

Θέμα: Απλήρωτοι, χωρίς πρόσληψη και ασφάλιση 53 εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις, στο Δήμο Δίου-Ολύμπου.

Απλήρωτοι, χωρίς πρόσληψη και ανασφάλιστοι, παραμένουν 53 εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη στο Δήμο Δίου - Ολύμπου της Π.Ε. Πιερίας.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής που υπηρετώντας πιστά τον αντιδραστικό «Καλλικράτη» προωθεί την ανακύκλωση της ανεργίας «στο όνομα» της αντιμετώπισής της, και προσλαμβάνει εργαζόμενους μερικής απασχόλησης προκειμένου να εξυπηρετήσει τις συνεχώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες των κατοίκων της ιδιαίτερα τουριστικής περιοχής. 
Στην συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση όχι μόνο δεν τήρησε τις τυπικές διαδικασίες για την πρόσληψη των εργαζόμενων, αλλά τους ενέπαιζε όλο αυτό το διάστημα για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους μεταθέτοντας την ημερομηνία πληρωμής από βδομάδα σε βδομάδα.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
  • Να καταβληθούν άμεσα οι οφειλές στους 53 εργαζόμενους του Δήμου Δίου-Ολύμπου
  • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

Οι βουλευτές
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου




ΠΡΟΣΟΧΗ - Τα «φονικά» σημεία των Ελληνικών δρόμων !..




Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί που διέρχονται από συγκεκριμένα σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. καταρτίστηκε...
οδικός χάρτης με τις χιλιομετρικές θέσεις βασικού οδικού δικτύου, όπου παρατηρήθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός τροχαίων ατυχημάτων (θανατηφόρα-σοβαρά) το έτος 2012...


Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ

Ελλάδα το ταξίδι σου!...





Στην ανατολή του 2013, όπως και σε κάθε νέο έτος , αλλά και σε κάθε νέα αρχή, οι άνθρωποι ελπίζουν σε κάτι καλύτερο.

Ελπίζουν η νέα χρονιά να πετάξει πίσω της τις κακοδαιμονίες του χθες με τον πιο αυτόματο τρόπο.

Οι πολιτικοί σε...
ΟΛΗ την Οικουμένη, Έλληνες και ξένοι, θα βγουν για να μοιράσουν ευχές , ελπίδες και προσδοκίες για ένα καλύτερο αύριο.

Οι Έλληνες σκλαβωμένοι μες την οικονομική τους μιζέρια δεν θέλουν να ακούσουν ούτε ευχές , ούτε ευχολόγια, ούτε τίποτε, γιατί πολύ απλά νιώθουν βαθειά απογοητευμένοι.

Η χώρα ζει την βαθύτερη κοινωνική – ανθρωπιστική κρίση της ιστορίας της. Η κρίση αυτή δεν είναι ούτε οικονομική , ούτε πολιτική, ούτε ιδεολογική. Είναι κρίση αξιών και προπάντων βαθειά κοινωνική.

Η χώρα των κατατρεγμένων , η χώρα των δυστυχισμένων , η χώρα των δύο εκατομμυρίων ανέργων πρωτίστως πρέπει να ξαναβρεί τον κοινωνικό της δρόμο.

Χάσαμε ως έθνος την περπατησιά μας. Ζούμε με χαλασμένη πυξίδα, χωρίς όραμα και κοινωνική αλληλεγγύη .

Οι παρακαταθήκες του Μεγάλου Αλεξάνδρου , του Κολοκοτρώνη και των άλλων μεγάλων της ιστορίας μας που κράτησαν όρθιο τον Ελληνισμό σε δυσκολότερες στιγμές από αυτές που βιώνουμε σήμερα πρέπει να βγουν στο προσκήνιο.

Γιατί : Λαός φοβισμένος – πάντα ηττημένος

Λαός χωρίς παιδεία – πάντα χαμένος

Λαός χωρίς κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη είναι

Λαός σβησμένος απ΄τον χάρτη

Έχουμε χρέος ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να διαμορφώσουμε νέες συνθήκες κοινωνικής συνοχής.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένουμε τα πάντα από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Οι πολιτικοί μας βρίσκονται για να κρατούν σταθερά το τιμόνι της διοίκησης της χώρας, είναι στις θέσεις τους για να διαμορφώσουν συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης , σταθερότητας , προοπτικής κ.λ.π.

Ο Λαός μόνος του καλείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του να επιδείξει συνθήκες κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Η Ακαδημαϊκή και πνευματική κοινότητα της χώρας δυστυχώς είναι απούσα.

Η κοινωνία όμως είναι ΕΔΩ !

- Έχουμε όλοι χρέος μας να αγκαλιάσουμε τον συνάνθρωπό μας. Ο καθένας με το δικό του μοναδικό τρόπο.

- Έχουμε ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά να ταξιδέψουμε στο χθες για να θυμηθούμε και στο αύριο για να πράξουμε .

- Έχουμε ανάγκη ο ένας τον άλλο. ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα τα καταφέρουμε και όχι ο καθένας με την πάρτη του…….

- Έχουμε ανάγκη το ταξίδι στην ΕΛΛΑΔΑ μας.

Ταξίδι να νιώσουμε τα χρώματα και τα αρώματα της Ελλάδος.

Ταξίδι στην Ελλάδα του Ήλιου και του Καλοκαιριού , ταξίδι στην δική μας αυθεντική γεύση , στις δικές μας μουσικές και ακούσματα και όχι στην νεόφερτη υποκουλτούρα.

Ταξίδι στη δική μας Ελλάδα και όχι στην Ελλάδα των επιρροών από ξενόφερτα σκευάσματα μόδας και αλλοτρίωσης του έθνους.

Είναι αλήθεια ότι μάθαμε να ζούμε με δανεικά και σαν νεόπλουτοι να κυνηγούμε τον «παρά» .

Η ζωή όμως έχει άλλες αξίες , έχει άλλες χαρές , έχει άλλα ιδανικά.

Ζωή χωρίς ευαισθησίες , ζωή χωρίς αξία για το συνάνθρωπό , είναι ζωή χωρίς ζωή.

Έχουμε όλοι μας και μόνοι μας χρέος , ( γιατί αυτό δεν περιμένεις να στο πουν οι πολιτικοί) να κοιτάξουμε έξω απ΄το παραθύρι μας. Να κοιτάξουμε δίπλα μας. Να πούμε Καλημέρα και να αφιερώσουμε λίγο από το χρόνο μας στον διπλανό μας.

Να σφίξουμε το χέρι του αρρώστου , να κάνουμε το έλλασον και όχι το μείζον , δίνοντας το με την ψυχή μας.

Να γυρίσουμε και να ξαναβρεθούμε στους μπαξέδες , στη ρούγα , στη γειτονιά , να φύγουμε από τα κλουβάκια μας που δεν ξέρουμε ποιος μένει δίπλα πάνω ή από κάτω,

Ζωή δεν είναι ΕΓΩ μόνος μου και ας τους άλλους να τραβιούνται , γιατί πολύ απλά

ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – είναι ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΗ κοινωνία.

Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε στα μάτια τον διπλανό μας και όλοι οι Έλληνες μαζί να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.

Ως μέλος της Ελληνικής γαστρονομικής κοινότητας (με την ιδιότητα του Chef) θα προέτρεπα όλους μας να καταναλώσουμε Ελληνικά προϊόντα από τους μπαξέδες μας.

Ας πάμε να φυτέψουμε τους κήπους μας με γεύση ΕΛΛΑΔΑΣ , με θυμάρι και βασιλικό, με ρίγανη και δυόσμο , και να φτιάξουμε ένα πιάτο φαί για τον φτωχό της διπλανής πόρτας.

Ίσως ήρθε η ώρα μέσα από τις γειτονιές μας να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για την Νέα Ελληνική κουζίνα που θα στηρίζεται αποκλειστικά στα δικά μας εξαιρετικά προϊόντα.

Να καλλιεργήσομε αυτό που η UNESCO μας βράβευσε και χαρακτήρισε μέρος της Άυλης Παγκόσμιας Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς : Την Μεσογειακή Διατροφή .

Ήρθε η ώρα να πούμε Καλημέρα , να φυτέψουμε μπαξέδες , να φροντίσουμε τον διπλανό , να ακούσουμε τις μουσικές μας , να ερωτευθούμε τον Έλληνα , την Ελληνίδα και την Ελλάδα μας , γιατί το ταξίδι της Ελλάδας δεν τελειώνει ποτέ.

Η ΕΛΛΑΔΑ ταξιδεύει

Η ΕΛΛΑΔΑ Θα ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ.


Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ

για να είναι ευτυχισμένο το 2013.!!!

ΔΗΜΟΣ ΠΥΔΝΑΣ - ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ : ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 6– 1 – 2013



Σας προσκαλούμε την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013, ημέρα τωνΘεοφανείων για τον καθαγιασμό των υδάτων ανά Δημοτική Ενότητα, όπως παρακάτω:

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ

Ώρα: 9:30΄, Καθαγιασμός των υδάτων στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Αιγινίου.
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

Ώρα: 11:00΄, Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Κολινδρού.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΕΘΩΝΗΣ

Ώρα: 12:15΄, Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στην παραλία Μακρυγιάλου.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΥΔΝΑΣ

Ώρα: 11:00΄, Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι του Κίτρους.

Ο Δήμαρχος

Ευάγγελος Γ. Πολύζος

Η Χρυσή Αυγή Τ.Ο ΠΙΕΡΙΑΣ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει οτι τα νέα γραφεία του κινήματος μας είναι πλέον γεγονός!



  Η Χρυσή Αυγή Τ.Ο ΠΙΕΡΙΑΣ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει οτι τα νέα γραφεία του κινήματος μας είναι πλέον γεγονός!
Μετά απο προσπάθεια, κόπο αλλά κυρίως μεράκι και όρεξη, ο χώρος που θα στεγάζονται τα γραφεία μας είναι έτοιμα και σας περιμένουμε να έρθετε να τα επισκεφθείτε και μαζί να γνωρίσετε τα λεβεντόπαιδα της Τοπικής Οργάνωσης Πιερίας. 
Τα γραφεία μας εδράζονται στην οδό Δραγούμη 1 και Ειρήνης έναντι του παλαιού 1ου δημοτικού σχολείου στον δεύτερο όροφο και θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 6/12 στις 7 το απόγευμα.

Περιμένουμε όλους τους φίλους και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής να μας τιμήσουν με την παρουσία τους και να γνωρίσουν τον χώρο απο όπου θα χτυπάει πλέον ο εθνικιστικός παλμός στον νομό Πιερίας.
 
Με τα τιμής

Χρυσή Αυγή Τ.Ο ΠΙΕΡΙΑΣ

ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ.


Η ΚΑΤΑΔΥΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


http://www.kalamata.gr/assets/deltiatypou/20100107-ueofaneia01%28Small%29.jpg 

 

 

   

  

   Από τον Δήμο Κατερίνης ανακοινώνεται ότι η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού κατά την εορτή των Θεοφανείων (Κυριακή 06 Ιανουαρίου 2012), θα γίνει ως εξής:


- Στην Παραλία Κατερίνης, ώρα 15:00.
 
Επίσημη τελετή, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.Σεραφείμ. Η πομπή θα ξεκινήσει από τον Ιερό Ναό της Αγ. Φωτεινής.

- Στην Παραλία Κορινού, αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία και από τον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων.

- Στην Παραλία της Ολυμπιακής Ακτής, ώρα 12 το μεσημέρι. Η πομπή θα ξεκινήσει από τον Ιερό Ναό του Αγ. Προκοπίου.

Μήνυμα προς διαρρήκτες...


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ «ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΩΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ»!!!






   

  Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος την Τρίτη στις 8 Ιανουαρίου στον Κορινό είναι μια διαφορετική ημέρα, καθώς πραγματοποιείται ένα από τα χαρακτηριστικότερα έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας, το έθιμο της Μπάμπως.
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
· Στις 15:00 μ.μ. οι παντρεμένες γυναίκες του συλλόγου κάτω από τους ήχους μουσικών οργάνων, μαζεύονται στο γραφείο του Συλλόγου Ανατολ/των Κορινού.
· Στις 
15:30 μ.μ. πορεύονται προς το σπίτι της μπάμπως – δρώμενα στο σπίτι της μπάμπως.
· Στις 
16:15 μ.μ. σχηματίζοντας πομπή με τραγούδια, χορό και κρασί κατευθύνονται προς το Δημαρχείο.
· Στις 
16:30 μ.μ. γίνεται κατάληψη του δημαρχείου όπου για αυτή τη μέρα χρέη Δημάρχου αναλαμβάνει γυναίκα.
· Στις 
17:00 μ.μ. αναχώρηση πομπής από το δημαρχείο και περιφορά στο κέντρο του χωρίου.

Μετά το πέρας της πομπής το 
βράδυ 20:00 στην αίθουσα δεξιώσεων Γυαλός ακολουθεί γλέντι με τραγούδια, χορό και κρασί μέχρι τελικής πτώσεως. Είστε όλοι καλεσμένες και καλεσμένοι.ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΝ ΤΡΑΠΕΖΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ Ή ΣΤΟ ΤΗΛ. 6978865819 (ΣΙΔΕΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ).

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΙΔΕΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ




Λήγει η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ...



Τελευταία ημέρα σήμερα για την απογραφή των συνταξιούχων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ΟΑΕΕ , η οποία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου και παρατάθηκε για λίγες ημέρες.

Η παράταση δόθηκε επειδή συνέπεσαν οι...
τελευταίες ημέρες απογραφής, με τις ημέρες των εορτών και ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μεγάλος όγκος συναλλαγών στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ, για υποχρεώσεις που έληγαν στις 31 Δεκεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μέχρι την Τετάρτη από τους 350.000 συνταξιούχους, δεν είχαν απογραφεί περίπου 45.000.

Η απογραφή είναι υποχρεωτική και γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία στα πιστωτικά ιδρύματα και στα ΕΛΤΑ όπου τηρείται ο λογαριασμός των συνταξιούχων, ή για τις ειδικές περιπτώσεις που υπάγονται στις εξαιρέσεις στα κατά τόπους τμήματα του Οργανισμού.

Τόσο ο ΟΑΕΕ όσο και ο υπουργός Εργασίας έχουν ξεκαθαρίσει πως η 4η Ιανουαρίου είναι καταληκτική ημερομηνία και δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση. Για όσους δεν απογραφούν, ο Οργανισμός θα προχωρήσει σε αναστολή καταβολής της σύνταξης του Φεβρουαρίου...



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ

Ποιοι θα υποβάλλουν ξανά Ε9 μέσα στο 2013..




Στην πλήρη χαρτογράφηση των αγροτεμαχίων και των ιδιοκτητών τους προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της επιβολής του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων, και ... προς την κατεύθυνση αυτή προετοιμάζει τη διαδικασία δήλωσης των συγκεκριμένων εκτάσεων στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα ζητήσει να δηλωθούν όλα τα αγροτεμάχια στη ΓΓΠΣ, οδηγώντας έτσι τους φορολογουμένους σε νέα υποβολή του εντύπου Ε9.

Ειδικότερα, στο πρώτο τετράμηνο του 2013 θα αναγκαστούν όλοι οι υπόχρεοι -κατ' επάγγελμα αγρότες και μη - να δηλώσουν λεπτομερώς τα αγροτεμάχια, που έχουν στο όνομά τους, είτε αυτά αφορούν σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, εντός των οποίων έχουν ανεγερθεί κτίσματα, είτε σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Ήδη, στη βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι κατά το παρελθόν πολλοί φορολογούμενοι, που συμπλήρωσαν τον πίνακα 2 του εντύπου Ε9, ανέγραψαν λάθος στοιχεία για τα αγροτεμάχιά τους.

Σημειώνεται πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως από τον ενιαίο φόρο ακινήτων θα εισπράξουν 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τα αγροτεμάχια.



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ

ΖΗΝΩΝ ΣΑΤΡΑΖΕΜΗΣ ΠΡΩΗΝ Ή ΝΥΝ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ;;;;

Τι θα κάνει ο Ζήνος εκεί στο Δήμο Κατερίνης εν τέλει;;;; Εγώ λέω πως θα τα βρει με τον φίλο του Σάββα Χιονίδη και θα παραμείνει εν τέλει μαζί του και στις επόμενες εκλογές...........

ΔΩΣΤΕ ΡΕ ΚΑΝΕΝΑ ΞΕΡΟΚΟΜΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΕΣ ΣΑΣ.....

Διαβάστε κάτω την ...μαγκιά στην Καλαμάτα και στον κόσμο της από έναν μεγάλο επιχειρηματία του τόπου. Αυτό ας γίνει μάθημα κι εδώ σε κάποιους! Εκείνους που κονομάνε και δίνουν ξεροκόματο στους εργαζόμενους τους... Κι ύστερα; Κάνουν και παράπονο πως ο τόπος δεν τους πάει... 
Δεν εννοώ βέβαια τους φουκαράδες του κέντρου της Κατερίνης που κάνουν αγώνα να μαζέψουν το ενοίκιο τους, τους μαγαζάτορες εννοώ. Λέω για τους καμιά 200αριά φραγκάτους της Πιερίας. Φτού γαμώτο μου......

ΠΙΕΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ & ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ




Σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησε η διαδικασία αίτησης / δήλωσης τιμών για τους επιχειρηματίες τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών & επαύλεων όπως επίσης και των επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων & διαμερισμάτων για το έτος 2013.

Οι επιχειρηματίες υποχρεούνται να δηλώσουν τις τιμές και να έχουν προμηθευτεί και θεωρήσει τιμοκαταλόγους το αργότερο μέχρι 31-5-2013 (για επιχειρήσεις εποχική λειτουργίας) και πάντα πριν την έναρξη λειτουργίας του καταλύματός τους. 
Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση τουλάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την έναρξη του ημερολογιακού έτους.
Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο ύψους τριακοσίων ευρώ (300 €) από τον Ε.Ο.Τ.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το γραφείο της Ομοσπονδίας (τηλ. 2351063350).
Για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας
Ο Πρόεδρος
Γρηγόρης Βεΐδαμενίδης

Πώς θα είμαστε το 100.000 μ.Χ.; ...





Στον 21ο αιώνα ίσως να νιώθουμε ότι το μέλλον έχει ήδη φθάσει. Και όμως, τώρα μόλις αρχίζει...

Η απαισιοδοξία για τις προοπτικές μας επάνω σε αυτόν τον πλανήτη είναι της μόδας. Ωστόσο το είδος μας θα αντέξει, τουλάχιστον για 100.000 χρόνια ακόμη και ίσως περισσότερο.

Τι...

θα βρούμε λοιπόν μπροστά μας; Αυτή τη στιγμή έχουμε μια προοπτική προς τα πίσω, μπορούμε να διακρίνουμε τις δυνάμεις και τις τάσεις που διαμόρφωσαν τη Γη και την ανθρωπότητα ως σήμερα. Με αυτή τη γνώση μπορούμε να κάνουμε λογικές προβλέψεις σχετικά με το τι θα ακολουθήσει. Πολλές επιστημονικές ομάδες προσπαθούν αυτή τη στιγμή να επεκτείνουν τους ορίζοντες της ανθρωπότητας πολύ πιο πέρα από τον επόμενο αιώνα σε μια νέα γεωλογική εποχή που, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, δημιουργεί αυτή τη στιγμή η παρουσία μας.

Παρακάτω σάς ξεναγούμε στις διάφορες πλευρές αυτής της νέας εποχής: από το πώς θα είμαστε και το πού θα ζούμε ως το τι θα σκέφτονται οι απόγονοί μας για εμάς ανακαλύπτοντας σε ανασκαφές τα... σκουπίδια μας.

Τι γλώσσα θα μιλάμε;





Το πρώτο προφανές ερώτημα είναι το αν θα χρησιμοποιούν καθόλου τα ελληνικά. Τα αγγλικά έχουν ήδη εισβάλει στο λεξιλόγιό μας, όμως και αυτά ακόμη απειλούνται. Αυτή τη στιγμή μπορεί να αποτελούν την «κυρίαρχη» γλώσσα στις παγκόσμιες συναλλαγές, αυτό όμως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παρούσα οικονομική δύναμη των αγγλόφωνων κρατών. Αν κάποια άλλη χώρα κυριαρχήσει στο παγκόσμιο εμπόριο ίσως οι απόγονοι όλων μας, αγγλόφωνοι και μη, να έχουν στραφεί προς μια άλλη γλώσσα. Αν αυτό έχει συμβεί, το πιθανότερο είναι ότι θα έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν ορισμένους από τους όρους της στη γλώσσα τους - έτσι όπως σήμερα εμείς λέμε ότι θα ακούσουμε ένα «podcast» ή θα κάνουμε «chat» στο «tablet» μας. Οι πολύ δημοφιλείς γλώσσες τείνουν πάντως να είναι ανθεκτικές στις εισβολές, οπότε δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσουμε ότι τα αγγλικά θα εξαφανιστούν εντελώς. Για τα ελληνικά, δεν μπορούμε να ξέρουμε.
Αν επιβεβαιωθεί πάντως οτι οι γλώσσες που επικρατούν συνήθως είναι εκείνες του εμπορίου τότε σε 10.000 χρόνια όλοι θα μιλούν κινεζικά.
Πώς θα είμαστε;

Δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί από τους ανθρώπους που περιπλανιόνταν στη Γη πριν από 30.000 χρόνια. Μήπως όμως η γενετική τροποποίηση μας μεταμορφώσει σε βάθος χρόνου;

Φυσικά θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε να αναλάβουμε εμείς τα ηνία της εξέλιξης. Κατ' αρχήν θα μπορούσαμε να καταστήσουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας «ξεπερασμένους» μέσω της γενετικής τροποποίησης, δημιουργώντας ένα νέο γένος ανθρώπου το οποίο θα μας βγάλει εκτός ανταγωνισμού. Η πιο ευλογοφανής τεχνολογία για να πάρουμε αυτόν τον δρόμο είναι να τροποποιήσουμε γενετικά σπερματοζωάρια ή ωάρια, ή έμβρυα πρώιμου σταδίου, προκειμένου να επιφέρουμε στο γονιδίωμά τους αλλαγές οι οποίες θα περάσουν στις επόμενες γενιές. Αυτό είναι σχεδόν δυνατόν με τη σημερινή τεχνολογία και έχει προωθηθεί ως τρόπος εξάλειψης γενετικών ασθενειών όπως η κυστική ίνωση.

Θα προχωρούσαμε τόσο ώστε να προσθέσουμε επιθυμητά χαρακτηριστικά αντί απλώς να αφαιρέσουμε τα άσχημα; Ακόμη και αν τεχνικά ήταν δυνατόν να το κάνουμε, είναι αμφίβολο ότι θα συμφωνούσαμε συλλογικά τέτοιες αλλαγές σε μια κλίμακα η οποία θα άλλαζε την πορεία της εξέλιξής μας - εκτός, φυσικά, και αν οι γενετικά τροποποιημένοι άνθρωποι ήταν τόσο ανώτεροι ώστε να εξαφανίσουν τον ανταγωνισμό.

Οι πιθανότητες αυτές δεν μπορούν να αποκλειστούν. Η πιθανότερη απάντηση ωστόσο είναι ότι ο χρονοταξιδιώτης μας μάλλον θα βρεθεί ανάμεσα σε φίλους, ένα είδος ανθρώπου θεμελιωδώς το ίδιο με εμάς αλλά με πιο «cool» τεχνολογία. Κατά βάθος θα είναι ακόμη άνθρωποι.

Πού θα ζούμε;




Οι κινήσεις των τεκτονικών πλακών, οι εκρήξεις των ηφαιστείων και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα αναμορφώσουν τον κόσμο μας. Πώς θα είναι και πού θα ζούμε;

Τα αλιευτικά σκάφη στη Βόρειο Θάλασσα βγάζουν με τα δίχτυα τους μερικά παράξενα πράγματα, από οστά μαμούθ ως αρχαία λίθινα εργαλεία και όπλα. Σε πολλά μέρη του κόσμου ανακαλύπτουμε τα υπολείμματα ανθρώπινων οικισμών εκεί όπου σήμερα είναι ο βυθός της θάλασσας. Καθώς ο πλανήτης άλλαξε μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων πολλοί πρόγονοί μας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Στα επόμενα 1.000 χρόνια - πόσω μάλλον σε 100.000 χρόνια - ο πλανήτης θα αλλάξει και πάλι δραματικά αναγκάζοντας δισεκατομμύρια ανθρώπους να βρουν ένα καινούργιο μέρος για να ζήσουν.

Ορισμένα μέρη θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν ακόμη και αν η στάθμη της θάλασσας παραμείνει σταθερή. Η αρχαία αιγυπτιακή πόλη Ηράκλειο εξαφανίστηκε κάτω από τα νερά της Μεσογείου πριν από 2.000 χρόνια καθώς η μαλακή άμμος του δέλτα επάνω στο οποίο είχε χτιστεί υποχώρησε. Το ίδιο συμβαίνει σε σύγχρονες πόλεις όπως η Νέα Ορλεάνη και η Σανγκάη. Στο Μαϊάμι και αλλού η θάλασσα και τα ποτάμια διαβρώνουν το έδαφος στο οποίο είναι χτισμένες πόλεις.

Με ένα σταθερό κλίμα, ίσως θα ήταν δυνατόν να σώσουμε αυτές τις πόλεις. Καθώς όμως ο πλανήτης συνεχώς θερμαίνεται, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα πνίξει πολλές από τις κεντρικές πόλεις μας, όπως και πολλά αγροτικά εδάφη. Η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει επίσης ανθρώπους που ζουν αρκετά ψηλότερα από το επίπεδο της θάλασσας, καθιστώντας ορισμένες περιοχές μη κατοικήσιμες αλλά δημιουργώντας νέες ευκαιρίες σε άλλα μέρη.

Θα έχει απομείνει φύση;





Προκαλούμε μια μαζική εξαφάνιση των ειδών. Ποια είδη θα χάσουμε μέσα στις επόμενες χιλιετίες και τι είδους καινούργια πλάσματα θα εμφανιστούν;

Εκ πρώτης όψεως το μέλλον του φυσικού κόσμου φαίνεται θλιβερό. Οι άνθρωποι προκαλούν μια μαζική εξαφάνιση των ειδών που θα είναι από τις χειρότερες στην ιστορία της Γης. Η φυσική βλάστηση ξυρίζεται και γεμίζουμε τον αέρα, το νερό και το χώμα με ρύπανση.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν αποκλείσουμε μια ριζική μεταβολή στην ανθρώπινη συμπεριφορά, οι μακρινοί απόγονοί μας θα ζήσουν σε έναν κόσμο βαριά στερημένο από τα θαύματα της φύσης.

Η βιοποικιλότητα, ιδιαίτερα, θα πληγεί σοβαρά. Οι αξιολογήσεις της παρούσας κατάστασης παρουσιάζουν συνεχώς αποκαρδιωτικά αποτελέσματα. Σχεδόν το ένα πέμπτο των σπονδυλωτών έχουν κηρυχθεί απειλούμενα, κάτι το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα αυτά τα είδη να εξαφανιστούν σε 50 χρόνια.

Η κύρια αιτία σήμερα είναι η καταστροφή των οικοτόπων, όμως η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή θα είναι όλο και πιο σημαντική. Ενα πολυσυζητημένο μοντέλο εκτιμά ότι 15%-37% των ειδών θα «καταδικαστούν σε εξαφάνιση» ως το 2050 εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Διαστρικά ταξίδια: αιώνες μακριά

Ο Νιλ Πέλις της Πανεπιστημιακής Ενωσης Διαστημικής Ερευνας που εδρεύει στην Κολούμπια του Μέριλαντ συνόψισε ως εξής το πόσο απέχουν τα ταχύτερα διαστημόπλοιά μας από την επίτευξη ενός διαστρικού ταξιδιού. «Το κοντινότερο άστρο είναι το Α του Κενταύρου» είπε στους συνέδρους. «Με ταχύτητα 25.000 μιλίων την ώρα θα χρειαστούμε 115.000 χρόνια για να φθάσουμε εκεί. Δεν μιλάμε λοιπόν για σχέδιο».

Ακόμη και αν βρούμε έναν τρόπο να ταξιδέψουμε στις ταχύτητες που απαιτούνται για να φθάσουμε σε ένα άστρο στο διάστημα μιας ανθρώπινης ζωής, η ενέργεια που θα απαιτηθεί για αυτή τη διαδρομή ξεπερνά κατά πολύ τα μέσα μας για το ορατό μέλλον. Ο Μαρκ Μιλς του Tau Zero Foundation, μιας δεξαμενής σκέψης που εδρεύει στο Φέαρβιου Παρκ του Οχάιο, λέει ότι μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της σημερινής παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας πηγαίνει στις διαστημικές πτήσεις. Αν τα πράγματα συνεχιστούν όπως έχουν και η παραγωγή ενέργειας εξακολουθήσει να αυξάνεται με τον ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών, τότε οι διαστρικές αποστολές απέχουν τουλάχιστον δύο ως πέντε αιώνες, όπως υπολογίζει.

Για τους αμέσως επόμενους αιώνες λοιπόν, αν όχι για τα επόμενα χιλιάδες χρόνια, η ανθρωπότητα θα είναι σε μεγάλο βαθμό περιορισμένη στο ηλιακό μας σύστημα. Ακόμη και το να φθάσουμε προορισμούς πιο κοντά σε εμάς θα προχωρεί βραδέως ώσπου να βρούμε καλύτερα συστήματα προώθησης από τους χημικούς πυραύλους οι οποίοι, από την άποψη της ταχύτητας και της τεχνολογίας, είναι σαν τα πλοία του Κολόμβου, όπως λέει ο Κρις Μακ Κέι, πλανητικός επιστήμονας της NASA.

Αν υποθέσουμε ότι επιτυγχάνουμε την ενίσχυση της ταχύτητας που χρειαζόμαστε, ποιους δρόμους θα ακολουθήσουμε πιο μακριά στο Διάστημα και ποιος θα είναι ο στόχος της εξερεύνησης; Οι επιστήμονες θα εξακολουθήσουν αναμφίβολα να στέλνουν μη επανδρωμένα ερευνητικά σκάφη σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα, αν όμως η Ιστορία μπορεί να αποτελέσει οδηγό, η ανθρώπινη εξερεύνηση και ο εποικισμός του Διαστήματος δεν θα καθοδηγηθούν από την επιστημονική περιέργεια και μόνο.

Ο Ρότζερ Λόνιους, πρώην επικεφαλής ιστορικός της NASA και νυν κύριος επιμελητής του Εθνικού Μουσείου Αέρος και Διαστήματος Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, λέει πως οποτεδήποτε οι άνθρωποι πήγαν σε ανεξερεύνητες γωνιές της Γης το κίνητρό τους έτεινε να είναι «Θεός, χρυσός ή δόξα» - με άλλα λόγια, η επιδίωξη να προσηλυτίσουν ιθαγενείς ή να ξεφύγουν από τον θρησκευτικό διωγμό, το να εξαγάγουν πλούτο ή το να κερδίσουν φήμη.

Διαστημική οικονομία.





Οι κυρίαρχες κινητήριες δυνάμεις της εξερεύνησης στην ιστορία μας ήταν οικονομικές, επισημαίνει ο κ. Λόνιους. Ως διαστημική οικονομία έχουν προταθεί η εκμετάλλευση ορυκτών από αστεροειδείς και ο διαστημικός τουρισμός, κανενός όμως ο καιρός δεν έχει έρθει ακόμη. «Πρέπει να βρεθεί ένα οικονομικό κίνητρο προκειμένου να επιχειρηθούν διαστημικές δραστηριότητες που θα εμπλέκουν ανθρώπους» λέει ο ιστορικός. Για παράδειγμα, είναι αδύνατον να προβλεφθεί ποιοι ορυκτοί πόροι θα είναι σημαντικοί για εμάς μέσα σε μόλις μερικές δεκαετίες. Εως ότου καταστεί βιώσιμο να εξορύξουμε, ας πούμε, λευκόχρυσο από οστεοειδείς η ζήτηση της ανθρωπότητας για αυτό το μέταλλο ίσως να έχει υποχωρήσει.

Ενα άλλο μάθημα από την Ιστορία είναι ότι η εξερεύνηση δεν υπήρξε πάντα διαρκώς βιώσιμη. Αντίθετα, συχνά συντελέστηκε με διακοπές. Σκεφθείτε ότι οι Βίκινγκς είχαν πάει στη Βόρειο Αμερική πριν από χίλια χρόνια, ωστόσο η μόνιμη ευρωπαϊκή εποίκιση χρειάστηκε τέσσερις αιώνες για να ακολουθήσει. Επίσης η κινεζική εξερεύνηση γινόταν επί αιώνες αλλά σταμάτησε γύρω στο 1500.

«Τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται αναπόφευκτο στα διαστημικά ταξίδια» λέει ο Τζον Λόγκσντον, ερευνητής της διαστημικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Γεώργιος Ουάσιγκτον της Ουάσιγκτον. Υποστηρίζει ότι ίσως οι επόμενες γενιές πάψουν να ασχολούνται με την ιδέα να εξερευνήσουν το μακρινό Διάστημα ή ακόμη και με το να πάνε πέρα από τη Γη.

Πραγματικά, οι απόγονοί μας ίσως να αναγκαστούν να συμφιλιωθούν με το ότι δεν θα έχουν ποτέ τα μέσα ή τη διάρκεια ζωής για να φθάσουν σε άλλα άστρα. Για αυτούς τα άστρα θα παραμείνουν δελεαστικά λαμπυρίσματα στον ουρανό, άπιαστα για πάντα.

Από την άλλη όμως πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι, όπως οι σύνεδροι της 100 Year Starship, που θα φροντίζουν να κρατούν το όνειρο ζωντανό.

Θα μείνουμε από πόρους;






Η εξάντληση χρήσιμων πρώτων υλών συχνά προκάλεσε δυσοίωνες προβλέψεις, δεν χρειάζεται όμως να ανησυχούμε μακροπρόθεσμα

Το 1924 ένας νεαρός μεταλλειολόγος μηχανικός ονόματι Αϊρα Τζοράλεμον έδωσε μια ομιλία στη Λέσχη της Κοινοπολιτείας της Καλιφόρνιας. «Η εποχή του ηλεκτρισμού και του χαλκού θα είναι σύντομη» είχε πει. «Με τον εντατικό ρυθμό παραγωγής που αναγκαστικά θα ακολουθήσει, τα αποθέματα χαλκού του πλανήτη θα διαρκέσουν μόνο για κάποια χρόνια. Ο βασισμένος στην ηλεκτρική ενέργεια πολιτισμός μας θα σβήσει και θα χαθεί».
Ο χαλκός - και ο πολιτισμός - είναι ακόμη εδώ. Παρ' όλα αυτά, σχεδόν έναν αιώνα μετά την προειδοποίηση του Τζοράλεμον, εξακολουθούν να ακούγονται ανάλογες προειδοποιήσεις. Η τιμή του χαλκού έχει ανεβεί σε μια σειρά υψηλότερων ρεκόρ όλων των εποχών εξαιτίας της αυξανόμενης ζήτησης από την Κίνα. Η «κορύφωση του χαλκού» έχει επέλθει, υποστηρίζουν ορισμένοι, τα αποθέματα θα εξαντληθούν σε δύο δεκαετίες, λένε άλλοι.

Πώς ο ηλεκτρισμός γύρισε στα σύννεφα...
Οι καταστροφικές προφητείες του είδους παραβλέπουν κάτι σημαντικό. Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας μας η ανάπτυξη της τεχνολογίας καθορίστηκε από τα διαθέσιμα υλικά: σκεφθείτε τη Λίθινη Εποχή, την Εποχή του Χαλκού, την Εποχή του Σιδήρου. Ωστόσο, αν και μπορούμε να ονομάσουμε την εποχή μας Εποχή του Πυριτίου - ή ίσως, ακριβέστερα, Εποχή των Υδρογονανθράκων -, δεν είμαστε πια μονοδιάστατοι. Σήμερα ο ταχύς ρυθμός της τεχνολογικής εξέλιξης είναι πιθανότερο ότι θα αλλάξει τα υλικά στα οποία βασιζόμαστε.

Η επιθεώρηση «Engineering and Mining Journal-Press» το είχε επισημάνει σε ένα εξέχον κύριο άρθρο-απάντηση στην προειδοποίηση του Τζοράλεμον. «Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι όλος ο ηλεκτρισμός μας θα γυρίσει στα σύννεφα όπου τον βρήκε ο Φραγκλίνος μόνο και μόνο επειδή ο χαλκός θα γίνει σπάνιος» έλεγε. «Ισως στο μέλλον ο χαλκός να μη χρειάζεται καθόλου για τους σκοπούς της μετάδοσης, ίσως να χρησιμοποιούμε απλώς τον αιθέρα». Και πράγματι αυτό κάνουμε, στις επικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων που άλλοτε απαιτούσαν μεγάλες ποσότητες καλωδίων. Εκμεταλλευόμαστε επίσης πλήρως τις οπτικές ίνες, μια τεχνολογία που η διαδεδομένη χρήση της ήταν μάλλον αδιανόητη τη δεκαετία του 1920.

Αυτό καθιστά την πρόβλεψη του τοπίου των υλικών τού αύριο εξαιρετικά δύσκολη σε κλίμακα δεκαετιών, πόσω μάλλον για χιλιετίες. «Σε 50 ή 60 χρόνια θα έχουμε προοδεύσει τόσο ώστε είναι αδύνατον να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη πέρα από αυτό» λέει ο Ιαν Πίρσον της Futurizon, εταιρείας συμβούλων που ειδικεύεται στις μελλοντικές τεχνολογίες.

Οι σπάνιες γαίες είναι ένα παράδειγμα. Οι ελλείψεις αυτών των ορυκτών, των οποίων οι εφαρμογές εκτείνονται από τις οθόνες αφής ως τις μπαταρίες και τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, προβλέπονται μέσα στην επόμενη δεκαετία. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο αυτό, ενώ είναι μάλλον αβάσιμο να υποστηρίξει κάποιος ότι ως τότε δεν θα έχουμε βρει καινούργιους τρόπους για να αποφύγουμε τις στενωπούς των προμηθειών.

«Είναι της μόδας να μιλάμε για την έλλειψη του νεοδυμίου που χρησιμοποιείται στους μαγνήτες των ανεμογεννητριών για παράδειγμα» λέει ο κ. Πίρσον, «το θεμελιώδες πρόβλημα όμως δεν είναι το νεοδύμιο. Είναι πώς θα εξαγάγουμε αποδοτικά ενέργεια από τον άνεμο». Αναμφίβολα υπάρχουν τρόποι που ακόμη δεν έχουμε φανταστεί για να κάνουμε κάτι τέτοιο χωρίς τουρμπίνες. Μακροπρόθεσμα άλλες καινοτομίες ίσως καταστήσουν την όλη ιδέα της αιολικής ενέργειας ξεπερασμένη.

Οποια προβλήματα και αν αντιμετωπίσουμε στο βαθύ μέλλον, ο κ. Πίρσον θεωρεί ότι η έλλειψη πρώτων υλών δεν θα είναι ένα από αυτά. «Ανεξάρτητα από το πώς θα είναι η ανθρωπότητα σε 500 ή σε 1.000 χρόνια, μάλλον θα εξακολουθούμε να γεμίζουμε μόνο 10, ίσως 15 μέτρα αέρα επάνω από το έδαφος με υλικά» λέει. «Υπάρχουν όμως 6.000 χιλιόμετρα εδάφους με υλικά από κάτω μας». Δεν είναι επίσης απίθανο ότι θα καταστεί τεχνολογικά και οικονομικά βιώσιμο να εκμεταλλευόμαστε κοντινούς αστεροειδείς για την εξόρυξη στοιχείων που μπορεί να μας τελειώνουν.

Τα υλικά που δεν έχουμε φανταστεί.

Για να εξασφαλίσουμε τη διαιώνιση του είδους μας είναι πιο λογικό να χρησιμοποιήσουμε με φειδώ τους πόρους της Γης και του περιγύρου της αντί να τους λεηλατήσουμε. Η τεχνολογία θα μπορούσε να διευκολύνει κάτι τέτοιο. Οταν χρησιμοποιούμε υλικά, ποτέ σχεδόν δεν εξάγουμε τα άτομα και τα μόρια που τα αποτελούν έξω από το σύστημα της Γης, απλώς τα αναδιατάσσουμε χημικά, μετατρέποντας π.χ. τον άνθρακα που είναι παγιδευμένος μέσα στα ορυκτά καύσιμα σε διοξείδιο του άνθρακα. Προς το παρόν δεν είμαστε ιδιαίτερα καλοί στη μετατροπή των αποβλήτων προϊόντων μας σε κάτι χρήσιμο. Σε μερικές δεκαετίες όμως τα πράγματα ίσως θα είναι πολύ διαφορετικά χάρη σε νέες μεθόδους χειρισμού των υλικών στη νανοκλίμακα και στη γενετική τροποποίηση βακτηρίων που θα μπορούν να τρώνε τα απόβλητα και να τα καίνε προσφέροντας ενέργεια στα σπίτια μας.

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα πουπροσπάθησε να απαντήσει το περιοδικό New Scientist μέσα στη χρονιά που μας πέρασε. Εμείς παραθέσαμε τα πιο σημαντικά αποσπάσματα από αυτή την υπόθεση.



Aναρτήθηκε από: ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΝ ΛΑΓΙΟΝ