PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Έφυγε νωρίς, γράφοντας ιστορία


Έκανε ότι μπορούσαν ανθρώπινα χέρια να κάνουν πάνω σε μία κιθάρα και για πολλούς, ήταν ο καλύτερος οργανίστας στην ιστορία της ροκ. Ήταν αυτοδίδακτος κι έμεινε στην κορυφή, έως το πρόωρο τέλος του σε ηλικία μόλις 27 ετών. Ήταν ο Τζίμι Χέντριξ και τα πολλά λόγια δεν χρειάζονται

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ HOOTERS GIRLS

Δεν θέλουν καυτές σερβιτόρες



Η μελλοντική κατασκευή ενός εστιατορίου με σερβιτόρες.... ζεστά ντυμένες στο Μπρίστολ, προκάλεσε τις οξύτατες αντιδράσεις κατοίκων και ακτιβιστών. Καλούν σε μποϊκοτάζ των Marks & Spencer στα οποία ανήκει ο χώρος

Αρχαίο το Έιτζ

Ο πρόγονος του ιού του AIDS εμφανίσθηκε σε πιθήκους πριν από 32.000 χρόνια ισχυρίζεται ομάδα επιστημόνων που έκανε τεστ σε 79 πιθήκους στο νησί Μπιόκο. Κάθε φορά που οι άνθρωποι κυνηγούσαν πιθήκους για να εξασφαλίσουν την τροφή τους ήταν εκτεθειμένοι στον ιό

Λιμουζίνα αγάπη μου

Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ


Αν και ο πρωθυπουργός μετακινείται με αυτοκίνητο 1.600 κυβικών, πολλοί βουλευτές εξακολουθούν να κρατάνε τα πολυτελή αυτοκίνητα που τους παραχώρησε η βουλή. Σύντομα θα κληθούν να τα αντικαταστήσουν με μικρότερα, κάτι που όμως δεν είναι υποχρεωτικό (!)

ΤΑ 7 ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΔΕΘ

Κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε αποδομώντας τα «εφτά ψέματα» που σηματοδοτούν την εποχή της παρακμής που πρέπει να ξεπεράσει η χώρα.



Στη συνέχεια περιέγραψε την εναλλακτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας για διέξοδο από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και έξοδο από την επιτήρηση.



Τελικά, στο δεύτερο μέρος της ομιλίας του περιέγραψε την «Αλλαγή Μοντέλου Ανάπτυξης», που είναι απαραίτητη για να ξεπεράσει η χώρα την κρίση οριστικά, ώστε να μην επιστρέψει στον κρατισμό.



* Το πρώτο ψέμα που έχει χρεοκοπήσει, κατά τον κ. Σαμαρά, είναι η «κοινωνική πολιτική» που ασκήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες με αναδιανομή δανεικών σε βάρος των επομένων γενεών.



* Το δεύτερο είναι η απάντηση στο ερώτημα: πότε η χώρα υπερχρεώθηκε;



Κι έδειξε ότι η υπερχρέωση της Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’80, επί ΠΑΣΟΚ, όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ. Κι από τότε όλες οι διαδοχικές κυβερνήσεις προσπάθησαν, αλλά καμία δεν κατάφερε να ελέγξει το χρέος. Διότι το χρέος τροφοδοτεί νέα ελλείμματα τα επόμενα χρόνια.



* Το τρίτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ ότι ήταν η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που δημιούργησε το σημερινό πρόβλημα υπερχρέωσης. Ο κ. Σαμαράς έδειξε αναλυτικά ότι από τα 80 δισεκατομμύρια νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, τα 70 πήγαν για υποχρεώσεις που είχαν αναλάβει προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.



* Το τέταρτο ψέμα είναι ο ισχυρισμός ότι για όσα έγιναν μετά τον Οκτώβριο του 2009 φταίει, τάχα, η κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι τα spreads των επιτοκίων, που αποτελούν τον καθρέφτη εμπιστοσύνης των αγορών στην εκάστοτε κυβέρνηση, ήταν μόλις στις 130 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και ανέβηκαν πολύ αργότερα, όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ενώ διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό. Τα spreads άρχισαν να σκαρφαλώνουν μετά τον Ιανουάριο του 2010, επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εξ αιτίας της πολιτικής του.



* Το πέμπτο ψέμα είναι ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό ήταν, δήθεν, «αναπόφευκτη». Ο κ. Σαμαράς έδειξε, αντίθετα, ότι οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα ως και τον Ιανουάριο, όσα ζητούσε για να βγάλει τη χρονιά και με λογικά επιτόκια ακόμα. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δανειστεί τότε, άρχισε τον διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό και βρέθηκε εκτός αγορών τον Μάιο.



* Το έκτο ψέμα είναι ότι η υπογραφή αυτού του Μνημονίου ήταν «μονόδρομος» στις αρχές Μαΐου. Ο κ. Σαμαράς έδειξε, αντίθετα, ότι υπήρχαν τότε περιθώρια διαπραγμάτευσης, αλλά η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε το παραμικρό και υπέγραψε τους χειρότερους δυνατούς όρους.



* Το έβδομο ψέμα είναι ο ισχυρισμός του ΠΑΣΟΚ, ότι το Μνημόνιο αποτελεί παρ’ όλα αυτά διέξοδο από την κρίση, κι ότι ήταν τάχα πράξη «ανευθυνότητας» της Νέας Δημοκρατίας να μη το ψηφίσει. Ο κ. Σαμαράς έδειξε ότι η Πολιτική του Μνημονίου οδηγεί σε χειρότερη κρίση απ’ αυτήν που υπάρχει σήμερα, ότι βουλιάζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, ότι το συνολικό χρέος στο τέλος της τετραετίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο, ότι μετά από τόσες θυσίες και πάλι θα είναι δύσκολο να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να δανειστεί. Κι ότι πραγματική ανευθυνότητα ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ κραύγαζε λεφτά υπάρχουν πριν τις εκλογές του 2009, όταν γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα ελλείμματος που υπήρχε τότε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη.

ΤΑ ΒΥΤΙΟΦΟΡΑ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΜΑΧΗΣ

Ολοένα και περισσότερα φορτηγά και βυτιοφόρα συγκεντρώνονται στις εθνικές οδούς εν όψει της ψήφισης του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση του επαγγέλματος στις αρχές της εβδομάδας. Οι μεταφορείς απειλούν εκ νέου για μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας και καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Β ΕΘΝΙΚΗ -ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΠΙΕΡΙΚΟΣ 2-1

2η Αγωνιστική


19/09/2010 Ηλιούπολη Πιερικός 2 - 1

19/09/2010 Αγροτικός Αστέρας Παναιτωλικός 0 - 1

19/09/2010 ΟΦΗ Αναγέννηση Καρδίτσας 2 - 0

19/09/2010 Τρίκαλα Λεβαδειακός 4 - 0

19/09/2010 Διαγόρας Θρασύβουλος 0 - 0

20/09/2010 Εθνικός ΠΑΣ Γιάννινα -

20/09/2010 Ιωνικός Δόξα Δράμας -

20/09/2010 Πανθρακικός Βέροια

20/09/2010 Καλλιθέα Εθνικός Αστέρας -

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΛΙΓΚΑ

3η Αγωνιστική


18/09/2010 Ηρακλής Λάρισα 1 - 0

18/09/2010 Εργοτέλης Ξάνθη 1 - 0

18/09/2010 Καβάλα Παναθηναϊκός 2 - 2

19/09/2010 Κέρκυρα Ατρόμητος 3 - 1

19/09/2010 Πανιώνιος Αρης 1 - 0

19/09/2010 Πανσερραϊκός Ολυμπιακός 0 - 1

19/09/2010 ΠΑΟΚ Ολυμπιακός Βόλου 1 - 1

19/09/2010 ΑΕΚ Αστέρας Τρίπολης 0 - 0

ΚΙΝΗΣΕΙΣ "ΜΑΤ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΧΙΟΝΙΔΗ ΠΡΟΣΕΧΩΣ...!

Την Δευτέρα στην Κατερίνη ο Μάρκος Μπόλαρης


Τη Δευτέρα θα πραγματοποιήσει ο κ. Μάρκος Μπόλαρης την πρώτη του επίσκεψη στην Κατερίνη ως υποψήφίος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, όπου και θα επισκεφτεί τα γραφεία της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ.


http://politispierias.blogspot.com/2010/09/blog-post_8803.html

Δημήτρης Κεραηλίδης: Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο πλευρό του Σάββα Χιονίδη

- Όπως όλα δείχνουν, είναι οριστικό.
- Ο γνωστός δημοσιογράφος Δημήτρης Κεραηλίδης θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο πλευρό του Σάββα Χιονίδη.
- Άφησε την Αθήνα, το Έξτρα 3 και την καριέρα του εκεί...
- Προκειμένου να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη...
- Και να προσφέρει τις υπηρεσίες του εδώ, στους συμπολίτες του.
- Με ιδέες, όρεξη και πολύ μεράκι...

ΥΓ. Καλή επιτυχία!
 
ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΣΟΒΑΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ

Σοβαρό τροχαίο με τρεις νεκρούς σημειώθηκε  στην εθνική οδό Κατερίνης - Λάρισας στο ύψος της Νέας Εφέσσου.
Ένας μεθυσμένος οδηγός τρακτέρ μπήκε στην εθνική οδό από λάθος. Όταν το αντιλήφθηκε έκανε...
αναστροφή παρανόμως προσπαθώντας να βγει ξανά από την έξοδο. Στην προσπάθειά του αυτή συγκρούστηκε με διερχόμενο ΙΧ τύπου 4χ4 το οποίο και πήρε φωτιά.
Στο αυτοκίνητο βρίσκονταν τρεις άνθρωποι οι οποιοι και απανθρακώθηκαν.

ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΚΑΙ ΚΟΙΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΛΗ, ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΙΤΛΟΙ ΒΙΒΛΙΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΜΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ
ΣΕ ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΧΩΡΟ
ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ...!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΙΦΟΔΗΜΟΣ ....

Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΙΝΤΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ



Την πρόταση του Κυριάκου Βελόπουλου, υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας του ΛΑ.Ο.Σ., αποδέχθηκε τελικά ο συντοπίτης μας Θανάσης Μπίντας.
Μετά την αποδοχή της πρότασης του κ. Βελόπουλου, ο συντοπίτης μας Θανάσης Μπίντας έκανε την ακόλουθη δήλωση στην εφημερίδα μας:

"Είναι γνωστό πως σε όλη μου τη ζωή, όταν μου ήταν μπορετό πρόσφερα πάντοτε χωρίς υστεροβουλία στα κοινά για να φτιάξουμε τον τόπο μας καλύτερο. Έτσι λοιπόν και σήμερα, από τη θέση αυτή που μου προτάθηκε, φιλοδοξώ να συνεχίσω να προσφέρω και από ένα άλλο μετερίζι".

ΔΗΛΩΣΗ Κ. ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Πιερίας, κ. Κώστας Κουκοδήμος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Θεωρήσαμε ότι, έστω και με καθυστέρηση 12 μηνών, η κυβέρνηση αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα επανασύστασης Υφυπουργείου Αθλητισμού.  Σήμερα, δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η προχειρότητα - που έχει καταστεί, πλέον, επικίνδυνη - με την οποία αντιμετωπίζει τα θέματα που αφορούν στον Αθλητισμό.  Το πρωτοφανές “μπάχαλο”, που επικρατεί στο θέμα της κατανομής των Αρμοδιοτήτων του Υφυπουργείου Άθλησης, προκαλεί θυμηδία.  Ο υπουργός Υγείας και Άθλησης κ. Λοβέρδος προβαίνει σε δηλώσεις για τις διακρίσεις των Ελλήνων Αθλητών, ο υφυπουργός Άθλησης κ. Αηδόνης ξεκίνησε επαφές με αθλητικούς φορείς και Σωματεία, συναντάται με τον πρόεδρο της UEFA , παίρνει μέρος σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, ενώ ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Νικητιάδης υποστηρίζει, μιλώντας σε αθλητικούς συντάκτες, ότι ο Αθλητισμός επέστρεψε στο υπουργείο Πολιτισμού και πως το υπουργείο Άθλησης έχει ως μόνες σχετικές αρμοδιότητες το μαζικό αθλητισμό και τα Special Olympics . Την ίδια στιγμή, κανείς δεν γνωρίζει που υπάγεται, πλέον, η Γ.Γ. Αθλητισμού.  Ελπίζουμε πως, πολύ σύντομα, αυτή η αστειότητα θα τελειώσει. Ο Αθλητισμός έχει σοβαρά προβλήματα που δεν μπορεί να περιμένουν».

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΘ

Με την καθιερωμένη συνεντευξη Τύπου το μεσημέρι ολοκληρώνεται η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στην 75η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Το βράδυ του Σαββάτου, στην ομιλία του στους παραγωγικούς φορείς, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού για την οικονομική πολιτική, παρουσιάζοντας «επτά ψέματα» και λέγοντας «όχι στο μνημόνιο-όχι σε νέους φόρους».
Την ομιλία παρακολούθησε και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος άκουσε τον διάδοχό του να υπερασπίζεται πολλές από τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε ότι το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος. Οπως είπε, «η πολιτική του Μνημονίου, μειώνει το έλλειμμα από την μια πλευρά και το μεγαλώνει από την άλλη, μέσα από την ύφεση που προκαλεί. Αυτό ήδη έχει φανεί. Τα λουκέτα και η μείωση της κατανάλωσης δεν φέρνουν ποτέ έσοδα στα δημόσια ταμεία. Κι έτσι μεγάλο μέρος των θυσιών πάνε χαμένες. Επίσης, το Μνημόνιο μεγαλώνει το χρέος. Για να μειώσει το έλλειμμα μέσα σε μια τετραετία κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, θα διογκώσει το χρέος, στο ίδιο διάστημα, κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λέει το ίδιο το Μνημόνιο: Από το 115% του ΑΕΠ το 2009, το χρέος της χώρας θα εκτοξευθεί στο 149% του ΑΕΠ το 2013».
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι «φούσκωσε το έλλειμμα που παρέλαβε τον Οκτώβριο». «Με τα μέτρα που είχε ήδη ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα τέλη Ιουνίου του 2009 και με εκείνα που εξήγγειλε πέρσι τέτοιο καιρό ο Κώστας Καραμανλής, το περσινό έλλειμμα θα έκλεινε στο 9,9% το πολύ», ανέφερες και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ ματαίωσε εκείνα τα διορθωτικά μέτρα, μετέθεσε έσοδα του 2009 το 2010, μετέθεσε δαπάνες του 2010 και τις ενέγραψε στο 2009 και με μεθόδους ΄΄δημιουργικής λογιστικής΄΄ αύξησε το έλλειμμα του 2009 κατά 3,7 μονάδες. Και το πήγε τελικά από το 9,9% στο 13,6%».
«Παρ’ όλα αυτά, ως τον περασμένο Δεκέμβριο, και, παρά τις ΄΄λαθροχειρίες΄΄ της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα είχε πρόβλημα ελλείμματος, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν είχε ακόμα πρόβλημα δανεισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
«Ισχυρίζεται ολόκληρος ο μηχανισμός της κυβερνητικής προπαγάνδας, και μαζί όλα τα παπαγαλάκια της κι όλα τα ΄΄εξαπτέρυγά΄΄ της, ότι η Νέα Δημοκρατία με την άρνησή της στο Μνημόνιο έδειξε τάχα «ανευθυνότητα»: Αφού λοιπόν έχουν το θράσος να μιλάνε για ανευθυνότητα, να σας πώς εγώ τι θα πει ανευθυνότητα: Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν φώναξε ΄΄λεφτά υπάρχουν΄΄. Είτε βρισκόταν στην κυβέρνηση όπως πέρσι τέτοιο καιρό, είτε στην Αντιπολίτευση, όπως σήμερα, ποτέ δεν έταξε στους πάντες τα πάντα. Το ΠΑΣΟΚ το έκανε πέρσι, όπως το έκανε και παλαιότερα, όπως το έκανε πάντα», επισήμανε.
Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε «επτά αλήθειες»-προτάσεις της ΝΔ για έξοδο από την κρίση. Μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις το ταχύτερο, προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες. Επίσης, ανακοίνωσε δραστική μείωση φόρων και σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων, με επιδότηση της εργασίας από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ώστε να μην χαθούν πόροι που χρειάζονται άμεσα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.



Για «το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων» ανέφερε ότι «η απόφαση της κυβέρνησης να κάνει ακριβώς αυτό, υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας, είναι σωστή». «Άλλωστε υλοποιεί νόμο που πέρασε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2009», πρόσθεσε.



Για την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα εκδοθεί η κάρτα του πολίτη σχολίασε ότι «δεν χρειάζεται, διότι θα επιβαρύνει τη γραφειοκρατία» και πως μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης με την αστυνομική ταυτότητα και τους αριθμούς, που τον χαρακτηρίζουν (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ).



«Η αλήθεια είναι γνωστή και έχει γίνει συνείδηση πλέον στους Έλληνες πολίτες. Η ατολμία, η δημοσκοπική διακυβέρνηση, η εγκληματική απραξία, ο φόβος του πολιτικού κόστους της κυβέρνησης της ΝΔ οδήγησαν τη χώρα στη διεθνή απαξίωση, την πλήρη αναξιοπιστία και τελικά ένα βήμα πριν την καταστροφή», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.



«Ο Αντώνης Σαμαράς έδειξε με όσα είπε, τη βατή διαδρομή εξόδου της χώρας από την κρίση. Όχι με συνθήματα, όχι με ευχές, όχι με “λόγια του αέρα”. Αλλά με συγκεκριμένες, προκοστολογημένες προτάσεις. Άμεσα εφαρμόσιμες», επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλος.



«Για την πεζή πραγματικότητα της καθημερινότητας ο κ. Σαμαράς δεν πρότεινε τίποτα. Για παράδειγμα που θα βρούμε τα λεφτά που μας εξασφαλίζει το μνημόνιο», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

ΟΙ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Την Κυριακή 7 Νοεμβρίου εκλέγουμε δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους δημοτικής κοινότητας, συμβούλους τοπικής κοινότητας, εκπροσώπους τοπικής κοινότητας, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειαρχικούς συμβούλους.


Το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάζει, σε ειδικό θέμα, τις θεσμικές καινοτομίες του Καλλικράτη και τη διαδικασία ψηφοφορίας, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε πολίτης, που θα κληθεί στην κάλπη για να αναδείξει τους τοπικούς του άρχοντες.



Θεσμικές καινοτομίες



Οι θεσμικές καινοτομίες, που θα φέρει ο Καλλικράτης -εκτός από την ουσία της μεταρρύθμισης, που συρρικνώνει τον αριθμό των ΟΤΑ α΄βαθμού- είναι, μεταξύ άλλων:



* Οι 195 θέσεις αντινομαρχών αντικαθίστανται από τις μισές αντιπεριφερειαρχών



* Οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι αντικαθίστανται από 703 περιφερειακούς συμβούλους



* Στην περιφέρεια μεταφέρεται το σύνολο των αρμοδιοτήτων, που αφορούν τον αναπτυξιακό περιφερειακό προγραμματισμό.



* Οι Περιφέρειες αποκτούν ευρύτατες αρμοδιότητες, που αποκεντρώνονται από υπουργεία, όπως ο αναπτυξιακός σχεδιασμός, η Δημόσια Υγεία και η κατασκευή έργων.



* Οι δήμοι αποκτούν αρμοδιότητες, που σχετίζονται με τοπικά ζητήματα, όπως η έκδοση οικδομικών αδειών, η κοινωνική πρόνοια και οι επαγγελματικές άδειες



* Οι 16.150 έως σήμερα δημοτικοί σύμβουλοι περιορίζουν περίπου στους μισούς



* Οι εκλογές θα γίνονται πλέον κάθε πέντε χρόνια μαζί με τις ευρωεκλογές, έτσι ώστε να δίνεται περισσότερος ωφέλιμος χρόνος σε κάθε αυτοδιοικητική αρχή να εφαρμόσει το πρόγραμμά της. Ως εκ τούτου, η θητεία των αρχών, που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010, θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου 2011 και θα λήξει στις 31 Αυγούστου 2014.



* Συστήνονται παντού τοπικές και δημοτικές κοινότητες, που αντικαθιστούν τα σημερινά τοπικά και δημοτικά διαμερίσματα.



* Σε κάθε συνενούμενο δήμο παραμένει το σύνολο των υπηρεσιών, ενώ προβλέπεται αντιδήμαρχος που θα μεριμνά για τις τοπικές υποθέσεις. Θεσμοθετούνται αντιδήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες με τοπική αρμοδιότητα.



* Oι νέοι μπορούν να εκλέγονται και να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά από 18 ετών. Αίρεται το ελάχιστο του 21ου έτους για συμμετοχή στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.



* Καθιερώνεται ο θεσμός του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης» σε κάθε δήμο και περιφέρεια με αποστολή την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης, τη διασφάλιση της αμεροληψίας των αυτοδιοικητικών αρχών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων, καθώς και την αποσυμφόρηση αιρετών οργάνων του δήμου και της περιφέρειας από τη συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.



* Δημιουργούνται δίπλα στα σημερινά 1.000 ΚΕΠ άλλα 1.200 επιπλέον «Δημοτικά e-ΚΕΠ». Για την εξυπηρέτηση του πολίτη ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται ο θεσμός των δημοτικών ΚΕΠ, με τη δημιουργία μικρών, αποτελεσματικών «Δημοτικών e - ΚΕΠ», σε κάθε γειτονιά ή χωριό ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης, με τα οποία παρέχονται διοικητικές υπηρεσίες όσο το δυνατόν εγγύτερα στο πολίτη.



Τι πρέπει να ξέρει ο πολίτης, που καλείται να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα



Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7 π.μ. και θα λήξει στις 7 μ.μ. Σε περίπτωση, που χρειαστεί να επαναληφθεί, θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, 14 Νοεμβρίου, με τις ίδιες ώρες έναρξης και λήξης. Σε περίπτωση, που η ψηφοφορία δεν διεξαχθεί για οποιονδήποτε λόγο σε έναν δήμο ή σε ένα ή περισσότερα εκλογικά τμήματα, τότε αυτή θα γίνει την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010.



Στις δημοτικές εκλογές δικαίωμα ψήφου έχουν:



1. Ολοι οι δημότες κάθε νέου δήμου που α) έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί πριν την 31η Δεκεμβρίου του 1992 β) οι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο του δήμου ή της κοινότητας, που από 1.1.2011 θα αποτελούν έναν δήμο, σύμφωνα με τον νέο νόμο.



2. Οι πολίτες των λοιπών 26 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά κατοικούν στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (έχουν γεννηθεί έως 31.12.1992), είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού δήμου ή της κοινότητας, όπου κατοικούν. Επίσης, οι ομογενείς, οι οποίοι δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα, ως αλλοδαποί, και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, δηλαδή έχουν γεννηθεί έως 31.12.1992, είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του σημερινού δήμου ή της κοινότητας, όπου κατοικούν.



Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εγγραφές, που ολοκληρώθηκαν στις 31 Αυγούστου, στους ειδικούς καταλόγους των δήμων, 12.762 είναι οι ομογενείς και οι μετανάστες, οι οποίοι ζουν νόμιμα και για πολλά χρόνια στη χώρα.



Ωστόσο, οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών, πολίτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ομογενείς και οι νομίμως διαμένοντες υπήκοοι τρίτων χωρών δεν έχουν εκλογικό δικαίωμα για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών.



Σε αυτές τις εκλογές, επαναφέρεται η ρύθμιση για την ανάδειξη ως επιτυχόντος του συνδυασμού με ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου των εγκύρων ψήφων.



Η ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων πραγματοποιείται από εκλογικές περιφέρειες, που αντιστοιχούν στους συνενούμενους δήμους και κοινότητες, καθώς και στα σημερινά δημοτικά διαμερίσματα, στα οποία διαιρούνται οι δήμοι άνω των 100.000 κατοίκων.



Ο αριθμός των υποψηφίων από κάθε φύλο υπολογίζεται στο ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού συμβουλίου και των μελών του συμβουλίου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας.



Εισάγεται για πρώτη φορά η αναστολή οποιασδήποτε επαγγελματικής δραστηριότητας του δημάρχου σε δήμους άνω των 10.000 κατοίκων και, παράλληλα, λαμβάνεται μέριμνα για την καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών του δημάρχου, του οποίου αναστέλλεται η επαγγελματική δραστηριότητα, από τον οικείο δήμο με επιβάρυνση του προϋπολογισμού του. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η αναστολή άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, ειδικά για τη δημοτική περίοδο 2011-2014, ισχύει για δήμους με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων.



Εκλογικές δαπάνες



Με αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών καθορίζεται το ανώτατο όριο των δαπανών ανά υποψήφιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.



Το ανώτατο όριο των δαπανών ανά υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, εξαρτάται από τον πληθυσμό της εκλογικής περιφέρειας, στην οποία έχει ανακηρυχθεί ο υποψήφιος.



Έτσι σε εκλογικές περιφέρειες με πληθυσμό μέχρι 30.000 κατοίκους το ανώτατο ποσό ορίζεται σε 1.500 ευρώ, μέχρι 60.000 κατοίκους σε 2.000 ευρώ, μέχρι 100.000 κατοίκους σε 2.500 ευρώ, μέχρι 150.000 κατοίκους σε 3.000 ευρώ και μέχρι 200.000 κατοίκους σε 3.500 ευρώ.



Σε εκλογικές ενότητες με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων και για κάθε 100.000 κατοίκους άνω των 200.000, το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των εκλογικών δαπανών για κάθε υποψήφιο αυξάνεται κατά 1.000€.



Σημειώνεται ότι για τις περιφερειακές εκλογές το ανώτατο όριο δαπανών ενός συνδυασμού ισούται με το άθροισμα των δαπανών των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων.



Στις δημοτικές εκλογές, σε δήμους που αποτελούνται από μία έως τρεις εκλογικές περιφέρειες το ανώτατο όριο δαπανών ενός συνδυασμού ισούται με το άθροισμα των δαπανών των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων. Σε δήμους που αποτελούνται από τέσσερις έως έξι, από επτά έως δέκα και από ένδεκα και άνω εκλογικές περιφέρειες το ανωτέρω άθροισμα προσαυξάνεται κατά 20%, 50% και 75% αντίστοιχα.



Πόσους υποψηφίους θα «σταυρώσουμε»;



* Στον υποψήφιο δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης, εάν όμως μπει σταυρός, αυτός δεν αποτελεί αιτία ακύρωσης του ψηφοδελτίου.



Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία επίσης δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, αφού αυτή διεξάγεται μόνον ανάμεσα στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών, που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η ύπαρξη, όμως, σταυρού προτίμησης σε ψηφοδέλτιο επίσης δεν συνεπάγεται την ακυρότητά του.



* Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με έναν ή δύο ή τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, δηλαδή μπορεί να βάλει μέχρι και τρεις σταυρούς προτίμησης.



Αν σε ένα ψηφοδέλτιο σημειωθούν περισσότεροι, από τους προβλεπόμενους, σταυροί προτίμησης, το ψηφοδέλτιο είναι έγκυρο και λογίζεται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς όμως να λαμβάνεται υπόψη κάποιος σταυρός προτίμησης.



* Στους δήμους, που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του:



1. σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, όταν η εκλογική του περιφέρεια είναι μονοεδρική, διεδρική ή τριεδρική



2. σε έναv ή δύο ή τρεις υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, όταν η εκλογική του περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις έδρες



3. σε έναν υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες του οικείου δήμου.

ALCO KAI ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Μεγάλη απαγοήτευση του εκλογικού σώματος από τη σημερινή πολιτική κατάσταση που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα την κοινωνία, καταγράφει δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τέσσερις Ελληνες γυρίζει οριστικά την πλάτη στο πολιτικό σύστημα, ενώ σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται σταθερά με διαφορά 9 μονάδες από τη ΝΔ.
Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει το 34,6%, έναντι 25,6% της ΝΔ και ακολουθούν ΚΚΕ 8,9%, ΛΑΟΣ 5,7%, Σύριζα 3,4 και Δημοκρατική Αριστερά 3%.