Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009
Η κατανάλωση τσαγιού σε θερμοκρασία άνω των 65 βαθμών Κελσίου μπορεί ακόμα και να οκταπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο, υποστηρίζουν Ιρανοί γιατροί στο Βritish Medical Journal. Αν και δεν γνωρίζουν το μηχανισμό του φαινομένου, υποψιάζονται ότι τα καυτά ροφήματα προκαλούν θερμική βλάβη που ευνοεί την εμφάνιση όγκων.
Την ίδια υποψία εκφράζει ο συντάκτης ενός εντιτόριαλ στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού: προηγούμενες μελέτες στη Βρετανία έχουν δείξει ότι ο περισσότερος κόσμος προτιμά το τσάι του σε μια μέση θερμοκρασία 56-60 βαθμών Κελσίου, η οποία θεωρείται ασφαλής.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Γκολεστάν του Ιράν, όπου η συχνότητα του καρκίνου του οισοφάγου είναι πολύ υψηλή, παρόλο που το κάπνσμα και η κατανάλωση αλκοόλ (οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου) βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, το Γκολεστάν αγαπά το μαύρο τσάι, με το μέσο κάτοικο να πίνει πάνω από ένα λίτρο την ημέρα.
Την ίδια υποψία εκφράζει ο συντάκτης ενός εντιτόριαλ στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet, επισημαίνοντας πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού: προηγούμενες μελέτες στη Βρετανία έχουν δείξει ότι ο περισσότερος κόσμος προτιμά το τσάι του σε μια μέση θερμοκρασία 56-60 βαθμών Κελσίου, η οποία θεωρείται ασφαλής.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην επαρχία Γκολεστάν του Ιράν, όπου η συχνότητα του καρκίνου του οισοφάγου είναι πολύ υψηλή, παρόλο που το κάπνσμα και η κατανάλωση αλκοόλ (οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου) βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Παράλληλα, το Γκολεστάν αγαπά το μαύρο τσάι, με το μέσο κάτοικο να πίνει πάνω από ένα λίτρο την ημέρα.
MIA ΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)