PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Δύο νέα επιβατικά αυτοκίνητα απέκτησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας



























Ασφαλής μετακίνηση των υπαλλήλων και βελτίωση των συνθηκών εργασίας

Δύο νέα σύγχρονα επιβατικά αυτοκίνητα προστέθηκαν την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009, στο στόλο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, βελτιώνοντας την ασφάλεια στη μετακίνηση των υπαλλήλων της Νομαρχίας προς τις εξωτερικές εργασίες και προσφέροντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Πρόκειται για αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας που αγόρασε η Νομαρχία, απαντώντας σε ένα πάγιο αίτημα της νέας διοίκησης του Συλλόγου των Νομαρχιακών Υπαλλήλων να εκσυγχρονιστεί πλήρως ο στόλος των οχημάτων που διαθέτει η υπηρεσία.

Όπως σημείωσε σε δηλώσεις του ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου, κατά τη χθεσινή παράδοση των αυτοκινήτων στον πρόεδρο των Εργαζομένων, το αυτοκίνητο δεν αποτελεί είδος πολυτελείας, αλλά ένα μέσο που πρέπει να παρέχει την καλύτερη δυνατή ασφάλεια στους υπαλλήλους. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τις καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους υπαλλήλους και πιστεύουμε ότι μέσα από την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με το Σύλλογο Εργαζομένων θα πετύχουμε το καλύτερο», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου και τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι καλές συνθήκες εργασίας φέρνουν και το καλύτερο αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Νομαρχιακών Υπαλλήλων Πασχάλης Πουρσούκης, σημείωσε ότι ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος αποτελούσε η ανανέωση των αυτοκινήτων και του στόλου για να παρέχεται ασφάλεια στους εργαζομένους. «Ο στόλος έχει εκσυγχρονιστεί και πλέον όλα τα αυτοκίνητα είναι νέας τεχνολογίας και προσφέρουν ασφαλή μεταφορά και σε καλύτερες συνθήκες», ανέφερε ο κ. Πουρσούκης και πρόσθεσε: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Νομάρχη που ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας και πιστεύω ότι με τη συνεργασία που έχουμε θα γίνουν πολύ περισσότερα».

Το Habana Club

γιορτάζει 20 χρόνια ζωής και σας προσκαλεί στο πιο καυτό πάρτυ του καλοκαιριού με πολλές εκπλήξεις και guest dj τον μοναδικό Νίκο Μουρατίδη!!!

Έχουμε γενέθλια και γιορτάζουμε, με guest DJ τον Νίκο Μουρατίδη.
Παρασκευή 31 Ιουλίου....
Δώσε μας τις ευχές σου.
Habana club.

Eπίσημα σε χρήση το μεγαλύτερο κοινωνικό έργο της Πιερίας

Το πρωτόκολλο παραλαβής-παράδοσης του μεγάλου αυτού έργου πνοής και άμεσης χρησιμότητας υπέγραψαν στο χώρο των διυλιστηρίων στη Στενούρα Μόρνας, ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου και ως εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ύδρευσης της Β. Πιερίας, ο Δήμαρχος Πύδνας Δημήτρης Βασιλειάδης.


Στην ειδική εκδήλωση παραλαβής – παράδοσης του έργου παραβρέθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ύδρευσης Βόρειας Πιερίας και συγκεκριμένα οι Δήμαρχοι Κολινδρού Θωμάς Σολοποτιάς, Αιγινίου Βασίλης Κοντός, Κορινού Νίκος Αβραμίδης, Ελαφίνας Πασχάλης Κατσάρας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πέτρας Δημήτρης Ντούρος, οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Πιερίας και ο ανάδοχος του έργου.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι αρμόδιοι της μελέτης και κατασκευής του έργου περιέγραψαν στους παρευρισκόμενους, με τη βοήθεια φωτογραφιών και ειδικών σχεδιαγραμμάτων, τη διαδικασία διύλισης του νερού που φτάνει από τους υδρευτικούς αγωγούς στα νέα διυλιστήρια. Στη συνέχεια, ο Νομάρχης Πιερίας συνοδευόμενος από τους αρμόδιους κατασκευαστές του έργου ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων.


Ο Νομάρχης Πιερίας στις δηλώσεις του εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά και συγκίνησή του που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας παραδίδει “το μεγαλύτερο κοινωνικό έργο που έγινε ποτέ στην Πιερία” στο Σύνδεσμο Ύδρευσης Β. Πιερίας ως χρήστη του έργου. Χαρακτήρισε το έργο “κατάθεση ψυχής” για όλους όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωσή του. Ένα έργο που, όπως τόνισε ο Νομάρχης “πραγματικά λύνει ένα πρόβλημα που εδώ και 50 χρόνια ταλανίζει ιδιαίτερα τη Βόρεια Πιερία” και για το οποίο αγωνίστηκαν οι φορείς της Νομαρχίας Πιερίας με τη συμπαράσταση των δημάρχων της Β. Πιερίας ώστε οι πολίτες της Β. Πιερίας να απολαμβάνουν το πολυτιμότερο αγαθό που είναι το νερό. Επίσης, σημείωσε ότι θα ήταν ιδιαίτερη χαρά εάν σήμερα έπαιρνε νερό από το φράγμα και ο Δήμος Πέτρας, κάτι για το οποίο υπάρχει έτσι και αλλιώς η δυνατότητα μέσω του αγωγού που έχει προβλεφθεί στο έργο, τονίζοντας ότι απαιτείται απλώς στενή συνεργασία του Δήμου με το Σύνδεσμο Ύδρευσης Β. Πιερίας.

Αφού ο Νομάρχης Πιερίας ευχαρίστησε όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου τόνισε την πρόθεση της Ν.Α. Πιερίας να συνεχίσει να στηρίζει το Σύνδεσμο Ύδρευσης Β. Πιερίας με κάθε τρόπο στο έργο που αναλαμβάνει. Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι ανεξάρτητα από το ότι η Ν.Α. Πιερίας δεν έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την κατασκευή των επιπλέον φραγμάτων, ανέφερε ότι η Νομαρχία έχει καταθέσει εκ νέου εδώ και ένα χρόνο τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει εκπονήσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ και πρόσθεσε ότι αναμένονται οι τελικές εγκρίσεις.

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε επίσης, ότι με τα δύο νέα φράγματα, χωρητικότητας 1.200.000 κ.μ. καθώς και με τα 23 φράγματα αναχαίτισης, χωρητικότητας άλλων 250.000 κ.μ. νερού, το νερό θα φτάσει όχι μόνο για να πιει νερό όλη η Βόρεια Πιερία και ο Δήμος Πέτρας, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος Δήμος καθώς και για την άρδευση σε όλες αυτές τις περιοχές. Επίσης, πρόσθεσε ότι παρόλο που η κατασκευή των φραγμάτων δεν είναι αρμοδιότητα της Ν.Α. Πιερίας, επειδή έχουν γίνει οι μελέτες θα εξασφαλιστεί και η έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα παραδοθούν στο κράτος που έχει την υποχρέωση κατασκευής των φραγμάτων.

Ο Δήμαρχος Πύδνας και εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ύδρευσης Β. Πιερίας Δημήτρης Βασιλειάδης ευχαρίστησε τον Νομάρχη και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας, τις τεχνικές υπηρεσίες και τον κατασκευαστή του έργου για την ολοκλήρωση αυτού του “μοναδικού έργου υποδομής και όχι βιτρίνας”, η παραλαβή του οποίου είναι μια “ιστορικότατη στιγμή” για τον ίδιο που υπηρετεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόνισε ότι στόχος του Συνδέσμου Ύδρευσης Β. Πιερίας που έχει την ευθύνη λειτουργίας του έργου, είναι να προσπαθήσει να το λειτουργήσει και να αξιοποιήσει αυτό τον πλούτο ώστε οι κάτοικοι της Βόρειας Πιερίας να έχουν τη δυνατότητα να υδρεύονται όπως όλοι οι υπόλοιποι κάτοικοι του νομού. Τέλος, σημείωσε ότι διερευνάται πλέον η δυνατότητα μεταφοράς της έδρας του Συνδέσμου στο χώρο των διυλιστηρίων ώστε εκεί να βρίσκονται και οι υπάλληλοι με στόχο τη φύλαξη και την καθημερινή παρακολούθηση του έργου.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Β. ΠΙΕΡΙΑΣ

ΚΟΣΤΟΣ

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.437.881,41€ από τα οποία τα 1.236.612,77€ είναι από Ευρωπαϊκούς Πόρους και τα υπόλοιπα 201.268,64€ από κονδύλια της ΝΑ Πιερίας.

ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΥΛΙΣΗΣ

Από το φράγμα προβλέπεται η μεταφορά παροχής 15.000 m3/ημέρα νερού με αγωγό που φτάνει στο φρεάτιο μέτρησης παροχής του διυλιστηρίου, το οποίο αποτελεί και την είσοδο στο διυλιστήριο. Στη συνέχεια το νερό μεταφέρεται στο φρεάτιο ηρεμίας όπου μειώνεται η πίεση του (λόγω της υψομετρικής διαφοράς από το φράγμα) και στη συνέχεια μέσω των 2 φρεατίων διανομής στις 2 δεξαμενές νιφάδωσης όγκου 143m3 η καθεμία, διαμέτρου 7,40μέτρων και βάθους 9,5 μέτρων, στις οποίες γίνεται η ανάμειξη του νερού με το κροκιδωτικό υλικό.

Κατόπιν το κροκιδωμένο νερό διαχωρίζεται στις 6 δεξαμενές καθίζησης όγκου 407m3 η καθεμία, διαμέτρου 15,4 μέτρων και βάθους 11 μέτρων, όπου γίνεται η καθίζηση της ιλύς και μέσω των φρεατίων συγκέντρωσης το νερό μεταφέρεται στον κυρίως χώρο του διυλιστηρίου στον οποίο γίνεται το τελικό στάδιο της διύλισης.

Η ύλις που συγκεντρώνεται στις δεξαμενές καθίζησης απομακρύνεται μέσω αντλίας λάσπης που είναι τοποθετημένη σε χώρο κοντά στο διυλιστήριο.

Ο ΧΩΡΟΣ ΤΩΝ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΩΝ

Ο κυρίως χώρος των διυλιστήριων αποτελείται από 6 κλίνες στις οποίες έχει τοποθετηθεί το φίλτρο διύλισης που είναι χαλαζιακή άμμος σε διάφορες ενεργείς διαμέτρους. Από εκεί με αγωγούς μεταφέρεται στο φρεάτιο εξόδου – διανομής και στη συνέχεια μέσω προσαγωγού προς το φρεάτιο του Μοσχοποτάμου.

Υπάρχει σύστημα καθαρισμού των κλινών το οποίο αποτελείται από συνδυασμό καθαρού νερού, που βρίσκεται αποθηκευμένο στον υδατόπυργο, και πεπιεσμένου αέρα που υπάρχει αποθηκευμένος στα αεροφυλάκια στον υπόγειο χώρο του διυλιστηρίου.

Η χωροθέτηση των υπογείων δεξαμενών, του δικτύου σωληνώσεων καθώς και του κύριου χώρου του διυλιστηρίου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να λειτουργεί με πλήρες φορτίο, με όλες τις δεξαμενές και τις κλίνες να λειτουργούν ταυτόχρονα. Όμως έχει και τη δυνατότητα να λειτουργήσει τμηματικά χρησιμοποιώντας από 1 ως και όλες τις δεξαμενές καθίζησης, ομοίως και για τις κλίνες είτε για λόγους συντήρησης και καθαρισμού είτε για λόγους μείωσης και ελέγχου παροχής.

Δίπλα από τον κυρίως χώρο του διυλιστηρίου έχει κατασκευαστεί βοηθητικό κτίριο στο οποίο θα εγκατασταθεί το προσωπικό που θα λειτουργεί το διυλιστήριο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΚΥΡΟΔΕΤΗΣΗΣ ΜΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ


Από την Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α. Πιερίας, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία, σύμφωνα με τον Κανονισμό Τεχνολογίας Σκυροδέματος του 1997 (ΦΕΚ 315Β/17-4-97), δεν επιτρέπεται η θερμοκρασία του σκυροδέματος που διαστρώνεται (σε οποιαδήποτε θερμοκρασία περιβάλλοντος) να είναι μεγαλύτερη των 32°C.
Στην περίπτωση σκυροδέτησης σε υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αποφεύγεται η απώλεια της υγρασίας του σκυροδέματος. Ειδικότερα, οι σκυροδετήσεις πρέπει να γίνονται τις πρωινές και βραδινές ώρες και αμέσως μετά το τέλος της σκυροδέτησης όλες οι επιφάνειες του σκυροδέματος να σκεπάζονται σε βρεγμένες λινάτσες όλο το 24ωρο για τουλάχιστον 7 ημέρες.
Η υπηρεσία μας είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων να παράσχει κάθε χρήσιμη πληροφορία στο συγκεκριμένο θέμα, στο τηλ. 2351351196 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση dtyergastirio@pieria.gr (Ορφανίδης Ηλίας, γεωλόγος εργαστηρίου).

FROM NEW YORK



Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Σας καλώ να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση την 30ή Ιουλίου του έτους 2009, ημέρα της εβδομάδας Πέμπτη και ώρα 19.30΄ μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Καταστήματος (οδός 28ης Οκτωβρίου 40 - 4ος όροφος), για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα:

ΘΕΜΑ 1ο: Λήψη απόφασης για την υποβολή πρότασης από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας για χαρακτηρισμό περιοχών του Νομού Πιερίας ως τουριστικών.
Εισηγητής: κ. Γκουγκουρέλας Χρήστος, Αντινομάρχης.

ΘΕΜΑ 2ο: Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη Επέκτασης του Προγράμματος “Καταπολέμηση κουνουπιών με προνυμφοκτονία στην παραλιακή ζώνη του Ν. Πιερίας για το έτος 2009”, με πόρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας.
Εισηγήτρια: κα Παρτσαλίδου Μπέττυ, Δ/ντρια Πιερικής Αναπτυξιακής Α.Ε. ΟΤΑ Πιερίας.

ΘΕΜΑ 3ο: Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη ανάθεσης έρευνας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και υπογραφής προγραμματικής σύμβασης, για την παρακολούθηση του φυτοπλαγκτού στις μυδοκαλλιέργειες του Ν. Πιερίας (συνέχιση προγράμματος).
Εισηγήτρια: κα Μαραγιάννη Ειρήνη, Προϊσταμένη Τμήματος Αλιείας της Ν.Α. Πιερίας.

ΘΕΜΑ 4ο: Λήψη απόφασης για την έγκριση ή μη του Απολογισμού του Αθλητικού Οργανισμού της Ν.Α. Πιερίας (Α.Ο.Ν.Α.Π.), οικον. έτους 2008.
Εισηγήτρια: κα Μαυρομμάτη – Καραφυλλίδου Αλεξάνδρα, Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού της Ν.Α. Πιερίας.

ΘΕΜΑ 5ο: Γνωμοδότηση υπέρ της έγκρισης ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου: “Αναβάθμιση και λειτουργία Υφιστάμενων Γραμμών Μεταφοράς 150 KV ΚΑΤΕΡΙΝΗ – ΣΥΣΤΗΜΑ (ΛΑΡΙΣΑ II– ΣΦΗΚΙΑ) και Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΚΑΤΕΡΙΝΗ”
Εισηγητής: κ. Συγκερίδης Χρήστος, Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Δ/νσης Χωροταξίας και Οικισμού της Ν.Α. Πιερίας.






ΘΕΜΑ 6ο: Γνωμοδότηση υπέρ της έγκρισης ή μη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) Πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 162.500 πτηνών του κ. Θ. Αμβροσιάδη κοτόπουλα Εξοχής Α.Β.Ε.Ε., στα με αριθ. 310 και 311 αγροτεμάχια του Δ.Δ. Κορινού του Δήμου Κορινού Ν. Πιερίας.
Εισηγητής: κ. Συγκερίδης Χρήστος, Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος της Δ/νσης Χωροταξίας και Οικισμού της Ν.Α. Πιερίας.

ΘΕΜΑ 7ο: Λήψη απόφασης για τον ορισμό ή μη υπαλλήλου της Ν.Α. Πιερίας, ως υπολόγου για την πληρωμή χρηματικών βοηθημάτων, στα πλαίσια των προγραμμάτων α) Κίνησης, β) Αιμολυτικών και γ) Υπερηλίκων Ομογενών.
Εισηγητής: κ. Γκουγκουρέλας Χρήστος, Αντινομάρχης Πιερίας.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ν.Σ.



ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ

Άρθρο του Δημήτρη Κωνσταντάρα

www.konstandaras.gr


Οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. επιτίθενται…

Μπορεί να είναι ελαφρώς …χιουμοριστικό το όνομα της ομάδας που αποφάσισε να πολεμήσει τα αντικαπνιστικά μέτρα και το νόμο – τουλάχιστον για τα «κομμάτια» που αφορούν τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , των Δικαιωμάτων του Πολίτη και την αλαζονική αυθαιρεσία στην επιβολή του νόμου - αλλά η αντίδραση ήταν αναμενόμενη.

Η ομάδα αυτή – κάποιοι μιλούν για «κόμμα» και κάποιοι για «οργάνωση»- που είναι οι «Καπνιστικές Ομάδες για την Τέχνη και την Εικαστική Συγκρότηση» με τα αρχικά να μας δίνουν τη λέξη…Κ.Ο.Τ.Ε.Σ.- προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στρεφόμενη κατά της απόφασης απαγόρευσης του καπνίσματος.

Στην προσφυγή τους, οι άνθρωποι αυτοί που δεν ξέρω αν είναι λίγοι ή πολλοί, ξέρω όμως ότι εκφράζουν ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΥΣ, υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είναι αντίθετη με διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του Συντάγματος, αλλά ταυτόχρονα είναι και παράνομη.

Και μπορεί ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος που μισεί στην κυριολεξία το τσιγάρο και τους καπνιστές να λέει με κάθε σοβαρότητα ότι « περισσότερο κινδυνεύουν οι Έλληνες από το κάπνισμα παρά από τη γρίπη», προκαλώντας μια ελαφρά θυμηδία, οι Κ.Ο.Τ.Ε.Σ. όμως, δεν είναι…μόνες τους.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο προσέφυγαν επίσης η Εταιρεία «Κοοπερατίβα Εικαστικού θεάματος και Ακροάματος», μεμονωμένοι ζωγράφοι, δημοσιογράφοι και ηθοποιοί αλλά και ο …υπεύθυνος ενός κυλικείου σε πολυδύναμο εικαστικό διατηρητέο κτίριο στην Αθήνα.

Οι πολίτες αυτοί, που κάθε μέρα γίνονται και περισσότεροι, χωρίς να υποστηρίζουν ότι το τσιγάρο ΔΕΝ κάνει κακό στην υγεία, ισχυρίζονται ότι έχουν άρρηκτα συνδέσει το τσιγάρο με τον τρόπο ζωής και την κοσμοαντίληψή τους και έχουν αποδεχτεί τους κινδύνους.
Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι και πολύ σοβαροί και πολύ «ανθρώπινοι». Θα μπορούσε κανείς να τους επεκτείνει πολύ περισσότερο, με συγκρίσεις της «ζημιάς» από τη ρύπανση και μόλυνση του περιβάλλοντος από τις βιομηχανίες με τη «ζημιά» από το τσιγάρο, με συγκρίσεις για τη «ζημιά» από το ποτό, την κακή ποιότητα τροφής και την ύπαρξη ανεξέλεγκτων «χωματερών», με συγκρίσεις από τη «ζημιά» που προήλθε από το Τσέρνομπιλ, τη «ζημιά» από το μόλυβδο, τη ζημιά από τα κινητά τηλέφωνα και την τηλεόραση, μέχρι και τη «ζημιά» από τα κακοκατασκευασμένα πεζοδρόμια.

Και φυσικά, πάνω από τα «εγχώρια» Δικαστήρια, υπάρχουν και τα Διεθνή. Τα οποία πολύ αμφιβάλλω αν θα πεισθούν από τον κ. Αβραμόπουλο και τους καθηγητάδες του, εάν τα αιτήματα που υα υποβληθούν ΔΕΝ θα αφορούν τη νομιμοποίηση του καπνίσματος αλλά θα θίγουν την ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ύπαρξης χωριστών χώρων για καπνιστές ΠΑΝΤΟΥ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ?
























ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΜΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ...
ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ..?
ΠΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΑΝ...?
ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ...

Διεθνές ποιητικό βραβείο στο δημοσιογράφο Πέτρο Κασιμάτη

Το πρώτο διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας απονέμει η Ένωση Συγγραφέων της Αργεντινής στην Ελλάδα και στον Πέτρο Κασιμάτη,για το ποιητικό του έργο.

Ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός "Ο Ελληνισμός και ο Μέγας Αλέξανδρος" πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ελληνική πολιτιστική οργάνωση "Νόστος" .

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν περισσότερα από 200 έργα (διηγήματα και ποίηση) στην ελληνική και την ισπανική γλώσσα δημιουργών από την Ελλάδα, την Αργεντινή, την Κολομβία, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Ισπανία.

Ο διεθνής διαγωνισμός, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των εκδόσεων "Λιβάνη", πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας της χώρας μας στην Αργεντινή. Στην κριτική επιτροπή μετείχαν συγγραφείς από το Δ.Σ. της Ένωσης Λογοτεχνών Αργεντινής, όπως ο δρ. Αντόνιο Λας Έρας και η πρόεδρος της πολιτιστικής οργάνωσης "Νόστος" δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος.

Ο Πέτρος Κασιμάτης, έργα του οποίου εκδίδει ο Εκδοτικός Οργανισμος Λιβάνη, πήρε το Α΄ Βραβείο Ποίησης με το έργο του "Σαμαρκάνδη , στο Αρχαίο Αστεροσκοπείο" και τιμήθηκε με έπαινο για το έργο του "Κι αυτός που προσκύνησες Αλέξανδρος είναι". Τα δύο έργα μελοποιήθηκαν από το μουσικοσυνθέτη Παναγιώτη Καρούσο και θα παρουσιαστούν σε ειδική τελετή στο Μπουένος Άιρες και στην Αθήνα. Εργα του Πέτρου Κασιμάτη από το βιβλίο του Ποτάμι στο Χρώμα της Τίγρης (εκδόσεις Λιβάνη) έχει προσεγγίσει μουσικά ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος (Ο Ιερός αριθμός 7 ).

Η απονομή του βραβείου του διεθούς διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο Μπουένος Άιρες και στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα της Αργεντινής η απονομή θα λάβει χώρα στην αίθουσα τελετών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, όπου επί πολλές δεκαετίες ήταν διευθυντής ο κορυφαίος Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

Ο Πέτρος Κασιμάτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών, η δε διδακτορική του διατριβή έχει θέμα "Το απόρρητο στην ελληνική κοινωνία".

Ανακύκλωση και στη μόδα

Οι εταιρίες ρούχων και εξοπλισμού για την ύπαιθρο στρέφονται όλο και περισσότερο στη χρήση ανακυκλωμένων υλικών για να κατασκευάσουν προϊόντα, όπως μπουφάν από πλαστικά μπουκάλια και σακίδια από δίχτυ ψαρέματος.

Πειράματα για τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών σε ζακέτες φλις άρχισαν την δεκαετία του '90, αλλά τα ρούχα που κατασκευάστηκαν ήταν πολύ βαριά. Σήμερα χάρη στη νέα τεχνολογία, η παραγωγή των ρούχων έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά.

Πλαστικά μπουκάλια είναι πλέον δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή συνθετικών ινών που μετατρέπονται σε νήμα.

Στην έκθεση με τίτλο "Outdoor"στο Φριντριχσάφεν της Γερμανίας παρουσιάστηκαν τα πρώτα μπουφάν από ανακυκλωμένο πολυέστερ, αλλά και τσάντες και σακίδια από παλιά πλαστικά μπουκάλια.

Ερωτικές Αερογραμμές

Οι Ερωτικές Αερογραμμές, εταιρία που ίδρυσε ο πιλότος Κρέιγκ Τζούστο το 2006 έχουν στόχο να προσφέρουν ένα διαφορετικό ερωτικό περιβάλλον στα ζευγάρια. Το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να νοικιάσουν ένα δικινητήριο Beech H-18S για μια πτήση πάνω από τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας.

"Σατέν σεντόνια, σαμπάνια, φράουλες, λουλούδια, ακόμα και ένα πιστοποιητικό για να δείχνουν στους φίλους τους", παρέχει η εταιρία, εξηγεί ο Τζούστο, πρώην πιλότος μαχητικού αεροσκάφους. Περισσότερα από 100 ζευγάρια επέλεξαν μια ερωτική πτήση, κυρίως για να γιορτάσουν επετείους ή γενέθλια. Η πτήση διάρκειας από 40 λεπτά ως μια ώρα.

Ο θόρυβος των μηχανών του αεροσκάφους καλύπτει κάθε άλλο...αδιάκριτο ήχο. "Προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε όλους τους πελάτες μας", επισήμανε ο πιλότος και αποκάλυψε πως "πολλοί ζητούν περισσότερες...αναταράξεις".

ΕΣΥΕ: Αύξηση διανυκτερεύσεων το 2008

Μικρή αύξηση κατά 0,31% παρουσίασαν το 2008 οι διανυκτερεύσεις πελατών στα πάσης φύσεως ξενοδοχειακά καταλύμματα και κάμπινγκ της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος.

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις πελατών, στο ίδιο διάστημα παρουσιάστηκε οριακή μείωση κατά 0,15% σε σχέση με τα αντίστοιχα στοιχεία του 2007. Στις διανυκτερεύσεις η αύξηση οφείλεται στους ημεδαπούς πελάτες (αύξηση 1,8%) έναντι μείωσης 0,22% που παρουσίασαν οι αλλοδαποί.

Στις αφίξεις, σημειώθηκε μείωση 0,75% στους αλλοδαπούς και αύξηση 0,61% στους ημεδαπούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συνολική πληρότητα κλινών στα ξενοδοχειακά καταλύμματα (πλην κάμπινγκ) το 2008 ήταν 56,7% έναντι 57% το 2007.

Κατά γεωγραφική περιφέρεια το 70% του συνόλου των αφίξεων πελατών και το 81% των διανυκτερεύσεων συγκεντρώθηκαν σε πέντε περιφέρειες και συγκεκριμένα στην Κρήτη, το νότιο Αιγαίο, την κεντρική Μακεδονία, τα Ιόνια νησιά και την Αττική.

Το υψηλότερο ποσοστό πληρότητας παρουσίασαν τα Ιόνια νησιά (70%), η Κρήτη (69,9%) και το νότιο Αιγαίο 68,4%.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΣΤΑ TOP 10 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Τρία ελληνικά νησιά, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Σαντορίνη συγκαταλέγονται στα 10 κορυφαία νησιά στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη ιστοσελίδα σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών www.trivago.gr.

www.enimerosi922.gr

TO NEO ENHMEΡΩΤΙΚΟ PORTAL THS KATEΡΙΝΗΣ

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ..ΙΔΕΑ

Ένα πρωτότυπο τρόπο για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της αποψίλωσης ανακάλυψε μια πόλη στην Ινδονησία. Προτρέπει λοιπόν τα νεαρά ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν και να κάνουν οικογένεια, να φυτέψουν ένα δέντρο και να συμβάλλουν με αυτό τον τρόπο στην αναδάσωση των γύρω περιοχών.
Η Ινδονησία έχει χάσει περίπου το 70% των δασών της παρά το γεγονός ότι τα δάση της σήμερα καλύπτουν έκταση 900 εκατομμυρίων στρεμμάτων.

Ο Σιαχρούμ Σιάχ Σέτια, επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος της πόλης Μπαλικπαπάν που έκανε και την συγκεκριμένη πρόταση, εξέφρασε την ανησυχία του για το φαινόμενο, καθώς οι περιοχές γύρω από την πόλη έχουν χάσει πολλά από τα δάση τους λόγω της αποψίλωσης, αποτέλεσμα της υλοτομίας και της εκμετάλλευσης της περιοχής από τα ορυχεία.

"Η κατάσταση στην πόλη είναι ανησυχητική και πρέπει να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη", τόνισε.

Το Ανατολικό Καλιμαντάν χάνει κάθε χρόνο δασική έκταση 3.500.000-5.000.000 στρεμμάτων και η κυβέρνηση είναι σε θέση να αναδασώσει μόνο 120.000 στρέμματα, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής.

"Υακίνθεια"

Μπαίνοντας στη δεύτερη δεκαετία του, φέτος το φεστιβάλ "Υακίνθεια" με τις γιορτές πολιτισμού που πραγματοποιεί κάθε καλοκαίρι μέσα στη φύση, στο θεατράκι του Αγίου Υάκινθου στα Ανώγεια της Κρήτης, μας εκπλήσσει με μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία. Από σήμερα, 24 Ιουλίου έως τις 2 του Αυγούστου, δεν θα φιλοξενήσει μόνο ενδιαφέροντες μουσικούς (Ψαραντώνης, Ευ. Ρεμπούτσικα, Έλ. Πασπαλά, Σ. Θεωδορίδου, Μαριώ, Μ. Τσαϊρέλη, Μ. Ρασούλης και Ορ. Περίδης) και λογοτεχνικές παρουσιάσεις, αλλά και βοσκούς της Μεσογείου σε μια προσπάθεια ν' αναδειχθεί ο πολιτισμικός πλούτος των αγροτοκτηνοτροφικών κοινωνιών. Κάθε βράδυ μια διαφορετική ομάδα βοσκών, από την Ανδαλουσία, την Πορτογαλία, το Αϊβαλί, τα Ανώγεια, τις Μαδάρες Χανίων ακόμα και Τουαρέγκ από το Μάλι θα πήζουν τυρί και θα μας βάζουν στα γλέντια τους με τραγούδια, χορούς και έθνικ μαγειρικές. Μέχρι και κούρεμα προβάτων θα έχει!

Σήμερα ο τρόπος ζωής των βοσκών απειλείται, σε παγκόσμια κλίμακα, από ριζική μεταμόρφωση ή εγκατάλειψη κι από αυτό ακριβώς πηγάζει και η ιδέα του φετινού αφιερώματος στους βοσκούς της Μεσογείου. Από την πιεστική ανάγκη η ζωή, το έργο, ο πολιτισμός, η σημασία της τέχνης του βοσκού να γίνουν αντιληπτά και να εκτιμηθούν στη σωστή τους αξία.

Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο φεστιβάλ θα αντιπροσωπεύονται από τον βοσκό τους, τους μουσικούς και τους χορευτές τους. Σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από εκπρόσωπο τοπικής αναπτυξιακής εταιρίας που θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό τόσο τα τοπικά προϊόντα της κτηνοτροφίας, όσο και τους τρόπους ανάπτυξης που έχει επιλέξει η περιοχή (αγροτοτουρισμός). Επίσης θα έχουν μαζί τους οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες/ντοκιμαντέρ) με θέμα τον δικό τους ποιμενικό βίο.

Πλούσιο όμως είναι και το υπόλοιπο καλλιτεχνικό πρόγραμμα των Υακινθείων. Συναυλίες, ομιλίες, παρουσιάσεις βιβλίων και έκθεση φωτογραφίας περιλαμβάνει το δεκαήμερο των εκδηλώσεων.

Ένα παιδί

κοιμάται γρηγορότερα αν στη διάρκεια της ημέρας εκτονώνεται με κάποια δραστηριότητα. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι κάτι άγνωστο στους περισσότερους γονείς, όμως επιστήμονες από τη Nέα Ζηλανδία δίνουν τις δικές τους εξηγήσεις και λύσεις.

Τα κριτήρια ένταξης υπενθύμισε ο Όλι Ρεν στα Σκόπια

Η ΠΓΔΜ έχει βάσιμες ελπίδες να λάβει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει όμως προηγουμένως να εκπληρώσει τα απαραίτητα κριτήρια που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες, διεμήνυσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Ρεν προέτρεψε την ΠΓΔΜ να εργαστεί αποτελεσματικά και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, αν επιθυμεί να λάβει θετική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου που θα δημοσιευθεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περίπου πριν ενάμιση χρόνο, όρισε οκτώ κριτήρια προς την ΠΓΔΜ, αναφορικά με την προώθηση της ευρωπαϊκής της προοπτικής.

Τα κριτήρια αυτά αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη και στην αστυνομία, στην αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου στο εσωτερικό, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και στην υλοποίηση της Συμφωνίας της Οχρίδας.

Σε σχετική ερώτηση, αν η εκκρεμότητα της ονομασίας μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, ο κ. Ρεν υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά μόνο σε συστάσεις προς το Συμβούλιο Υπουργών, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις λαμβάνονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην αρχή της ομοφωνίας.

Η ΠΓΔΜ έλαβε το 2005 καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ, χώρας, ωστόσο, δεν έχει λάβει ακόμη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, λόγω έλλειψης της απαραίτητης προόδου.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της.

Ο κ. Ρεν χαιρέτισε τις τελευταίες πρωτοβουλίες και προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ για την εκκρεμότητα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

«Θεωρώ ότι υπάρχει χώρος εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας και πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ευκαιρία», πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η κυβέρνησή του, την προσεχή περίοδο, θα εστιάσει τις προσπάθειές της στην υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Ο κ. Γκρούεφσκι συμπλήρωσε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Η επίσκεψη του κ. Ρεν στα Σκόπια εντάσσεται στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες των Βαλκανίων, λίγες μέρες μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για κατάργηση από το 2010 του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Ρεν συναντήθηκε στα Σκόπια και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Συγχωνεύονται Volkswagen με Porsche

Το σχέδιο συγχώνευσης της Volkswagen με την Porsche ενέκρινε το εποπτικό συμβούλιο της VW.

Νωρίτερα, η Porsche ανακοίνωσε την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της, Βέντελιν Βίντεκινγκ, και του οικονομικού διευθυντή, Χόλγκερ Χέρτεραν, ανάβοντας με αυτό τον τρόπο το "πράσινο φως" για τη συγχώνευση των εταιρειών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Μάρτιν Βίντερκορν, τόνισε ότι μια συμφωνία μεταξύ της εταιρείας του και της Porsche θα ωφελήσει και τις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες και θα τις τοποθετήσει καλύτερα στην παγκόσμια αγορά.

Πρόσθεσε ότι επενδυτικό ταμείο του Κατάρ αναμένεται να αποκτήσει το 17% της VW και να γίνει έτσι ο τρίτος μεγαλύτερος επενδυτής στην εταιρεία.

300 ΞΑΝΑ..?

Οι φήμες ότι συζητιέται το sequel των «300» υπάρχουν εδώ και ένα χρόνο. Ωστόσο, τώρα που ο δημιουργός του comic στο οποίο βασίστηκε η ταινία, Frank Miller, δήλωσε ότι τελείωσε το πρώτο προσχέδιο της συνέχειας, η κινητικότητα γύρω από το συγκεκριμένο project αυξήθηκε κατακόρυφα, αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά να αποφασιστούν.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι εταιρείες παραγωγής που έχουν τα δικαιώματα από την πρώτη ταινία (και θα αναλάβουν και τη συνέχεια) ότι μπορεί όντως να υπάρξει sequel, ότι δηλαδή είναι βιώσιμη η απόπειρα μεταφοράς του νέου comic στη μεγάλη οθόνη. Δεδομένου ότι και οι... 300 σκοτώθηκαν στο τέλος της πρώτης ταινίας, είναι δύσκολο να υπάρξει συνέχεια της ιστορίας με τους ίδιους ήρωες. Άρα, είτε θα πρέπει να βρεθούν «καινούριοι» Σπαρτιάτες, είτε η ιστορία θα διαδραματίζεται πριν από τη μάχη στις Θερμοπύλες.

Ο Φιντέλ Κάστρο

πρότεινε ειρωνικά να τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον για το ρόλο που έπαιξε στο πραξικόπημα στην Ονδούρα.

Σε σχόλιο του που δημοσιεύεται στον κουβανικό Τύπο, ο πρώην πρόεδρος της χώρας χαρακτηρίζει "ιδιοφυή την αμερικανική ιδέα να ορίσουν τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Όσκαρ Αρίας ως μεσολαβητή στην πολιτική κρίση στην Ονδούρα "ώστε να κερδίσουν χρόνο, να ενισχύσουν το πραξικόπημα και να αποθαρρύνουν τις διεθνείς οργανώσεις που υποστηρίζουν τον ανατραπέντα πρόεδρο της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια".

"Είναι αυτό ακριβώς που επιθυμούν οι ΗΠΑ με την συγκεκριμένη ειρηνευτική πρωτοβουλία, να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων" στη Βενεζουέλα, επισήμανε ο 83χρονος Κάστρο.

"Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και περιμένοντας την τελευταία λέξη από το λαό της Ονδούρας, πρέπει να ζητήσουμε το βραβείο Νόμπελ για την κ. Κλίντον", καταλήγει με ειρωνεία ο Φιντέλ Κάστρο.

«Ναι» για το Πάρκο Πολιτισμού από τη Βουλή

Υπερψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας -με τις θετικές ψήφους Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ-, με το οποίο κυρώνεται η σύμβαση μεταξύ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του ελληνικού Δημοσίου και λοιπών φορέων, για τη δημιουργία του Κέντρου Πολιτισμού «Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Με έξοδα του Κοινωφελούς Ιδρύματος -που θα ανέλθουν στα 450 εκατομμυρίων ευρώ-, θα κατασκευαστεί στην παραλία της Καλλιθέας το Πολιτιστικό Κέντρο, καταλαμβάνοντας συνολικά 243 στρέμματα.

Σε αυτά θα δημιουργηθούν η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, η «Αγορά» (καθ' ομοίωση του χώρου συνάθροισης της Αρχαίας Ελληνικής Αγοράς) και το «Πάρκο Σταύρος Νιάρχος». Ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι το έργο «συμπυκνώνει την ταυτότητα της πόλης και καθρεφτίζει τον πολιτισμό της χώρας».

Jazz on the Hill

Αρχίζει από σήμερα το τριήμερο της τζαζ, Jazz on the Hill, στο Λόφο της Σάνης στη Θεσσαλονίκη. Αφιερωμένο στην τζαζ μουσική, βρίσκεται στη δέκατη όγδοη χρονιά του και συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, μη λησμονώντας την παράδοση.

Φέτος, δεξιοτέχνες μουσικοί θα πλημμυρίσουν με τις νότες τη συμπρωτεύουσα. Το ανερχόμενο αστέρι, ο πιανίστας Yaron Herman στην πρώτη του εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους (απόψε στις 9.30), ο διεθνής Ελληνας δεξιοτέχνης του πιάνου Βασίλης Τσαμπρόπουλος και ο καλλιτέχνης που ανάδειξε το ακορντεόν, Richard Galliano, πλαισιωμένος από τρεις εξαίρετους μουσικούς, καθώς επίσης μεγάλα ονόματα όπως οι Gonzalo Rubalcaba, Richard Bona και Clarence Penn περιμένουν το κοινό για τρεις βραδιές αυτοσχεδιασμού και μουσικής.

Ξυπόλητη απόψε και στο Αρχαίο Θέατρο Δίου






































Η αγαπημένη Σεζάρια Εβόρα εμφανίζεται απόψε στο Αρχαίο Θέατρο Δίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Πολλά πετυχημένα άλμπουμ, χιλιάδες συναυλίες, πλατινένιοι και χρυσοί δίσκοι, πέντε υποψηφιότητες για Grammy, είναι η συγκομιδή της παρουσίας της ξιπόλητης ντίβας, στο διεθνές μουσικό προσκήνιο. Θεωρείται η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα της morna.

Το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, διαδεδομένο στα νησιά του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης, γεννήθηκε από την καταπίεση των Ευρωπαίων αποικιοκρατών, και περιγράφει -με έναν αέρα εξωτικής θλίψης- τη νοσταλγία της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, την προδομένη αγάπη, τα ακυρωμένα όνειρα.

Εκκλησία: Καταγγελία για βίντεο

Να αποσυρθεί βίντεο που προβάλλεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο οποίο εμφανίζονται ανδρικές φιγούρες που σφυροκοπούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ζητεί η Εκκλησία της Ελλάδος, υποστηρίζοντας ότι οι μορφές παραπέμπουν σε ορθόδοξους ιερείς. Το βίντεο υπογράφει ο Κώστας Γαβράς και δημιουργήθηκε για την πληροφόρηση των επισκεπτών της γυάλινης αίθουσας του Παρθενώνα.

Η προϊσταμένη του τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, Κορνηλία Χατζηασλάνη, ανέφερε ότι η ιδιότητα αυτών των ανθρώπων της βυζαντινής εποχής, με τα μακριά σκουρόχρωμα ενδύματα, δεν δηλώνεται σαφώς, ούτε άλλωστε υπήρξε τέτοια πρόθεση.

«Το ζήτημα θα εξεταστεί κι αν τα καταγγελλόμενα αληθεύουν, θα προχωρήσουμε σε επανόρθωση» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έγινε αποδέκτης των συγκεκριμένων διαμαρτυριών.

TO TEΡΑΤΩΔΕΣ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ

Μια σκηνική προσέγγιση των έργων του Γιάννη Ρίτσου -ποιήματα, μονόλογοι, πεζά- ελεύθερα βασισμένη στην κατεξοχήν αυτοβιογραφική σύνθεσή του, παρουσιάζει στη Μικρή Επίδαυρο ο Δημήτρης Μαυρίκιος, με «Το Τερατώδες Αριστούργημα», απόψε και αύριο (9:30).


«Η παράσταση δανείζεται τον κορμό της, όπως και τον τίτλο της, από "Το Τερατώδες Αριστούργημα", μια παραληρηματική αυτοβιογραφία, που ο Γιάννης Ρίτσος συνέθεσε το 1977. Η σύνθεση αυτή αποτελεί ορόσημο στην ποίηση του Ρίτσου, καθώς ανακαλεί προγενέστερα έργα του, αλλά και προδιαγράφει τα κατοπινά, μέσα από ένα "παρόν…" που, κατά τη στιγμή της γραφής, αποκτά ήδη μεταφυσική αξία ως "…μνήμη του μέλλοντος"», επισημαίνει στο σημείωμά του ο Δημήτρης Μαυρίκιος.

«…Στο "Τερατώδες Αριστούργημα", όπως και στα πεζά, ο ποιητής ανοίγει ρωγμές, αναζητώντας ήρωες αγαπημένους ή απλώς… "υποψήφιους", που συνωστίζονται μπροστά στην πένα του μέσα από μια δική τους, λες, ανάγκη να κατοικήσουν το μυστηριακό του σύμπαν. Ρωγμές που γίνονται ρήγματα στην αυλαία της μυθοπλασίας, όταν ο ποιητής ατενίζει τους δικούς του ανθρώπους, τη μάνα, τον πατέρα, το Μίμη, τη Νίνα, τη Λούλα… Και όχι μόνον…», αναφέρει επίσης ο σκηνοθέτης.

Τα σκηνικά είναι του Δημήτρη Πολυχρονιάδη, τα κοστούμια της Εύας Νάθενα, οι φωτισμοί των Λευτέρη Παυλόπουλου και Νίκου Βλασόπουλου, η χορογραφία της Αποστολίας Παπαδαμάκη και η μουσική επιμέλεια των Δημήτρη Μαυρίκιου και Φωτεινής Μπαξεβάνη.

Στην -ακατάλληλη για ανηλίκους- παράσταση συμμετέχουν οι ερμηνευτές Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μαρία Βαρδάκα, Φαίη Βολόρου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μανώλης Δούνιας, Κωστής Καλλιβρετάκης, Αλέξανδρος Κλημόπουλος, Γιάννης Κότσιφας, Δημήτρης Μαυρίκιος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Δημήτρης Ντάσκας, Ράνια Οικονομίδου, Αποστολία Παπαδαμάκη, Τατιάνα Παπαμόσχου, Λυδία Φωτοπούλου, ο μικρός Γιάννης Μπαριάμης καθώς και μαθητές του Δημήτρη Μαυρίκιου.

Ακούγεται η φωνή της Αλέκας Παΐζη, σε κείμενα της Λούλας Γλέζου για τα παιδικά χρόνια του αδελφού της, Γιάννη Ρίτσου.

BYE BYE DOLLI...!!!

Η τεχνική κλωνοποίησης του προβάτου "Ντόλι" φαντάζει πια ξεπερασμένη. Κινέζοι επιστήμονες, για πρώτη φορά στον κόσμο, έδειξαν ότι είναι δυνατό, χρησιμοποιώντας κύτταρα από ιστό ενήλικου ζώου (στη συγκεκριμένη περίπτωση δέρματος) να αναδημιουργήσουν όλη τη γκάμα των διαφορετικών σωματικών κυττάρων ενός οργανισμού, με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να το κάνουν τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα.

Έτσι, μπόρεσαν να κλωνοποιήσουν ένα ποντίκι από το δέρμα ενός άλλου ενήλικου ποντικιού, αναπρογραμματίζοντας δερματικά κύτταρα από το δεύτερο. Με απλά λόγια, χωρίς σεξουαλική αναπαραγωγή, χωρίς καν την χρήση σπέρματος και ωαρίου σε εργαστήριο, αναπαράχθηκε ένας ζωντανός οργανισμός - απλώς από κύτταρα δέρματος!

Η Jenifer Lopez,

έσβησε 40 κεράκια στην τούρτα της!

Η γοητευτική Jlo, με τα υπέροχα οπίσθια παρά τα... 40 της χρόνια, μετά τη γέννηση των παιδιών της, έχει ωριμάσει και σκέφτεται πλέον διαφορετικά τη ζωή.

“Με τη μητρότητα ωριμάζεις πιο γρήγορα και διαπιστώνεις πως η ζωή είναι μικρή και εσύ έχεις τόσα πολλά να κάνεις”, είπε σε πρόσφατη συνέντευξη της η διάσημη τραγουδίστρια, ενώ δήλωσε πως θα ήθελε στο μέλλον να κάνει και άλλα παιδιά με τον αγαπημένο της Μαρκ Άντονι.

ΓΥΜΝΕΣ ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ !!!!

Αγρότες στην ανατολική Ινδία ζήτησαν από τις ανύπαντρες κόρες τους να οργώσουν γυμνές τα χωράφια τους για να αναγκάσουν τους θεούς να στείλουν τις πολυπόθητες βροχές στην περιοχή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του κρατιδίου Μπιχάρ, τα γυμνά κορίτσια μετά το ηλιοβασίλεμα όργωναν τη γη με τη βοήθεια ηλικιωμένων γυναικών ψέλνοντας αρχαίους ύμνους και κάνοντας επικλήσεις στους θεούς της βροχής.

"Οι χωρικοί πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα κάνουν τους θεούς να ντραπούν και θα τους αναγκάσουν να προκαλέσουν καταρρακτώδεις βροχές, ώστε να σωθούν οι καλλιέργειες", διευκρίνισε αξιωματούχος του κρατιδίου και πρόσθεσε πως οι χωρικοί είναι αποφασισμένοι να συνεχίζουν την τελετουργία αυτή μέχρι να βρέξει.

Η εποχή των μουσώνων έχει φέτος καθυστερήσει τόσο που πολλά ινδικά κρατίδια απειλούνται με τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων ογδόντα χρόνων.

ο Jude Law

δέχτηκε "επίθεση" από φωτογράφους και δημοσιογράφους για μια δήλωση ή μία φωτογραφία του, αλλά ήταν τόσο πιεστικοί που δεν άργησε να γίνει το κακό.

Στην παρέα γευμάτιζαν και άλλοι επώνυμοι φίλοι του όπως ο Leonardo DiCaprio, Michelle Williams. Όταν ο Τζουντ Λο εμφανίστηκε στην πόρτα του εστιατορίου οι κάμερες πήραν "φωτιά". Μέσα στο πλήθος υπήρχε και μια φωτογράφος που τον είχε τυφλώσει με τα φλας. Όπως υποστηρίζει η φωτογράφος " ο ηθοποιός την χτύπησε δυνατά στο πρόσωπο. Βέβαια δεν το έκανε επίτηδες, ήταν μια αντίδραση πάνω την ταραχή που δημιούργησαν τα ΜΜΕ, όμως θα μπορούσε να ζητήσει μια συγνώμη".

Μετά το συμβάν συνελήφθησαν ο ηθοποιός και η φωτογράφος και οδηγήθηκαν στο τμήμα, όπου εκεί η κοπέλα δεν κατέθεσε μήνυση αφού δεν υπήρχε τραυματισμός και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΑΛΑ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑ..!!

Τρεις κρατούμενοι δραπέτευσαν με ελικόπτερο από φυλακή έξω από την πόλη Μπρυζ του Βελγίου, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, οι δραπέτες πέταξαν μέχρι την πόλη Άαλτερ. Εκεί σταμάτησαν μια γυναίκα και της πήραν το αυτοκίνητό της, μια μαύρη Μερσεντές και, αφού λήστεψαν ένα βενζινάδικο, κατευθύνθηκαν προς τα βελγικά παράλια.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφερε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε κατά την απόδραση η οποία δεν έγινε από την πτέρυγα υψίστης ασφαλείας, καθώς εκεί έχουν τοποθετηθεί δίχτυα για να αποτρέπουν την πρόσβαση σε εναέρια μέσα. Ωστόσο, τα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μεταξύ των δραπετών είναι και ένας από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες του Βελγίου, ο Ασράφ Σεκάκι, ο οποίος έχει 16 καταδίκες για βιαιοπραγίες και απαγωγές.

ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΟΥ

Η εξάπλωση του ιού Α (Η1Ν1) της γρίπης των χοίρων "πλησιάζει το 100%" του πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

"Αν σκεφτείτε πως ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 160 από τις 192 χώρες-μέλη του ΠΟΥ, πλησιάζουμε το 100%, αλλά όχι ακόμα", επισήμανε ο Γκρέγκορι Χαρτλ. "Σχετικά με τους νεκρούς, πιστεύω ότι είμαστε κοντά στους 800", πρόσθεσε.

1.671 κρούσματα σε όλη την Ευρώπη μεσα σε ένα 24ωρο

Μέσα σε ένα 24ωρο, αυτήν την εβδομάδα, εντοπίστηκαν 1.671 κρούσματα της νέας γρίπης στην Ευρώπη, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες, ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Η αύξηση αυτή στον αριθμό των κρουσμάτων παρατηρήθηκε το 24ωρο μέχρι τις πέντε το απόγευμα της Πέμπτης. Οι αντίστοιχοι αριθμοί των προηγούμενων δύο ημερών ήταν 552 και 212 κρούσματα.

Το ECDC συγκεντρώνει στοιχεία από τις 31 χώρες που αποτελούν την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών. Από την Πέμπτη το κέντρο έχει καταγράψει συνολικά 19.404 κρούσματα στις 30 από τις χώρες αυτές και 35 θανάτους.

Από τις συγκεκριμένες χώρες η Βρετανία έχει τα περισσότερα κρούσματα--11.159 και ακολουθεί η Γερμανία με 2.455.

Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ διευκρίνισε πως η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην Γερμανία οφείλεται στο ότι πολλοί επιστρέφουν από τις διακοπές τους σε μέρη με πολλά κρούσματα.
Στο "κόκκινο" ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες, καθώς από σήμερα εξασθενούν τα μελτέμια, ενώ θερμές μάζες αναμένονται από την Αφρική.

Οι πιο ζεστές ημέρες θα είναι το Σάββατο και η Κυριακή, οπότε το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει έως 43 βαθμούς Κελσίου, αλλά υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και την Παρασκευή, κυρίως στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Το Σάββατο ο υδράργυρος στην ηπειρωτική χώρα θα "σκαρφαλώσει" στους 41-43 βαθμούς, ενώ στη νησιωτική χώρα θα φτάσει στους 37-39 βαθμούς Κελσίου.

Σε υψηλά επίπεδα θα είναι το θερμόμετρο και την Κυριακή, με τις μέγιστες τιμές στη δυτική και βόρεια Ελλάδα να φτάνουν τους 37-39 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα τους 41-43 βαθμούς και στην περιοχή του Αιγαίου τους 38-40 βαθμούς Κελσίου.

Καταυλισμό προσφύγων




















βορειοδυτικά της Βαγδάτης επισκέφθηκε την Πέμπτη η διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί, με την ιδιότητα της πρέσβειρας Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ.

Η γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο πρωταγωνίστρια συνομίλησε με τα μέλη τεσσάρων οικογενειών που βρίσκονται στον καταυλισμό, τα οποία την ενημέρωσαν ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν εκεί δεν έχουν πρόσβαση σε σχολεία, ενώ τους είναι αδύνατον να πληρώσουν για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψή τους.

Η Τζολί, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τόνισε ότι παρατηρείται πρόοδος στην επιστροφή προσφύγων στις εστίες τους, όμως απαιτείται να γίνουν περισσότερα.

MOTSART AMADEUS

Δύο άγνωστες συνθέσεις για πιάνο τού Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ θα παρουσιάσει στις 2 Αυγούστου, στη γενέτειρά του Ζάλτσμπουργκ, το Διεθνές Ίδρυμα Μότσαρτ.

Επί αιώνες, τα έργα βρίσκονταν «κρυμμένα» στη δημοτική βιβλιοθήκη της Νάντης, στη δυτική Γαλλία, και η αυθεντικότητά τους διαπιστώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008.

ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΧΙΜΠΑΤΖΗΔΕΣ ΑΠΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΟ AIDS

Καταρρίπτεται τελικά η εντύπωση των επιστημόνων ότι οι χιμπατζήδες δεν εκδηλώνουν συμπτώματα από τον ιό της ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων, το αντίστοιχο του ιού HIV που πλήττει τον άνθρωπο: Αμερικανική ερευνητική ομάδα εντόπισε στην Τανζανία άγριους χιμπατζήδες που πέθαναν από ασθένεια παρόμοια με το AIDS.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο Nature, αποκαλύπτει έναν «χαμένο κρίκο» στην εξέλιξη της ανθρώπινης πανδημίας AIDS, σχολιάζουν ανεξάρτητοι ειδικοί στο δικτυακό τόπο του περιοδικού.

Ο ιός της ανοσοανεπάρκειας των πιθήκων (SIV) είναι γνωστός εδώ και δεκαετίες και πιστεύεται ότι είναι πρόγονος του ανθρώπινου ιού HIV. Πολλά είδη πιθήκων, όπως οι αφρικανικοί πράσινοι πίθηκοι, μολύνονται από τον ιό χωρίς όμως να εμφανίζουν συμπτώματα.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες νόμιζαν ότι το ίδιο ισχύει και για τους χιμπατζήδες, και ήλπιζαν μάλιστα ότι η γενετική σύγκριση ανθρώπου και χιμπατζή θα αποκάλυπτε την αχίλλειο πτέρνα του HIV.

Οι υποθέσεις αυτές τελικά καταρρίπτονται. Σε συνεργασία με την Τζέιν Γκούνταλ, πρωτοπόρο στη μελέτη των χιμπατζήδων, η Δρ Μπεατρίς Χαν του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπίρμινγκχαμ ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960 να παρακολουθεί τους άγριους χιμπατζήδες του Εθνικού Πάρκοτ Γκόμπε στην Τανζανία.

Στοιχεία που καλύπτουν τα τελευταία εννέα χρόνια έδειξαν ότι το 9-18% του πληθυσμού ήταν μολυσμένο με τον SIV.

Χιμπατζήδες που πέθαναν υποβλήθηκαν σε αυτοψία που έδειξε σημάδια ασθένειας όμοιας με το ανθρώπινο σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας: χαμηλά επίπεδα κυττάρων Τ-κυττάρων CD4 στο ανοσοποιητικό σύστημα, ευκαιριακές λοιμώξεις και δραματική απώλεια μυικής μάζας.

Η έρευνα αναδεικνύει έναν κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι χιμπατζήδες στη φύση, θα μπορούσε όμως να ανοίξει ένα νέο δρόμο μελέτης της θανατηφόρας ασθένειας. Για παράδειγμα, οι επιστήμονες θα μπορούσαν τώρα να συγκρίνουν τις επιπτώσεις του SIV μεταξύ διαφορετικών ειδών πιθήκων προκειμένου να ανακαλύψουν ευάλωτα σημεία του ιού.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Η ομιλία του Κάρολου Παπούλια


























«Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, μετά από μία σκοτεινή επταετία. Κάθε τέτοια επέτειος υποχρεώνει σε σκέψεις απολογιστικές αλλά και σε στοχασμό για το αύριο.

»Ο χαρακτήρας του εορτασμού της επετείου άλλαξε. Κι αυτή είναι, πιστεύω, μια επιλογή που αποδεικνύει βαθύ σεβασμό σε όλους όσους αγωνίστηκαν ενάντια στη δικτατορία. Οι δεξιώσεις και οι κοσμικότητες είναι ασύμβατες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου.

»Στις επικοινωνίες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες με τους εκπροσώπους των αντιστασιακών οργανώσεων, με τους αγωνιστές και τους οικείους τους, διαπιστώσαμε ότι η αλλαγή του χαρακτήρα της σημερινής γιορτής ήταν ζητούμενο πρώτα για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

»Αρκετοί από αυτούς είναι εδώ μαζί μας, άλλοι λείπουν και μας λείπουν, κάποιοι έχουν φύγει από τη ζωή και όλοι αποτελούν την πλέον ισχυρή απόδειξη ότι μέσα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει και φως και μεγαλείο. Οι διαχρονικοί αγώνες του λαού μας είναι ο πυρήνας της αγωνιστικής μας αισιοδοξίας, που προκαλεί δημιουργικές δυνάμεις, αποβάλλει την ηττοπάθεια και φέρνει την αύρα ενός καλύτερου αύριο.

»Εχουμε ανάγκη αυτή τη διαπίστωση σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. H έξοδος απ' αυτή είναι αδύνατο να προβλεφθεί με ασφάλεια ενώ οι απαντήσεις που δίνονται διεθνώς για την αντιμετώπισή της είναι αποσπασματικές και μετέωρες.

»Ζούμε το τέλος μίας εποχής. Το κυρίαρχο μοντέλο οργάνωσης της οικονομίας αμφισβητείται εκ των πραγμάτων, την ώρα που δεν προβάλλεται, με ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο, η εναλλακτική πρόταση. Πρόταση για μια ανάπτυξη ενάντια στη φτώχεια, τον αποκλεισμό, την ανεργία, ιδίως των νέων.

»Μία βεβαιότητα υπάρχει: Ότι η κοινωνική συνοχή στον αναπτυγμένο κόσμο απειλείται, ότι η ανασφάλεια των πολλών προκαλεί φοβικά σύνδρομα και εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις.

»Όμως η ποιότητα της δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με την κάλυψη των βασικών αναγκών τουλάχιστον της ζωής των πολλών. Το προσωπικό αδιέξοδο κάθε άνεργου, η αγωνία κάθε νέου που ψάχνει μάταια για δουλειά είναι η πρώτη ύλη αναπόφευκτων κοινωνικών εντάσεων.

»Φίλες και Φίλοι, μιλάμε συχνά για κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα, μια κρίση που επιβεβαιώθηκε με την μεγάλη αποχή στις πρόσφατες ευρωεκλογές, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η κρίση είναι βαθιά. Όχι μόνο γιατί κάποιοι εκπρόσωποι του λαού χρησιμοποιούν την πολιτική ως εφαλτήριο για τρυφηλή ζωή. Ούτε επειδή διαχρονικές παθογένειες στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης παραμένουν ζωντανές. Η κρίση είναι βαθιά κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας: Κάθε είδους διευκολύνσεις και πελατειακές συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ηθικά, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται συχνά ως εξαιρετική ικανότητα ακόμη και αν επήλθε με όρους αναξιοκρατίας.

»Επειδή φαινόμενα δεκαετιών εμποδίζουν την πρόοδο της χώρας, χρειαζόμαστε επανακαθορισμό των κανόνων: Τι είναι σωστό και τι λάθος, πού βρίσκεται το δίκαιο και πού το άδικο, τι ενώνει το ατομικό με το συλλογικό συμφέρον, πώς ορίζεται ο κοινωνικός πολιτισμός, ποιες αξίες επιζητούμε και θαυμάζουμε, τι κόσμο τελικά θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας.

»Οι αγωνιστές που βρίσκονται σήμερα μαζί μας είναι πρότυπο αναφοράς. Γιατί έδωσαν πολλά σε όλους χωρίς να περιμένουν ανταλλάγματα, γιατί διακινδύνευσαν τη ζωή και την ησυχία τους στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

»Φίλες και Φίλοι, το βλέμμα μας είναι, σήμερα και πάντα, στραμμένο στην Κύπρο, που παραμένει διχοτομημένη. Σταθερή μας επιδίωξη είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η λύση του κυπριακού με προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών χωρίς επεμβατικά δικαιώματα. Με μια διαδικασία χωρίς επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα και με προσήλωση στις ευρωπαϊκές αξίες και στις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνη να συμβάλει στη θεραπεία της πληγής αυτή που αποτελεί μια απ’ τις ντροπές του παγκόσμιου πολιτισμού.

»Το έχω πει κι άλλες φορές, θα το επαναλάβω και σήμερα. Το κλειδί για τη δίκαιη, βιώσιμη και οριστική λύση του κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Άγκυρας. Για την ώρα δεν διαπιστώνουμε βούληση υπέρβασης αναχρονιστικών αντιλήψεων και εθνικιστικής λογικής. Αντίθετα, παρακολουθούμε με ανησυχία κλιμάκωση των προκλήσεων στο Αιγαίο και διαρκή προώθηση μονομερών ανιστόρητων διεκδικήσεων. Απατώνται όμως, αν νομίζουν ότι με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και τις απειλές μπορούν να κάμψουν τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματά μας.

»Φίλες και φίλοι, τριανταπέντε χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, υπάρχει η ωριμότητα να αποτιμήσουμε τα βήματα προόδου που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και να αποφασίσουμε εκείνα που μένει να γίνουν.

»Σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας σήμερα, εδώ. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα που με ενθάρρυναν για την αλλαγή του χαρακτήρα του εορτασμού της επετείου. Σας ευχαριστώ, πρώτα απ όλα, για το παράδειγμα που δίνετε με τη στάση της ζωής σας, με τα λόγια σας και με τη σιωπή σας».

Την κρίση του πολιτικού συστήματος

έθεσε στο επίκεντρο της ομιλίας του κατά τον εορτασμό των 35 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Υπογράμμισε ότι «η κρίση είναι βαθιά, κυρίως επειδή έχει τρωθεί ο αξιακός κώδικας» και έκανε λόγο για ανάγκη επανακαθορισμού των κανόνων.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για την αλλαγή του χαρακτήρα του εορτασμού της επετείου, σημειώνοντας πως «οι δεξιώσεις και οι κοσμικότητες είναι ασύμβατες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην «δύσκολη οικονομική συγκυρία», που απειλεί «την κοινωνική συνοχή στον αναπτυγμένο κόσμο», προκαλεί «ανασφάλεια των πολλών και φοβικά σύνδρομα και εγκυμονεί κοινωνικές εκρήξεις». Ο Κάρολος Παπούλιας υπογράμμισε: «Όμως η ποιότητα της δημοκρατίας συνδέεται άμεσα με την κάλυψη των βασικών αναγκών τουλάχιστον της ζωής των πολλών».

Ακόμη, έκανε ιδιαίτερη μνεία στα θέματα της επίλυσης του Κυπριακού και των παραβιάσεων του εθνικού ενάεριου χώρου από την Τουρκία. Για το Κυπριακό τόνισε ότι «σταθερή μας επιδίωξη είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής» και επισήμανε ότι «και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ευθύνη να συμβάλει στη θεραπεία της πληγής αυτή που αποτελεί μια απ' τις ντροπές του παγκόσμιου πολιτισμού».

Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, υπογράμμισε: «Απατώνται όμως, αν νομίζουν ότι με τις υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας και τις απειλές μπορούν να κάμψουν τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματά μας».

Στη σεμνή εκδήλωση παρέστησαν εκτός του Προέδρου της Δημοκρατίας, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, 1.200 προσκεκλημένοι, εκ των οποίων περίπου οι 700 ήταν αντιστασιακοί την περίοδο της δικτατορίας.

BΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ...


























Αρκετά είναι τα ερωτήματα που απαντήθηκαν κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης του Βιολογικού της νότιας Πιερίας, για τους λόγους που κρατούν σε αδράνεια ένα έργο ζωής για το περιβάλλον της περιοχής, 5 χρόνια μετά την παράδοσή του στο Φορέα.

Η συνεδρίαση, προκλήθηκε κατόπιν αιτήματος του Νομάρχη Πιερίας και μετά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, που έκαναν λόγο για «ημιτελές έργο». Άποψη που προσπάθησε να στηρίξει με κάθε τρόπο ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης και κατά τη χθεσινή διευρυμένη συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση, εκτός από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, συμμετείχε ο δήμαρχος Λιτοχώρου, ο αναπληρωτής δήμαρχος Αν. Ολύμπου, υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας, ο προϊστάμενος της ΤΥΔΚ, ο κατασκευαστής του βιολογικού κ. Καρκανιάς, ο κατασκευαστής του αγωγού λυμάτων και των αντλιοστασίων κ. Πωγωνίδης, καθώς και ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, κ. Αλμπάνης

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, το μεγάλο πρόβλημα για τη λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού της νότιας Πιερίας, δεν είναι οι «ελλείψεις» που παρουσιάζει το έργο και οι οποίες αμφισβητήθηκαν σθεναρά από πλευράς της Νομαρχίας, αλλά η απουσία προσωπικού και πόρων από πλευράς του Φορέα.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι ο δήμαρχος Λιτοχώρου, του οποίου η περιοχή πλέον στο σύνολό της διαθέτει αποχετευτικό σύστημα, εξέφρασε αντιρρήσεις για αν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του από το Δήμο Λιτοχώρου. «Για να λειτουργήσει ο βιολογικός, θα πρέπει ο κάθε Δημότης να πληρώνει από 50 ευρώ, 150 ευρώ το χρόνο», είπε ο κ. Τσιφοδήμος, σημειώνοντας πως «ακόμη κι αν πάρει την απόφαση για αύξηση των τελών αποχέτευσης, είναι απίθανο να εγκριθεί σε τέτοιο ποσοστό από την Περιφέρεια».

Τόνισε ακόμη ότι ο βιολογικός είναι καλός, αλλά το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν έχουν γίνει όλα τα δίκτυα αποχέτευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Αν. Ολύμπου και άρα το μεγαλύτερο κόστος λειτουργίας του βιολογικού θα το επωμιστεί ο Δήμος Λιτοχώρου.

Δεν αρνήθηκε ότι την ευθύνη για τη μη λειτουργία του έργου τη φέρει διαχρονικά ο Φορέας της Νότιας Πιερίας, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει σημασία πλέον είναι να λειτουργήσει το έργο. «Το μόνο που λείπει για να λειτουργήσει το έργο, είναι τα λεφτά», κατέληξε ο δήμαρχος Λιτοχώρου.

Για κατασυκοφάντιση του έργου, έκανε λόγο Γιώργος Παπαστεργίου, απαντώντας ευθέως στις δηλώσεις του προέδρου του Φορέα, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και σύμφωνα με τις οποίες το έργο είναι «ημιτελές».

«Μέχρι πέρυσι, ρίχνανε την ευθύνη για τη μη λειτουργία του βιολογικού στη Νομαρχία επειδή δεν ήταν έτοιμος ο αγωγός μεταφοράς λυμάτων», είπε, τονίζοντας ότι μόλις ολοκληρώθηκε ο αγωγός τότε κάποιοι ανακάλυψαν ότι το έργο είναι ημιτελές.

«Το έργο έχει παραδοθεί στο Φορέα, από το 2004 και είναι λυπηρό να μην λειτουργεί ακόμη», είπε ο κ. Παπαστεργίου, προσθέτοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κατανοεί τα όποια προβλήματα υπάρχουν, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί «να τις φορτώνουν ευθύνες».

Ο Νομάρχης απάντησε και στα περί «ελλείψεων» που παρουσιάζει ο βιολογικός, δηλώνοντας πως αν λείπουν πράγματα, τα οποία προέβλεπε η μελέτη και δεν έγιναν, αναλαμβάνει την ευθύνη, αν όμως δεν λείπουν, τότε θα πρέπει να σταματήσει η κατασυκοφάντιση του έργου αμέσως, θυμίζοντας ότι το έργο ελέγχθηκε από ανεξάρτητους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και δεν εντοπίστηκε κανένα πρόβλημα.

Τέλος, προκάλεσε τον πρόεδρο του Φορέα, να του υποδείξει τι είναι αυτό που έπρεπε να κάνει η Νομαρχία και δεν το έκανε, τονίζοντας πως «αν χρειάζεται κάτι επιπλέον, είναι διατεθειμένος να βοηθήσει».

«Η κατάσταση δεν είναι έτσι όπως λένε, ότι μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί και να ξεκινήσει η λειτουργία του βιολογικού», ανέφερε ο πρόεδρος του Φορέα, Κώστας Γιάντσιος, συμπληρώνοντας ότι απαιτούνται κοντά στις 500 χιλιάδες ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία. Ο ίδιος επικαλέστηκε μελέτη εταιρίας, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ελλείψεις στο βιολογικό, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Παπαστεργίου, ενώ παραδέχθηκε ότι η ΔΕΥΑΝΟ δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά της, όσον αφορά το έργο.

Ο κ. Παπαστεργίου, επέμεινε στο ερώτημά του προς τον κ. Γιάντσιο, ως προς τι εννοεί ημιτελές έργο, προειδοποιώντας πως αν δεν κατονομαστούν οι ελλείψεις, θα αναγκαστεί να απευθυνθεί στον Εισαγγελέα και να ζητήσει να γίνει έρευνα. «Το μόνο που θέλει το έργο είναι συντήρηση», πρόσθεσε ο νομάρχης. «Παρατήστε το έργο και εγώ θα ζητήσω από τον Καρκανιά να το θέσει σε λειτουργία σε έναν μήνα», είπε.

Ο κατασκευαστής του έργου, κ. Καρκανιάς, υποστήριξε ότι πριν την παράδοση του βιολογικού, έγιναν οι απαραίτητες δοκιμές των μηχανισμών. «Περάσανε τρεις δημοτικές αρχές, αλλά καμία δεν έσπρωξε το έργο», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αν δεν στελεχωθεί με διοικητικό προσωπικό και δεν ενισχυθεί οικονομικά ο Φορέας, το έργο δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Απαντώντας στην πρόταση του Νομάρχη, να λειτουργήσει ο ίδιος το έργο για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να αποδειχθεί αν λειτουργεί ή όχι, ο κ. Καρκανιάς είπε πως δεν έχει αντίρρηση, εφόσον είναι ακόμη στη θέση τους όσα περιγράφει το πρωτόκολλο παράδοσης του έργου. Επιπλέον, ζήτησε, εφόσον αναλάβει να λειτουργήσει το έργο δοκιμαστικά, να οριστεί και ένας μηχανικός από το Φορέα, ο οποίος θα επιβλέπει αν όσα υποστηρίζει για τη λειτουργία του έργου είναι αληθινά, ώστε να μην δημιουργηθούν στο μέλλον παρόμοιες αμφισβητήσεις.

Ο όρος «ημιτελές», δεν με εκφράζει, ανέφερε ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Αλμπάνης. Το τμήμα Χημείας του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου, εδώ και λίγες εβδομάδες έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Φορέα, όσον αφορά τον βιολογικό καθαρισμό.

Ο κ. Αλμπάνης, εξέφρασε την άποψη ότι ο βιολογικός έχει κατασκευαστεί από καλά υλικά και παρά το ότι έχει να συντηρηθεί πολλά χρόνια, βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Σημείωσε, ότι όντως λείπουν αισθητήρες και αντλίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. «Κάποια πράγματα που δεν φαίνονται, δεν σημαίνει ότι λείπουν κι όλας», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε τέλος ότι τα σοβαρά προβλήματα έχουν να κάνουν με τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν έχουν συντηρηθεί, και εκτίμησε ότι η λύση για τη λειτουργία του βιολογικού, πέρα από τη συντήρηση, είναι να βρεθεί το λειτουργικό του κόστος.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την αποδοχή της πρότασης του Νομάρχη, από σήμερα κιόλας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Νομαρχίας, του Φορέα και της κατασκευάστριας Εταιρίας, να ξεκινήσουν ελέγχους στον βιολογικό για να διαπιστωθεί αν λείπει κάτι και για ποιους λόγους.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΟΥΙΛΑ

Τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Χανίων Στέλιος Νικηφοράκης και υπογράφουν βουλευτές της Ν.Δ. μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος για το θέμα που αφορά τους φοιτητές στην Λ’Ακουίλα της Ιταλίας.
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρονται τα εξής: «Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Λ’Ακουίλα της Ιταλίας, λόγω των μεγάλων καταστροφών που προκάλεσε ο πρόσφατος ισχυρός σεισμός, καθιστά απαγορευτική τη συνέχιση της παραμονής και της φοίτησης των Ελλήνων, που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Λ’Ακουίλα. Με την προτεινόμενη τροπολογία παρέχεται στους φοιτητές, που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο της Λ’Ακουίλα, η δυνατότητα να μετεγγραφούν στο αντίστοιχο έτος σπουδών του οικείου Τμήματος των Ελληνικών ΑΕΙ με κριτήριο την εγγύτητα προς τον τόπο των βιοτικών συμφερόντων τους.
Άρθρο
1.Οι Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 φοιτούσαν στο Πανεπιστήμιο της Λ’Ακουίλα της Ιταλίας, έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν μια μόνο φορά τη μετεγγραφή τους, χωρίς εξετάσεις και κατ’εξαίρεση των οριζόμενων από τις κείμενες διατάξεις, ύστερα από σχετική αίτησή τους, σε αντίστοιχο προς αυτό της φοίτησής τους Τμήμα Ελληνικών ΑΕΙ που επιθυμούν να μετεγγραφούν, το οποίο ευρίσκεται πλησιέστερα προ της κατοικία τους.
2.Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετεγγραφή σε Ελληνικό ΑΕΙ, είναι η υποβολή σχετικής αίτησης και αναλυτικού πιστοποιητικού σπουδών από το Ίδρυμα προσέλευσης. Αρμόδιες για τον έλεγχο της νομιμότητας και της πληρότητας των προσκομιζόμενων δικαιολογητικών είναι οι Γραμματείες των οικείων Τμημάτων υποδοχής.
3.Η κατάταξη των μετεγγραφόμενων σε έτος σπουδών γίνεται στο αντίστοιχο έτος σπουδών με αυτό της φοίτησής τους.
4.Οι κατά τα ανωτέρω μετεγγραφόμενοι έχουν τη δυνατότητα κατοχύρωσης των μαθημάτων, στα οποία έχουν εξεταστεί επιτυχώς στο ΑΕΙ προέλευσης, με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του Τμήματος υποδοχής Γ.Σ. του οικείου Τομέα, ύστερα από εισήγηση των αρμοδίων μελών ΔΕΠ του τμήματος υποδοχής), τα οποία διαπιστώνουν την αντιστοιχία του περιεχομένου του προς αναγνώρισης μαθήματος με το διδασκόμενο μάθημα ή μαθήματα του προγράμματος σπουδών του Τμήματος υποδοχής.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο πλαίσιο της προσωπικής δέσμευσης του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου απέναντι στους πολίτες της Πιερίας για την πληρέστερη και συνεχή ενημέρωση τους σε ο,τι αφορά την εξέλιξη του έργου του νέου νοσοκομείου Κατερίνης σας αποστέλλουμε ενημερωτικό σημείωμα σχετικό με την απόφαση του Ειρηνοδικείου Κατερίνης με αντικείμενο τα ασφαλιστικά μέτρα νομής σε βάρος του προηγούμενου αναδόχου του έργου.



ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


Την άμεση απομάκρυνση των υλικών της κοινοπραξίας ΕΡΓΑΣ ΑTE (προηγούμενος ανάδοχος) διατάσσει με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Κατερίνης όπου συζητήθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας.

Τα υλικά της εταιρίας ΕΡΓΑΣ, βρίσκονται στον αύλειο χώρο του νέου νοσοκομείου Κατερίνης και προκαλούν καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου δηλαδή τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου και του ελικοδρομίου.

Το δικαστήριο αναγνωρίζει την αιτούσα (3η ΔΥΠΕ) νομέα του υπ’αριθμ.642 αγρού έκτασης 68869 τ.μ. που βρίσκεται στο αγρόκτημα Ν.Κεραμιδίου Πιερίας και διατάσσει την ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ να απομακρύνει από το χώρο του ως άνω αγρού τα αντικείμενα που αναλυτικά περιγράφονται με δικά της έξοδα και να «παύσει να διαταράσσει τη νομή στον επίδικο αγρό».

Η απεμπλοκή μέσω της δικαστικής απόφασης διευκολύνει ιδιαίτερα στη διαμόρφωση του αύλειου χώρου που εκκρεμούσε έως τώρα και παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της αναδόχου εταιρίας δεν είχε πραγματοποιηθεί.


Από το Πολιτικό Γραφείο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Δ/νση Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ν. Πιερίας κάνει γνωστό στους Μελισσοκόμους του Νομού μας ότι προκειμένου να γίνει καταγραφή του μελισσοκομικού κεφαλαίου (κυψελών) του Νομού μας, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 303695/15-6-2009 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πρέπει οι μελισσοκόμοι να έχουν θεωρήσει τα βιβλιάριά τους από την Υπηρεσία μας την τελευταία διετία.
Αυτό προϋποθέτει την σήμανση των κυψελών με πυροσφραγίδα με τον κωδικό αριθμό που τους δόθηκε από την Δ/νση Γεωργίας.
Αυτό πρέπει να γίνει έως 17/8/09. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα λαμβάνονται υπόψη για την συμμετοχή στα διάφορα προγράμματα.