PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΠΡΕΠΕΙ ΚΕΡΑΗΛΙΔΗ, ΝΑ ΠΑΨΕΙΣ ΝΑ ΕΛΠΊΖΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΝΕΙΡΕΜΕΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΖΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Κάποτε μικρός μικρούλης στην Πλατεία της πόλης που με έφερε να ζήσω η αείμνηστη μάνα μου (κυρά Μαρούλα τ' όνομα της), νόμιζα πως... Πως αυτή η μεγάλη (τότε) πόλις, η πόλη μου, θα ήταν η αρχή του παραμυθιού που θα ζούσα. Στη ζωή που άρχιζε. Και πάντα την ήθελα καλύτερη. Με καλύτερη πλατεία, που την λέγαμε, πλατεία Ελευθερίας, δίχως το άγαλμα τότε... Με καλύτερους δρόμους, που τότε λίγοι μόνον είχαν άσφαλτο και οι άλλοι χαλίκι. Με καλύτερα σπίτια, γιγαντιαία στα μάτια ενός παιδιού, που μόνον ήξερε κάτι καλύβια του χωριού του κι όχι τις τετράγωνες ψηλές πολυκατοικίες.... Με καλύτερο πολιτισμό, μουσικές, στολίδια ή δενδρολούλουδα. Τότε η πόλις Αικατερίνη, ήταν για μένα όμορφη πόλις που την ήθελα πάντα ονειρεμένη πόλη. Κι ύστερα; Τι περίμενα ύστερα που άρχισα να μαθαίνω; Περίμενα βέβαια καλύτερο Δήμαρχο απ' τον Χαραλαμπίδη... Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Τερζόπουλο. Κι ύστερα; Καλύτερο απ' τον Αμοιρίδη. Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Χιονίδη. Κι ύστερα καλύτερο απ' τον Κουκοδήμο. Τώρα;;; Ο Γιάννης Ντούμος μου έταξε πόλη. Να κάνει πόλη την Κατερίνη. Όμως να τώρα.... Τότε η πλατεία ήταν καλύτερη. Τότε οι δρόμοι εν τέλει ήσαν καλύτεροι. Τότε τα σπίτια, οι πλατείες, οι γειτονιές μας ήσαν καλύτερες. Τα πάντα τότε ήταν καλύτερα. Και κατέληξα. Τότε η πόλις Αικατερίνη ήταν ονειρεμένη πόλις.... Τώρα είπα και φώναξα ή ...κραύγασα στον εαυτό μου: πάψε βρε Κεραηλίδη να ελπίζεις να ζήσεις σε μια ονειρεμένη πόλη. Μάθε να ζεις στην πραγματική Κατερίνη. Μια Κατερίνη, που εν τέλει μπορεί να μην είναι η ονειρεμένη πόλη που έψαχνα, όμως είναι η δική μου Ονειρεμένη Κατερίνη.... Τι δεν καταλαβαίνεις;;;

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Επίσκεψη της «Αιγαίου Α.Ε.» στον Δ.Δίου-Ολύμπου.

Έγινε μια πρώτη συζήτηση για τις εργασίες στον αυτοκινητόδρομο και για τα προβλήματα που ανακύπτουν – Αναμένεται επίσκεψη Παπαθανασίου στα έργα.

* Σε μελέτη σήμανσης και στην τοποθέτηση πινακίδων τουριστικού ενδιαφέροντος ενδιαφέρεται να προχωρήσει η εταιρία εντός των ορίων του νέου δήμου

Συνάντηση γνωριμίας μεταξύ στελεχών της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» και του δημάρχου Δίου-Ολύμπου, Γιώργου Παπαθανασίου, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο δημαρχείο, στο Λιτόχωρο.

Η συνάντηση

Από την πλευρά της εταιρίας ήταν παρόντες στη συνάντηση ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής κ. Δημήτρης Γκατσώνης, ο διευθυντής λειτουργίας και συντήρησης του αυτοκινητόδρομου κ. Γιάννης Νασούλης καθώς και η υπεύθυνη του τμήματος επικοινωνίας της εταιρίας κ. Ειρήνη Ζαβρίδου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης δόθηκε η ευκαιρία για συζήτηση τρεχόντων θεμάτων που αφορούν τα έργα της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», για προβλήματα που έχουν προκύψει καθώς και για τα αποτελέσματα ελέγχων σε πηγές υδάτων του Πλαταμώνα, αποτελέσματα που έδειξαν ότι τα νερά της περιοχής δεν έχουν επιβαρυνθεί.

Καθαρά τα νερά του Πλαταμώνα

Όπως είναι γνωστό, ανακοινώθηκε χθες ότι «δείγμα νερών κανονικό» στον Πλαταμώνα έδειξαν τα πρόσφατα αποτελέσματα ελέγχων που πραγματοποίησε το β’ τμήμα της β’ χημικής υπηρεσίας Θεσσαλονίκης της γενικής διεύθυνσης του γενικού χημείου του κράτους, υπηρεσία που ανήκει στο υπουργείο οικονομικών.

Τα ευρήματα αυτά καθησύχασαν πολίτες του Πλαταμώνα, επειδή το προηγούμενο διάστημα είχαν διαδοθεί αρνητικές φήμες για την ποιότητα του νερού, γεγονός που στο οποίο δόθηκε δημοσιότητα και είχε φέρει ανησυχία σε κατοίκους της περιοχής.

Επίκειται νέα συνάντηση

Προτού ολοκληρωθεί η χθεσινή επίσκεψη, τα στελέχη της εταιρίας και ο κ. Παπαθανασίου συμφώνησαν να υπάρξει μια νέα συνάντηση κατά την οποία θα συζητηθούν εκτενώς όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν στα έργα της εταιρίας και σε όποια προβλήματα ανακύπτουν κάθε φορά, προς όφελος των κατοίκων του δήμου Δίου-Ολύμπου καθώς και των επισκεπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» προτίθεται να προχωρήσει σε μελέτη σήμανσης καθ’ όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου ενώ έχει την πρόθεση να τοποθετήσει και πινακίδες τουριστικού χαρακτήρα σε επίκαιρα σημεία εντός του καλλικρατικού δήμου Δίου-Ολύμπου, με στόχο να κατευθύνονται οι τουρίστες σε περιοχές που έχουν επισκέψιμο ενδιαφέρον.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου αναμένεται το επόμενο διάστημα να επισκεφθεί τα έργα της εταιρίας και να δει επιτόπου την πρόοδο των εργασιών.

2η συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου-Ολύμπου.




«Να κατακτήσουμε κοινή δημοτική συνείδηση»

* Ζήτησε από όλους τους συμβούλους να σταματήσει το «εσείς» κι «εμείς» και να δουν το νέο δήμο ως ενιαίο.

* Η μοίρα μας πλέον είναι κοινή και ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ή θα βουλιάξουμε όλοι μας, υποστήριξε.

Στην κατάκτηση κοινής δημοτικής συνείδησης στο νέο δήμο Δίου-Ολύμπου, επέμεινε ο δήμαρχος Γιώργος Παπαθανασίου, παρεμβαίνοντας κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Παπαθανασίου

Συγκεκριμένα, ζήτησε από όλους τους συμβούλους να σταματήσει το «εσείς» κι «εμείς» και να δουν το νέο δήμο ως ενιαίο και τόνισε ότι η μοίρα όλων των δημοτών είναι πλέον κοινή και ή θα προχωρήσουν όλοι μαζί, όποια κι αν είναι τα εμπόδια, ή θα βουλιάξουν όλοι μαζί.

Ζήτησε ακόμη να συμβάλλουν όλες οι παρατάξεις ώστε ο δήμος να πάει μπροστά ενώ απαντώντας σε ερώτηση του τ. δημάρχου του τ. δήμου Λιτοχώρου, Αθανάσιου Τσιφοδήμου, για τα χρέη που κληρονομεί ο δήμος Δίου-Ολύμπου, είπε ότι μέχρι 30/11/2010, που έχει μια κάποια εικόνα, τα χρέη αυτά είναι της τάξης των 16.300.000 ευρώ.

Για τα χρέη αυτά δήλωσε: «Θα πρέπει να αποφύγουμε το καθεστώς επιτήρησης» και εξήγησε ότι αν τεθεί ο δήμος σε ένα τέτοιο καθεστώς, τότε δεν θα κυβερνά η διοίκηση και το δημοτικό συμβούλιο αλλά θα κυβερνούν άλλοι, από την Αθήνα, θα τεθεί, δηλαδή, ο δήμος σε ένα καθεστώς μνημονίου.

Για το ίδιο θέμα ανέφερε ότι ο δήμος θα επιδιώξει να εξασφαλίσει ανείσπρακτα έσοδα αφού εκτός των χρεών ήδη αντιμετωπίζει και διαταγές πληρωμών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν και θέματα όπως το κάμπινγκ του ΕΟΤ, τα διόδια, οι οφειλές σε εργαζόμενους, τα συγκοινωνιακά προβλήματα, το συμμάζεμα και το νοικοκύρεμα του δήμου. Αναφέρθηκε ακόμη και σε θέματα διαφάνειας, ύστερα από ζήτημα που έθιξαν σύμβουλοι σχετικά με καποδιστριακούς δήμους του παρελθόντος, τονίζοντας ότι ο νέος δήμος μπαίνει σε νέες βάσεις και ότι επιδιώκεται να υπάρχει διαφάνεια παντού.

Οι αποφάσεις

Τα θέματα που συζητήθηκαν εντός ημερήσιας διάταξης ήταν τελικά 12 και όχι 13 αφού, για ουσιαστικούς λόγους, αποσύρθηκε το 5ο θέμα. Συγκεκριμένα, ελήφθη απόφαση για συγκρότηση επιτροπής με σκοπό να επιλέξει τη χρήση σήματος του Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Εγκρίθηκε η διαδικασία επιλογής συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης, έγινε συζήτηση για συγχώνευση κοινωφελών επιχειρήσεων και ανωνύμων εταιρειών του Δήμου και ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις, έγινε καθορισμός αρδευτικής περιόδου, έτους 2011, στο Δήμο Δίου – Ολύμπου ενώ ελήφθη και απόφαση για χαρακτηρισμό οικοπέδου ως σχολικό, στην τοπική κοινότητα του Αγίου Σπυρίδωνα.

Τέλος, ελήφθη απόφαση για ορισμό αναπληρωτή του Δημάρχου για την υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων, έγινε ορισμός τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Δήμου στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια επιτροπή ελέγχου σταυλισμών Ν. Πιερίας και δόθηκε παράταση προθεσμίας για διάφορα έργα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Σας προσκαλούμε στο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών που θα τελεστεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 9:30 π.μ στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Θείας Αναλήψεως.

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου (1ος όροφος) του Δήμου Κατερίνης, την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 11:30 π.μ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν των συνταξιοδοτηθέντων Προϊσταμένων και Διευθυντών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας.

Ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας κος Ιωάννης Καζταρίδης(Δρ.Ιστορίας), με θέμα: «Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Πιερία 1915-2000».

Μετά τιμής
Η Αντιπεριφερειάρχης Ο Δήμαρχος Κατερίνης
Σοφία Μαυρίδου Σάββας Χιονίδης


Ο Διευθυντής της Α/θμιας Ο Διευθυντής της Β/θμιας
Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας
Αστέριος Κρίτογλου Ιωάννης Καζταρίδη

O Kλεάνθης ΓΡΙΒΑΣ καθήλωσε την Δευτέρα 24-1-2011 το ακροατήριο της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ



Το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα, ισχύος 10kWp, σε στέγη στη Νέα Χράνη


Εδώ και ένα εξάμηνο περίπου-από 01/06/2010-στην Νέα Χράνη Πιερίας λειτουργεί το πρώτο Φ/Β Σύστημα 10kWp εγκατεστημένης ισχύος σε στέγη, ιδιοκτησίας της κυρίας Τσαλού Ιωάννας. Την μελέτη και κατασκευή του έργου ανέλαβε η εταιρία ERA ENERGY Ε.Π.Ε. Πρόκειται για το πρώτο Φ/Β Σύστημα 10kWp που εντάχθηκε στο ειδικό πρόγραμμα της ΔΕΗ «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ» στην ευρύτερη περιοχή.

Στα τέλη Απριλίου και μετά από υπόδειξη της ιδιοκτήτριας της μονοκατοικίας, πλήρως καταρτισμένοι μηχανικοί της ERA ENERGY μετέβησαν στην οικία επί της οδού Λαυρίου 14 στην Νέα Χράνη για την αυτοψία του χώρου και τις απαραίτητες μετρήσεις καθώς και τη λήψη φωτογραφικού υλικού. Από εκεί και πέρα η ERA ENERGY ως ανάδοχος του έργου ανέλαβε την όλη αδειοδοτική διαδικασία (κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου στην τοπική ΔΕΗ) καθώς και την εξασφάλιση τραπεζικού δανείου για την υλοποίηση του έργου για λογαριασμό της δικαιούχου.

Η ERA ENERGY εφαρμόζοντας πιστά την διαδικασία που προβλέπει το σύστημα διαχείρισης ποιότητας ISO 9001:2008 που εφαρμόζει ολοκλήρωσε την εγκατάσταση στα τέλη Μαΐου. Μετά και την τοποθέτηση της παροχής από το συνεργείο της ΔΕΗ καθώς και έναν τελευταίο έλεγχο στο σύστημα, την 1η Ιουνίου 2010 η ΔΕΗ συνέδεσε το Φ/Β σύστημα στο δίκτυό της. Έκτοτε η κυρία Τσαλού είναι η πρώτη παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά στην περιοχή της Νέας Χράνης

Από την πρώτη μέρα λειτουργίας η ERA ENERGY έχει την πλήρη εποπτεία του Φ/Β Συστήματος εξασφαλίζοντας την εύρυθμη και αδιάκοπη λειτουργία του. Η ίδια η ιδιοκτήτρια δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένη από την συνέπεια, τον επαγγελματισμό και γενικά όλη την συνεργασία της με την ERA ENERGY. Πριν από λίγο καιρό έλαβε και τον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό από την ΔΕΗ και είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τις έως τώρα απολαβές της καθώς αυτές είναι αυξημένες σε σχέση με τις ελάχιστες τιμές που της είχε εγγυηθεί η ERA ENERGY. Αυτό οφείλεται αφενός στο γεγονός ότι η ERA ENERGY χρησιμοποίησε ορισμένα από τα καλύτερα υλικά στην αγορά, και αφετέρου στην προσεγμένη μελέτη εγκατάστασης.

Το έργο αυτό προστέθηκε σε μία μεγάλη λίστα έργων σε στέγες η σε φωτοβολταϊκά πάρκα που έχει υλοποιήσει η ERA ENERGY. Ακόμη αυτή τη στιγμή προχωρά και σε άλλες εγκαταστάσεις σε στέγες και σε πάρκα αποτελώντας την καλύτερη και πλέον αξιόπιστη λύση για όποιον θέλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ». Η έως τώρα εμπειρία των στελεχών και των τεχνικών της, από παρόμοιες εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας της δίνει την δυνατότητα να παρέχει πάντα τον καλύτερο συνδυασμό κόστους-απόδοσης-ποιότητας, εξασφαλίζοντας ένα σταθερό εισόδημα σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές κόστους εγκατάστασης.

Πηγή. Πολιτεία

Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με εκπροσώπους φορέων του τουριστικού κλάδου


Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων του τουριστικού κλάδου της Πιερίας είχε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
Στη συνάντηση μετείχαν ο Πρόεδρος της Πιερικής Ομ/δίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων και Πρόεδρος του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας, Γ.Βεϊδαμενίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, Ν.Συνδικιώτης, η Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, Μ.Ξανθοπούλου, ο Πρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων Ολυμπιακής Ακτής, Ι.Χαρίσης, ο Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας, Θ.Αθανασίου, τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας Ε. Λάμπρου και Ε. Σαραντίδου καθώς και τα μέλη του Δ.Σ του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων Παραλίας, Γ.Σαμαράς, Ι.Καραθανάσης, Γ.Σαβίδου.
Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων κατέθεσαν τις προτάσεις τους για θέματα που αφορούν τον πρώην δήμο Παραλίας και την Ολυμπιακή Ακτή- Κατερινόσκαλα και που χρήζουν άμεσης επίλυσης για τον κλάδο αλλά και για τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να εισέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά ο νομός Πιερίας.
Η συμμετοχή της Πιερίας σε τουριστικές εκθέσεις, η τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου, η κατασκευή έργων υποδομών στην Παραλία, όπως ποδηλατόδρομου- πεζόδρομου από την Περίσταση έως την Παραλία, στεγασμένου πάρκινγκ λεωφορείων, η διαπλάτυνση πεζοδρομίων , η αναβάθμιση πλατειών και πάρκων, η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης και η φωταγώγηση δρόμων είναι μερικά από τα σημαντικότερα αιτήματα που έθεσαν επί τάπητος οι φορείς του τουριστικού κλάδου. Παράλληλα, εστίασαν στην μη παραχώρηση δημοτικής έκτασης σε ιδιώτες , στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, στην ολοκλήρωση των έργων αντιμετώπισης της διάβρωσης της ακτής , στην απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας, στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου και στην μείωση των δημοτικών τελών.
Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας έκανε αναφορά στους στόχους της τουριστικής πολιτικής αλλά και στη μεγάλη σημασία που δίνεται πλέον για την ανάδειξη του τουριστικού κλάδου ως τομέα αιχμής της τοπικής οικονομίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Πιερίας λόγω της γεωμορφολογίας της προκειμένου να καθιερωθεί ο νομός ως δημοφιλής προορισμός για όλες τις εποχές.
Η κ. Μαυρίδου μετά τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων επεσήμανε τη βούληση τόσο της κεντρικής διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όσο και της ιδίας για άμεσες ενέργειες τονίζοντας ότι θα διερευνήσει με την δέουσα προσοχή όλα τα αιτήματα.

Οκτώ μετάλλια και μία εύφημο μνεία από την παγκόσμια ολυμπιάδα,κατέκτησε μέχρι στιγμής o Xάρης Τσαμπασίδης μαθητής λυκείου Λιτοχώρου.


ΕΛΑΒΕ ΕΥΦΗΜΗ ΜΝΕΙΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟΣ ΑΝΕΥ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝ/ΜΙΑ

* «ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΦΥΓΩ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΦΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΕΚΤΙΜΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ», ΔΗΛΩΝΕΙ.

* «Η ΠΡΟΟΔΟΣ & Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΖΗΤΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑΙ & ΘΕΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ.

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά την αξιοποίηση των ταλέντων και των μεγάλων επιστημόνων αυτής της χώρας, θίγει σε δηλώσεις του ένα από τα καλύτερα μαθηματικά μυαλά που διαθέτει η χώρα. Πρόκειται για έναν μαθητή της β’ λυκείου στο λύκειο Λιτοχώρου, τον Χάρη Τσαμπασίδη, για τον οποίο έχει ενδιαφερθεί ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου, το Μ.Ι.Τ. των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ΜΙΤ ανακάλυψε αυτό το ταλέντο με τα πολλά μετάλλια τα οποία έχει πάρει μέσα από διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας (Ε.Μ.Ε) αλλά και μέσα από διαγωνισμούς των Βαλκανίων, της Μεσογείου και της Παγκόσμιας Μαθηματικής Ολυμπιάδας.

Η διοίκηση του αμερικανικού πανεπιστημίου, με πρόταση της Ε.Μ.Ε, έχει απευθύνει πρόσκληση στον Χάρη Τσαμπασίδη και το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται η μετάβασή του εκεί, γεγονός που μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για τον αριστούχο μαθητή αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στο Μ.Ι.Τ. να τον αξιοποιήσει.

Οκτώ μετάλλια και μία εύφημο μνεία από την παγκόσμια ολυμπιάδα, μέχρι στιγμής…

Ο Χάρης Τσαμπασίδης συμμετέχοντας σε όλους τους διαγωνισμούς της Ε.Μ.Ε αλλά και σε διεθνείς διαγωνισμούς, έχει αποσπάσει, μέχρι στιγμής, οκτώ μετάλλια και συγκεκριμένα: Δύο χρυσά, 4 ασημένια, 2 χάλκινα και μια εύφημο μνεία από την Παγκόσμια Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Όπως εξηγεί, οι διαγωνισμοί αυτοί –που γίνονται με αποκλειστική ευθύνη της Ε.Μ.Ε– ξεκινούν από τις τάξεις Ε’ και Στ’ δημοτικού, ονομάζονται «Μικρός Ευκλείδης», και γίνονται σε μία φάση, κατακτώντας ο ίδιος τα πρώτα του βραβεία.

Οι διαγωνισμοί Γυμνασίου - Λυκείου γίνονται κάθε χρόνο και ολοκληρώνονται σε τρεις διαφορετικές φάσεις. Ο πρώτος διαγωνισμός λέγεται «Θαλής», ο επόμενος φέρει το όνομά του «Ευκλείδη» ενώ υπάρχει και ένας ακόμη διαγωνισμός που λέγεται «Αρχιμήδης».

Σε κάθε φάση συμμετέχουν μόνο όσοι προκρίθηκαν από την προηγούμενη. Σημειωτέον ότι στους διαγωνισμούς αυτούς συμμετέχουν όλοι οι μαθητές των γυμνασίων - λυκείων όλης της χώρας με σκοπό την ανάδειξη ταλέντων.

Μετά από τον διαγωνισμό του «Αρχιμήδη», 25 μαθητές από τους οποίους μικρούς -Γυμνασίου- και 25 από τους μεγάλους -Λυκείου- συμμετέχουν σε μία ακόμη δοκιμασία μέσα από την οποία επιλέγονται 12 μαθητές, 6 βασικοί που αποτελούν την εθνική ομάδα μαθηματικών και 6 αναπληρωματικοί, αντίστοιχα για τις εθνικές ομάδες Juniors-Γυμνασίου και Seniors-Λυκείου. Οι δύο αυτές εθνικές ομάδες εκπροσωπούν την Ελλάδα στους διεθνείς διαγωνισμούς.

Οι Μαθηματικοί Διαγωνισμοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεκινούν από την Β’ Γυμνασίου, αλλά ο Χάρης Τσαμπασίδης συμμετείχε από την Α’ Γυμνασίου κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο και ήταν μέλος της εθνικής ομάδας Γυμνασίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στη Μεσογειάδα και μάλιστα από μαθητή της Α’ Λυκείου: Τον Χάρη Τσαμπασίδη.

Ο Χάρης Τσαμπασίδης

Μιλώντας για τους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, ο Χάρης Τσαμπασίδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυτή η σειρά των γραπτών δοκιμασιών έχει ως σκοπό να αναδειχθούν οι μαθήτριες και οι μαθητές που έχουν ταλέντο στα μαθηματικά και να μπορέσουν έτσι, μ’ αυτόν τον τρόπο, να αναπτύξουν το ταλέντο τους και να το αξιοποιήσουν στη συνέχεια.

«Όλοι αυτοί οι μαθητές και οι μαθήτριες τελειώνοντας το λύκειο αξιοποιήθηκαν. Το θέμα όμως είναι, πού αξιοποιήθηκαν. Δυστυχώς, δεν αξιοποιήθηκαν την Ελλάδα. Από αυτά τα παιδιά που έλαβαν μετάλλια, όλοι σχεδόν έχουν βγει στο εξωτερικό και εκεί παραμένουν και δεν φαίνεται μάλλον πολύ πιθανό να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Πάντα η Ελλάδα δεν κατάφερνε να κρατήσει τα παιδιά της…», υποστηρίζει. Και συμπληρώνει: «Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η κατάσταση των ελληνικών πανεπιστημίων και η μετέπειτα αξιοποίηση τους.

«Όσοι μένουν εδώ στην Ελλάδα είναι σαν σταγόνα στον ωκεανό, υπάρχει δηλαδή μία εθνική αιμορραγία στον τομέα αυτό. Ακόμη και αυτοί, μετά το τέλος των σπουδών τους εδώ, φεύγουν στην συνέχεια στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές», σημειώνει.

Πού πάνε όμως όλα αυτά τα παιδιά; «Φεύγοντας από την Ελλάδα», συνεχίζει ο Χάρης Τσαμπασίδης, «φοιτούν σε μεγάλα διεθνή πανεπιστήμια, ολοκληρώνουν τις σπουδές τους και στη συνέχεια ασχολούνται με ενδιαφέροντα θέματα πραγματοποιώντας το όνειρο τους, δηλαδή την προώθηση της επιστήμης που αγαπούν. Άλλοι γίνονται καθηγητές πανεπιστημίων, όπως ο Δασκαλάκης. Άλλοι κάνουν ερευνητικό έργο και είναι σπουδαία ονόματα, κυρίως στις ΗΠΑ και στην Αγγλία».

«Με κάλεσαν στο πανεπιστήμιο του M.I.T

Μιλώντας, στη συνέχεια, για τη δική του περίπτωση, λέει: «Υπάρχουν και για μένα καλές προοπτικές, θα επιδιώξω μερικές διακρίσεις ακόμη τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Και το ερχόμενο καλοκαίρι έχω πρόσκληση για να πάω στο φημισμένο πανεπιστήμιο MIT.

Η πρόσκληση που έχω από αυτό το πανεπιστήμιο είναι αποτέλεσμα των διακρίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η Μαθηματική Εταιρία προτείνει κάθε χρόνο ένα παιδί από τη β’ λυκείου, που έχει διαπρέψει στα μαθηματικά κατά την α’ λυκείου και γυμνάσιο, και για φέτος επιλέχθηκα εγώ προκειμένου να μεταβώ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ούτε στα καλύτερά μου όνειρα θα φανταζόμουν ότι από τα σχολεία του Λιτοχώρου θα μπορούσα να βρεθώ σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως. Αυτό το οφείλω κυρίως στους ανθρώπους της Ε.Μ.Ε και σε άλλους αξιόλογους καθηγητές εκτός της Ε.Μ.Ε. Το σύνολο όλων αυτών των ανθρώπων είναι από Αθήνα. Είναι λοιπόν καιρός να πάψουμε οι Έλληνες να βλέπουμε «Βόρειοι-Νότιοι», να βλέπουμε «πάνω και κάτω από το αυλάκι». Εγώ είμαι πάνω από το αυλάκι και αυτοί κάτω από το αυλάκι», τονίζει.

«Στο MIT θα παρακολουθήσω μαθήματα στον τομέα των μαθηματικών για ενάμισι μήνα. Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι όλα τα έξοδα παραμονής μου εκεί καλύπτονται από το ΜΙΤ. Εκεί θα με δουν, θα με ακούσουν, οι καλύτεροι καθηγητές θα κάνουν συζητήσεις μαζί μου στον τομέα των μαθηματικών, θα παρακολουθήσουν την πορεία μου. Κι από εκεί και πέρα, εφόσον όλα πάνε καλά, εφόσον κάνω μια καλή εντύπωση, το μέλλον μου είναι στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, αφού επιστρέψω από το MIT θα επιδιώξω μερικές ακόμη διακρίσεις εδώ στην Ελλάδα και στη συνέχεια θα κάνω αίτηση για να φοιτήσω στο εκεί πανεπιστήμιο. Και αν γίνω δεκτός, αυτό για μένα θα είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Θα πρέπει, βέβαια, να πω ότι η πορεία μου ήδη παρακολουθείται από ενδιαφερόμενα διεθνή πανεπιστήμια, ηλεκτρονικά, με τη βοήθεια της Ε.Μ.Ε, και γι αυτό είπα προηγουμένως ότι ανοίγονται νέοι και ελπιδοφόροι ορίζοντες για μένα», λέει ο Χάρης Τσαμπασίδης.

Η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τα ταλέντα της

Κατά την άποψή του, η Ελλάδα κάποιες φορές τα παιδιά της τα τιμά, όμως δεν ξέρει να τα εκτιμά και να τα αξιοποιεί: «Είπα προηγουμένως ότι μεγάλες προσωπικότητες στον χώρο των μαθηματικών δεν μπορούν να αξιοποιηθούν στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα με έχει τιμήσει, τιμήθηκα πέρυσι από τον πρόεδρο της βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο και την προηγούμενη χρονιά (2009) από τον τότε πρόεδρο της βουλής, κ. Σιούφα. Θεωρώ πολύ σημαντικές βραβεύσεις, επίσης, την επίσκεψη μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες μετά το ασημένιο μετάλλιο της Βαλκανιάδας το 2008 και την βράβευση από την Πανελλήνια Ένωση Ελλήνων Φροντιστών πέρσι στην Αθήνα για την γενικότερη πορεία μου.

Επίσης, η χώρα μου με τίμησε προσωπικά όπως και όλους τους μαθητές με αντίστοιχη πορεία με την εισαγωγή μας σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια άνευ εξετάσεων. Το θέμα όμως δεν είναι αυτό, δεν είναι η εισαγωγή μας στο πανεπιστήμιο. Αυτό, χωρίς να κινδυνεύω να χαρακτηριστώ υπερβολικός, για μαθητές με τέτοια πορεία είναι εύκολη υπόθεση.

Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το ερώτημα είναι, λοιπόν, τι λείπει από την Ελλάδα και δεν μπορεί αυτή η χώρα να αξιοποιήσει τις ικανότητες των δικών της παιδιών. Η απάντηση που δίνω εγώ είναι ότι λείπει η συνειδητοποιημένη αξιολόγηση, η σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση για να μπορέσει κανείς να καταλάβει και να δει τις δυνατότητες ενός παιδιού, ενός νέου ανθρώπου. Άλλωστε, προφανώς και εξ αυτού του λόγου, το ελληνικό πανεπιστήμιο σήμερα δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Αλλά και να υπήρχε δυνατότητα για σωστή και αντικειμενική αξιολόγηση, υπάρχει και ένα ακόμη πρόβλημα. Δεν μπορεί κανείς να αξιοποιηθεί σήμερα στην Ελλάδα, επειδή δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλοί τομείς όπου θα μπορούσε η χώρα να χρησιμοποιήσει, σε σημαντικό βαθμό, το ταλέντο ενός νέου ανθρώπου.

Επομένως, μεγάλα μαθηματικά μυαλά θα ήταν αναξιοποίητα στους υπάρχοντες χώρους εργασίας εδώ στην Ελλάδα αφού δεν υπάρχει το αναγκαίο περιβάλλον για κάτι μεγάλο, για κάτι αντάξιο των φιλοδοξιών τους», υποστηρίζει.

Η αλλαγή δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, είναι και θέμα νοοτροπίας…

Άραγε, στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει κάτι; Μπορεί η Ελλάδα να κάνει τα αναγκαία βήματα; Και πώς; Στα ερωτήματα αυτά ο Χάρης Τσαμπασίδης απαντά ότι η αλλαγή μιας κατάστασης είναι θέμα και χρημάτων, είναι όμως και ζήτημα αλλαγής νοοτροπίας.

«Δεν έχουμε επαρκώς αναπτύξει τον χώρο της έρευνας, δεν έχουμε αναπτυξιακές μονάδες διεθνούς εμβέλειας όπου θα μπορούσε ένα δυνατό μυαλό να εργαστεί, να σχεδιάσει, να λειτουργήσει.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε ξενοδοχεία, έχουμε αναπτύξει τον τομέα των υπηρεσιών, είμαστε κατά κάποιον τρόπο «γκαρσόνια», δεν είναι βέβαια κακό να προσφέρει κανείς τουριστικές υπηρεσίες, παράλληλα όμως δεν θα ήταν κακό να αναπτύξουμε και δυνατότητες αξιοποίησης του πνεύματος μας.

Αυτό που χαρακτήριζε την αρχαία Ελλάδα, ήταν ότι έδωσε τα φώτα του πολιτισμού και της επιστήμης. Αρκεί να αναφέρω μερικά ονόματα που σημάδεψαν τον σύγχρονο μέχρι και σήμερα παγκόσμιο πολιτισμό μας: Πυθαγόρας, Ευκλείδης, Αρχιμήδης, Ιπποκράτης, Σωκράτης, Πλάτων… Κάπου, λοιπόν, χάσαμε το δρόμο μας, τον προορισμό μας ως λαός.

Δεν έχουμε υψηλής ποιότητας έρευνα, τεχνολογία και ανάπτυξη, δεν έχουμε εκείνο το περιβάλλον που θα μπορούσε να αντέξει κάποιους πολύ αξιόλογους ανθρώπους, γι αυτό και όλοι αυτοί οι επιστήμονες φεύγουν στο εξωτερικό», διαπιστώνει.

Ευχαριστίες στους ανθρώπους της Ε.Μ.Ε. και όχι μόνο

Ο Χάρης Τσαμπασίδης δεν παραλείπει να απευθύνει ευχαριστίες σ’ όσους τον βοήθησαν αλλά και να στείλει ένα μήνυμα σε νεότερους μαθητές. Ειδικότερα, όμως, για εκείνους ανθρώπους της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας που ανιδιοτελώς τον βοήθησαν, σημειώνει:

«Πρέπει να μάθουμε να προσφέρουμε «ανιδιοτελώς» και χωρίς «αντιπαροχή». Το ερώτημα είναι αν υπάρχει ελπίδα για κάτι τέτοιο. Ευτυχώς υπάρχει ακόμη. Τόσον εγώ όσο και άλλοι μαθητές πριν από μένα με διεθνή καριέρα σήμερα, δε θα είχαμε πετύχει τίποτα απολύτως αν κάποιοι άνθρωποι δεν αγωνίζονταν, δεν δούλευαν για μας, αν δεν μας έδιναν την ευκαιρία για όλες αυτές τις διεθνείς διακρίσεις. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους της Ε.Μ.Ε.

Οι άνθρωποι αυτοί, χωρίς οικονομική χορήγηση από το κράτος, αγωνίζονται για να δώσουν την ευκαιρία σε κάποια παιδιά να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους, τις φιλοδοξίες τους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι υπηρέτες της επιστήμης τους, εργάζονται χωρίς ανταμοιβή, χωρίς ιδιοτέλεια, πολλές φορές δε εκτός από το χρόνο τους που διαθέτουν, επιβαρύνονται και οικονομικά για μας.

Η απόσταση Λιτόχωρο-Αθήνα ή Θεσσαλονίκη είναι τόσο μεγάλη ώστε εύκολα κανείς μπορεί να αντιληφθεί την ανιδιοτέλεια αυτών. Η βοήθεια αυτών των ανθρώπων προς εμένα γίνεται τηλεφωνικά με επιβάρυνση δική τους, συχνά μου στέλνουν βιβλία από τη διεθνή βιβλιογραφία με επιβάρυνση δική τους. Αυτό δε που είναι ανυπολόγιστης αξίας είναι η ψυχολογική και ηθική τους υποστήριξη.

Τέτοιοι άνθρωποι είναι από την Ε.Μ.Ε: κ. Φελλούρης Αργύρης καθηγητής Ε.Μ.Π, κ. Τυρλής Ιωάννης Γ.Γ. της Ε.Μ.Ε, κ. Ευάγγελος Ψύχας μέλος της επιτροπής Διαγωνισμών της Ε.Μ.Ε. Εκτός αυτών είναι και οι κύριοι Κωστής Δημητρίου, Βασίλειος Βισκαδουράκης από Αθήνα. Και από Θεσσαλονίκη ο κ. Γρηγόριος Τσιτσίνιας και η κ. Ελένη Μήτσιου.

Σε όλους αυτούς κυρίως οφείλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και εύχομαι να βρουν το κουράγιο και τη δύναμη να συνεχίσουν το έργο τους. Τους έχουν ανάγκη τα νέα παιδιά. Με πολύ σεβασμό και εκτίμηση, ένα μεγάλο «ευχαριστώ» και ελπίζω να δικαιώσω τη προσπάθεια τους.

Εύχομαι να βρεθούν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής μιμητές τους. Ειδικά στις σημερινές κρίσιμες ώρες που περνά η χώρα μας, το έχουμε ανάγκη».

Στόχοι, οράματα, επιμονή και υπομονή.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Χάρης Τσαμπασίδης απευθύνεται και στους νεότερους μαθητές, σ’ όποιο σχολείο της χώρας κι αν φοιτούν, και τους στέλνει το δικό του μήνυμα: «Δε θα μπορούσα να μην πω και μία κουβέντα για το μέλλον της χώρας μας που δεν είναι άλλο από τους νεότερους μαθητές και να τους πω: Βάλτε στόχους και οράματα και με επιμονή και υπομονή αυτά θα πραγματοποιηθούν. Αρκεί να το πιστέψετε. Σας το λέω εγώ, ο Χάρης, ένας μαθητής που προσπάθησε».