PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

ΑΠΟΨΕ ακουστε ΤΖΑΖ


ΕΥΤΥΧΩΣ ΒΡΕΧΕΙ

Ο ΚΑΛΟΣ ΘΕΟΥΛΗΣ ΒΡΕΧΕΙ...ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΝΕΡΟ...
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ...νεράκι!!!

ΕΔΩ ΓΕΛΑΜΕ


Γιατί οι ξανθιές φορούν μάλλινο κυλοτάκι;

Για να ζεσταίνουν τους αστραγάλους!!!!

ΚΑΚΙΕΣ!!!!!!!

Η LIFE STYLE πιατσα της Αθήνας μιλάει για βουλευτη με ωραια συνοδο, που "συροπιαζόμελιοτανε" δημοσίως...Σε μπουζουκια.
Ε, και; Άνθρωποι δεν είναι και οι βουλευτες;
Δεν έχουν δικαίωμα στον έρωτα;

ΟΜΟΡΦΗ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


Αγγελειοφόρος Ειρήνης του ΟΗΕ ανακηρύχθηκε με απόφαση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών η Σαρλίζ Θερόν. Το έργο της βραβευμένης με Όσκαρ ηθοποιού θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση των φαινομένων βίας κατά των γυναικών.

ΠΑΝΙΚΑΣ ΠΑΝ ΑΠ ΟΛΑ

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΨΩΜΙΑΔΗ ...ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΘΑ ΒΓΕΙ...
ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΑΝΤΕΧΕΙ...ΣΤΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ.
ΑΧ ΒΡΕ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ, ΔΕ ΣΕ ΘΕΛΕΙ...
ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΣΟΝΤΑΨΕΙ Ο ΠΑΝΙΚΑΣ ΚΑΙ ΠΕΣΕΙ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ...ΛΕΩ...

ΑΝΤΕ ΚΑΛΑ...ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Με διαφορά 3,5 μονάδων προηγείται στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO.
Απλά νομίζαμε, ότι γύρω στο 3,5% θα έπερνε ο ΚΑΡΒΕΛΑΣ με την ΠΑΝΙΑ.!!!
ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.!!!!!!!!!!

ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ

Με διαφορά 3,5 μονάδων προηγείται στην πρόθεση ψήφου η αντιπολίτευση των ΜΜΕ έναντι της ΝΔ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ALCO.

ΚΟΣΜΟΣΥΡΡΟΗ

ΤΟΣΟ ΚΟΣΜΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΙ...
ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΣΙΚΑ.
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΩΝ 2008, το θέατρο ΦΛΕΜΙΓΚ, γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην ΚΑΤΕΡΊΝΗ.
ΔΕΝ ΕΠΕΦΤΕ ΚΑΡΦΙΤΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΑΒΗ.
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ, ΓΙΑ ΠΟΛΤΙΣΜΟ.
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΙΣΕΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ!
ΤΟ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΜΕ ΧΑΡΑ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΡΙΑΛΙΤΗ ΚΑΙ ΤΑΤΙΑΝΕΣ...

Χ σε 3 ματς... ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ για τους ...Μεγάλους

AEK -ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΣ 0-0
ΑΡΗΣ-ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 1-1
ΑΕΛ-ΠΑΟ 1-1

ΕΧΑΣΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ

Ο γνωστός δημοσιογράφος Γιώργος Κοίλιαρης είχε τραυματιστεί σοβαρά στο Αφγανιστάν όταν ανατράπηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.
Μεταφέρθηκε σε εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο στο ...Αμπού Ντάμπι και από εκεί στην Ελλάδα.Εδωσε μια γενναία μάχη που κατέληξε σήμερα.Έχασε την προσωπική του μάχη για τη ζωή. Αυτόσ που κάλυψε δεκάδεσ ...μάχες και πολέμουσ σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Ο Γιώργος Κοίλιαρης ήταν από τους πιο γνωστούς πολεμικούς ανταποκριτές και ένας από τους δημοσιογράφους της πρώτης γραμμής. Είχε εργαστεί σχεδόν σε όλα τα κανάλια και τα τελευταία χρόνια ήταν στην ΕΡΤ.

ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΕ ΟΛΟΥΣ ΡΟΜΠΑ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ

ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΕ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1...
ΤΟΥΣ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΟΙ ΣΚΕΥΩΡΙΕΣ ΚΑΤΑΡΕΟΥΝ...
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙ ...ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ.

Η Σάρα Πέιλιν στο Desperate Housewives;


Ναυτικό επεισόδιο νότια του Καστελόριζου

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Ανέβηκε το θερμόμετρο στο Αιγαίο, όταν μία ελληνική κανονιοφόρος και μία τουρκική φρεγάτα βρέθηκαν αντιμέτωπες 80 ναυτικά μίλια νοτίως του Καστελόριζου.
Στη μέση βρίσκεται ένα νορβηγικό πλοίο, τουρκικών όμως συμφερόντων, το «Malene Ostervold», το οποίο διενεργεί έρευνες για πετρέλαιο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Πριν από λίγο το νορβηγικό πλοίο διαμύνησε στην ελληνική πλευρά ότι αποχωρεί από το σημείο των ερευνών.
Το ελληνικό και τουρκικό πλοίο, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών αντάλλαξαν ρηματικές διακοινώσεις που αφορούν στην κυριότητα της περιοχής.
«Η κανονιοφόρος “Πολεμιστής” βρίσκεται στην περιοχή για να ελέγχει και να παρέχει πληροφορίες για τις κινήσεις των δύο πλοίων» λέει στη zougla.gr πηγή του ΓΕΕΘΑ.
Το περιστατικό δεν θεωρήθηκε επικίνδυνο, ούτε και έχει ενεργοποιηθεί η «κόκκινη γραμμή» μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού επιτελείου, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές.

Ο κύριος Ελληνάκης και ο EMOgood


Συμπλοκή φοιτητών της ΠΑΣΠ με αναρχικούς

Τέσσερις τραυματίες και ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων και άλλων κτιρίων είναι ο απολογισμός συμπλοκής φοιτητών της ΠΑΣΠ με αναρχικούς τη νύχτα στα Εξάρχεια.

Μέτρα για ενίσχυση των αγροτών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών, ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τη διεθνή οικονομική κρίση, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο συσκευαστήριο του Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, στα ψυγεία-διαλογητήρια των Πύργων Κοζάνης και σε κτήμα οικογένειας μηλοπαραγωγών στην ίδια περιοχή. Τα μέτρα αυτά είναι η καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για να ενισχυθούν νωρίτερα οι δικαιούχοι αγρότες, και η άτοκη χρηματοδότηση των Ενώσεων που συγκεντρώνουν δημητριακά, έτσι ώστε να δοθεί η προκαταβολή τώρα στους παραγωγούς και να διατεθεί το προϊόν τους αργότερα με πιο ικανοποιητικούς όρους. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «την έγνοια μας για τον αγροτικό κόσμο την δείχνουμε στην πράξη, Πρώτον, με την έγκαιρη καταβολή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, Δεύτερον, με τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης και τους γεωργικούς συμβούλους, Τρίτον, με την ένταξη στο Δ' ΚΠΣ, έργων υποδομής και προγραμμάτων που δίνουν νέα πνοή και ώθηση σε όλη την περιφέρεια, Τέταρτον με το νέο μοντέλο της ελληνικής γεωργίας που στοχεύει στην ποιότητα στα πιστοποιημένα προϊόντα με ονομασία προέλευσης που εξασφαλίζουν αυξημένο εισόδημα στους παραγωγούς, και Πέμπτον με τη λήξη πολύ συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, δηλαδή, -με την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης για να ενισχυθούν, πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπεται, οι δικαιούχοι αγρότες, και -με την άτοκη χρηματοδότηση των ενώσεων που συγκεντρώνουν δημητριακά, έτσι ώστε να δοθεί η προκαταβολή τώρα στους παραγωγούς και να διατεθεί το προϊόν αργότερα με πιο ικανοποιητικούς όρους.»

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: «ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ Η Β. ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΑΤΥΧΗΣΕ, ΟΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ»

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με μομφές της Βούλας Πατουλίδου για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν μίλησα προεκλογικά όταν κατασυκοφαντήθηκα, στάθηκα δίπλα της μετεκλογικά όταν μάλωσε με το ΠΑΣΟΚ, όμως όλα έχουν κάποια όρια. Η κ. Πατουλίδου για μία ακόμη φορά ατύχησε, αποδίδοντας σε μένα λόγια που η ίδια είπε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο! Μετά τις αντιφάσεις της κ. Σωτηροπούλου, ήρθαν τα ψέματα της κ. Πατουλίδου να αποκαλύψουν τα άθλια σχέδια σπίλωσης του Πρωθυπουργού μέσω του προσώπου μου. Προσωπικά, δεν πρόκειται ν’ αφήσω κανέναν να παίξει ούτε μαζί μου ούτε με τον Κώστα Καραμανλή. Οι συκοφαντίες καταρρέουν. Τους συκοφάντες θα τους καταδικάσει για μία ακόμη φορά ο λαός». ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ 12ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ 2007 ΒΟΥΛΑ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ: «Εκείνο που θα ήθελα να ρωτήσω, και ειλικρινά με προβληματίζει, είναι αυτό το θέμα με τα οικόπεδα της Μονής Βατοπεδίου. Και επανέρχεται, και μάλλον θα επανέρχεται για πολύ καιρό ακόμα, γιατί γνωρίζουμε ότι όλοι χαρήκαμε για τα δύο νοσοκομεία που θα γίνουν, εάν θα γίνουν κι όταν θα γίνουν, και που είναι απαραίτητα για το νομό Θεσσαλονίκης, το Ογκολογικό και το Παιδιατρικό, όπου απαιτήθηκαν οικόπεδα, και δώσαμε οικόπεδα. Όμως, πάραυτα, και με τη βοήθεια της Νομαρχίας, και καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά, όταν έρθει κάποιος Υπουργός, Πρωθυπουργός, και σου πει «Εγώ θέλω», δεν μπορεί ένας Νομάρχης, όσο και αν θέλει, να πει «όχι» σε όλα. (?)» ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ: «Σε ό,τι αφορά το θέμα του Βατοπεδίου, δεν έχω να πω τίποτε, είναι θέμα που απασχολεί τους τοπικούς Δήμους, εμείς, νομιμότατα, υπογράψαμε το αίτημα της Πολιτείας, από κει και πέρα, δεν είδα καμία αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες. Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Μίκρας, γιατί αυτό παρακολουθούσα, η Διοίκηση του Δήμου δέχθηκε αυτή την ανταλλαγή, εκεί που σταθήκαμε και συμφωνήσαμε, είναι ότι ούτε ένα μέτρο γης δεν θα δοθεί από δω και πέρα. Αυτή είναι η απόφαση και της Νομαρχίας και του Δημοτικού Συμβουλίου».

ΕΓΙΝΑΝ ΡΟΜΠΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!


ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ «ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ» “Quo Vadis Europe?”

Καλωσορίζω το φίλο κ. Wolfgang Schüssel, πρώην Καγκελάριο της Αυστρίας, και εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα στην Ευρώπη. Έχει να συνεισφέρει γόνιμες ιδέες στον προβληματισμό για την Ευρώπη του κοινού μας μέλλοντος και τον ευχαριστούμε που είναι, σήμερα, μαζί μας. Είναι, άλλωστε, η πιο κατάλληλη στιγμή να αναθερμάνουμε το σχετικό δημόσιο διάλογο. Θέλω, γι’ αυτό, να συγχαρώ το «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής», που είχε την πρωτοβουλία της σημερινής εκδήλωσης.
Κυρίες και κύριοι,
Οι μεγάλες κρίσεις, κάθε μορφής, είναι καθοριστικές για τις επόμενες σελίδες της Ιστορίας. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση. Δοκιμάζει, άλλωστε, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και υπαγορεύει ένα ριζικό επαναπροσδιορισμό στην όλη αρχιτεκτονική του. Υπογραμμίζει την ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Επιτάσσει συντονισμό σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Πέρα, όμως, από την οικονομική κρίση, εγείρονται πολλές άλλες μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις. Αφορούν στην ενέργεια, τους φυσικούς πόρους, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή, την παγκόσμια φτώχεια, τη γήρανση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, την οικονομική μετανάστευση. Όλα αυτά επαναφέρουν (και μάλιστα με τον πιο επιτακτικό τρόπο) το ερώτημα «πού πάει η Ευρώπη».
Και στο ερώτημα αυτό, (ερώτημα που, ασφαλώς, δεν είναι καθόλου καινούριο) οφείλουμε να συνθέτουμε τους προβληματισμούς, τις απόψεις και τις ιδέες μας. Οφείλουμε έμπρακτες απαντήσεις, χωρίς καμία αναβολή. Οι καιροί δεν περιμένουν και η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλά το χρόνο της.
Κυρίες και κύριοι,
Ολόκληρη η Παγκόσμια Κοινότητα, όλες οι χώρες, όλοι οι λαοί της Ευρώπης, είμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις μιας πρωτόγνωρης και πολύπλευρης οικονομικής κρίσης, με απρόβλεπτη τροπή, διάρκεια και ένταση. Η αβεβαιότητα της χρηματοπιστωτικής κρίσης παρατείνεται και η πίεση της οικονομικής ύφεσης αυξάνεται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Όλα αυτά οδηγούν σε καίριας σημασίας συμπεράσματα βγαλμένα από την εμπειρία του παρελθόντος, τις διαπιστώσεις για το παρόν, αλλά και τις εκτιμήσεις για το μέλλον.
Σε ό,τι αφορά το παρελθόν: Η διεθνής οικονομική κρίση επισημαίνει, σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, πόσο βαριές θα ήταν οι συνέπειες για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας, εάν βρίσκονταν έξω από την ασφάλεια, που παρέχει η Ένωση. Υπενθυμίζει πόσο ευεργετικά λειτουργεί…
- η Ενιαία Αγορά,
- η Ενιαία Νομισματική Πολιτική,
- η Κοινή Αγροτική Πολιτική,
- τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία,
- τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης.
Καταδεικνύει, για μια ακόμη φορά, τα μεγάλα (οικονομικά και κοινωνικά) οφέλη της συμμετοχής μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Επιβεβαιώνει, έτσι, την ορθότητα του δρόμου
που άνοιξαν οι μεγάλοι ευρωπαίοι οραματιστές και υποδεικνύει, σε όλους μας, την ανάγκη
να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ακόμη πιο γρήγορα.
Σε ό,τι αφορά το παρόν: Η διεθνής κρίση επιβάλλει ριζικές προσαρμογές, πρόσθετες δράσεις, συμπληρωματικές πολιτικές. Δείχνει ξεκάθαρα τι χρειάζεται να κάνει η Ε.Ε.. Χρειάζεται να αναλάβει πρωτοποριακό ρόλο στην εγκαθίδρυση ισχυρών διεθνών θεσμών, ικανών…
- να συντονίζουν την αλληλο-εξάρτηση των εθνικών οικονομιών,
- να αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις και
- να δυναμώνουν τις θετικές προοπτικές.
Χρειάζεται να αναπτύξει πρωτοποριακή συμμετοχή στο σχεδιασμό μιας νέας αρχιτεκτονικής για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα του μέλλοντος. Να συμπράξει, έτσι ώστε η αρχιτεκτονική αυτή...
- να εμπεδώνει τη σταθερότητα, αλλά και τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
- Να αποτρέπει στρεβλώσεις και υπερβολές.
- Να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Χρειάζεται να δώσει έμπρακτες απαντήσεις στις ανησυχίες των ευρωπαίων πολιτών για τις καταθέσεις τους, τις δανειακές υποχρεώσεις τους, την επιβίωση της επιχείρησής τους, την εργασία τους.
Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. είναι ανάγκη να επιμείνει στη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που είναι αναγκαίες για να καταστήσουν την οικονομία της πιο ανταγωνιστική, πιο ανθεκτική, αλλά και (πάνω απ’ όλα) πιο κοινωνική. Είναι ανάγκη να δώσει, ακόμη μεγαλύτερη, έμφαση στις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία, την εκπαίδευση, τις πράσινες ειδικότητες, τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Είναι ανάγκη να δώσει έμπρακτες απαντήσεις σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, όπως…
- η ανεργία,
- το κόστος διαβίωσης,
- η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων.
Με μια φράση, να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην κοινωνική συνοχή και το κοινωνικό της πρόσωπο. Όλα αυτά επιβάλλουν συνένωση δυνάμεων και κοινές δράσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα, το ταχύτερο δυνατό. Αυτή είναι η αλήθεια. Και η αλήθεια αυτή, δείχνει ξεκάθαρα, το δρόμο μπροστά μας.
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις για το μέλλον: Είναι, πλέον, κοινή η διαπίστωση ότι στην Παγκόσμια Κοινότητα αναδύονται νέες οικονομικές δυνάμεις και διαμορφώνονται καινούριοι οικονομικοί πόλοι. O οικονομικός χάρτης του Κόσμου αλλάζει. Και στο χάρτη αυτό, οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται τη δική τους ενιαία και ισχυρή παρουσία.
Πέρα, όμως, από την οικονομική πρόκληση, η Ευρώπη οφείλει να αναδειχθεί πρωτοπόρος σε πολλά άλλα ζητήματα παγκόσμιας διάστασης. Ιδίως, μάλιστα, σ’ ό,τι αφορά...
- τη διπλή ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση,
- την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων,
- την κλιματική αλλαγή.
Σε κάθε περίπτωση, η Ε.Ε. οφείλει να αντιμετωπίζει συλλογικά, τόσο τις οικονομικές προκλήσεις, όσο και τους πολλούς άλλους παγκόσμιους κινδύνους. Φαίνεται, έτσι, ακόμη πιο καθαρά, ο δρόμος για την Ευρώπη του μέλλοντος. Οφείλουμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε τα συμπεράσματα της κοινής εμπειρίας και να πάρουμε αποφάσεις με τη σκέψη στο αύριο.
Οφείλουμε να διερωτηθούμε «πού πάει η Ευρώπη», και να απαντήσουμε στο ερώτημα «ποιά είναι η Ευρώπη που θέλουμε»!
Κυρίες και κύριοι,
Το μέλλον απαιτεί καλύτερο συντονισμό και πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς στη λήψη των αποφάσεων. Απαιτεί νέα ταχύτητα στην πορεία της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης. Απαιτεί προσήλωση στο κοινό ευρωπαϊκό όραμα. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη: Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε,...
- είναι μια Ένωση Λαών και Κρατών, που γίνεται ολοένα και πιο δυνατή, μέσα από την ενότητα και τη σύνθεση των δυνάμεών της.
- Αφουγκράζεται και απαντά έμπρακτα στις ανησυχίες, τις αγωνίες, τις προσδοκίες όλων των πολιτών της.
- Υιοθετεί ενιαίες πολιτικές, ικανές να εξασφαλίζουν έναν κοινό χώρο, ανάπτυξης και ευημερίας.
Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε...
- αποδεικνύει στην πράξη, την προσήλωσή της στις ευρωπαϊκές αξίες.
- Ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών της.
- Προστατεύει τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματά τους.
- Δυναμώνει όλους τους πυλώνες του οικοδομήματός της.
Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε…
- αναπτύσσει ισχυρή διεθνή παρουσία.
- Αρθρώνει ενιαία και δυνατή φωνή, στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκηνή.
- Είναι πόλος Δημοκρατίας, ειρήνης και διεθνούς συνεργασίας.
Είναι, σε τελική ανάλυση, περισσότερο ισχυρή, περισσότερο πολιτική, περισσότερο αποτελεσματική. Διασφαλίζει, παν’ απ’ όλα, μια πιο δίκαιη Κοινωνία. Ένα πιο δίκαιο μέλλον.