Το όραμα και η στρατηγική για την ανάπτυξη της Πιερίας σε συνάρτηση με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.»
Κυρία Πρόεδρος
Αγαπητοί Συνάδελφοι
Κυρίες και Κύριοι συμπολίτες
Κάθε γεωγραφική και διοικητική ενότητα, στην περίπτωση μας, η περιφέρεια Κ. Μακεδονίας με τις επτά περιφερειακές της ενότητες, για να παρέμβει και να επηρεάσει με ένα θετικό και συγκροτημένο επιτελικό τρόπο τις αναπτυξιακές της δυνατότητες και προοπτικές , χρειάζεται ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Το οποίο θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένο και αδιάσπαστο σύνολο στόχων και παρεμβάσεων, που θα προσδιορίζει με όρους ανάπτυξης σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, που επιθυμούμε να φτάσουμε, με ποιο τρόπο και με ποιες διαδικασίες θα επιχειρήσουμε να το πετύχουμε.
Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για να είναι επιτυχές, απαιτεί μια σειρά από προϋποθέσεις.
Πρώτον, να στηρίζεται στη διάγνωση και αξιολόγηση των επιμέρους δεδομένων κάθε περιφερειακής ενότητας, και της συνολικής εικόνας της περιφέρειας, χωρίς στο τέλος να χάνεται η ιδιαιτερότητα κάθε περιοχής.
Επομένως, το πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Π.Μ.Κ., θα πρέπει να εξειδικεύει τις δράσεις και τις πολιτικές κατά περιφερειακή ενότητα και να συνδέσει τη στρατηγική στα κοινά σημεία των τοπικών οικονομιών.
Δεύτερον, από τη φύση του, δεν μπορεί να έχει στατικό αλλά δυναμικό χαρακτήρα.
Αυτό σημαίνει, πως δεν αρκείται στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, αλλά στη δημιουργική παρέμβαση. Με αυτή την έννοια, θα πρέπει να ενισχύει ενεργά τα υπάρχοντα φυσικά και επίκτητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα όλης της περιφέρειας και να δημιουργεί νέα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε τομείς αιχμής. Θα πρέπει επίσης, να αντιμετωπίζει με ουσιαστικό τρόπο τις αδυναμίες της κάθε περιοχής που συνδέονται με την παραγωγική διάρθρωση, το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές, ή την γεωγραφική της θέση.
Τρίτον, το επιχειρησιακό πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «εμπροσθοβαρή». Θα πρέπει να αντιλαμβάνεται το νέο οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον, να απαιτεί νέους τρόπους αντιμετώπισης και νέες πολιτικές.
Η μάθηση, η δημιουργικότητα, η έρευνα, η εφευρετικότητα, η εξωστρέφεια και η αναζήτηση του καινούργιου, να γίνονται κεντρικά στοιχεία της στρατηγικής και να βρίσκουν την έκφρασή τους σε μια σειρά από συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές.
Συνεπώς, το επιχειρησιακό πρόγραμμα της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας θα πρέπει να διαμορφώνει όρους για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην οποία υστερεί, τον εμπλουτισμό και τη διερεύνηση της παραγωγικής βάσης, κρίσιμο σημείο στην ανάπτυξη, την αξιοποίηση εργαζόμενων, νέων γνώσεων στο γίγνεσθαι της νέας οικονομίας των τεχνολογιών και της καινοτομίας.
Τέταρτον, θα πρέπει να έχει σαφή αντίληψη της στενότητας των διαθέσιμων πόρων. Με δεδομένο ότι οι σημαντικότεροι αναπτυξιακοί πόροι για τη χώρα μας προέρχονται από την Ε.Ε και δεδομένη την τάση συμπίεσης του προϋπολογισμού, η ανάγκη αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων από το ΕΣΠΑ είναι ιδιαίτερα επιτακτική.
Τέλος, για να είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει τα κόστη και τα οφέλη που θα προκύπτουν από τις συγκεκριμένες πολιτικές του, να είναι ισόρροπα κατανεμημένα και επιπλέον η κατανομή αυτή να είναι ορατή προς όλες τις περιφερειακές ενότητες. Προς αποφυγή πάντα, η Θεσσαλονίκη να μην ακολουθήσει το υπερσυγκεντρωτικό μοντέλο των Αθηνών.
Η ΠΙΕΡΙΑ
ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ, ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η Περιφερειακή Ενότητα της Πιερίας διαθέτει μια σειρά από φυσικά και επίκτητα πλεονεκτήματα, τα οποία την τοποθετούν ανάμεσα στις πλέον ευνοημένες ενότητες της Π.Κ.Μ αλλά και της χώρας.
Συνοπτικά, η Πιερία διαθέτει ένα έντονα διαφοροποιημένο, υψηλής πολιτιστικής αξίας πλούτο, πλούσιο φυσικό και δομημένο περιβάλλον, ένα τεράστιο απόθεμα τουριστικών πόρων, δυναμική τουριστική οικονομία, ποιοτική αγροτική παραγωγή, ευνοϊκή γεωγραφική θέση στον άξονα Βορά-Νότου, με εξαιρετική οδική και σιδηροδρομική πρόσβαση προς τις δύο μεγάλες μητροπολιτικές αγορές Αθηνών-Θεσσαλονίκης, αλλά και στον ενδιάμεσο διεθνή χώρο της Βαλκανικής και της Ευρώπης.
Τα πλεονεκτήματα αυτά επιτρέπουν την Πιερία, να θέσει ένα σύνολο υψηλών αλλά και εφικτών στόχων ανάπτυξης για το μεσοπρόθεσμο μέλλον.
Γενικοί Στρατηγικοί στόχοι της Π.Ε Πιερίας
Ταχύτερη αναπτυξιακή σύγκλιση
Θα πρέπει η Πιερία να φτάσει το μέσο εθνικό επίπεδο ανάπτυξης. Σήμερα το κατά κεφαλή ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 71% του μέσου εθνικού όρου.
Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη και των υπόλοιπων στόχων.
Μέλημα της τοπικής αναπτυξιακής πολιτικής είναι να λειτουργήσει η παραγωγική μηχανή με υψηλότερους ρυθμούς, για να καλύψει το κενό που χωρίζει τον πολίτη της Πιερίας από το μέσο Έλληνα.
Η υστέρηση αυτή στα επίπεδα εισοδήματος και κατ΄επέκταση απασχόλησης, οφείλεται στη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της συνολικής παραγωγικής βάσης, τόσο της περιφερειακής ενότητας Πιερίας, όσο και της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.
Παράλληλα με την οικονομική σύγκλιση και την ανταγωνιστικότητα, η Πιερία θα πρέπει να θέσει ως σημαντικούς στόχους την κοινωνική και χωρική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος.
Η κοινωνική συνοχή θα επιτευχθεί με δράσεις που θα αποσκοπούν στην απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας, στόχος βέβαια δύσκολος στις μέρες μας, αλλά εδώ όμως βρίσκεται η αξία του αναπτυξιακού σχεδιασμού, να προτείνει μέτρα και δράσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών και οικονομικών ομάδων στα οφέλη της ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα σημαντικός στόχος είναι η ενίσχυση της χωρικής συνοχής της Πιερίας, με την βελτίωση αναπτυξιακών προοπτικών του δυτικού, ορεινού και ημιορεινού τμήματός της.
Με δεδομένη την εξειδίκευση του ανατολικού τμήματος , της παραλιακής ζώνης, στον τουρισμό, στο δυτικό τμήμα θα πρέπει να αναπτυχθεί η γεωργία, με ποιοτικά και πιστοποιημένα προϊόντα, με εναλλακτικές μορφές καλλιεργειών, με δράσεις στον οικοτουρισμό και αγροτουρισμό.
Βασικός επίσης στόχος της αναπτυξιακής στρατηγικής της Πιερίας είναι η προστασία και αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος.
Η στάση μας απέναντι στο περιβάλλον, είναι μια κρίσιμη αναπτυξιακή επιλογή. Το εξαιρετικής ποιότητας φυσικό περιβάλλον αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που διαθέτει η Πιερία.
Οι ακτές, ο Όλυμπος, τα Πιέρια, οι αρχαιολογικοί χώροι, αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο για τον τουρισμό και μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης μεγάλου αριθμού τουριστών, υψηλών μάλιστα απαιτήσεων.
Η Πιερία για τους λόγους αυτούς πρέπει να ανακηρυχθεί, σε «πράσινο προορισμό» γεγονός που σημαίνει ότι τα ζητήματα περιβάλλοντος αποκτούν ιδιαίτερο βάρος και σημασία στον αναπτυξιακό σχεδιασμό.
Τέλος, σημαντικός στόχος της αναπτυξιακής παρέμβασης, θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της εξωστρέφειας της τοπικής οικονομίας.
Ο παραγωγικός ιστός της περιοχής θα πρέπει να αποκτήσει πιο έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα. Τα προϊόντα της Πιερίας μπορούν να ανταγωνιστούν τη διεθνή αγορά, με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στο εισόδημα και την απασχόληση.
Πρέπει όμως οι τοπικές επιχειρήσεις, οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών, να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα, να γίνουν περισσότερο ελκυστικές και σύγχρονες.
Η υλοποίηση όλων αυτών των στόχων, υπό συνθήκες, μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής ταυτότητας για την Πιερία, να δημιουργήσουν μια νέα αναπτυξιακή ώθηση, στην ύφεση που την διακρίνει τα τελευταία χρόνια, η οποία παρά τις δύσκολες συγκυρίες, μπορεί και πρέπει να ανατραπεί.
Σημείωση: Ακολουθεί παράρτημα, στο οποίο περιέχονται αναλυτικά συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της Πιερίας και ευρύτερα της Κ. Μακεδονίας.