PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Κάψιμο κέδρων, αλλά πώς;


Επειδή έχει παρατηρηθεί ότι κατά την τήρηση του εθίμου που αφορά στο κάψιμο των κέδρων, κάποιες φορές μπορεί να υπάρχουν και παρεκκλίσεις αλλά και να παρατηρούνται συμπεριφορές που ενδεχομένως ενοχλούν, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου, Τάκης Ανδριάς, με το κείμενο που ακολουθεί κάνει μια παρέμβαση και εκθέτει τις προσωπικές του απόψεις.

Ο κ. Ανδριάς, συνταξιούχος δάσκαλος σήμερα, διευκρινίζει ότι πρόκειται για προσωπική κατάθεση των απόψεών του και αυτό δεν αφορά την ιδιότητά του ως προέδρου της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου.

Επίσης ξεκαθαρίζει ότι είναι υπέρ της συνέχισης του εθίμου αλλά τονίζει ότι το κόψιμο των κέδρων πρέπει να γίνεται με μεγάλη φειδώ, διότι ένα κέδρο χρειάζεται λίγα λεπτά για να καεί αλλά όμως χρειάζεται πολλά χρόνια για να γίνει.

Επισημαίνει ότι το έθιμο αυτό είναι ανάγκη να γίνεται και με τη συμπαράσταση του δήμου, των πολιτιστικών συλλόγων, του σωματείου επαγγελματιών, ώστε να μη φθαρεί αλλά αντίθετα να επανατεθεί στις σωστές του βάσεις και να αναγεννηθεί.

Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης του Τάκη Ανδριά έχει ως εξής:

Ο κ. ΤΑΚΗΣ ΑΝΔΡΙΑΣ

Τώρα που πέρασε η Αποκριά μπορούμε ήρεμα και νηφάλια να κάνουμε μερικές σκέψεις.

Το κάψιμο των κέδρων είναι ένα παλιό Λιτοχωρίτικο έθιμο. Είναι μέρος της κουλτούρας μας. Για πολλά χρόνια, στην παιδική και εφηβική μας ηλικία, το κάψιμο των κέδρων μάς χάριζε πολλές ευχάριστες στιγμές.

Ποιος δεν διασκέδασε με αυτό το έθιμο; Ποιος δεν θυμάται κάποιο αστείο επεισόδιο από εκείνα τα αθώα χρόνια; Η λαϊκή και διονυσιακή παράδοση ζούσε και ζει μέρες δόξας στη διάρκεια της αποκριάς και θέλουμε να διατηρηθεί.

Πρέπει, ωστόσο, να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις. Η πυκνή δόμηση που υπάρχει στον τόπο μας προκαλεί μια σειρά από προβλήματα κατά την τήρηση του εθίμου (ηχορύπανση, επικινδυνότητα κ.ά.). Ειδικά σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές, τις πρώτες πρωινές ώρες, με την παρουσία ατόμων μεγάλης ηλικίας, το φαινόμενο καταντά ανυπόφορο.

Εδώ πρέπει να προσέξουμε να μη «χαθεί» και κάποιο παιδί «σε δρόμους που καίνε», όπως λέει και ένα γνωστό άσμα.

Καλό λοιπόν είναι να α) επιλέγονται γειτονιές που δεν είναι πυκνοκατοικημένες, β) ο χρόνος προετοιμασίας – συλλογής των κέδρων να συμπτυχθεί, κατά την άποψή μου, σε δύο σαββατοκύριακα, γ) να υπάρχει υπεύθυνος σε κάθε γειτονιά προκειμένου να προφυλάξουμε τα παιδιά μας από κάθε τυχόν κίνδυνο, δ) να δοθεί έμφαση στο πολιτιστικό μέρος (χορευτικά, καρναβάλια, μουσική κ.ά.).

Τέλος, το κόψιμο των κέδρων να γίνεται με μεγάλη φειδώ, διότι ένα κέδρο χρειάζεται λίγα λεπτά για να καεί αλλά όμως πόσα χρόνια χρειάζεται για να γίνει;

Εάν γίνουν όλα αυτά και με τη συμπαράσταση του δήμου, των πολιτιστικών συλλόγων, του σωματείου επαγγελματιών, είναι σίγουρο ότι το έθιμο δεν θα φθαρεί αλλά αντίθετα θα επανατεθεί στις σωστές του βάσεις και θα αναγεννηθεί.

Τάκης Ανδριάς

Συνταξιούχος δάσκαλος

Πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου

ΕΠΕΙΓΟΝ-ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ!!!!! Χρεωκοπία στις 25 Μαρτίου 2011 ?


Εγώ έκανα αυτό που υπαγόρευε η συνείδηση μου .
Ελπίζω να πράξετε κι εσείς το ίδιο και να τα γνωστοποιήσετε στον Ελληνικό λαό.


Είμαι υψηλόβαθμο στέλεχος σε έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας μας και θέλω να σας ενημερώσω ότι από την προηγούμενη εβδομάδα επικρατεί πανικός στις μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες ελληνικών και ξένων συμφερόντων μεταφέρουν τα κεφαλαία τους σε.....
τράπεζες του εξωτερικού και έχει δοθεί σαφής εντολή να σταματήσει κάθε είδους πληρωμή. Έχουν μεταφέρει ακόμα και τα αποθεματικά των μισθοδοσιών αυτού του μήνα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τα ιδιωτικά κεφάλαια επιχειρηματιών, στελεχών σε εταιρείες, πολιτικών, δημοσιογράφων και τραπεζικών. Καθημερινά γίνονται μεταφορές αυτών σε τράπεζες του εξωτερικού.
Από την τράπεζα στην οποία εργάζομαι έχει δοθεί οδηγία να μην αναφέρουμε πουθενά αυτό που συμβαίνει.

Σε επαφές και συναντήσεις που είχα με συναδέλφους αλλά και με άτομα του υπουργείου οικονομικών, όλοι έχουν την ίδια άποψη.

Ετοιμάζεται χρεοκοπία ή επιστροφή στη δραχμή σε λίγες ημέρες και δεν το ανακοινώνουν για να δεσμεύσουν τις καταθέσεις των ιδιωτών και να αποφύγουν τον πανικό και το bank run.

Από άτομα του υπουργείου εσωτερικών πληροφορήθηκα ότι στο γενικό λογιστήριο του κράτους έχει τεθεί σε λειτουργία ο μηχανισμός παύσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις. Ο κρατικός μηχανισμός έχει ήδη επεξεργαστεί τα στοιχεία και το μόνο που απομένει είναι μόνο η εντολή.

Μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιήθηκε άτυπη σύσκεψη με τους κυριότερους τραπεζικούς παράγοντες της χώρας μας, εκπροσώπους του υπουργείου οικονομικών εσωτερικών δημόσιας τάξης και αμύνης. Το περιεχόμενο της συνάντησης δεν το γνωρίζω.

Από χθες το απόγευμα σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα με άτομα του υπουργείου οικονομικών, συναδέλφους του τραπεζικού κλάδου αλλά και δημοσιογράφους όλοι είχαν ακριβώς την ίδια πεποίθηση. Πάμε για χρεωκοπία.

Ο λόγος που γράφω τώρα αυτά είναι η συζήτηση που είχα με συντάκτη κεντρικού δελτίου ειδήσεων μεγάλου καναλιού σήμερα το πρωί..

Σας παραθέτω αυτά που μου είπε.

"Η πτώχευση είναι πλέον θέμα ημερών και έχει προγραμματιστεί για τις 25 του μηνός. Θα αναγγελθεί αργά το βράδυ της παρασκευής και θα παρουσιαστεί σαν αναγκαστικό αποτέλεσμα από την συνδιάσκεψη της 25ης Μαρτίου. Το σαββατοκύριακο που ακολουθεί είναι ιδανικό για να αποφύγει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις. Δημόσιες υπηρεσίες δεν θα λειτουργούν και ο κόσμος θα περάσει το πρώτο σοκ σπίτι του.

Ο πρωθυπουργός θα κάνει διάγγελμα και θα προσπαθήσει να παραληρήσει την κατάσταση με την εθνική μας επέτειο.

Το κλίμα του διαγγέλματος θα είναι κάπως έτσι.

Θα αναφέρει ότι για ακόμα μία φορά η χώρα μας δέχεται επίθεση από κάποιους που θέλουν να την καταστρέψουν και εμείς πρέπει να αγωνιστούμε και να κάνουμε θυσίες για να αποτρέψουμε αυτό το γεγονός. Μάλιστα θα αναφέρει ότι όπως αγωνιστήκαμε τότε και δώσαμε την ψυχή μας για την εδαφική ελευθερία και ανεξαρτησία, έτσι πρέπει να αγωνιστούμε και τώρα για την οικονομική μας ελευθερία και ανεξαρτησία. Η Ελλάδα το 1821 έκανε μόνο την αρχή και τώρα εξαρτάται από εμάς αν θα ολοκληρώσουμε το έργο των προγόνων μας. Αν τότε πολεμήσαμε για την εδαφική μας ανεξαρτησία σήμερα θα πολεμήσουμε για την οικονομική μας ανεξαρτησία. Μόνο που αυτός ο πόλεμος δεν θα έχει μάχες και στρατηγούς θα είναι διαφορετικός. Ήρωας θα είναι ο κάθε Έλληνας που δεν θα το βάλει κάτω και θα κάνει τις απαραίτητες θυσίες για να αποκτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου Ελληνικού έθνους εδαφική και οικονομική ανεξαρτησία ταυτόχρονα."

Πιστεύω ότι καταλάβατε το νόημα.

Εγώ έκανα αυτό που υπαγόρευε η συνείδηση μου και γι αυτό δημοσιοποίησα όλα τα παραπάνω.

Ελπίζω να πράξετε κι εσείς το ίδιο και να τα γνωστοποιήσετε στον Ελληνικό λαό.

Ερώτηση του βουλευτή Θ. Παπαγεωργίου για τις εταιρίες παραχώρησης και τα διόδια


Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημ. Ρέππα, κατέθεσε ο Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου με θέμα την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων μεταξύ των εταιριών παραχώρησης της εθνικής οδού και του Δημοσίου, την μείωση των διοδίων, την ολοκλήρωση των παράπλευρων δρόμων κατά μήκος της εθνικής οδού στην Πιερία και την διευκόλυνση των κατοίκων των οικισμών ένθεν και ένθεν της εθνικής οδού στην νότια Πιερία, για την κίνηση τους από και προς την έδρα του Δήμου Δίου Ολύμπου.
Ο κ. Παπαγεωργίου ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό:
-Ποιος είναι ο σχεδιασμός και ποιες αποφάσεις ώστε η εθνική οδός (Π.Α.Θ.Ε.) να διευκολύνει και να ενισχύει την επικοινωνία και την κυκλοφορία των πολιτών και οχημάτων και όχι να την αποκλείει λόγω υψηλού κόστους διέλευσης;
-Ποιο το όφελος για τους πολίτες από την επαναδιαπραγμάτευση με την ανάδοχο εταιρία των όρων των συμβάσεων παραχώρησης του τμήματος της ΠΑΘΕ, Ράχες Φθιώτιδας – Κλειδί Ημαθίας; Θα οδηγήσει στην μείωση των υψηλών τιμών των διοδίων, θα υπάρξουν διευκολύνσεις για τις τοπικές κοινωνίες και τους οδηγούς που κάνουν πολύ συχνές διαδρομές;
-Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή των παράπλευρων δρόμων της εθνικής οδού ώστε να διευκολύνουν την τοπική κίνηση στην παραλιακή τουριστική ζώνη της Πιερίας και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς;

Την εύκολη λύση επέλεξε το ΚΑΣ για να «οριοθετήσει» τον «Πιερικό Όλυμπο»


Δικαιωμένοι δηλώνουν όσοι πριν από έναν χρόνο (παρά ένα μήνα) είχαν εξαπολύσει επίθεση στην ΚΖ Εφορεία Αρχαιοτήτων, για την αυστηρή στάση που κρατούσε όσον αφορά τη δόμηση στις περιοχές του λεγόμενου Πιερικού Ολύμπου. Η δικαίωσή του έγκειται στην πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ να περιορίσει τα αόριστα όρια του Πιερικού Ολύμπου σε εκείνα του Εθνικού Δρυμού και να συμπεριλάβει σε αυτά και τους παραδοσιακούς οικισμούς της νότιας Πιερίας.

Προβλήματα μετακινήσεων εντός του Λιτοχώρου


Οι χαμηλές θερμοκρασίες, έχουν μετατρέψει σε «παγοδρόμια» δρόμους του Λιτοχώρου
Παρά τις προσπάθειες που συνεχίζονται από τον δήμο Δίου-Ολύμπου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την χιονόπτωση των προηγούμενων ημερών, υπάρχουν ακόμη προβλήματα εντός του οικισμού.
Τα προβλήματα έχουν να κάνουν αφενός μεν με τη γεωγραφική θέση του Λιτοχώρου, αφετέρου δε με το πώς έχει χτιστεί ο οικισμός (αρκετοί δρόμοι είναι στενοί, δεν υπάρχουν πεζοδρόμια σε κάποιο τμήμα του οικισμού κλπ, με αποτέλεσμα ορισμένα σταθμευμένα οχήματα να προκαλούν αυτό το διάστημα περαιτέρω δυσκολίες στη διέλευση άλλων οχημάτων αλλά και πεζών).
Συγκεκριμένα, τα προβλήματα αυτά σχετίζονται με το γεγονός ότι το Λιτόχωρο βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο από άλλες περιοχές ενώ τις τελευταίες ημέρες οι θερμοκρασίες, το βράδυ αλλά και την ημέρα, είναι ιδιαίτερα χαμηλές.
Και επειδή από την Τρίτη άρχισαν, έστω και με αργούς ρυθμούς, να λιώνουν τα χιόνια, τα νερά από τις στέγες που πέφτουν στα σοκάκια του οικισμού, παγώνουν τις νυχτερινές ώρες. Η ελάχιστη θερμοκρασία έχει φτάσει τους -5 βαθμούς Κελσίου ή και πιο χαμηλά.
Στο μεταξύ ο δήμος Δίου-Ολύμπου αν και ρίχνει αλάτι σε επίκαιρα σημεία δρόμων του Λιτοχώρου καθώς και σε αυλές των σχολείων, τα προβλήματα με την αντιμετώπιση των χιονιών δεν έχουν ξεπεραστεί πλήρως, προκαλώντας προβλήματα σε οχήματα και πεζούς.
Ο δήμος Δίου-Ολύμπου συνιστά σε άτομα κυρίως μεγάλης ηλικίας να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις. Επίσης συνιστά ιδιαίτερη προσοχή σε κατοίκους και επισκέπτες, καθώς και σε μαθητές και μαθήτριες, κατά τη διέλευσή τους εντός του οικισμού, κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Εκτιμάται δε ότι τις επόμενες ημέρες η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πλήρως, αφού σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις ο καιρός θα καλυτερέψει και οι θερμοκρασίες θα ανέβουν.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σύσκεψη με θέμα την Αγροτική Ανάπτυξη στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας



Διευρυμένη σύσκεψη της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφίας Μαυρίδου με τους εκπροσώπους των αγροτικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Πιερίας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Στόχος της σύσκεψης ήταν η παρουσίαση των προτάσεων του Αγροτικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας καθώς και η καταγραφή και διαμόρφωση των προτάσεων των αγροτικών φορέων για την αγροτική ανάπτυξη και στήριξη της αγροτικής οικονομίας του νομού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Τσιμήτρης και Νίκος Μακρίδης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γρηγόρης Παπαχρήστος και Νίκος Παπανικολάου, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Νίκος Μπουρονίκος, η αντιδήμαρχος Αιγινίου του Δ. Πύδνας-Κολινδρού Ξανθούλα Βασιλειάδου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Δίου –Ολύμπου Αθανάσιος Καλαϊτζής και Γιώργος Κουτούλης. Επίσης συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Πιερίας Διονύσιος Παπάς, ο τ. δήμαρχος Ελαφίνας και πρόεδρος ΣΑΜΨΟΥΣ Πασχάλης Κατσάρας, ο διευθυντής της ΕΑΣ Πιερίας Αθανάσιος Γκουντάρας, το μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Διονύσης Φώλιος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Πιερίας Νίκος Κούρτης, ο πρόεδρος ΣΠΕΚΟ Βροντούς Θωμάς Παπανικολάου και ο αντιπρόεδρος ΣΠΕΚΟ Βροντούς Γιώργος Νάτσος, ο πρόεδρος ΠΕΣΚΟ Κονταριώτισσας Ηλίας Ρίζος, ο πρόεδρος της ΖΕΥΣ Ακτινίδια Δημήτρης Μανώσης, ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών κερασιών Ράχης Δημήτρης Ντούρος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Κ. Μηλιάς Γεώργιος Μαλάμος, ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνού της ΕΑΣ Πιερίας Κυριάκος Σιδηρόπουλος, ο πρόεδρος κερασοπαραγωγών Λόφου Ευάγγελος Γιαννώτας καθώς και αγρότες και εκπρόσωποι πολλών αγροτικών φορέων της Πιερίας όπως από τον Α.Σ. Κερασοπαραγωγών Λόφου – Μηλιάς, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κολινδρού, από την Ομάδα Καπνού Κολινδρού και πολλών άλλων αγροτικών συνεταιρισμών.

Στην έναρξη της σύσκεψης η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, έκανε μία σύντομη παρουσίαση των προτάσεων και των βασικών αξόνων του Αγροτικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και τόνισε την ανάγκη του ανοικτού διαλόγου και της στενής συνεργασίας με τους αγροτικούς φορείς ώστε να διαμορφωθούν οι καλύτερες προτάσεις και να υλοποιηθεί με επιτυχία ο προγραμματισμός των δράσεων στήριξης της αγροτικής οικονομίας του νομού.

Στη συνέχεια ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα αγροτικής ανάπτυξης Δημήτρης Τσιμήτρης υπογράμμισε μερικά από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Πιερίας όπως είναι τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών. Παίρνοντας το λόγο ο ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς αναφέρθηκε εκτενώς στην Αγροδιατροφή, ως πρώτο πυλώνα αναπτυξιακής στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα της Πιερίας και παρουσίασε αναλυτικά τις προτάσεις αναδιαρθρωτικών παρεμβάσεων για την ανάπτυξη του διατροφικού τομέα, οι οποίες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και καλλιέργεια συγκεκριμένων προϊόντων της Πιερίας που θα δώσουν το στίγμα της ιδιαίτερης ταυτότητας της σύγχρονης αγροτικής οικονομίας του νομού και θα αποτελέσουν το «καλάθι των προϊόντων της Πιερίας», «προϊόντων που συνθέτουν το αγροδιατροφικό μοντέλο, ένα πραγματικό ποιοτικό πολύχρωμο πάζλ, γεμάτο αρώματα και γεύσεις». Ο κ. Ρουκάς τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη της πιστοποίησης των προϊόντων (προϊόντα Π.Ο.Π.) καθώς και την ανάγκη εφαρμογής σύγχρονων μεθόδων τυποποίησης και μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων.

Στη διάρκεια της σύσκεψης οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων κατέγραψαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διατύπωσαν τις προτάσεις τους σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη και τη στήριξη του εισοδήματος του αγρότη της Πιερίας. Τα προβλήματα των καπνοκαλλιεργητών, η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, η ανάγκη υιοθέτησης συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης για την αναβάθμιση της ποιότητας και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων, η αύξηση της εξαγωγικής δύναμης και της εξωστρέφειας των πιερικών προϊόντων, η ανάγκη εκσυγχρονισμού των αγροτικών υποδομών άρδευσης κ.λπ ήταν μερικά από τα κυριότερα ζητήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη. Επίσης, συζητήθηκε η προοπτική συγκρότησης μίας επιτροπής αγροτικής ανάπτυξης της Πιερίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των αγροτικών φορέων η οποία θα έχει την ευθύνη για την υλοποίηση του αγροτικού σχεδιασμού της Πιερίας καθώς και η συνεργασία με τα ΤΕΙ Κατερίνης στον τομέα της μελέτης και εφαρμογής σύγχρονων συστημάτων μεταποίησης και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

Στο τέλος της σύσκεψης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Μαυρίδου ζήτησε από τους αγροτικούς φορείς τις έγγραφες προτάσεις τους για τη βελτίωση της αγροτικής οικονομίας και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη σύσκεψη ήταν «μόνο η αρχή» ενός συνεχούς και ανοιχτού διαλόγου με τους αγροτικούς φορείς με στόχο την ανάδειξη της Πιερίας ως «νομό – πιλότο αγροτικής ανάπτυξης» .

Μουσική εκδήλωση «Μύθοι γυναικών»

* ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

* ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ Η ΓΙΩΤΑ ΚΑΡΑΤΖΙΔΟΥ. ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ.

«Μύθοι γυναικών» είναι ο τίτλος της μουσικής εκδήλωσης που είναι αφιερωμένη στη γυναίκα και θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 13 Μαρτίου 2011 στο ξενοδοχείο Litohoro Resort στην Πλάκα Λιτοχώρου, στις 6.00 το απόγευμα.

Η εκδήλωση

Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται από το νέο διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Ομίλου Λιτοχώρου (Π.Ο.Λ.) που φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια ζωής και παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης των «θεών».

Στην εκδήλωση αφηγείται η φιλόλογος Γιώτα Καρατζίδου. Το μουσικό μέρος παρουσιάζουν ο Γιώργος Μπελογιάννης και η Μαρία Φωτοπούλου. Τα κείμενα και τα τραγούδια έχουν επιλέξει και επιμεληθεί η Γραμματή Βουλγαροπούλου και η Γιώτα Καρατζίδου. Τιμή εισόδου με καφέ 5 ευρώ.

Θεατρική παράσταση

Επίσης, ο Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου ενημερώνει ότι τον ερχόμενο μήνα στις 2/4 στο κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδος θα ανέβει η θεατρική παράσταση «το ημέρωμα της στρίγγλας».

Η αναχώρηση θα γίνει από την παλιά λαϊκή στις 3.30 το απόγευμα, η τιμή εισιτηρίου θεάτρου και λεωφορείου είναι 20 ευρώ και όσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο: 6972 76 53 34.

2 τμήματα «δια βίου μάθησης»

Τέλος, ο Πολιτιστικός Όμιλος Λιτοχώρου ενημερώνει ότι έχουν συμπληρωθεί δυο τμήματα από προγράμματα δια βίου μάθησης. Τα τμήματα αυτά από 15/3 αρχίζουν τη λειτουργία τους στο 1ο δημοτικό σχολείο Λιτοχώρου. Το ένα τμήμα αφορά υπολογιστές και το άλλο τμήμα αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Γυμνάσιο Λιτοχώρου σας προσκαλεί στην 1η ημερίδα που διοργανώνει με θέμα «Ψυχανάλυση και εκπαίδευση», σε συνεργασία με το Ψυχαναλυτικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Forum της Αθήνας της Σχολής Ψυχανάλυσης των Forum του Λακανικού πεδίου. H ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου στο Γυμνάσιο Λιτοχώρου, ώρα 17:00 – 21:30.

Η Διευθύντρια

Πιτσάβα Αικατερίνη