PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΦΟΠΛΙΣΤΩΝ

Πρόταση, που, αν γίνει αποδεκτή, ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην ελληνική ναυτική εκπαίδευση, κατέθεσε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Οι Ελληνες εφοπλιστές, στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει ξεκινήσει για την επόμενη μέρα τόσο για τη ναυτική εκπαίδευση όσο και για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα, θέτει ζήτημα αναβάθμισης των Επαγγελματικών Λυκείων Ναυτικού Τομέα, με τη δυνατότητα απόκτησης από τους αποφοίτους καταληκτικού διπλώματος α' τάξης πλοιάρχων ή μηχανικών. Δίπλωμα που μέχρι σήμερα αποτελεί προνόμιο μόνο των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού.

Η πρόταση αυτή αποσκοπεί, σύμφωνα με την ΕΕΕ στο να έχουν τη δυνατότητα οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ. Ναυτικού Τομέα (πλοίαρχοι - μηχανικοί) να γίνονται πλοίαρχοι ή πρώτοι μηχανικοί και ώστε να επιτευχθεί η ποιοτική αναβάθμιση της κατηγορίας αυτής των αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις της διεθνούς σύμβασης STCW, όπως αυτή ισχύει σήμερα.

Επίσης, από την ΕΕΕ προτείνεται η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να καταστεί δυνατή η επιδότηση των ταξιδιών των 18 μηνών της κατευθυνόμενης εκπαίδευσης των αποφοίτων των ΕΠΑΛ.

Διευκρινίζεται, σημειώνει η Ενωση, ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα, που αποκτούν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, με την κατοχή των διπλωμάτων πλοίαρχων και μηχανικών γ, β, και α τάξης, είναι ισότιμα με αυτά που αποκτούν και οι απόφοιτοι των ΑΕΝ, στο πλαίσιο της άσκησης του ναυτικού επαγγέλματος.

Ομως δεν αποκτούν ούτε δύνανται οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ πλοίαρχοι η μηχανικοί πάσης τάξεως να αποκτήσουν δικαιώματα που απορρέουν σε συνδυασμό με τον ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών που κατέχουν οι απόφοιτοι των ΑΕΝ (Σχολή Δοκίμων Λιμενικών, Τελωνείο, Καθηγητής σε Λύκειο η ΑΕΝ, Ισοτιμία διπλώματος πλοιάρχου η μηχανικού α' τάξης με δίπλωμα ΤΕΙ .

Καταλήγοντας, η ΕΕΕ επισημαίνει ότι στις προτάσεις αυτές ουδεμία τροποποίηση προτείνεται στη διαδικασία απόκτησης των διπλωμάτων από τους αποφοίτους των ΑΕΝ.

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ

Σε τραγωδία κατέληξε η προσπάθεια Βρετανού ορειβάτη να αναρριχηθεί σε υψόμετρο 700 μέτρων, στη θέση «Ζήλνια» του Ολύμπου.

Ο Βρετανός φοιτητής, ο οποίος έκανε αναρρίχηση μαζί με 21χρονο Έλληνα συμφοιτητή του, κατέπεσε σε βράχια, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και σ' άλλα σημεία του σώματός του. Ο άτυχος νέος εξέπνευσε τελικά τα ξημερώματα, κατά τη μεταφορά του, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Νωρίτερα, είχε στηθεί ολονύκτια επιχείρηση διάσωσης των δύο ορειβατών, με τη συμμετοχή συνεργείων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιτοχώρου και της 2ης ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης, καθώς, επίσης, ανδρών του Ορειβατικού Συλλόγου Λιτοχώρου και εθελοντών διασωστών.

ΔΕΘ ...ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ 15 ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ...

Σε ιππότες που θα πολεμήσουν γενναία τον κόκκινο δράκο, για να απελευθερώσουν τη φυλακισμένη πριγκίπισσα από τον πύργο, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταμφιεστούν οι μικροί επισκέπτες της 74ης ΔΕΘ, στο πλαίσιο του εκθεσιακού αφιερώματος «Kid & Fun».

Στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ έχει στηθεί ένα γιγάντιο μεσαιωνικό κάστρο, με πύλες, καγκελόπορτες, σημαίες, σπαθιά και ασπίδες, το οποίο θα περιμένει από τις 6 έως τις 13 Σεπτεμβρίου τα παιδιά, ηλικίας έως 12 ετών, να ζήσουν στιγμές «μαγείας». Ο τεράστιος δράκος, βγάζοντας φλόγες από το στόμα, αναζητά μικρά αγόρια για να αναμετρηθεί μαζί τους και κοριτσάκια για να τα φυλακίσει στον πύργο.

Για τους μικρούς επισκέπτες, που δεν θα θελήσουν να μεταφερθούν στον παραμυθένιο κόσμο των ιπποτών, αλλά αναζητούν αθλητικές αποδράσεις, υπάρχουν τσουλήθρες, παιχνίδια - κάμπιες, μπασκέτες και ποδοσφαιρικές εστίες, καθώς στο ίδιο περίπτερο έχει στηθεί το Πάρκο Εικαστικών και Αθλητικών Εργαστηρίων από το Ολυμπιακό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, η ΔΕΘ θα έχει ό,τι ζητήσουν οι μικροί φίλοι της. Θα υπάρχουν επιδέξιοι ακροβάτες σε χιουμοριστικές παραστάσεις με ποδήλατο, η κορυφαία καλλιτέχνιδα από την Αργεντινή στο θέατρο ποδιών, ταχυδακτυλουργοί που θα ξετρελάνουν με τα κόλπα τους τα παιδιά, ξυλοπόδαροι, μάγοι αλλά και ο γνωστός σε όλους Καραγκιόζης.

Χαρακτηριστικό είναι πως και ο Αη Βασίλης αποφασίζει να έρθει φέτος νωρίτερα και θα κάνει την εμφάνισή του, το μήνα Σεπτέμβριο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα παιδιά θα έχουν ακόμη τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν με πινέλα και μπογιές, να φτιάξουν κολάζ, κατασκευές από πηλό και πλαστελίνη, να δημιουργήσουν μοναδικές κονκάρδες, ζωγραφίζοντας μηνύματα για την προστασία του πλανήτη, αλλά και να θαυμάσουν διάφορα μοντέλα συναρμολογημένων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Δημιουργικά εργαστήρια

Συνολικά τέσσερις σκηνές παράλληλων εκδηλώσεων και 14 πρωτότυπα δημιουργικά εργαστήρια θα περιμένουν μικρούς, αλλά και μεγαλύτερους επισκέπτες, στο περίπτερο 15 της ΔΕΘ.

Μεταξύ άλλων, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη διαδικασία δημιουργίας ενός κόμικ, από τη συγγραφή του μέχρι και το τελικό στάδιο της εκτύπωσης, αλλά και να επισκεφθούν ένα νοσοκομείο για άρρωστα αρκουδάκια. Οι μικροί, ηλικίας από 3 έως 6 ετών, θα προσέρχονται με τα «άρρωστα» αρκουδάκια τους στο χώρο, ζητώντας από τους γιατρούς να τα εξετάσουν και με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να βιώσουν μια επιμορφωτική παιδιατρική εξέταση.

Τα μεγαλύτερα παιδιά, από 6 έως 12 ετών, θα μάθουν να φτιάχνουν καινούρια παιχνίδια από τα ήδη χαλασμένα. Πρόκειται για ένα εργαστήρι με πολλή φαντασία, το οποίο θα μάθει στους επισκέπτες στην πράξη την έννοια της ανακύκλωσης υλικών.

ΜΟΝΟΜΑΧΟΣ ...ΡΑΣΕΛ ΚΡΟΟΥ.!!!

Ο διάσημος ηθοποιός Ράσελ Κρόου προκάλεσε μια δημοσιογράφο από την Αυστραλία σε «ποδηλατική μονομαχία», με αφορμή τα σχόλια που έκανε για τη φυσική κατάσταση του ηθοποιού. Η δημοσιογράφος απεδέχθη την πρόκληση, αλλά ο Ρ.Κρόου κέρδισε τον αγώνα.

Η Ανέτ Σαρπ έγραψε πριν από μερικές ημέρες ένα άρθρο στην εφημερίδα Sydney's Daily Telegraph με τίτλο: «Τσιγάρα και παχυντικές τροφές, οι συνήθειες για να κρατιέται σε φόρμα ο 'σκουριασμένος'».

Ο εκπρόσωπος του σταρ τηλεφώνησε στην εφημερίδα και προκάλεσε τη δημοσιογράφο σε έναν ποδηλατικό γύρο 19,3 χιλιομέτρων στο Σίδνεϊ.

«Ανέβα στο ποδήλατό σου. Ο Ράσελ θέλει να πας για ποδήλατο μαζί του. Είσαι έτοιμη να χάσεις;» δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η δημοσιογράφος απεδέχθη την πρόκληση, ανέβηκε στο ποδήλατό της και οι δύο έκαναν το γύρο της πόλης. Σε κάποια στιγμή εκείνη έπεσε από το ποδήλατό της.

«Αυτό ήταν. Η στιγμή της νίκης του. Η στιγμή της νίκης του με εμένα ξαπλωμένη στη σκόνη» έγραψε αργότερα η δημοσιογράφος, η οποία είπε ότι ο σταρ ήταν ευγενέστατος και έσπευσε να διαπιστώσει εάν είναι καλά.

Ο Ρ.Κρόου είπε στην δημοσιογράφο ότι είναι καλύτερη ποδηλάτης από τον Αυστραλό σκηνοθέτη Μπαζ Λούρμαν. «Έχει τα πρωτεία του χειρότερου ποδηλάτη, τον οποίο έχω ξεναγήσει. Είσαι δύο φορές καλύτερη από τον Μπαζ Λούρμαν πάνω στο ποδήλατο».

ΘΑ ΒΡΟΥΝΕ ΤΡΟΠΟ?

Ο κίνδυνος σημαντικές ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση να μείνουν στα χαρτιά, λόγω της διάλυσης της Βουλής μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 4 Οκτωβρίου, απασχόλησε τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομίας στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου δήλωσε ότι «είχαμε μια αναλυτική συζήτηση στα πλαίσια της Οικονομικής Επιτροπής για όλα τα θέματα της οικονομίας, εν όψει και της ΔΕΘ. Είναι γνωστή και δηλωμένη η απόφαση, η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε σε τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα έχουν όφελος σε βάθος χρόνου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει».

Οι ρυθμίσεις που είναι στον «αέρα» είναι η απόσυρση των ΙΧ, το πάγωμα των πλειστηριασμών για χρέη κάτω των 200.000 ευρώ, οι μετατάξεις και οι συνταξιοδοτήσεις 4.500 εργαζομένων στην Ολυμπιακή, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αναθέσεις δημοσίων έργων (αυτοχρηματοδοτούμενα, ΣΔΙΤ) και η πληρωμή του ΦΠΑ σε δόσεις.

Η κυβέρνηση αναζητεί τον κατάλληλο τρόπο νομοθετικής κάλυψης (ενδεχομένως με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου), ώστε να κλείσουν ορισμένεες από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις, όπως είναι η απόσυρση των ΙΧ, η πληρωμή του ΦΠΑ σε δόσεις και η αναστολή πλειστηριασμών για ποσά έως 200.000 ευρώ μέχρι το τέλος του 2009.

Για το τελευταίο θέμα, η Alpha Bank ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αναστέλλει τους πλειστηριασμούς πελατών της (επιχειρήσεις και ιδιώτες), εφαρμόζοντας την πρόσφατη συμφωνία με το υπουργείο Οικονομίας.

Κανονικά η «ψηφιακή τάξη»

Η δράση για την «Ψηφιακή Τάξη» και τη διανομή των μαθητικών υπολογιστών σε 126.000 μαθητές της Α΄Γυμνασίου, υλοποιείται στο πλαίσιο της Ψηφιακής Στρατηγικής κανονικά και χωρίς καμία μεταβολή σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και τον χρονικό προγραμματισμό της, ανακοίνωσε η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Η διανομή των επιστολών και των κουπονιών απόκτησης υπολογιστών προς τους γονείς των μαθητών πρόκειται να πραγματοποιηθεί από τα κατά τόπους γυμνάσια, με την έναρξη των μαθημάτων εντός του Σεπτεμβρίου. Οι γονείς θα μπορούν να προμηθεύονται τους μαθητικούς υπολογιστές από την 1η Οκτωβρίου 2009 από τα καταστήματα της επιλογής τους.

Διευκρινίζεται ότι οι μαθητικοί φορητοί υπολογιστές θα περιλαμβάνουν, με ευθύνη των προμηθευτών, προεγκατεστημένο το σύνολο του προβλεπόμενου εκπαιδευτικού λογισμικού (16 εκπαιδευτικοί τίτλοι) και των σχολικών βιβλίων για όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.

Ο φορητός μαθητικός υπολογιστής αποτελεί τεχνολογικό εργαλείο άμεσης αξιοποίησης στην εκπαιδευτική διαδικασία, είτε στο σχολείο είτε στο σπίτι, χωρίς να απαιτείται καμία τεχνική ενέργεια από την πλευρά των γονέων ή των μαθητών.

ΦΡΟΥΡΙΟ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...

Ξεκινά από το απόγευμα της Παρασκευής ο... χορός των κινητοποιήσεων στη φετινή 74η ΔΕΘ, με την αρχή να κάνουν οι αστυνομικοί. Το απόγευμα του Σαββάτου έρχεται η σειρά των σωματείων και των συνδικάτων. «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη με πάνω από 2.500 αστυνομικούς να περιφρουρούν το κέντρο. Ρυθμίσεις της κυκλοφορίας από την Τροχαία.

Περίπου 2.500 αστυνομικοί, εκ των οποίων αρκετοί θα αποσπαστούν από άλλες πόλεις, αναμένεται να περιφρουρήσουν το κέντρο, ενώ το «παρών» στις πορείες θα δώσουν και τέσσερις εισαγγελείς οι οποίοι και θα επιτηρήσουν τα εγκαίνια της 74ης ΔΕΘ.

Στις 18:00 απόγευμα της Παρασκευής ξεκινούν οι κινητοποιήσις, με την αρχή να κάνουν οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες και οι λιμενικοι που θα διαδηλώσουν στο κέντρο της πόλης, με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής θα μιλήσει υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης», ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοποιούνται πορείες των συνδικάτων.

Η η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΕΔΟΘ και το Εργατικό Κέντρο έχουν δώσει ραντεβου στις 18:30 στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ μισή ώρα αργότερα δίνουν «ραντεβού» το ΠΑΜΕ στην πλατεία Συντριβανίου, σωματεία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα.

Μάλιστα, με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει: «Η προκήρυξη των εκλογών όχι μόνο δεν αλλάζει τον προγραμματισμό και τις διεκδικήσεις της Συνομοσπονδίας αλλά το αίτημα για ανατροπή των αντεργατικών και αντικοινωνικών πολιτικών γίνεται εντονότερο».

Η Τροχαία θα προχωρήσει σε απαγόρευση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης σε κεντρικές λεωφόρους και σε πολλούς δρόμους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Τα «μπλόκα» της Αστυνομίας στους δρόμους θα ξεκινήσουν σταδιακά από τις τρεις το μεσημέρι του Σαββάτου και θα συνεχιστούν ως και το βράδυ.

Συγκεκριμένα, θα κλείσουν η λεωφόρος Στρατού (από Καυτανζόγλου ως ΧΑΝΘ), η 3η Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου ως Εγνατία), η Β. Ολγας (από Μ. Μπότσαρη ως Παρασκευοπούλου), η Β. Γεωργίου (από Παρασκευοπούλου μέχρι Μ. Ανδρόνικου), η λεωφ. Νίκης (από 26ης Οκτωβρίου ως Λευκό Πύργο), η Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη ως 3η Σεπτεμβρίου) και η Εγνατία (από Λαγκαδά ως 3η Σεπτεμβρίου).

Ακόμη, η στάθμευση των οχημάτων θα απαγορευτεί από το πρωί του Σαββάτου ως το μεσημέρι της Κυριακής στους εξής δρόμους: λεωφ. Στρατού (από Καυτανζόγλου μέχρι ΧΑΝΘ), Ν. Γερμανού (από Λευκό Πύργο ως ΧΑΝΘ), 3η Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Αγ. Δημητρίου), Αγ. Δημητρίου (από Ευαγγελίστρια ως 3η Σεπτεμβρίου), Εθνικής Αμύνης (από Αγ. Δημητρίου μέχρι Λευκό Πύργο), Τσιμισκή (από ΧΑΝΘ ως Εθνικής Αμύνης), Εγνατία (από Συντριβάνι μέχρι 3η Σεπτεμβρίου), Γρ. Λαμπράκη (από Εγνατία ως 3η Σεπτεμβρίου), Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθνικής Αμύνης), Ν. Ζέρβα (από Β. Γεωργίου ως λεωφ. Στρατού), Γκίζη (Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Γ. Γεωργίου), Μ. Αλεξάνδρου (από πλατεία Ηλεκτρικής ως Αγ. Τριάδος), Αγ. Τριάδος (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Β. Γεωργίου), Μ. Ανδρόνικου (από πλ. Ηλεκτρικής ως ΧΑΝΘ).

ΠΟΣΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΨΑΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ....!!! ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΕΝΑΝ ΘΕΣΜΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ ΠΕΔΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΩΝ...
ΤΟΣΟ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΚΟΡΟΙΔΑ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΗΤΕΣ....

Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΚΟΜΣΟΥ

Τη δυνατότητα, όχι μόνο να θαυμάσουν το μεγαλύτερο ελέφαντα του κόσμου, αλλά και να τον... δαμάσουν, θα έχουν οι επισκέπτες της 74ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που από αύριο έως και τις 13 Σεπτεμβρίου αναμένεται να προσελκύσει πλήθος επισκεπτών στη "Νύφη του Θερμαϊκού".

Από αύριο, λοιπόν, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας Helexpo, Θέμης Καρτσιώτης, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαίρια να παρατηρήσουν αυτό το γιγάντιο έργο τέχνης (διαστάσεων 14m x 9m), ενώ ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σημείο του, θα έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν μοναδικές φωτογραφίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο η προβοσκίδα του γιγάντιου αυτού ελέφαντα είναι 4,5m, ενώ έχει ένα Indian Lounge στην κοιλιά του, άνοιγμα μπαλκονιών 5m στις παριές του και roof top στη ράχη του!

Ο κ. Καρτσιώτης υπενθύμισε ακόμη ότι άλλοι τέσσερις, μικρότεροι ελέφαντες, έχουν τοποθετηθεί σε ισάριθμες πόλεις της Ελλάδας, (Αθήνα, Πειραιάς, Πάτρα και Λάρισα). Η κατασκευή τους έγινε στα εργαστήρια του Δήμου Πάτρας και φιλοτεχνήθηκε αφιλοκερδώς από τον καλλιτέχνη Άγγελο Χατζηαράπογλου (Τζιάρα, το καλλιτεχνικό του), ο οποίος και συνδύασε χρώματα και μοτίβα του ινδικού πολιτισμού με τη δική του, προσωπική, ζωγραφική γραφή.

"Πάτησα γκάζι…ξέχασα το φαγητό και τον ύπνο και…τα κατάφερα"

"Πατώντας γκάζι στο φουλ και χωρίς φαγητό και… ύπνο, κατάφερα να ολοκληρώσω και τους πέντε ελέφαντες σε δυόμισι εβδομάδες", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτέχνης Τζιάρα, προσθέτοντας ότι, για την υλοποίηση του όλου project, κανονικά χρειάζεται «τρελός» χρόνος, «αλλά όταν υπάρχει κίνητρο, όλα γίνονται».

Κίνητρο για τον καλλιτέχνη αποτέλεσε το γεγονός ότι, οι πέντε ελέφαντες, στη λήξη της ΔΕΘ, θα δημοπρατηθούν και το ποσό που θα συγκεντρωθεί θα δοθεί στο χωριό SOS. Μεταξύ άλλων, ο Τζιάρα, απηύθυνε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στην κουλτούρα της Ινδίας για την έμπνευση που, όπως είπε, του δίνει στη δουλειά του.

Οι παχουλοί μηροί

δεν αρέσουν γενικά σε κανέναν, ειδικά στις γυναίκες, όμως μια νέα δανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αναδείξει μια απρόσμενη ωφέλειά τους: Όσοι και όσες έχουν μηρούς με διάμετρο πάνω από 60 εκατοστά, αντί να πασχίζουν να αδυνατίσουν, πρέπει μάλλον να χαίρονται, επειδή έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας και πρόωρου θανάτου.

Η σχέση αυτή ισχύει ακόμα και όταν ληφθούν υπόψη όλοι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για την καρδιά: παχυσαρκία και λίπος σώματος, κάπνισμα, υψηλή χοληστερίνη, πίεση αίματος, στιλ ζωής κ.α.

Η έρευνα, που διήρκεσε πάνω από μια δεκαετία στη Δανία, από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης υπό τον καθηγητή Μπέριτ Χάιτμαν, δημοσιεύτηκε στο έγκυρο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι άνθρωποι με λεπτά μπούτια (διαμέτρου κάτω των 55 εκατοστών) διαπιστώθηκε ότι έχουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η αιτία γι' αυτό δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά, ίσως οφείλεται στο ότι δεν έχουν αρκετή μυική μάζα για να ρυθμίσουν σωστά την ινσουλίνη τους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και, στη συνέχεια, καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι η μελέτη τους πρέπει να επιβεβαιωθεί και από άλλες έρευνες και προειδοποίησαν ότι είναι ακόμα πρόωρο να συστήσουν οποιαδήποτε αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες ή στη φυσική άσκηση, ώστε να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν οι μηροί. Όμως τόνισαν ότι το μέγεθος του μηρού σε γυναίκες και άνδρες (περισσότερο και από τη διάμετρο της μέσης) θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά από τους γιατρούς ως δείκτης για να αξιολογούν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς. Η μέτρηση του μηρού, που χρησιμοποίησαν οι δανοί ερευνητές, ήταν στο σημείο ακριβώς κάτω από την πτύχωση των γλουτών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι μια περιφέρεια μέσης άνω των 89 εκατοστών για μια γυναίκα και άνω των 102 εκατοστών για έναν άνδρα αποτελεί ένδειξη για αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΙΤΑ

Η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την απώλεια βάρους των παχύσαρκων παιδιών απ΄ό,τι η επίσκεψή τους σε γιατρό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνας για την Υγεία των Παιδιών στη Μελβούρνη που δημοσιεύονται σήμερα στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανησυχητικά δεδομένου ότι το 30% των παιδιών στην Αυστραλία είναι παχύσαρκα, σε σύγκριση με το 20% πριν από δέκα χρόνια και με το 10% το 1994.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη Μελίσα Γουέικ χώρισαν στα δυο μια ομάδα 250 παχύσαρκων παιδιών ηλικίας 5-9 ετών. Στα μισά παιδιά δεν έγινε καμία παρέμβαση ενώ τα υπόλοιπα υποχρεώθηκαν να επισκεφθούν γιατρό και να ακολουθήσουν ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης 12 εβδομάδων.

Υστερα από ένα χρόνο δεν παρατηρήθηκε καμία σημαντική διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες.

"Είναι καιρός για πραγματική και άμεση δράση για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας", δήλωσε η Μελίσα Γουέιτ", σύμφωνα με την οποία αξίζει να γίνουν προσπάθειες νωρίς γιατί τα παχύσαρκα παιδιά γίνονται παχύσαρκοι ενήλικες, συνεπώς πιο ευάλωτοι στις ασθένειες, την κατάθλιψη, ενώ έχουν μεγαλύτερο μερίδιο στις δαπάνες ιατρικής περίθαλψης.

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

Την άποψη ότι το "εθνικό συμφέρον ήταν να γίνουν τώρα εκλογές", καθώς "με την απόφαση του ΠΑΣΟΚ, η θητεία αυτή της κυβέρνησης θα έληγε το Φεβρουάριο" υποστήριξε ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος σημείωσε με νόημα ότι το "συμφέρον μίας παράταξης πρέπει να ταυτίζεται με το εθνικό συμφέρον".

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διευκρίνισε ότι ερωτήθηκε από τον πρωθυπουργό για το ποια είναι η άποψη του και τόνισε ότι υποστήριξε χωρίς ταλαντεύσεις την ιδέα των πρόωρων εκλογών, ως την πιο συμφέρουσα για τον τόπο.

Ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός εξήγησε επαρκώς και με σαφήνεια γιατί οι πρόωρες είναι προς το συμφέρον του τόπου, ενώ σε μία δήλωση- μήνυμα προς τους εσωκομματικούς διαφωνούντες είπε: "Το κομματικό συμφέρον, το συμφέρον που υπηρετεί η ΝΔ, πρέπει να ταυτίζεται με τον εθνικό συμφέρον".

"Σε μία 5μηνη προεκλογική περίοδο με οξύτητα και λαϊκισμούς, δεν θα είχε όφελος για την παράταξη" συμπλήρωσε ο Γ. Σουφλιάς, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές.

4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ : ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ η ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ?


Ο τεράστιος γαλαξίας Ανδρομέδα

φαίνεται να έχει μεγαλώσει σε μέγεθος έχοντας "καταπιεί" άστρα από άλλους παρακείμενους γαλαξίες. Οι ερευνητές που ανακάλυψαν το φαινόμενο δημοσίευσαν τα ευρήματα τους στο περιοδικό Nature.

Η ύπαρξη του φαινομένου δεν είναι κάτι καινούριο αλλά για πρώτη φορά καταγράφηκαν τόσες πληροφορίες και φωτογραφίες. Με δηλώσεις της η Pauline Barmby, μία από τους επιστήμονες που σύνταξαν την μελέτη ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο κατέληξαν στο συμπέρασμα του Κανίβαλου Γαλαξία είναι η τροχιά των πλανητών που βρίσκονται στα άκρα του.

Η ανδρομέδα λοιπόν που βρίσκεται περίπου 2.5 εκ. έτη φωτός μακριά από τη γή φέρεται να μεγαλώνει ακόμα. Δείτε τον γαλαξία σε σχετικό βίντεο:

Ευρωπαϊκά δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο

με το Δ.Σ της Σούπερ Λίγκα ν' αποφασίζει την Πέμπτη τη διεξαγωγή της 6ης αγωνιστικής εν μέσω εκλογικής διαδικασίας! Βέβαια επειδή στην Ελλάδα, ένας φορέας δεν αρκεί ν' αποφασίσει, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα του Δ.Σ. της Λίγκας που αποφάσισε ομόφωνα να διεξαχθούν οι αναμετρήσεις της 6ης αγωνιστικής το Σάββατο (03/10) και τη Δευτέρα (05/10). Μάλιστα επειδή την εβδομάδα που προηγείται Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν ευρωπαϊκές αναμετρήσεις είναι προφανές ότι τα δικά τους ματς θα τα δώσουν τη Δευτέρα.

Με δεδομένο ότι η 6η αγωνιστική περιλαμβάνει και το «υψηλής επικινδυνότητας» παιχνίδι, ΠΑΟΚ-Ηρακλής, είναι αδύνατο να διεξαχθούν αγώνες χωρίς (ή με ελλιπή) περιφρούρηση.

Επισκέφθηκε την Αφροδίτη..!!!

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες στιγμές επιφυλάσσει η μέλλουσα πρώτη κυρία της Ιαπωνίας στους πολίτες της χώρας. Η κ. Χατογιάμα, έχει υποστηρίξει ότι το πνεύμα της επισκέφθηκε την Αφροδίτη πριν από 20 χρόνια καθώς και ότι έχει γνωρίσει τον διάσημο ηθοποιό Τομ Κρουζ - ο οποίος ήταν τότε Ιάπωνας - σε προηγούμενη ζωή της.

Η κ. Χατογιάμα, πρώην ηθοποιός, είναι ένθερμη υποστηρίκτρια πνευματιστικών θεωριών και δεινή μαγείρισσα πιάτων υγιεινής διατροφής. Γνώρισε τον σύζυγό της στις ΗΠΑ, όταν εκείνος έκανε το διδακτορικό του στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή της δήλωσε ότι έχει γνωρίσει τον αμερικανό ηθοποιό Τομ Κρουζ σε προηγούμενη ζωή της. "Έχω το όνειρο να κάνω ένα φιλμ για το Χόλιγουντ. Πρωταγωνιστής θα είναι φυσικά ο Τομ Κρουζ. Γιατί; Επειδή γνωρίζω ότι στην προηγούμενη ζωή του ήταν Ιάπωνας" δήλωσε η κ. Χατογιάμα.

"Ήμουν τότε μαζί του. Οπότε όταν με ξαναδεί θα με γνωρίσει" δήλωσε προειδοποιώντας ωστόσο την δημοσιογράφο χαριτολογώντας να μην την πάρει στα σοβαρά.

Η ίδια δήλωσε ότι "τρώει τον ήλιο" και αναπαράστησε την πρακτική διαλογισμού της σηκώνοντας ψηλά το κεφάλι και κάνοντας κινήσεις σαν να έκοβε κομμάτια από τον φανταστικό ήλιο και να τα μασούσε. "Αυτό μου δίνει μεγάλη ενέργεια" δήλωσε. "Και ο σύζυγός μου άρχισε πρόσφατα να το κάνει αυτό" προσέθεσε μάλιστα.

Η κ. Χατογιάμα σε βιβλίο της με τίτλο "Παράξενα πράγματα που έχω συναντήσει" περιγράφει ακόμη ότι πριν από δύο δεκαετίες η ψυχή της είχε ταξιδέψει με εξωγήινους σε άλλο πλανήτη. "Ενώ το σώμα μου κοιμόταν, το πνεύμα μου πέταξε με ένα τριγωνικό UFO στην Αφροδίτη. Ήταν πολύ όμορφα και πολύ πράσινα" δήλωσε.

Η μέλλουσα πρώτη κυρία, είναι επίσης γνωστή για τις συνταγές της υγιεινής διατροφής. Έχει μάλιστα συγγράψει βιβλίο με τίτλο "Το πνευματικό φαγητό της Μιγιούκι Χατογιάμα".

ΚΚΕ


















Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δήλωσή της για τις πρόωρες εκλογές τόνισε ότι "σε αυτή την αναμέτρηση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγουν αποδυναμωμένοι, δυνατότερο το ΚΚΕ για να γίνει δυνατότερο το κίνημα αντίστασης και αποτελεσματικής αντεπίθεσης".

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΙΠΠΑΣΙΑΣ-ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΗΣ ΕΜΠΟΔΙΩΝ

ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΠΠΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
























































Ο Ιππικός Όμιλος Πιερίας συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο φιλοξενεί από κοινού με την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιππασίας το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Υπερπήδησης Εμποδίων στις 4, 5 και 6 Σεπτεμβρίου 2009 στην Κατερίνη. Στη φετινή διοργάνωση που τελεί υπό την αιγίδα του Αθλητικού Οργανισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πιερίας, της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Πιερίας και του Οργανισμού Αθλητικών Κέντρων και Άθλησης του Δήμου Κατερίνης, συμμετέχουν αθλητές, ιππείς και αμαζόνες, από έξι χώρες. Συγκεκριμένα θα εκπροσωπηθούν οι Εθνικές ομάδες Τουρκίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Σκοπίων και Ελλάδος.
Οι αγώνες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009 στις 10.00 π.μ. με τον πρώτο προκριματικό αγώνα της κατηγορίας παίδων, θα συνεχιστούν στο δεύτερο αγώνισμα της κατηγορίας εφήβων στις 12.00 μ., ενώ η πρώτη αγωνιστική ημέρα θα κορυφωθεί με τον πρώτο προκριματικό της κατηγορίας αμαζόνων στις 2.00 μ.μ..
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη!

Η YouTube...ΒΙΝΤΕΟΚΛΑΜΠ...!!!

βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με κινηματογραφικά στούντιο ώστε οι χρήστες να μπορούν να νοικιάζουν και να κατεβάζουν νέες ταινίες, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν για την πορεία των συνομιλιών.

H δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής βίντεο, η οποία ανήκει στη Google, έχει επαφές με τη Sony, τη Warner Bros, τη Metro-Goldwyn-Mayer και τη Lions Gate Entertainment, με τις οποίες έχει ήδη άλλες συμφωνίες συνεργασίας, αναφέρουν πηγές του Associated Press.

Το ίδιο ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο δικτυακός τόπος της Wall Street Journal.

Ο εκπρόσωπος της YouTube Κρις Ντέιλ αρνήθηκε πάντως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την είδηση: «Αν και δεν σχολιάζουμε σχόλια και εικασίες, ελπίζουμε να επεκτείνουμε τόσο τις καλές μας σχέσεις με τα κινηματογραφικά στούντιο όσο και την ποικιλία και τα είδη των βίντεο που προσφέρουμε στην κοινότητά μας» είπε.

Το νέο εγχείρημα της YouTube φαίνεται να κινείται στα χνάρια του iTunes της Apple, της Amazon.com και της Cinemanow.com, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες online ενοικίασης ταινιών για 1,99-3,99 δολάρια ανά τίτλο ανά 24ωρο.

Ο δικτυακός τόπος της YouTube αντλεί σήμερα έσοδα από διαφημίσεις, ωστόσο παρά την τεράστια επιτυχία του παραμένει οριακά μη κερδοφόρος.

Προτού εξαγοράσει τη YouTube πριν από σχεδόν τρία χρόνια, η Google είχε αρχίσει να προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης ταινιών μέσω του Google Video. Εγκατέλειψε όμως το εγχείρημα λίγο καιρό αργότερα.

Newsroom ΔΟΛ

Η παχυσαρκία εξαρτάται και από την παρέα

στο τραπέζι, επιβεβαιώνει πείραμα στη Νέα Υόρκη. Τα παιδιά της μελέτης έτρωγαν περισσότερο όταν έτρωγαν με έναν φίλο αντί με έναν άγνωστο, ειδικά αν ήταν υπέρβαρα και έτρωγαν με έναν επίσης υπέρβαρο φίλο.

Συνολικά 130 παιδιά 9 έως 15 ετών κλήθηκαν να καταναλώσουν όσο φαγητό ήθελαν, παρέα είτε με κάποιον φίλο είτε με κάποιον άγνωστο συνομίλικό τους.

Όλα τα παιδιά έτειναν να τρώνε περισσότερο όταν είχαν παρέα ένα φίλο. Το φαινόμενο όμως ήταν πιο έντονο όταν υπέρβαρα παιδιά σχημάτιζαν ζευγάρια με επίσης υπέρβαρους φίλους. Στην περίπτωση αυτή κατανάλωναν κατά μέσο όρο 300 θερμίδες περισσότερο από ό,τι αν έτρωγαν παρέα με αδύνατους φίλους.

Εκτός από το βάρος του συνδαιτημόνα, ένας άλλος παράγοντας που επηρέζε την κατανάλωση φαγητού ήταν η ίδια η φιλία, αναφέρει το περιοδικό Time. Τα υπέρβαρα παιδιά που έτρωγαν με υπέρβαρους φίλους κατανάλωναν 250 θερμίδες περισσότερο από ό,τι αν έτρωγαν με υπέρβαρους αγνώστους.

Η έρευνα, με επικεφαλής την κλινική ψυχολόγο Σάρα-Τζιν Σάλβι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, δημοσιεύτηκε στο τεύχος Αυγούστου του American Journal of Clinical Nutrition.

Τα αποτελέσματα φαίνεται να επιβεβαιώνουν μια ανάλογη μελέτη που δημοσίευσε το 2007 ο ελληνικής καταγωγής Νικόλας Χριστάκης του Χάρβαρντ. Η μελέτη έδειχνε ότι η πιθανότητα να γίνει παχύσαρκος ένας άνθρωπος αυξάνεται κατά 57% αν ένας φίλος του είναι επίσης παχύσαρκος. Επίσης ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 40% από τα παχύσαρκα αδέλφια και κατά 37% από τους παχύσαρκους συζύγους.

Παλαιότερες έρευνες έδειχναν επίσης ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε λιγότερο παρουσία αγνώστων και οι γυναίκες τρώνε περισσότερο όταν έχουν συντροφιά άλλες γυναίκες αντί για ελκυστικούς άνδρες.

6 ΣΤΟΥΣ 10 ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΡΙΝΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ























Περίπου έξι στους δέκα πολίτες κρίνουν θετικά την απόφαση του πρωθυπουργού να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, όμως, σε ανάλογο ποσοστό, δεν πείστηκαν από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Κ.Καραμανλής και δεν δηλώνουν πρόθυμοι να του δοθεί η δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις βασικές προτεραιότητες που περιέγραψε στο διάγγελμά του.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας GPO σε πανελλαδικό δείγμα 800 ατόμων, η οποία έγινε για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega και παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης. Είναι δε η πρώτη έρευνα μετά την εξαγγελία των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα πώς κρίνουν την απόφαση του κ. Καραμανλή για πρόωρες εκλογές, το 62,0% των ερωτηθέντων απάντησε «Θετικά/Μάλλον θετικά» και το 37,2% «Αρνητικά/Μάλλον αρνητικά». Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ (61% έναντι 39%) και λίγο υψηλότερα μεταξύ εκείνων του ΠΑΣΟΚ (70% έναντι 30%).

Ως προς το εάν έπεισε ο πρωθυπουργός με την επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησε για την προσφυγή στις κάλπες, το 30,2% απάντησε «Ναι/Μάλλον ναι» και το 62,6% «Όχι/Μάλλον όχι». Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το 55,7% πείστηκε από την επιχειρηματολογία και το 37,2% όχι, ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ η συντριπτική πλειοψηφία (82%) δηλώνει ότι δεν πείστηκε.

Στο ερώτημα εάν πρέπει να δοθεί στον κ. Καραμανλή η δυνατότητα να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή για να λάβει διαρθρωτικά μέτρα για την οικονομία -άξονες που έθεσε ως βασικές προτεραιότητες ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του- το 30,4% συμφωνεί να του δοθεί η δυνατότητα και το 67,7% πιστεύει να μην του δοθεί. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το 60% λέει να του δοθεί και το 36,7% όχι. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σχεδόν ομονοούν (91,8%) να μην του δοθεί η δυνατότητα.

Στο ερώτημα εάν ο πρωθυπουργός έπρεπε να λάβει υπόψη του τις διαφωνίες των βουλευτών της ΝΔ, το 41,6% απαντά ότι έπρεπε και το 53,7% ότι δεν έπρεπε. Σχεδόν μοιρασμένη εμφανίζεται εξάλλου η κοινή γνώμη ως προς την άποψη που εξέφρασε ο Κ.Καραμανλής ότι ο Γ.Παπανδρέου επιχείρησε να εκβιάσει τις πρόωρες εκλογές με το θέμα του Προέδρου: το 48,3% συμφωνεί και το 46,4 διαφωνεί.

Ως προς την απάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου στο διάγγελμα του πρωθυπουργού, το 39,5% το έκρινε θετικά και μάλλον θετικά και το 44,6% αρνητικά και μάλλον αρνητικά. Εξάλλου, το 55,2% συμφωνεί με την άποψη του κ. Παπανδρέου ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών αποτελεί «ομολογία αποτυχίας» από πλευράς του κ. Καραμανλή και το 44,3% διαφωνεί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τέλος το ερώτημα εάν είναι καλύτερο για τη χώρα να προκύψει μετά τις εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας. Στο σύνολο των ψηφοφόρων το 61,8 τάσσεται υπέρ της αυτοδυναμίας και το 35,4 υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Στους ψηφοφόρους των κομμάτων, αυτοί της ΝΔ επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 62,7% και κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 34,4%, αυτοί του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 76,6% και κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 22,8% και αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ αυτοδύναμη κυβέρνηση σε ποσοστό 36,7% και κυβέρνηση συνεργασίας σε ποσοστό 63,3%.

Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης



















Έναρξη προεκλογικού αγώνα για το ΠΑΣΟΚ στην 35η επέτειο της ίδρυσής του



«Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης, ζητώ ψήφο αυτοδυναμίας για να κάνουμε μία δυναμική και νέα αρχή» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Θησείο για την 35η επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε εκ νέου για νέα πορεία εθνικής ανάτασης εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, αλλά και για προκλήσεις και προβλήματα που βρίσκονται εμπρός.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα παρουσιάσει στην ΔΕΘ το σχέδιο Εθνικής Ανάτασης και τόνισε ότι «όπως το 1981 και το 1993 δεν μας φοβίζει η πρόκληση της διακυβέρνησης». «Πάμε μαζί για τη νίκη στις 4 του Οκτώβρη, για τη νίκη της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης» κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.