PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

“Τα Ματωμένα Χώματα”,


















Τις θερμές της ευχαριστίες στο Νομάρχη Πιερίας και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας για τη συμβολή τους στην επιτυχή υλοποίηση και ολοκλήρωση της τηλεοπτικής σειράς “Τα Ματωμένα Χώματα” εξέφρασε η διευθύντρια παραγωγής της εταιρείας “Pass Television” Βιργινία Αρτοπιού με επιστολή προς τον Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου.
Όπως τονίζει στην επιστολή της η κ. Αρτοπιού, χωρίς τη σημαντική βοήθεια που προσέφερε η Νομαρχία Πιερίας στους συντελεστές παραγωγής, το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου τηλεοπτικού έργου δεν θα ήταν το ίδιο.
Η σειρά “Τα Ματωμένα Χώματα”, τηλεοπτική μεταφορά του ομώνυμου κλασικού μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου από τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη, προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία και κριτική αναγνώριση από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.


Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή έχει ως εξής:

“Αξιότιμε κε Παπαστεργίου,

Μέσω της παρούσης επιστολής θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τα θερμά μας ευχαριστήρια για την αρωγή που μας προσφέρατε στο εγχείρημα της μεταφοράς στην τηλεόραση του τηλεοπτικού μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου “Τα Ματωμένα Χώματα”.
Η σειρά μας προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία και κριτική αναγνώριση από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Στο τέλος λοιπόν αυτής της ιδιαίτερα φιλόδοξης αλλά και απαιτητικής παραγωγής σας ευχαριστούμε εγκάρδια για τη σημαντική βοήθεια που μας προσφέρατε στην ολοκλήρωση του έργου μας, δίχως την οποία το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο.

Με εκτίμηση
Βιργινία Αρτοπιού
Διευθύντρια Παραγωγής”

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ






































Προτάσεις για τη στήριξη του τουρισμού του Νομού Πιερίας κατέθεσαν οι φορείς του Νομού, τη Μ. Τρίτη 14 Απριλίου 2009, στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού στην Αθήνα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι βουλευτές του Νομού Πιερίας Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Κώστας Κουκοδήμος, ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, ο πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Πιερίας και Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γιώργος Μπούρος, ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Πιερίας Δημήτρης Πανταλώνας και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Πιερίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης.

Ο Νομάρχης Πιερίας και πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου κατέθεσε στον Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις για τη στήριξη του τουρισμού της Πιερίας, στο οποίο ζητείται μεταξύ άλλων η αύξηση της συμμετοχής του ΕΟΤ στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Ν.Ε.Τ.Π. Πιερίας για το 2009, η ενίσχυση των προξενείων και των συνοριακών σταθμών με προσωπικό και η βελτίωση των χώρων υγιεινής στις εισόδους των συνόρων. Επίσης, να γίνεται συνεχής προβολή της ασφαλούς διέλευσης του Πανευρωπαϊκού Οδικού Άξονα 10, σημειώνοντας ότι πρέπει να συνοδεύεται με συγκεκριμένες δράσεις κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της Ελλάδος στις εκθέσεις του εξωτερικού, καθώς και η αύξηση του αριθμού των δελτίων κοινωνικού τουρισμού και η άμεση επιπλέον τουριστική προβολή της Ελλάδας στις πρώην ανατολικές χώρες και στα Βαλκάνια.

Ο Νομάρχης στο υπόμνημά του ζητά από τον Υπουργό να αναλάβει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και ο ΕΟΤ τη διεθνή προβολή του Ολύμπου, να περιλαμβάνεται ο Όλυμπος σε κάθε διαφημιστική εκστρατεία του ΕΟΤ, καθώς και να αναλάβει το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης τη χρηματοδότηση «μελέτης για την ανάδειξη και προβολή του Ολύμπου». Ακόμη, προτείνει να γίνει το Υπουργείο χορηγός και υποστηρικτής της μοναδικής ελληνικής υποψηφιότητας του Ολύμπου, στον διεθνή διαγωνισμό για τα επτά θαύματα της φύσης, αναλαμβάνοντας την προώθηση του Ολύμπου.

Στο υπόμνημα γίνεται αναφορά και στις συμφωνίες που έχει συνάψει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας με την Επαρχία Σαντόγκ της Κίνας και στην αδελφοποίηση του Ολύμπου με το ιερό βουνό Τάι, ενώ ζητείται η υποστήριξή του Υπουργού για την προώθηση των συμφωνιών και η συνδιοργάνωση με το Υπουργείο και τον ΕΟΤ φωτογραφικής έκθεσης ΟΛΥΜΠΟΥ στην Επαρχία Σαντόγκ και στο Πεκίνο

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ





















Καλό Πάσχα και...μη μασάτε.

Αυτές είναι οι εκτιμήσεις μας και οι απαντήσεις που μπορούμε να δίνουμε:
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της εταιρείας Public Issue (Καθημερινή 12/4) διατυπώνεται η εκτίμηση ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ κατά 7,5% στην ψήφο των Βουλευτικών εκλογών (ΠΑΣΟΚ: 41,5% - ΝΔ: 34%).

1. Τι ακριβώς σημαίνει όμως μία …«εκτίμηση» Βουλευτικών εκλογών την ώρα που η μόνη ορατή εκλογή που υπάρχει είναι οι Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν στις 7 Ιουνίου;
2. Πως εξηγείται ταυτόχρονα ότι στην ίδια έρευνα ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου κατά 9 μονάδες ως καταλληλότερος πρωθυπουργός (Κώστας Καραμανλής: 42% - Γιώργος Παπανδρέου: 33%), αυξάνοντας μάλιστα την υπεροχή του σε σχέση με όλες τις έρευνες τις ίδιας εταιρείας, που δημοσιεύονται κάθε μήνα το τελευταίο εξάμηνο;
3. Σε τελευταία ανάλυση, τι έχει αλλάξει στις «εκτιμήσεις» της ίδιας εταιρείας από τον Σεπτέμβριο του 2008 όταν στη ΝΔ αναλογούσε και πάλι στην πρόθεση ψήφου το 34% έναντι 32,5% που λάμβανε το ΠΑΣΟΚ;

Πόσο «σίγουρη» μπορεί να είναι μία εκτίμηση που θεωρεί ότι μέσα σε 6 μόνο μήνες σχεδόν 1 στους 10 ψηφοφόρους σταμάτησε να επιλέγει την Αριστερά και επιλέγει πλέον το ΠΑΣΟΚ (Σεπτέμβριος 2008 / ΣΥΡΙΖΑ: 15,5% και ΚΚΕ: 8%, έναντι 8,5% και 7% αντίστοιχα σήμερα) και όλα αυτά χωρίς να έχει προστεθεί στο ερώτημα της καταλληλότητας ούτε μία μονάδα υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου;

ΨΗΦΙΖΩ ΟΛΥΜΠΟ































Η Επίσημη Επιτροπή Υποστήριξης
της Υποψηφιότητας του Ολύμπου
της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας
σας εύχεται
Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά



Αγαπητοί φίλοι του ΟΛΥΜΠΟΥ,

Σας ενημερώσουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η παγκόσμια ψηφοφορία μέσω Internet για την ανάδειξη των Νέων 7 Θαυμάτων της Φύσης, που διοργανώνεται από το ίδρυμα “New 7 Wonders”.

Στις 7/1/2008 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 1ου στάδιου της ψηφοφορίας και οι υποψηφιότητες που συνεχίζουν στο 2ο στάδιο της διαδικασίας. Από το σύνολο των 441 υποψηφιοτήτων συνεχίζουν 261.

Με μεγάλη χαρά σας πληροφορούμε ότι ο ΟΛΥΜΠΟΣ βγήκε 1ος μεταξύ των ελληνικών υποψηφιοτήτων και συνεχίζει στο 2ο στάδιο ως μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας, χάρη στη συμμετοχή και την υποστήριξη των φίλων του.

Στη 2η ΦΑΣΗ ψηφοφορίας για την ανάδειξη των ΝΕΩΝ 7 ΘΑΥΜΑΤΩΝ της ΦΥΣΗΣ εφαρμόζεται ένα νέο σύστημα κατάταξης των υποψηφιοτήτων. Οι 261 υποψηφιότητες έχουν χωριστεί σε 7 ομάδες.

Ο ΟΛΥΜΠΟΣ εντάσσεται στο Group C: Mountains, Volcanoes (Βουνά και Ηφαίστεια).
Στόχος μας είναι στις 07.07.2009 να είναι στις πρώτες 11 θέσεις αυτής της ομάδας.
Σας καλούμε, εφόσον θέλετε να υποστηρίξετε τον ΟΛΥΜΠΟ να ψηφίζετε μόνο ΟΛΥΜΠΟ από αυτή την ομάδα, λόγω της διαδικασίας.

Συνεχίστε να ψηφίζετε στο

http://www.new7wonders.com/nature/en/vote_on_nominees/?firstselect=5:278


Γίνετε μέλη στο www.facebook.com, όπου δημιουργήσαμε ομάδα "Ψηφίζουμε ΟΛΥΜΠΟ"
την οποία εντοπίζετε στο
http://www.facebook.com/group.php?sid=c6873df685b7bec56eb7e6606f3cd667&gid=45419432816#/group.php?gid=39006339604&ref=ts



Πείτε το στους φίλους!
Διαδώστε το!
Υποστηρίξτε τον ΟΛΥΜΠΟ
για να γίνει ένα από τα ΝΕΑ 7 ΘΑΥΜΑΤΑ της ΦΥΣΗΣ.















Μπορεί τα φανάρια να ρυθμίζουν την κυκλοφορία μέσα στην πόλη τις καθημερινές, τις μέρες των εορτών όμως, μάλλον τη μπλοκάρουν παρά τη διευκολύνουν. Έτσι, Τροχαία και Δημοτική Αστυνομία ανέλαβαν να τη ρυθμίσουν με πιο πρακτικό, χειρωνακτικό, τρόπο.
«Τα φανάρια από μόνα τους δημιουργούν συμφόρηση, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλος όγκος οχημάτων τις μέρες αυτές», λέει ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Κατερίνης Μπάμπης Φωκαϊδης, που χθες το πρωί, μαζί με τον διοικητή της Τροχαίας Γιώργο Κουκουσέλα, είχαν την υψηλή επίβλεψη των προσωρινών, εορταστικών, μέτρων, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενεργοποιώντας (όπως και τα Χριστούγεννα) το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν πριν από δυο χρόνια δήμος Κατερίνης και Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας.

Έτσι, επειδή καλά τα μηχανήματα, αλλά εξυπνότεροι οι άνθρωποι, τροχονόμοι και δημοτικοί αστυνόμοι, παραταγμένοι σε 11 κομβικά σημεία (διασταυρώσεις) της Κατερίνης, ρυθμίζουν, παρακάμπτοντας τα φανάρια, την κυκλοφορία, δίνοντας εναλλακτικές λύσεις για γρήγορη πρόσβαση στο κέντρο.

Για παράδειγμα, μας είπαν, προχθές έκλεισαν την οδό Τερζοπούλου, γιατί είχε φρακάρει και έστελναν τα οχήματα από την οδό Αθανασίου Αστερίου..

Ή, κλείνουν την Αρεοπαγίτου για να μη φρακάρει η 25ης Μαρτίου, η οποία παρεμπιπτόντως χθες έμοιαζε σχεδόν «έρημη».

Σύμφωνα με τους προϊσταμένους των υπηρεσιών, στην υπόθεση «κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση» του κέντρου της Κατερίνης, συμβάλλουν 10 τροχονόμοι (5 τακτικά και 5 περιστασιακά όταν υπάρχει ανάγκη) και 10 δημοτικοί αστυνόμοι.

Όσοι λοιπόν τις μέρες αυτές κινείστε στο κέντρο με το αυτοκίνητό σας, δεν έχετε παρά να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των τροχονόμων, για να μην προκαλέσετε ή να μη βρεθείτε εν τω μέσω μποτιλιαρίσματος.

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ



ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΜΕ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ..!!!











Ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν τα Σκόπια για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτήν, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλόσοσκι προτρέπει τους πολίτες της χώρας του να μην επισκέπτονται την Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι είναι επικίνδυνη, λόγω των επεισοδίων που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους μήνες.

«Οι κυβερνώντες στα Σκόπια δεν έχουν κουραστεί να επαναλαμβάνουν τον χειρότερο εαυτό τους, πλήττοντας για μια ακόμη φορά τις σχέσεις με την Ελλάδα», ήταν οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου σχετικά με την οδηγία.

Η φωτογραφία είναι από setimes.com.

"ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ" ΑΠΟ ΣΟΥΦΛΙΑ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. ΣΟΥΦΛΙΑ

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ





ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρουσίασα στην Κυβερνητική Επιτροπή την πορεία των μεγάλων έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ. Σήμερα κατασκευάζεται το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ που γνώρισε ποτέ η χώρα, με προϋπολογισμό 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 6 δισεκατομμύρια είναι από ιδιωτικά κεφάλαια, σε έργα που γίνονται μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Τριπλασιάζονται οι αυτοκινητόδρομοι. Διπλασιάζεται το Μετρό. Αναμορφώνεται το εθνικό - οδικό δίκτυο. Κατασκευάζονται φράγματα, λιμάνια, αεροδρόμια και διάφορα άλλα έργα.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βλέπετε διπλές εκλογές, διπλές κάλπες στις 7 Ιουνίου; Πολλοί λένε στη Νέα Δημοκρατία ότι πρέπει να υπάρξει αυτοκάθαρση, να φύγουν τα «λαμόγια» από τη Νέα Δημοκρατία.



ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω να πω το εξής πράγμα: Ενώ η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά και σύνθετα προβλήματα, τελικώς η πολιτική ζωή εγκλωβίζεται και αποπροσανατολίζεται από ένα θέμα. Εγώ δεν θέλω να συμβάλλω σ΄ αυτή την κατάσταση με προφητείες και σενάρια. Η υπόθεση Παυλίδη ακολουθεί την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία. Όλοι πρέπει να σεβόμαστε την διαδικασία αυτή και πρέπει να είμαστε όλοι, βουλευτές και μη, προσεκτικοί και φειδωλοί στις δηλώσεις μας.

Το βάψιμο των αβγών

















"Δεμένο" με παραδόσεις αιώνων, το βάψιμο των αβγών ανήμερα της Μεγάλης Πέμπτης αποτελεί κοινή πρακτική στο σύνολο σχεδόν του Ορθόδοξου κόσμου. Τα κόκκινα αβγά, προχριστιανικό σύμβολο της ζωής, ενισχυμένο από τον συμβολισμό του κόκκινου χρώματος από το αίμα της θυσίας του Χριστού, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του εθιμοτυπικού των ημερών.

Πολλές είναι, ωστόσο, οι περιοχές στις οποίες τα κόκκινα αβγά αποτελούν … μειοψηφία στο πασχαλιάτικο καλάθι και τη θέση τους έχουν πάρει πράσινα, κίτρινα, μοβ ακόμη και ροζ αβγά, ενώ σε άλλες χώρες, κυρίως του σλαβικού κόσμου, τα βαμμένα αβγά αποτελούν μικρά έργα τέχνης, εφάμιλλα των ζωγραφικών πινάκων ή των θρησκευτικών εικόνων.

Η παράδοση των βαμμένων αβγών του Πάσχα στο σλαβικό πολιτισμό, όπου απαντώνται συχνά τέτοια αβγά τις ημέρες αυτές, έχει τις ρίζες της στους παγανιστικούς χρόνους, αλλά, μέσω της διαδικασίας της θρησκευτικής συγκριτικής και το πέρασμα του χρόνου, οι σλαβικές χώρες εισήγαγαν το έθιμο αυτό στη χριστιανική παράδοση.

Πολλές σλαβικές εθνικές ομάδες, όπως οι Βούλγαροι, οι Κροάτες, οι Τσέχοι, οι Πολωνοί, οι Σέρβοι, οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι και οι Ουκρανοί συνηθίζουν, όχι απλά να βάφουν, αλλά να δημιουργούν περίτεχνα αβγά για τις ημέρες του Πάσχα.

Η ονομασία του εθίμου σε πολλές σλαβικές χώρες (pisanica στην Κροατία και τη Σλοβενία, pysanka στην Ουκρανία κ.ο.κ.) προέρχεται από τη σλαβική ρίζα pisa, που σχετίζεται με τη γραφή. Κατά τη σλαβική παράδοση, εξάλλου, τα αβγά, τα οποία και προσομοιάζουν με θρησκευτικές εικόνες, γράφονται, δεν ζωγραφίζονται.

Εξάλλου, ως σύμβολο της δημιουργίας, της γέννησης της ζωής, το αβγό έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για αναρίθμητους μύθους και παραδόσεις από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Στην Ουκρανία, τα ζωγραφισμένα αβγά δεν αποτελούν απλώς ένα έθιμο των ημερών του Πάσχα, αλλά κι ένα πρώτης τάξεως σουβενίρ για όσους επισκέπτονται τη χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Χρησιμοποιείται η μέθοδος του μπατίκ για το βάψιμο ή μάλλον το … ζωγράφισμα των αβγών στην Ουκρανία. Τα μέρη στο τσόφλι που δεν πρέπει να βαφτούν καλύπτονται από κερί. Στη συνέχεια, με ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται kystka και λιωμένο κερί, σχηματίζεται το σχέδιο πάνω στο αβγό και μετά ξεκινά η διαδικασία του στολίσματος.

Στην Πολωνία, μια κοινή ονομασία για τα βαμμένα αβγά είναι η λέξη "pisanki" (σ.σ. χρησιμοποιείται για τα βαμμένα αβγά κότας, αν και οι Πολωνοί βάφουν επίσης αβγά πάπιας ή χήνας). Σύμφωνα με την πολωνική παράδοση, το pisanki συμβολίζει την αναγέννηση της φύσης και την πίστη των Χριστιανών στην ανάσταση του Κυρίου.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για το βάψιμο των αβγών στην Πολωνία. Σε μια από αυτές (kraszanki) για τη διακόσμηση των αβγών χρησιμοποιούνται διάφορα φυσικά προϊόντα, όπως οι φλούδες του κρεμμυδιού, το κέλυφος του καρυδιού, πέταλα βιολέτας, χυμός παντζάρι κ.ο.κ.

Τα αβγά "drapanki" ή "Skrobanki" δημιουργούνται με το ξύσιμο της επιφάνειας ενός βαμμένου αβγού με την παραπάνω τεχνική, προκειμένου να αποκαλυφθούν τμήματα από το άσπρο του κέλυφος. Στη συνέχεια, το αβγό βυθίζεται στη μπογιά.

Στο παρελθόν, επιτρεπόταν μόνο στις γυναίκες να διακοσμήσουν αβγά, ενώ δεν επιτρεπόταν ούτε καν η είσοδος των ανδρών στο σπίτι κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας, καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, έφερναν κακή τύχη και έσπαγαν τα αβγά.

Στην Κροατία, όπου τα βαμμένα αβγά αποκαλούνται "pisanice", οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν πλέον σύγχρονες πρακτικές και τρόπους διακόσμησης για τα πασχαλινά αβγά, αλλά το κυρίαρχο μοτίβο στο νότο της Κροατίας είναι το κόκκινο αβγό με έναν άσπρο σταυρό στη μέση. Αντίθετα, στην υπόλοιπη χώρα κυριαρχούν τα σχέδια με λουλούδια και γεωγραφικά μοτίβα, εμπνευσμένα κυρίως από τη φύση.

Στη Σερβία, το πρώτο αβγό που βγαίνει από το σκεύος όπου βάφονται τα αβγά φυλάσσεται έως το επόμενο Πάσχα στο σπίτι του νοικοκύρη, για να του παράσχει ασφάλεια και υγεία, ενώ όλα τα άλλα αβγά .. συμμετέχουν στο "διαγωνισμό" τσουγκρίσματος, στον οποίο επιδίδονται μικροί και μεγάλοι τη Λαμπρή.

Στη Ρουμανία, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, όταν ο Χριστός, πάνω στο Σταυρό, είδε τα αβγά να γίνονται κόκκινα από το αίμα του, ζήτησε από τους πιστούς να βάφουν κόκκινα αβγά σε ανάμνηση της θυσίας Του.

Στη Βουλγαρία, το βάψιμο των αβγών (vapsuvat) γίνεται και εδώ τη Μεγάλη Πέμπτη (Veli Chetvortok). Το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι νοικοκυρές παίρνουν ένα από τα βαμμένα αβγά στην εκκλησία για να το "διαβάσει" ο Παπάς μαζί με τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Με το πέρας της λειτουργίας, θάβουν το αβγό στο αμπέλι τους προκειμένου να τους προστατεύσει ο Θεός από χαλαζοθύελλες και να έχουν καλή σοδειά. Στη λαϊκή συνείδηση, ένα αβγό που έχει διαβαστεί στην Εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη, μπορεί να αντέξει χωρίς να χαλάσει ολόκληρη τη χρονιά.

ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ











Άρχισε η έξοδος των Αθηναίων για το Πάσχα, η οποία αναμένεται ότι θα κορυφωθεί το Μεγάλο Σάββατο. Όλη η δύναμη της Τροχαίας βρίσκεται σε επιφυλακή για τη διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ τροχονόμοι κάνουν συστάσεις και δίνουν συμβουλές στους οδηγούς.

Η κίνηση στους δρόμους θα παρακολουθείται από αέρος με τα ελικόπτερα της αστυνομίας, απ' όπου θα δίνονται υποδείξεις στις επίγειες δυνάμεις να παρεμβαίνουν όπου παρατηρείται πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα είναι εμφανής η αστυνομική δύναμη στους δρόμους όλη την εορταστική περίοδο, ενώ έχουν συσταθεί ειδικά συνεργεία για τον εντοπισμό επικίνδυνων παραβάσεων όπως είναι η υπερβολική ταχύτητα, η μέθη και άλλα, τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των θανατηφόρων δυστυχημάτων.

Ιδιαίτερα αυξημένη θα είναι η αστυνομική παρουσία στα επικίνδυνα σημεία των εθνικών οδών, στα διόδια, στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων πόλεων, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στους σταθμούς τρένων και υπεραστικών λεωφορείων.

Μουσική παράσταση αφιερωμένη στο Νίκο Καββαδία στον «Πυρήνα»




Ένα ταξίδι στην ποίηση του Νίκου Καββαδία είναι η μουσική παράσταση με τίτλο «Στου Καββαδία τ’ ανοιχτά» που παρουσιάζεται στη μουσική σκηνή «Πυρήνας» στις 25 Απριλίου, στις 2, 9 και 16 Μαΐου και σε καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα από την ομάδα «Νυχτερινή Κυβέρνηση».


Η παράσταση ανοίγει με το τραγούδι του Κώστα Καλδάρα «Μ’ένα καράβι ψεύτικο» και συνεχίζει με μελοποιημένη ποίηση του Νίκου Καββαδία από τις συλλογές του Μαραμπού, Πούσι, Τραβέρσο, σε σύνθεση των Θάνου Μικρούτσικου, Ξέμπαρκων, Γιάννη Σπανού, Μαρίζας Κωχ, Δημήτρη Ζερβουδάκη, σε ενορχηστρώσεις της Ευαγγελίας Μαυρίδου και κείμενα της Μαίρης Καλδάρα.


Η παράσταση πλαισιώνεται με αναφορές στην πολυκύμαντη ζωή και τις περιπλανήσεις του ποιητή.


Η σκληρή ζωή των ναυτικών, η γυναίκα, η μοίρα, η φυγή, η ενοχή, ο φόβος και φυσικά το ταξίδι γίνονται λόγος, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να περιπλανηθεί «Στου Καββαδία τ’ ανοιχτά».

ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΟ...?

Νομοσχέδιο με το οποίο αλλάζει η διαδικασία για την αδειοδότηση των εμπορικών καταστημάτων προωθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα το υπουργείο Εσωτερικών. Προβλέπει έκδοση άδειας εντός 50 ημερών και στόχο έχει την πάταξη του «γρηγορόσημου».

Καμπανάκι για την ύφεση ο Προβόπουλος


Πακέτο μέτρων, με έμφαση στη μείωση του δημοσίου χρέους, προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, προτείνει στην ετήσια έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ.Προβόπουλος.

Ο κ. Προβόπουλος τόνισε την «επείγουσα ανάγκη εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου και μακρόπνοου σχεδίου οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει και μέτρα άμεσης εφαρμογής», ενώ όπως σημείωσε, κεντρική επιδίωξη του σχεδίου οφείλει να είναι «η θεραπεία των μακρο-ανισορροπιών και των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών, που συνεχώς τροφοδοτούν και διογκώνουν τα εσωτερικά και εξωτερικά μας ελλείμματα».
ΑΥΡΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΣΤΟΝ κ. ΔΙΟΙΚΗΤΗ, ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΝΑΟ, ΝΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΝΑ...