PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Το θέμα των συνενώσεων των σχολείων όπως αυτά ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στο γραφείο του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης με εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων, καθώς και εκπροσώπους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των (υπό συγχώνευση σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας) σχολείων του διευρυμένου Δήμου. Στην συνάντηση παρέστη και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Ίτσιος.

Ο Δήμαρχος Κατερίνης ενημέρωσε για τις εξελίξεις τους εκπροσώπους των Συλλόγων, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Παλεύουμε για τη λογική. Τα ολιγοθέσια σχολεία έχουν μεγάλη παιδαγωγική αξία και υπάρχουν μελέτες που το αποδεικνύουν, τις οποίες και έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας».

Επιπλέον, σε άλλο σημείο της συνάντησης ο κος Χιονίδης σημείωσε:«Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε προτάσεις συγκεκριμένες και θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαβούλευση πριν από την όποια απόφαση».

Την αγωνία τους εξέφρασαν από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Ένωσης και των Συλλόγων Γονέων, οι οποίοι και ευχαρίστησαν τον Δήμαρχο Κατερίνης για το έμπρακτο ενδιαφέρον του, ενώ υπογράμμισαν ότι «στο επίκεντρο του κοινού τους αγώνα είναι η προσπάθεια να μείνουν ως έχουν τα σχολεία».

Τις αμέσως προσεχείς ημέρες αποφασίστηκε η Ένωση και οι Σύλλογοι Γονέων σε συνεργασία με τον Δήμο Κατερίνης να αναλάβουν πρωτοβουλία προκειμένου να πραγματοποιηθεί ευρύς διάλογος, στον οποίο θα κληθούν να λάβουν μέρος όλοι οι γονείς, οι κατά τόπους Πρόεδροι των Συμβουλίων και οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας.

Ανακοίνωση της ΟΝΝΕΔ Κατερίνης για τις "νέες τιμές" στο Νοσοκομείο Κατερίνης


Κατερίνη, 31 Μαρτίου 2011

Μετά την τροπή που έχει πάρει το θέμα με τις “νέες τιμές” στο νοσοκομείο της πόλης μας η ΟΝΝΕΔ Κατερίνης εκφράζει δημόσια την ανησυχία της και τις επιφυλάξεις της για την απόφαση που έλαβε, αυτοβούλως, ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Αστέριος Φαρμάκης.

Η χώρα μας και κατ’ επέκταση και η πόλη της Κατερίνης βιώνει με τον πιο βάναυσο τρόπο τα σκληρότατα μέτρα και τις αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Μέσα σε όλη αυτή την δυσχερή οικονομική κατάσταση, όπου κάθε νοικοκυριό βλέπει το εισοδήματά του να συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα ενώ τα έξοδα και η υποχρεώσεις του να διογκώνονται διαρκώς, ο κ. Φαρμάκης έκρινε σκόπιμο την αύξηση των εξέταστρων σε συγκεκριμένες ομάδες Ελλήνων πολιτών αλλά και σε αλλοδαπούς πολίτες.

Ως εκ τούτου θεωρούμε χρέος του κ. Φαρμάκη να μας αποδείξει εάν και κατά πόσο νομιμοποιείται να αλλάζει τις συγκεκριμένες τιμές που το ίδιο το υπουργείο υγείας έχει ορίσει και έχει θεσπίσει.

Επίσης καλούμε τον κ. Φαρμάκη να μας υποδείξει τους λόγους και τις αιτίες που τον οδήγησαν σε αυτή του την απόφαση και κατά πόσο αυτό μπορεί να ωφελήσει στη δημόσια υγεία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας την οποία έχει οριστεί να προασπίζεται.

Τέλος απαιτούμε από τους υπευθύνους του Υπουργείου Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης όπως επίσης και από τον ίδιο τον Υπουργό μια ξεκάθαρη και υπεύθυνη απάντηση για το θέμα.

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, όπου οι πολίτες βάλλονται από κάθε πλευρά, οι ανοχή μας σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι η δημόσια υγεία, θα είναι μηδενική.

Γραφείο Τύπου

ΟΝΝΕΔ Κατερίνης

Δεν πετάμε τίποτα!





Συνεχίζεται η εκστρατεία ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης των πολιτών με θέμα την Οικιακή Κομποστοποίηση από την Εθελοντική Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.

Μια ακόμη εκδήλωση, με θέμα την προστασία του Περιβάλλοντος, πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 1 Απριλίου 2011, στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης, μετά από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας. Περισσότεροι από 400 μαθητές και μαθήτριες, όλων των τάξεων , παρακολούθησαν μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση με θέμα τα οικιακά απόβλητα.

Τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας εξήγησαν στις μαθήτριες και στους μαθητές, με απλά λόγια, προβάλλοντας παράλληλα πλούσιο οπτικό υλικό, τι είναι και πως λειτουργούν ο Βιολογικός Σταθμός και ο ΧΥΤΑ, ενώ αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα της ανακύκλωσης και στους τρόπους διαχείρισης οικιακών αποβλήτων. Στο τελευταίο μέρος της παρουσίασης έγινε λεπτομερής αναφορά στην οικιακή κομποστοποίηση, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα λύσης για τη μείωση των απορριμμάτων.

Ακολούθησε συζήτηση με τους δασκάλους και τα παιδιά, σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα της οικιακής κομποστοποίησης έναντι άλλων μεθόδων και στη συνέχεια, όλοι μαζί, κατέβηκαν στην αυλή του σχολείου και παρακολούθησαν την κατασκευή ενός απλού οικιακού κομποστοποιητή από ένα κομμάτι μεταλλικού πλέγματος.

Μαθητές και μαθήτριες της 6ης Τάξης, μετά από συνεννόηση με τους εκπαιδευτικούς, είχαν φέρει από το σπίτι αρκετά υλικά για κομποστοποίηση (φλούδες φρούτων, υπολείμματα λαχανικών, ροκανίδια, στάχτη από το τζάκι κλπ) και μαζί με τα χόρτα που έκοψαν από κάποια σημεία της αυλής …εγκαινίασαν τον κομποστοποιητή του σχολείου. Έτσι σε λίγους μήνες θα μπορέσουν τα παιδιά να δουν με τα ίδια τους τα μάτια, πως μετατρέπονται κάποια από τα υπολείμματα της κουζίνας και του κήπου μας σε άριστο λίπασμα.

Το υλικό της εκδήλωσης επιμελήθηκαν τα μέλη της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, η οποία στα πλαίσια της δράσης «Δίνω ζωή στα σκουπίδια μου», τα δύο τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διάδοση της οικιακής κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης στο νομό Πιερίας. Το υλικό είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενη/ο εκπαιδευτικό.

--

Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας (ΕΟΔνΠ)
Φλέμινγκ 19, Κατερίνη 601 00
Τηλ. 23510 31906 begin_of_the_skype_highlighting 23510 31906 end_of_the_skype_highlighting / Φαξ 23510 34 174
info@otoposmou.gr & www.otoposmou.gr

Προύπολογισμός ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ στον Δήμο Πύδνας - Κολινδρού. ΛΕΦΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.



Σε μια σιωπηρή και μίζερη αίθουσα ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2011 με ψήφους : συμπολίτευση υπέρ και αντιπολίτευση κατά, σημειώσατε – Χ - γιατί άγνωστο είναι αν θα γίνει κάτι με την διάθεση που έχουμε. Οι δημοτικοί σύμβουλοι έδειξαν ότι δεν τους ενδιέφερε το θέμα από τους 26 μόνο 8 ζήτησαν και πήραν τον λόγο χωρίς να προσθέσουν κάτι, για το παζάρι του Αιγινίου είχαν δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν συζητήθηκε.
Η μείζονα αντιπολίτευση δεν τον ψήφισε για τρείς λόγους όπως τόνισε ο κ. Λάγδαρης Βαγγέλης. Πρώτον. Τα έσοδα είναι υπερκτημιμένα και ο προυπολογισμός είναι ανεφάρμοστος. Δεύτερον.Δεν συμφωνούμε με το τεχνικό πρόγραμμα. Τρίτον. Δεν κατανεμήθηκε σωστά η ΣΑΤΑ.
Ο Δήμαρχος ακούγοντας τα λεγόμενα της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι μπερδεύτηκε και ότι ζούμε εκτός πραγματικότητας.Πρότεινε στην αντιπολίτευση να την δώσει τον προυπολογισμό να κάνει προτάσεις και εμείς να τον ψηφίσουμε.
Ανάπτυξη χωρίς όραμα και μελέτες, δεν μπορεί να υπάρξει και μελέτες πρέπει να γίνουν τώρα για να δείξετε έργο στην τριετία σας, ο χρόνος φεύγει γρήγορα και η περίοδο χάρητος πλησιάζει .
Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι δρόμοι στις παραλίες είναι χάλια, οι επισκέπτες και οι τουρίστες θα δούνε μια κακή εικόνα για το δήμο μας, δεν τον διαφημίσαμε ας μη τον δυσφημίσουμε με την εικόνα του.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΛΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

H συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δίου - Ολύμπου για τον προϋπολογισμό.


Με ψήφους 16 υπέρ και 11 κατά ψηφίστηκε νωρίς το βράδυ από το δημοτικό συμβούλιο Δίου - Ολύμπου, ο πρώτος "Καλλικρατικός" προϋπολογισμός.
Ο εισηγητής... της πλειοψηφίας αντιδήμαρχος οικονομικών Γ. Φαρμάκης αφού παρουσίασε τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός είναι ύψους 26.132.491€ και αφορά κάθε έσοδο αλλά και δαπάνη της τρέχουσας χρονιάς.
Ο κ. Φαρμάκης παραδέχτηκε πως ενδεχομένως να υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταψηφιστεί αυτός ο προϋπολογισμός, όμως κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλογιστούν πως ο νέος δήμος πρέπει να αρχίσει να εισπράτει και να πληρώνει τις οφειλές του και να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Δημόπουλος στην τοποθέτησή του τόνισε πως η δημοτική αρχή έχει φέρει για ψήφιση έναν αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό που θυμίζει "τρόικα" και υποκρύπτει πολλά από τα χρέη των 18 εκ. € και δεν δίνει καμία ενδειξή ανάπτυξης στην περιοχή και τους δημότες.
Ο κ. Τσιφοδήμος από την μεριά του επισήμανε πως τόσο στο τεχνικό πρόγραμμα, όσο και τώρα στον προϋπολογισμό ο δήμαρχος δεν τολμά και δεν δείχνει τι ακριβώς σκέφτετε να κάνει τα επόμενα χρόνια στον δήμο Δίου - Ολύμπου. "Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να κάνει κριτική, εσείς εάν δεν μπορείτε να φέρετε το έργο που και το ρόλο που σας ανέθεσε ο λαός παραιτηθείτε" είπε και συνέχισε "Θα καταψηφίσουμε τον προϋπολογισμό εκτός των κονδυλίων που αφορούν τα συνεχιζόμενα έργα".
Ο κ. Λάππας ζήτησε πολλές εξηγήσεις για αρκετούς κωδικούς όπου υπήρχαν ασάφειες, ενώ παρατήρησε πως ο προϋπολογισμός είναι δημιούργημα ανάγκης και πέρα για πέρα αντιαναπτυξιακός. Στο θέμα τον ανείσπραχτων οφειλών από ιδιώτες τόνισε πως είναι υπερ σε μια δίκαιη ρύθμιση αλλά όχι στο να την βγάλουν καθαροί οι "μεγαλοκαρχαρίες".
Η κ. Κουρίτα προέβλεψε πως με την υπερψήφιση αυτού του πρϋπολογισμού θα χειροτερέψουν οι δημοτικές υπηρεσίες. Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό μια απλή διαχείρηση πραγμάτων, που δεν περιλαμβάνει διεκδίκηση πόρων αλλά αυξήσεις φόρων, έσοδα από παράβολα, τέλη και πρόστιμα.
Απαντώντας στην προτροπή του κ. Φαρμάκη "όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη" είπε: "αυτό είναι κάτι ανάλογο με το Παγκαλικό μαζί τα φάγαμε, γιατί σε λίγο θα μας λέτε μαζί τα δανειστήκαμε"...
Ο δήμαρχος Γ. Παπαθανασίου κάλεσε όλους τους δημοτικούς συμβούλους να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό. "Ελάτε να βάλουμε πλάτη να σώσουμε τον δήμο" είπε χαρακτηριστικά και υπερασπίστηκε της πρότασής του λέγοντας πως ο προϋπολογισμός είναι πραγματικός, εξορθρολογίζει τις δαπάνες, έχει πόλλα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα, σώζει τον δήμο και θέτει τις βάσεις ώστε ο δήμος Δίου - Ολύμπου να είναι σε δύο χρόνια ένας από τους καλύτερους στην Ελλάδα.
Στη συζήτηση παρενέβει και ο πρώην δήμαρχος Δίου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος όπου υπεραμύνθηκε του έργου του ως δημάρχου αναφέροντας πως επί ημερών του έγιναν τα μεγαλύτερα έργα στην δημοτική ενότητα Δίου, έχει μεριμνήσει στο να έρθουν εκατομμύρια ευρώ για την συνέχιση των έργων αφού πολλά έργα εντάχθηκαν στο Ε.Σ.Π.Α. και θα αποταμιευτούν 20εκ. €.
Ο κ. Παπαχρήστου δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η οικονονική κατάσταση που στον πρώην δήμο Δίου δεν είναι τόσο τραγική, όπως την παρουσιάζουν μερικοί και πως κάθε μια οφειλή που υπάρχει είναι από δημοτικά έργα.

Στην “Mare nostrum A.E.” το κάμπινγκ της Σκοτίνας


Στην Ιταλο-ολανδικών συμφερόντων «Mare nostrum» περνάει το κάμπινγκ της Σκοτίνας, ύστερα από την αιφνιδιαστική απόφαση της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ), να ακυρώσει την προκήρυξη αξιοποίησης που ήταν σε εξέλιξη, επιλέγοντας τη συγκεκριμένη εταιρία η οποία κατέθεσε μια εντελώς διαφοροποιημένη από τις υπάρχουσες (και σαφώς πρωτότυπη) πρόταση για τα δεδομένα της Ελλάδας.

Η απόφαση της ΕΤΑ, δημοσιοποιήθηκε αργά χθες το μεσημέρι, με μια λιτή ανακοίνωση και υπό την πίεση εξεύρεσης πόρων από την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου. Πέρα από την πρωτότυπη πρόταση η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη του σεξοτουρισμού, η Ιταλοολανδική Εταιρεία μπήκε δυνατά στη διεκδίκηση της έκτασης διαθέτοντας ένα τεράστιο ποσό, που πλησιάζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Εγκρίθηκαν οι πιστώσεις για την καταπολέμηση κουνουπιών


130.000 ευρώ το σχετικό κονδύλι για την Πιερία, ενώ ο Π. Ψωμιάδης υποστήριξε ότι το 2012 πρέπει να υπάρχει ενιαίος φορέας καταπολέμησης κουνουπιών και μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Προϋπολογισμός... λιτότητας


Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης, ο πρώτο προϋπολογισμός του Καλλικρατικού Δήμου Κατερίνης, με την συμπολίτευση να κάνει λόγο για ρεαλιστικό προϋπολογισμό και την αντιπολίτευση να τον χαρακτηρίζει πρόχειρο.

Ο προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα στοιχεία, ανέρχεται σε 93 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά 7 εκατομμύρια (σε σχέση με το σύνολο των περσινών προϋπολογισμών των δήμων που συνενώθηκαν). Αυτό το νούμερο, γίνεται ακόμη μικρότερο, αν υπολογίσει κανείς ότι περιλαμβάνει τα προνοιακά επιδόματα τα οποία ανέρχονται σε 12 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και άλλα 15,5 εκατομμύρια για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων
Για προϋπολογισμό “κοινής λογικής” έκανε λόγο ο δήμαρχος Κατερίνης κατά τη σύντομη τοποθέτησή του, ζητώντας (ματαίως όπως αποδείχθηκε) την υπερψήφισή του από το σύνολο των συμβούλων. “Με κοινή λογική και υψηλούς στόχους προχωρούμε στο μέλλον, για να δώσουμε αυτό που απαιτεί σήμερα ο πολίτης του μεγάλου μας δήμου”, υποστήριξε ο Σάββας Χιονίδης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στην ασυνέπεια του Κράτους ως προς τις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις του για την Αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Χιονίδης υποστήριξε ότι τα νούμερα του προϋπολογισμού βασίζονται μόνο σε εκείνες τις δράσεις οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα χρηματοδοτηθούν, σημειώνοντας πως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει δυνατότητα να εγγραφούν περισσότερα χρήματα στον προϋπολογισμό, από όσα πήρε πέρυσι από το κράτος ο Δήμος.
“Είμαστε από αυτούς που κοιτάζουν μπροστά για να δώσουμε μια δυναμική ανάπτυξης”, είπε σε άλλο σημείο ο δήμαρχος, ανακοινώνοντας πως τις επόμενες μέρες, ξεκινάει ο σχεδιασμός για πολεοδόμηση όλων των τμημάτων της πόλης και των διαμερισμάτων της.
“Άχαρη υπόθεση”, αλλά κυρίαρχη για έναν δήμο, χαρακτήρισε τη συζήτηση του προϋπολογισμού ο Νίκος Μηλιώτης. “Οι διοικούντες ωραιοποιούν την κατάσταση και οι απέναντι την υποβαθμίζουν”, σχολίασε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι “οι καιροί είναι δύσκολοι. Μακάρι να είχαμε οικονομική άνεση για να στήσουμε έναν υλοποιήσιμο προϋπολογισμό”.
Ο κ. Μηλιώτης ανέφερε ότι δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον και ότι η απαισιοδοξία του πηγάζει από την αδυναμία του κράτους να φανεί συνεπή απέναντι στις υποχρεώσεις του.
“Μακάρι να μπορέσουμε να εκτελέσουμε ακόμη και το 50% του προϋπολογισμού” είπε σε άλλο σημείο, ενώ ολοκληρώνοντας εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί “μέσα από τα νούμερα να φαίνεται μια ανάπτυξη”, αλλά με τόσα χρέη είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Από πλευράς μείζονος αντιπολίτευσης, εισηγητής για τον προϋπολογισμό, ήταν ο Θανάσης Γκούνας, ο οποίος τον χαρακτήρισε “πρόχειρο” και χωρίς “ορθολογική βάση”.
Ο κ. Γκούνας υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να αποκτήσει “αναπτυξιακό προσανατολισμό”, προτείνοντας την άμεση κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης και πολυκαταστήματος στην πλατεία Ευκαρπίδη.
Τέλος, πρότεινε την μείωση των μισθών των αιρετών συμβούλων, κατά 30%
Σκληρή κριτική άσκησε ο Σάββας Οφείδης. “Μου έδωσε την εντύπωση ο δήμαρχος ότι απευθύνεται σε ακροατήριο προεκλογικής συγκέντρωσης και ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας”, ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τον προϋπολογισμό, “προϋπολογισμό παραπλάνησης” και “υποθήκης”.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του εκτίμησε, ότι “πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος στερεί τον Δήμο από την πραγματοποίηση έργων”. Ο κ. Οφείδης, υποστήριξε ότι “ το 90% των έργων του Τεχνικού Προγράμματος δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό” και ότι μόλις μέσα σε τέσσερις μέρες η διοίκηση κατάφερε να ακυρώσει ένα τεχνικό πρόγραμμα που ψήφισε το συμβούλιο.
“Στον προϋπολογισμό των δήμων, αποτυπώνεται η μείωση των μισθών των εργαζομένων, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η φορολογική πολιτική του δήμου που στη βάση των ανταποδοτικών τελών πλήττει τα λαϊκά στρώματα”, υποστήριξε ο Νίκος Σαλπιστής, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει τον προϋπολογισμό.
“Ο δήμαρχος τα λέει καλά, αλλά δεν φαίνεται όλα αυτά να μετατρέπονται σε νούμερα μέσα από τον προϋπολογισμό”, ανέφερε ο Αντώνης Μάντζιος, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός θα έπρεπε να ήταν πιο συμμετοχικός σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων.
Ο κ. Μάντζιος, χαρακτήρισε “εικονικό τον προϋπολογισμό” τον οποίο σίγουρα θα κληθεί το συμβούλιο να αναμορφώσει, όπως συμβαίνει συνήθως.

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΖΑΙΩΝ


Σας προσκαλούμε να τιμήσετε με την παρουσία σας τις Εκδηλώσεις του Συλλόγου μας «ΜΝΗΜΕΣ ΛΑΖΑΙΩΝ 2011» με αφορμή τη μάχη και την καταστροφή της Μηλιάς και των Λαζαίων, το Πάσχα του 1822 (2 Απριλίου 1822), σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Ι. Κυριακή 10 Απριλίου 2011
Ημέρα Μνήμης & Τιμής προς τους Αγωνιστές της μάχης της Μηλιάς (2 Απρ. 1822).
* 09.00΄π.μ. Στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Κάτω Μηλιάς.
( Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Εκκλησιασμός επισήμων και λαού.
* 10.30΄π.μ. Στο Ηρώο του χωριού.
( Επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων.
* 11.00΄π.μ. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου:
( Ομιλία της αρχαιολόγου κας Ευτέρπης Μαρκή, πρώην Προϊσταμένης της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλνίκης, με θέμα: «Ο Πύργος των Λαζαίων: Ένα μοναδικό ιστορικό Μνημείο των νεότερων χρόνων στην Πιερία». Προβολή διαφανειών. ( Παραδοσιακά τραγούδια από τη μικτή Χορωδία του Συλλόγου, με τη συνοδεία τοπικών λαϊκών οργανοπαιχτών. ( Έκθεση βιβλίου για την επανάσταση του ’21 στην Πιερία, καθώς και των εκδόσεων του Συλλόγου.

Στα Ταξίδια του «Βήματος» την Κυριακή 3 ΑπριλίουΣε μια διαδρομή στη σκιά των κορυφών δύο μυθικών βουνών, η μυθολογία, η ιστορία και η ομορφιά της φύση


Σε μια διαδρομή στη σκιά των κορυφών δύο μυθικών βουνών, η μυθολογία, η ιστορία και η ομορφιά της φύσης πλέκουν με έναν φανταστικό τρόπο, στην Ανω Μηλιά, στον Αγιο Δημήτριο, στο Λιβάδι, στη Δολίχη, στον Κοκκινοπλό.
31 Μαρ 2011
Κινούμαστε μεταξύ θεών και μουσών, σε έναν από τους πιο ειδυλλιακούς και πιο φορτισμένους δρόμους που μπορεί να διατρέξει ο ταξιδιώτης. Ο Ολυμπος, ίσως το πιο γνωστό βουνό του πλανήτη, μπαίνει στα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων που θέλουν να αντικρίσουν τις κορφές του. Και εμείς τις έχουμε μπροστά μας, στη «χρυσή» ώρα τους. Τότε που το λυκόφως συγκεντρώνει όλες τις δυνάμεις που του απέμειναν από την πάλη με τα πράγματα όλη την ημέρα, τα πιο ζεστά του χρώματα, πάνω τους, πάνω στο χιόνι που δεν λέει να λιώσει ακόμη.


Βρισκόμαστε στο δρόμο μεταξύ Ολύμπου και Πιερίων. Ξεκινήσαμε από την Κατερίνη, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Ελασσόνα, και πιάσαμε την παλιά «εθνική οδό» που περνάει μέσα από τον οικισμό Σβορώνος και συνεχίζει στη σκιά του Ολύμπου αριστερά και των Πιερίων δεξιά, ξεφεύγοντας τακτικά από τον ίσιο δρόμο, προς τις πλαγιές των βουνών, για τις Ράχες και την Πέτρα, για το Ελατοχώρι, την Ανω Μηλιά ή το Καταφύγι, και συνεχίζει για τον Αγιο Δημήτριο, το Λιβάδι, τη Δολίχη και τον Κοκκινοπλό (Κοκκινοπυλό), σύνολο περίπου 70 χλμ. από την Κατερίνη.
Αναρτήθηκε από: Nικος Γ. Μαστροπαυλος

Άνοιξαν τα διόδια της Λεπτοκαρυάς οι εργαζόμενοι από το "Βοήθεια στο σπίτι"




Περισσότεροι από 80 εργαζόμενοι, συμβασιούχοι, στο κοινωνικό πρόγραμμα πρόνοιας «Βοήθεια στο Σπίτι», από διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς και διαμαρτυρήθηκαν για τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης, σχετικά με την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας σε χιλιάδες ηλικιωμένους συνανθρώπους μας σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι στη Β. Ελλάδα, στα πλαίσια της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας, την οποία αποφάσισε να καλύψει συνδικαλιστικά και η ΠΟΕ-ΟΤΑ , επέλεξαν και αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας, για να κάνουν γνωστά τα προβλήματά τους στην ευρύτερη κοινωνία. Με την κινητοποίηση εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην προσπάθεια κατάργησης των κοινωνικών δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να τα χρηματοδοτήσει, αλλά και τον κίνδυνο απόλυσης των εργαζομένων.

Κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, αλλά και οικογενειακοί βοηθοί, έφτασαν σήμερα, Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011, στις 11:00 το πρωί, με δύο πούλμαν στο σταθμό διοδίων της Λεπτοκαρυάς, και με τη στήριξη της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων της Πιερίας και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, άνοιξαν τα διόδια περίπου για ένα δίωρο.

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλες τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τους απαράδεκτους χειρισμούς της κυβέρνησης και αγωνιζόμαστε για μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείριση. Θα μπορούσαμε να κλείσουμε την Εθνική Οδό, να καταλάβουμε ένα δημόσιο κτίριο ή να κλείσουμε τη σιδηροδρομική γραμμή. Έτσι όμως θα ταλαιπωρούσαμε χιλιάδες συμπολίτες μας και αυτό δεν το επιθυμεί κανείς από εμάς. Ας χάσουν από τη δράση μας εκείνοι στους οποίους χαρίζεται απλόχερα ο εθνικός πλούτος της χώρας. Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια αλλά και η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στους εθνικούς μας δρόμους, δεν μπορούν να αποτελούν ευκαιρίες πλουτισμού για κάποιους λίγους και μάλιστα σε βάρος της δημόσιας περιουσίας», δήλωσαν οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες.

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα, με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Τα κοινωνικά προγράμματα πρόνοιας όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), η Φύλαξη Παιδιών ΑμεΑ Ανέργων Μητέρων κ.ά. έχουν ενταχθεί εδώ και δεκαετίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς ποτέ, όμως, να εξασφαλιστεί η διαρκής και σταθερή χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους. Συγκεκριμένα, από το 2000 η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» εντάχθηκε στο Β' ΚΠΣ, και στη συνέχεια, με συνεχείς επαναδιαπραγματεύσεις και παρατάσεις των χρηματοδοτήσεων μέσω του Γ΄ ΚΠΣ και τελευταία μέσω του ΕΣΠΑ (180 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2008-2010) κρατιέται με νύχια και με δόντια σε λειτουργία και κυρίως χάρη στην αυτοθυσία 5.000 εργαζομένων, στην πλειοψηφία τους συμβασιούχων.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!!



Το κίνημα "Δεν πληρώνω διόδια" στις Βρυξέλλες

Μεταξύ των μελών και ο συμπολίτης μας, δικηγόρος Δημήτρης Σιανίδης, μέλος και νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Αγώνα κατά των διοδίων Πιερίας.

Ομάδα μελών του Πανελλαδικού Συντονιστικού Επιτροπών Αγώνα κατά των Διοδίων, πραγματοποιεί από χθες 30/03/2011 επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με σκοπό την ανάδειξη τουπολυσυζητημένου θέματος των διοδίων και στην Ευρώπη. Τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν ήδη με τους Ευρωβουλευτές κκ. Χουντή και Πουπάκη, στους οποίους εξέθεσαν το πρόβλημα της παράνομης παραχώρησης των ελληνικών δρόμων σε ιδιωτικές εταιρίες, με τα γνωστά προβλήματα που βιώνουμε όλοι μας.

Επίσης συναντήθηκαν με την εκπρόσωπο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή στις Βρυξέλλες κα. Καρακώστα. Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο τη δυνατότητα της προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των όρων των συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων, δεδομένου μάλιστα ότι ο τρόπος επιβολής των διοδίων στη χώρα μας αντίκειται τόσο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης) όσο και στο Σύνταγμά μας.

Ακόμα, μέλος της ομάδας, παρενέβη στην ημερίδα της Ευρωομάδας της GUE/NGLΟ, που είχε ως θέμα την οικονομική και την κοινωνική κρίση στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας το πρόβλημα αλλά και τις απόψεις μας για το ζήτημα των διοδίων και των παράνομων συμβάσεων παραχώρησης του εθνικού πλούτου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις κερδοσκοπικών συμφερόντων.

Οι επαφές θα συνεχισθούν και αύριο 01/04/2011.

Το κίνημά μας θα συνεχίσει να διευρύνει την γνωστοποίηση του θέματος σε ολοένα και ψηλότερα κλιμάκια, μέχρις ότου καταφέρει η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών να βρει το πραγματικό της αντίκρισμα και να βασισθεί σε αληθινά Νόμιμα Θεμέλια και όχι σε «Νόμους καρικατούρες», υποχείριους των εκάστοτε κερδοσκόπων!

Βρυξέλλες 31/03/2011

Η ομάδα του Πανελλαδικού Συντονιστικού