PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

"ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΩ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΒΡΙΖΩ"
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Η ώρα σου Έλληνα κάηκε.... Την πάτησες ακόμα μια φορά. Και η φιλοσοφία του "ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΩ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΒΡΙΖΩ", βγήκε για μια ακόμη φορά αλάνθαστη. Ξανά μια από τα ίδια. Κι εσύ κορόιδο; Να νομίζεις πως κάνεις κουμάντο. Έ ρε κορόιδο συνέλληνα. Που για ακόμη μια φορά στην φόρεσαν. ΠΟΙΟΙ; Μα οι γνωστοί άγνωστοι. Κι όχι βέβαια, εκείνοι του Πολυτεχνείου, γιατί εκείνοι πλέον είναι πασίγνωστοι άγνωστοι. Για τους άλλους μιλώ. Τους γνωστούς αγνώστους της Βουλής και των χορηγών τους. ΠΟΛΙΤΙΚΑ; ΕΧΑΣΕΣ ΚΟΡΟΪΔΟ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΠΆΛΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΤΗ ΣΟΥ. ΚΑΙ ΤΏΡΑ; Τώρα; Πάρε το αυγό και κούρευτο. ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΕ ΠΥΞΙΔΑ ΣΟΥ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ "ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΟΥΣ ΒΡΙΖΩ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΒΡΙΖΩ" ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙΣ... ΧΑ ΧΑ ΧΑ Και ζήσανε κι αυτοί καλά κι εσύ φουκαρά Έλληνα;;; Στη γωνιά σου.

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Επτά οι ενδιαφερόμενοι για την εκμίσθωση του κάμπιγκ της Σκοτίνας


Επτά οι ενδιαφερόμενοι για την εκμίσθωση του κάμπιγκ της Σκοτίνας, με δύο από αυτούς να προέρχονται από το εξωτερικό. Η όποια πρόταση, να διαφυλάττει την απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών προς την ακτή και να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά για την περιοχή, ζήτησε ο κ. Αμοιρίδης

Συνάντηση με στελέχη της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης είχε την Πέμπτη ο βουλευτής Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Αμοιρίδης, όπου ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία του διαγωνισμού αξιοποίησης του κάμπινγκ του ΕΟΤ στην Σκοτίνα.


Την περασμένη Πέμπτη, έληξε η προθεσμία παραλαβής των τευχών για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στον διεθνή διαγωνισμό. Συνολικά, επτά ενδιαφερόμενοι (δύο από το εξωτερικό και πέντε από την Ελλάδα) προμηθεύτηκαν τα αντίστοιχα τεύχη και οι οποίοι αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους και την προσφορά τους στην ΕΤΑ την Τρίτη 1 Μαρτίου.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ - ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ Είναι επιτακτική ανάγκη η συμμετοχή μας στην απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 23/02/11 και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ - ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ
Είναι επιτακτική ανάγκη η συμμετοχή μας στην απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 23/02/11 και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργατικό κέντρο στης 10 το πρωί.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πληρώσαμε και πληρώνουμε τα μέτρα της κυβέρνησης και της τρόικας , και του μνημονίου, και όταν τα συνδικάτα έλεγαν στην κυβέρνηση ότι τα μέτρα είναι σε λάθος κατεύθυνση και ότι θα οδηγήσουν στο τίποτα κανένας από τους κυβερνώντες δεν μας άκουγε και που καταλήξαμε να πουλάμε τα ασημικά της πατρίδας μας, και να επιβεβαιωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα .
Όταν λέγαμε ότι τα μέτρα που παίρνεται θα οδηγήσουν στην πλήρη ύφεση της αγοράς και στην δραματική αύξηση της ανεργίας μας κατηγορούσαν ότι κινδυνολογούμε και ότι υπερασπιζόμαστε τα ατομικά μας συμφέροντα και ότι φωνάζουν γιατί ξεβολεύονται .

Πράσινη «ανάπτυξη» σε…σεληνιακό φόντο!!! Φωτοβολταϊκά.


Του Δημήτρη Τσιμούρα

Ένα από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα αυτών που κυβερνούν τόσα χρόνια προς τους αγρότες, για την εισοδό μας στην ΕΟΚ και κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν η… μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά των εκατόν πενήντα εκατομμυρίων κατοίκων, που θα άνοιγε γι αυτούς. Σύμφωνα δε με τους πρωταγωνιστές της ένταξης στην ΕΕ το αγροτικό εισόδημα θα είχε μια εντυπωσιακή αύξηση! Όλα αυτά λέγονταν τη στιγμή που έμπαιναν σε εφαρμογή σχέδια για δραματική μείωση του αγροτικού πληθυσμού αλλά και της ίδιας της αγροτικής παραγωγής, τη στιγμή που οι ελληνικές κυβερνήσεις με τους «εταίρους» μας ενέταξαν τη χώρα μας σε χώρα που θα στηρίζει την οικονομία της στην παροχή υπηρεσιών και όχι στην παραγωγή πλούτου άρα και αγροτικών προϊόντων.

Σήμερα, όλα αυτά τα σχέδια επιβεβαιώνονται. Η παραγωγή προϊόντων έχει συρρικνωθεί σε μεγάλο βαθμό, η ανεργία καλπάζει προς τα ύψη, ο πλούτος που παράγεται στη χώρα μας συγκεντρώνεται σε ελάχιστα χέρια και διακινείται ανεξέλεγκτα ανάλογα με τα συμφέροντα των κατόχων του. Επιστέγασμα αυτής της πολιτικής το μνημόνιο, η στέρηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, η φτώχεια που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο και περισσότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα κομμάτι της κοινωνίας μας, που πληρώνει αδρά αυτήν την πολιτική και σήμερα βρίσκεται σε απόγνωση, είναι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες. Η κυβέρνηση αντί να προστατέψει τα γεωργικά μας προϊόντα και να στηρίξει την αγροτική παραγωγή, περιορίζοντας την αθρόα εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, ώστε η χώρα μας να καλύπτει μόνη της τις διατροφικές της ανάγκες και όχι μόνο, προτείνει να…φυτέψουν οι αγρότες στα χωράφια τους φωτοβολταϊκά(!), για να βγουν απο το αδιέξοδο(;), που οδηγήθηκαν από αυτές τις πολιτικές!!!

Μέρος της ευθύνης για τα αδιέξοδα, στα οποία οδηγήθηκαν οι αγρότες μας, βαραίνει και μια μεγάλη μερίδα από αυτούς. Η ΕΕ, με την συναίνεση των ελληνικών κυβερνήσεων, τους επιδοτούσε για να πετάξουν την παραγωγή τους στη χωματερή!!! Αυτό είχε ως άμεση συνέπεια να μειωθεί το ενδιαφέρον των αγροτών για την ποιότητα των προϊόντων τους. Ταυτόχρονα κάναμε ως χώρα εισαγωγή προϊόντων σαν αυτά που πετούσαμε(!), τα οποία διακινούνταν πανάκριβα στην αγορά. Επίσης δίνονταν επιδοτήσεις για την εγκατάλειψη των δυναμικών καλλιεργειών, όπως ζαχαρότευτλα, βαμβάκι, καπνά και άλλες. Αντί αυτών προτείνονταν καλλιέργειες μειωμένης απόδοσης, όπως αρωματικά φυτά, λεύκες κλπ. Επίσης έδιναν ισχυρά κίνητρα για την προώθηση του αγροτοτουρισμού. Όλα αυτά είχαν ως στόχο να διαρρήξουν τους δεσμούς των αγροτών με τη γη τους, ώστε εύκολα να την εγκαταλείψουν και να συγκεντρωθεί σε ελάχιστα χέρια. Τότε, όταν και η απλή λογική έδειχνε πού οδηγούνται τα πράγματα, δυστυχώς μια μεγάλη μερίδα των αγροτών δεν έκανε τον κόπο να απαντήσει στο γιατί και βολεύτηκε!

Βέβαια η κατάσταση απογοήτευσης και τα αδιέξοδα στα οποία έχουν βρεθεί σήμερα οι αγρότες, ενώ άλλες υποσχέσεις είχαν, δεν είναι και οι καλύτεροι σύμβουλοί τους αυτήν τη στιγμή. Και τώρα στα πλαίσια αυτού του στόχου, των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, ζητούν από τους αγρότες να εγκαταλείψουν την γεωργική παραγωγή και να…φυτέψουν στα χωράφια τους φωτοβολταϊκά. Να γίνουν δηλαδή αγροτοηλεκτροπαραγωγοί! Δηλαδή αντί να υπολογίζουν παραγωγή σιταριού, βαμβακιού, καλαμποκιού, ρυζιού, ροδάκινων, ζαχαρότευτλων κλπ, θα μετρούν… κιλοβατώρες(!), ενώ άλλοι πρώην συναδελφοί τους που έγιναν… αγροτοξενοδόχοι μετρούν ποσοστά κάλυψης των… κλινών! Γιατί άραγε;

-Γιατί δίνεται η δυνατότητα και η ώθηση να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε χωράφια υψηλής απόδοσης;

-Στις συμβάσεις που υπογράφουν οι αγρότες με την ΔΕΗ, θα πουλούν την κιλοβατώρα σε πενταπλάσια(!) περίπου τιμή από αυτήν που την πουλάει η ΔΕΗ στους καταναλωτές της. Ποια λογική έχει αυτό για μια επιχείρηση; Είναι δηλαδή σαν μία τράπεζα να δίνει στα επιτόκια καταθέσεων πενταπλάσιο τόκο από ό,τι παίρνει από τα επιτόκια χορηγήσεων!

-Για ποια πράσινη ανάπτυξη μιλάμε, όταν καταστρέφουμε το πράσινο με την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών και στη θέση του δημιουργούμε σεληνιακό τοπίο;

-Για όσους γνωρίζουν, η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Τι θα γίνει, αν αυτά που εγκατασταθούν σήμερα, κριθούν ασύμφορα στο άμεσο μέλλον και ζητηθεί από τους αγρότες να εγκαταστήσουν άλλα με νέο κόστος, νέα δάνεια, νέα χρέη;

-Αν η ΔΕΗ αδυνατεί στο μέλλον, όταν πλέον έχουν γίνει οι επενδύσεις, να πληρώσει την τιμή που συμφώνησε με τους αγροτοηλεκτροπαραγωγούς και μάλιστα απαιτήσει να αγοράζει την κιλοβατώρα με χαμηλότερη τιμή από όσο την πουλά, τότε που οι πρώην γεωργοί θα είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες και θα έχουν καταστρέψει τα γόνιμα χωράφια τους, ποιος θα είναι δίπλα τους; Η ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση ή το ΔΝΤ; Ή με τις ευλογίες όλων αυτών μαζί θα χάσουν τις περιουσίες τους;

-Και αφού είναι τόσο αποδοτική η επένδυση, γιατί δεν επενδύουν αυτοί που έχουν κεφάλαια και φυσικά η κερδοφόρα ΔΕΗ.; Και αυτό να γίνει σε περιοχές που δεν θα επιβαρύνουν αισθητικά το περιβάλλον αλλά ούτε την αγροτική παραγωγή;

-Και ενώ έχουν χρεώσει τον ελληνικό λαό μέχρι το απροχώρητο, εκτός από την αγορά αεροπλάνων, υποβρυχίων κλπ, μήπως στις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης προς τους «εταίρους» εντάσσεται και η αγορά των φωτοβολταϊκών;

Δηλαδή η κυβέρνηση δανείζεται με επαίσχυντους όρους , χρεώνοντας ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό για δεκάδες χρόνια, δίνει τα λεφτά στις τράπεζες, για να δανείσουν τους αγρότες, ώστε να γίνουν… ηλεκτροπαραγωγοί!

Με τα παραπάνω δεδομένα ο κίνδυνος να μην αποπληρωθούν τα χρέη των αγροτών-επενδυτών στις τράπεζες είναι κάτι παραπάνω από ορατός και αυτό θα έχει ως συνέπεια να χάσουν τα χωράφια τους ή και τις περιουσίες τους ακόμη. Οι δε άλλοτε περήφανοι αγρότες μας θα βρεθούν να…ξεσκονίζουν τα τζάμια των φωτοβολταϊκών, τα οποία ενδεχομένως να ανήκουν στις τράπεζες πλέον!

Και μια άλλη παράμετρος, που αφορά όλους μας. Σήμερα με μία άλλη πολιτική η χώρα μας είναι σε θέση όχι μόνο να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της και τις ανάγκες εν γένει σε αγροτικά προϊόντα, αλλά και να κάνει εξαγωγές. Όταν στα γόνιμα χωράφια θα… φυτρώσουν φωτοβολταικά και ξενοδοχειακές μονάδες, τότε και να θέλουμε δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επαρκούς αγροτικής παραγωγής. Έτσι η εξάρτηση θα γίνεται όλο και πιο μεγάλη. Για παράδειγμα, η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει τις εξαγωγές σιταριού προκάλεσε άμεσα τάσεις ανόδου της τιμής των αλεύρων στη χώρα μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Είναι γεγονός ότι η απόγνωση δεν είναι καλός σύμβουλος. Δυστυχώς με την πολιτική ξεκληρίσματος των αγροτών, που εφάρμοσαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, σήμερα οι μικροί και μεσαίοι αγρότες είναι με το πιστόλι στον κρόταφο και είναι εύκολο να υποκύψουν στις σειρήνες της Κυβέρνησης, των τραπεζών, των εταιριών κλπ, που τους υπόσχονται… εγγυημένο εισόδημα, αν γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι όμως δεν έγινε και με το χρηματιστήριο; Πόσοι τότε άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους, ωθούμενοι από την ίδια την Κυβέρνηση να… επενδύσουν, ενώ εκ των προτέρων ήταν γνωστό, για όσους γνώριζαν τον μηχανισμό του Χρηματιστηρίου, σε ποιες τσέπες θα πήγαιναν αυτά τα χρήματα;

Χαρακτηριστικές οι τότε δηλώσεις των εκπροσώπων των κυβερνητικών κομμάτων, για την προσέλκυση «πελατών» στο Χρηματιστήριο. «Στο ΠΑΣΟΚ οφείλεται η άνθηση του Χρηματιστηρίου», δήλωνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας. Την ίδια δήλωση έκανε τον Αύγουστο του 1999 και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου. Στις 5 Σεπτέμβρη του 1999 σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτης είπε: "Ο τζίρος του Χρηματιστηρίου θα είναι υψηλός και θα αποδώσει αυτά τα οποία έχουμε σχεδιάσει» Ενώ ο Κ. Καραμανλής στα μέσα του Φλεβάρη του 2000 δήλωνε: "Η ΝΔ εγγυάται την ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου".

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο κ. Ρέππας, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στις ευρωεκλογές είχε «πνίξει» κυριολεκτικά τις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα με τις προεκλογικές διαφημίσεις του κ. Λαλιώτη, στις οποίες εκθειαζόταν ο τζόγος της Σοφοκλέους, ενώ καλούσε τον ελληνικό λαό να μη διαμαρτύρεται ούτε για την παράδοση του Οτσαλάν, ούτε για τη συνενοχή της Ελληνικής Κυβέρνησης στο έγκλημα του Κοσσυφοπεδίου, γιατί υπήρχε λέει… ο κίνδυνος να χαλάσει το καλό κλίμα του Χρηματιστηρίου!!!

Όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στις 29 Φλεβάρη του 2000, όταν ρωτήθηκε για την οικονομική καταστροφή, που έχουν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες «επενδυτές» λόγω της συνεχούς πτώσης του Χρηματιστηρίου, δήλωνε ανερυθρίαστα: «είναι θέμα δικής τους ευθύνης»!!!

Έτσι, με αυτό το… «κόλπο», 171 επιχειρηματικοί όμιλοι και τράπεζες… εισέπραξαν μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών...4,7 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΡΑΧΜΕΣ!!! Ή περίπου 13 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!!!

Να θυμηθούμε ότι και τότε οι Τράπεζες αποτέλεσαν το βασικό μοχλό δανειοδότησης για όσους η ελπίδα, η ανέχεια, η σκέψη για εύκολο πλουτισμό ξεπέρασαν κατά πολύ την απλή λογική, η οποία έλεγε: Ποιος θα έχανε, μιας και ήταν αδύνατον να βγουν όλοι κερδισμένοι; Και παρ’ όλα αυτά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε διά νόμου να δίνουν οι τράπεζες αφειδώς δάνεια για να… επενδυθούν στον «ναό του τζόγου», γνωρίζοντας πολύ καλά πού αυτά θα κατέληγαν. Έτσι μέσω αυτού του μηχανισμού υποθηκευτήκαν και χάθηκαν περιουσίες και περιουσίες!

Να μην ξεχνάμε επίσης, ότι χάθηκαν τεράστια ποσά από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, γατί η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη έκανε…πολιτική και με τα λεφτά των συνταξιούχων και σήμερα χωρίς ίχνος ντροπής ρίχνουν ευθύνες σε μισθωτούς και συνταξιούχους!

Έτσι ίσως θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερος προβληματισμός από τους αγρότες, πριν υπερχρεωθούν στις τράπεζες, πριν υποθηκεύσουν το βιός τους, πριν τσιμεντοποιήσουν τα χωράφια τους. Αποδείχτηκε πολλές φορές ότι τα λόγια των κυβερνώντων έχουν…μηδενική αξία! Στο κάτω-κάτω αυτοί δεν δίστασαν να κοροϊδέψουν ολόκληρο τον Ελληνικό Λαό, για να του πάρουν την ψήφο και τώρα, έχοντας συνεργούς τα μεγάλα ΜΜΕ, με πρόσχημα την κρίση, αφού τον τρομοκρατούν, του αφαιρούν κατακτήσεις πάνω από έναν αιώνα. Αυτοί λοιπόν θα έχουν πρόβλημα αν κοροϊδέψουν ή όχι τους αγρότες;

Πρέπει να διαμαρτυρηθούν όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και αυτοί που ενδιαφέρονται για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφού, εκτός από την ελεύθερη εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σε γόνιμους αγρούς και την καταστροφή του πράσινου, δίνεται η ευχέρεια να μπορούν να εγκατασταθούν ανεξέλεγκτα σε κάθε είδους στέγη, μέχρι και σε στέγες διατηρητέων κτισμάτων! Προφανώς η πράσινη…ανάπτυξη μάλλον θα σημάνει πράσινη καταστροφή για τους αγρούς και οι πόλεις, αν υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια, θα θυμίζουν κάτι από σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Είναι λοιπόν ικανοί, οι έχοντες την εξουσία, να μην αφήσουν όρθιο τίποτα από αυτά, που έστω και με δυσκολία μέχρι στιγμής έμειναν!

Ίσως να θυμούνται οι παλιότεροι τις λιτανείες, στα χωριά κυρίως, που έκαναν οι αγρότες, παρακαλώντας τον Θεό να βρέξει, όταν περνούσε μεγάλη περίοδος ανομβρίας και τα σπαρτά τους κινδύνευαν να καταστραφούν. Όλες οι ηλικίες του χωριού μαζεύονταν έξω από την εκκλησία, όλοι με εικόνες ή με λάβαρα στα χέρια, με τον ιερέα του χωριού μπροστά, να γυρίζουν γύρω από την εκκλησία και να ψάλουν, επαναλαμβάνοντας συνεχώς εκείνο το κατανυκτικό αλλά και αγωνιώδες «Κύριε ελέησον», ενώ συγκινητικές ήταν οι κλεφτές ματιές όλων των συμμετεχόντων προς τα επάνω, γεμάτες ελπίδα, μήπως εισακούστηκε η παράκληση και αρχίσουν να μαζεύονται σύννεφα στον ουρανό. Οι καιροί όμως άλλαξαν. Τα αρδευτικά έργα, που έγιναν στη συνέχεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σιγούρεψαν περισσότερο την αγροτική παραγωγή. Η χώρα μας είχε θετικό ισοζύγιο στις εξαγωγές-εισαγωγές. Σήμερα οι αγρότες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις δυναμικές καλλιέργειες, ζητείται από αυτούς να εγκαταλείψουν την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, ενώ ως χώρα έχουμε προχωρήσει σε αθρόες εισαγωγές από όλον τον κόσμο και μάλιστα προϊόντων που και εμείς παράγουμε! Τώρα οι… «επιχειρηματίες» ηλεκτροπαραγωγοί αγρότες , με άχρηστη τη γεώτρηση στο χωράφι ή το νερό που περνάει στο αρδευτικό κανάλι, με άχρηστα τα πανάκριβα, ίσως και χρεωμένα στις τράπεζες γεωργικά εργαλεία, με άχρηστες τις αποθήκες, με κίνδυνο να χάσουν και αυτά τα χωράφια που τους έμειναν για καλλιέργεια, θα κάνουν…λιτανείες, ώστε κυριολεκτικά και μεταφορικά να βγάλει ήλιο!!!

Και επειδή οι υπολογισμοί για το…εγγυημένο εισόδημα, από την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών σιγουρεύουν μόνο στα χαρτιά, θα υπάρξει μεγάλος κίνδυνος να μην αποπληρωθούν τα χρέη στις τράπεζες και να χαθούν οι περιουσίες που υποθηκεύτηκαν. Με όσα βλέπουμε κάθε μέρα, δεν τους είναι καθόλου δύσκολο ως νέοι… σαλτιμπάγκοι, να πουν στους συνδρομητές της ΔΕΗ: «Πληρώνετε ακριβό το ρεύμα, επειδή ο προνομιούχοι αγρότες μας το πουλούν σε αστρονομική τιμή!» Οι άνθρωποι είναι επιστήμονες στον λεγόμενο… κοινωνικό αυτοματισμό. Έτσι και θα στρέψουν την υπόλοιπη κοινωνία κατά των αγροτών και με συνοπτικές διαδικασίες θα χαμηλώσουν πολύ την τιμή της κιλοβατώρας.

Και όπως και να το δει κανείς, όλη η φιλοσοφία τους είναι πώς θα αφαιρέσουν τις περιουσίες που έχουν στα χέρια τους ακόμα οι άνθρωποι της δουλειάς, είτε μέσω του Χρηματιστηρίου, όπως έγινε και γίνεται, είτε μέσω του τοκογλυφικού δανεισμού από τις τράπεζες, είτε λόγω των οικονομικών αδιεξόδων στα οποία βρέθηκαν. Με τη στέρηση δε της μόρφωσης και τον περιορισμό της σκέψης, που φρόντισαν και φροντίζουν να μας …εξασφαλίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα, με την στρεβλή ενημέρωση, που επιμελώς την έχουν αναλάβει τα κανάλια των μεγαλοεργολάβων και μεγαλοεπιχειρηματιών, με τους… «έγκριτους δημοσιογράφους» τους , τον ωχαδερφισμό, που δυστυχώς κυριαρχεί σε ευρεία έκταση, την ψήφο που πολλοί από εμάς θεωρούμε ότι έχει ανταλλακτική αξία, ευελπιστούν οι κυβερνώντες στην παραγωγή ραγιάδων με τα γνωστά οδυνηρά επακόλουθα. Ένας δρόμος προς αυτήν την κατεύθυνση είναι και η ώθηση που ασκούν στους αγρότες να καταστρέψουν τα χωράφια τους και να…απαλλαγούν από αυτά, να θέσουν σε αχρηστία όλη την υπάρχουσα υποδομή για την καλλιέργεια της γης και να υποθηκεύσουν τις περιουσίες τους.

Μήπως λοιπόν χρειάζεται και μια δεύτερη σκέψη; Μήπως ήρθε η ώρα, τώρα όλοι μαζί να πούμε: Όχι δεν πάει άλλο. Ως εδώ και μη παρέκει!

Γάτα… ακροβάτης


Ρεκόρ ορθοστασίας στα δύο του πόδια έκανε το μικρό γατάκι του video. Βέβαια ο λόγος ήταν ιερός, αφού ανέμενε πως και πως το φαγητό του…

Αξιοσημείωτο είναι δε ότι το χαριτωμένο ζωάκι περίμενε υπονομετικά σε καρέκλα της τραπεζαρίας!

Η μεγαλύτερη οικογένεια στον κόσμο!


Τριάντα εννέα γυναίκες, 94 παιδιά και 33 εγγόνια είναι οι αριθμοί που «συνθέτουν» τη ζωή του Ziona Chana, του Ινδού που κατέχει το ρεκόρ για τον «πάτερ φαμίλια» της μεγαλύτερης οικογένειας στον κόσμο.

Η οικογένεια -για να χωρέσει στεγάζεται- σε ένα σπίτι με 100 δωμάτια. Οι σύζυγοι του Chana μοιράζονται δωμάτια με πολλά κρεβάτια. Οι πιο νεαρές σε ηλικία κατοικούν στα πιο κοντινά «διαμερίσματα» στον αρχηγό της οικογένειας. Υπάρχει και πρόγραμμα, το οποίο καθορίζει ποια γυναίκα θα μοιραστεί το κρεβάτι με τον Chana κάθε μέρα.

Ο ευτυχισμένος οικογενειάρχης δεν φαίνεται να αρκείται σε αυτό τον αριθμό γυναικών, καθώς δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail» ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να βρει νέες γυναίκες, ώστε να τις παντρευτεί και να μεγαλώσει κι άλλο την οικογένειά του!

ο …Ποπάης

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΙΟΚΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ


Μαύρη επέτειος
Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων, στο μνημείο πεσόντων στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (Οδός Διγενή Ακρίτα), τιμήθηκε χτες το πρωί, η επέτειος της ομαδικής εκτέλεσης από τους Γερμανούς των Ελλήνων πατριωτών, με πρώτο τον αείμνηστο Δήμαρχο Κατερίνης Αιμίλιο Ξανθόπουλο, τον Φεβρουάριο του 1943.

Τιμή στους επαναστάτες του ΟλύμπουΜε την παρουσία του υφυπουργού υποδομών, μεταφορών και δικτύων, Σπύρου Βούγια, ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης, ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι οι διήμερες εκδηλώσεις επετείου επανάστασης του Ολύμπου του 1878, που έγιναν στο Λιτόχωρο.
Οι χθεσινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί με έπαρση της σημαίας και με Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια, επίσημοι και κόσμος μετέβησαν στον χώρο του Ηρώου Λιτοχώρου όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από Ιερείς της Ι. Μητροπόλεως, έγινε κατάθεση στεφανιών, τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού και έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Ακολούθως, έγινε παρέλαση στην κεντρική λεωφόρο Αγίου Νικολάου στο Λιτόχωρο και τέλος δόθηκε δεξίωση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Δίου-Ολύμπου, δίπλα από το ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων δόθηκε η ευκαιρία προκειμένου να ξεναγηθούν στο ναυτικό μουσείο Λιτοχώρου ο υφυπουργός κ. Βούγιας και η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου. Η ξενάγηση έγινε από τον υπεύθυνο του μουσείου κ. Βλαχόπουλο και με την παρουσία του Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ και του δημάρχου κ. Παπαθανασίου.
Είχε προηγηθεί εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου δημοτικού σχολείου Λιτοχώρου με χαιρετισμό του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Παπαθανασίου καθώς επίσης και με ομιλία του διδάκτορος ιστορικής θεολογίας του Α.Π.Θ. Μιχαήλ Φαργκάνη, με θέμα: «Επανάσταση 1878 – Από το περιθώριο της ιστορίας στο προσκήνιο της ανάγκης». Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία η οποία και θα δοθεί στη δημοσιότητα.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τραγούδια από τη δημοτική χορωδία «Ιωάννης Σακελλαρίδης»
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων ο υφυπουργός κ. Βούγιας μιλώντας για τη σημασία της επετείου, ανέφερε τα εξής: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπώ αυτήν την ημέρα εδώ, στον τόπο της καταγωγής μου, την ελληνική κυβέρνηση.
Θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντική αυτή η επέτειος της επανάστασης του Ολύμπου με έδρα το Λιτόχωρο και τον Κολινδρό.
Όλοι οι Έλληνες πρέπει να θυμούνται πως η επανάσταση αυτή παρότι κατεπνίγη στο αίμα, στην ουσία απέτρεψε την προσάρτηση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία και άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας που ακολούθησε, αλλά και την απελευθέρωση της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης.
Επομένως, θα ήθελα να τιμήσω σήμερα εδώ με την παρουσία μου το ελεύθερο και ανοιχτό πνεύμα των κατοίκων της περιοχής, να ευχηθώ υγεία και ευημερία και να διατηρήσουν πάντοτε αυτό το ανοιχτό και ελεύθερο πνεύμα. Αυτό είναι σημαντικό στους δύσκολους χρόνους που περνά σήμερα η χώρα μας».

«Βούλιαξε» το Δίον


Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, αλλά με καλή θέληση μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, δηλώνει ο δήμαρχος Γιώργος Παπαθανασίου

Σοβαρά προβλήματα σε οδικές αρτηρίες και αγροτικούς δρόμους αλλά και κάποιες καταστροφές υποδομών στον δήμο Δίου-Ολύμπου, κυρίως στη δημοτική ενότητα Δίου, προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής και συνεχίστηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Ετήσια συνάντηση χορού των Συλλόγων Ηλιοτρόπιο και ΣΥΝΑ

Την ετήσια συνάντηση χορού πραγματοποίοησαν χθές οι Σύλλογοι Ηλιοτρόπιο και ΣΥΝΑ.Παρεθρέθηκαν η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου Σοφία, η Βουλευτής του Νομού κ. Μίχου Μαρία, ο Τσιτλακίδης Ηλίας, ο Ηγούμενος Μάξιμος της Μονής Αγίου Διονυσίου Λιτοχώρου και άλλοι φορείς.
Την κοπή της πίτας έκοψε ο ηγούμενος Μάξιμος.Ο Σύλλογος Ηλιοτρόπιο κάνει μια προσπάθεια να ενεργοποιηθούν οι οικογένειες που έχουν στο περιβάλλον τους αγαπημένα πρόσωπα με τοπ πρόβλημα εξάρτησης.Τέλος ο Σύλλογος είναι πάντα κοντά δε όποιον ζητήσει βοήθεια.