PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ..ΝΕΟΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Συνάντηση του βουλευτή Πιερίας Κ.Κουκοδήμου με το νομάρχη Πιερίας Γ.Παπαστεργίου για το θέμα του κόμβου πρόσβασης στο νέο νοσοκομείο Κατερίνης



Συνάντηση με τον νομάρχη Πιερίας Γ. Παπαστεργίου είχε ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος, με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργείται με την κατασκευή κόμβου πρόσβασης στο νέο νοσοκομείο της Κατερίνης. Ενός έργου απαραίτητου για την εύρυθμη λειτουργία του νέου νοσοκομείου και την ασφαλή πρόσβαση σε αυτό, που όμως δεν προβλέφθηκε στην αρχική σύμβαση της ΔΕΠΑΝΟΜ με τον ανάδοχο του έργου.

Σύμφωνα με την αλληλογραφία και την ενημέρωση που παρείχε ο κ. Παπαστεργίου στον κ. Κουκοδήμο, η Ν.Α. είναι σε θέση να προχωρήσει στην κατασκευή του έργου, πλην όμως, απαιτείται χρηματοδότηση ύψους 500.000 ευρώ που έως σήμερα και παρά τις συνεχείς οχλήσεις δεν έχει εγκρίνει η ΔΕΠΑΝΟΜ.

Σε επιστολή προς τη ΔΕΠΑΝΟΜ ο κ. Παπαστεργίου από τις 2 Φεβρουαρίου 2009 σημείωνε πως για την ασφαλή και λειτουργική πρόσβαση στο νοσοκομείο απαιτείται η κατασκευή του κόμβου και ζητούσε την οικονομική κάλυψη του κόστους κατασκευής.

Η ΔΕΠΑΝΟΜ απάντησε στη συγκεκριμένη επιστολή στις 17 Ιουνίου 2009 σημειώνοντας πως ο ανάδοχος του έργου, υποχρεούται σύμφωνα με τη σύμβαση να προβεί σε όλες τις απαραίτητες εργασίες που αφορούν τις συνδέσεις με τους Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας εντός των ορίων του οικοπέδου, ενώ για την παρακολούθηση των παράλληλων έργων σύνδεσης έχει συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης στην οποία συμμετέχει εκπρόσωπος της ΔΕΠΑΝΟΜ. Ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑΝΟΜ, σύμφωνα με το έγγραφο, επανειλλημένα έχει θέσει στην Επιτροπή το θέμα της κατασκευής του κόμβου πρόσβασης, η οποία δεν αποτελεί υποχρέωση του αναδόχου και της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης πως τον Αύγουστο του 2008 η διοίκηση του νοσοκομείου με έγγραφό της στη Ν.Α. Πιερίας ανέφερε πως συντάχθηκε από την ΤΥΔΚ Πιερίας μετά από παράκληση του νοσοκομείου, σχετική πρόταση για την κατασκευή του κόμβου εισόδου σημειώνοντας πως «ο συγκεκριμένος δρόμος είναι αποκλειστικής ευθύνης της Ν.Α. Πιερίας», και ζητούσε από τη Ν.Α. να προβεί σε ανάλογες ενέργειες.

Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε τον κ. Κουκοδήμο, πως η υποχρέωση κατασκευής ενός κόμβου βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, αφορά το χρήστη του έργου, δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση το νοσοκομείο Κατερίνης. Τόνισε πως ακόμη κι αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα χρηματοδότησης, λόγω ακριβώς του ότι δεν πρόκειται για έργο της Ν.Α. θα υπήρχε πρόβλημα νομιμότητας στις πληρωμές.

Επιπλέον, τόνισε πως δεν υπάρχουν μελέτες για τον κόμβο πρόσβασης, παρά μόνο μια πρόταση από τη διοίκηση του νοσοκομείου που υποβλήθηκε σε «σκαρίφημα» η οποία δεν εξασφαλίζει ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων επί της επαρχιακής οδού. Αντιθέτως, όπως είπε, η υλοποίησή της θα δημιουργήσει κυκλοφοριακά προβλήματα και θα προκαλέσει τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με τους μηχανικούς της Ν.Α. Πιερίας.

Ο κ. Παπαστεργίου τόνισε πως πρόθεση της Ν.Α. Πιερίας είναι να συμβάλλει στο έργο αλλά αδυνατεί να αντιληφθεί την αδυναμία της πολιτείας και του κράτους να μην προβλέψει και να μην μπορεί να χρηματοδοτήσει ένα έργο 500.000 ευρώ για τον απλό κόμβο, απαραίτητο για τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου, όταν διέθεσε εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του.

Ο κ. Κουκοδήμος διαβεβαίωσε το νομάρχη πως θα πραγματοποιήσει μια σειρά επαφών, τόσο με το υπουργείο Υγείας όσο και με τη ΔΕΠΑΝΟΜ προκειμένου να πετύχει την επίσπευση των διαδικασιών και την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργήθηκε μιας και οι εργασίες στο νέο νοσοκομείο φτάνουν στο τέλος.

Τόνισε τέλος πως θα επιμείνει για την άμεση αντιμετώπιση ενός ακόμη προβλήματος που ήρθε τώρα να προστεθεί στα πλείστα προβλήματα της κατασκευής και ολοκλήρωσης του Νέου Νοσοκομείου Κατερίνης.
Το νοσοκομείο Κατερίνης ολοκληρώνεται, δήλωσε ο κ. Κουκοδήμος και συμπλήρωσε: “ Είναι ένα έργο που ταλαιπώρησε πραγματικά όλην την Πιερία επί σειρά ετών. Δεν θα επιτρέψουμε άλλη καθυστέρηση χρόνου”.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ Γ. ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ

Με την αρίθμ. πρωτ. ΕΠ/01/18/14-7-2009 απόφαση του Νομάρχη Πιερίας Γιώργου Παπαστεργίου επιβλήθηκε αναστολή άσκησης καθηκόντων, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, στον υπάλληλο του Τμήματος Πολεοδομίας της Ν.Α. Πιερίας, ο οποίος καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή, για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της ψευδούς βεβαιώσεως.

Επίσης, με το υπ. αρίθμ. πρωτ ΕΠ/01/17/14-07-2009 έγγραφό του ο Νομάρχης Πιερίας τον παρέπεμψε, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, όπου αφού απολογηθεί, βασική προϋπόθεση του νόμου, θα ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία προκειμένου να του επιβληθούν οι πειθαρχικές κυρώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία, όπου ανώτερη κύρωση είναι η αργία.

"Άφεση αμαρτιών"

φαίνεται ότι έδωσε το Βατικανό στον Harry Potter, καθώς η επίσημη εφημερίδα του L'Osservatore Romano έγραψε ότι η τελευταία ταινία με πρωταγωνιστή τον "μικρό μάγο" αποτελεί "την καλύτερη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη" των βιβλίων της JK Rowling και ότι σε αυτή υπάρχει σωστός συνδυασμός έρωτα και αγωνίας...

H νεότερη κριτική αποτελεί στροφή 180 μοιρών για το Βατικανό καθώς η ίδια εφημερίδα είχε "κατακεραυνώσει" τόσο τα βιβλία όσο και τις ταινίες από τα βιβλία της Rowling. Ο ίδιος ο Βενέδικτος, πριν αναλάβει καθήκοντα Ποντίφικα είχε δηλώσει ότι οι ιστορίες του Harry Potter "αλλοτριώνουν την χριστιανική ψυχή πριν αυτή προλάβει να αναπτυχθεί σωστά".

Πάντως φαίνεται ότι Ο Βενέδικτος άλλαξε γνώμη - δεν είναι γνωστό αν είδε την ταινία ο ίδιος - μετά τον καινούριο Harry Potter ("Ο Χάρι Πότερ και ο ημίαιμος πρίγκηπας"). Τώρα η εφημερίδα του Βατικανό κάνει λόγο στην κριτική της για μία ταινία που αποτελεί "μία μείξη υπερφυσικής αγωνίας και έρωτα", η οποία είναι στη "σωστή αναλογία".

700.000 θεατές στη συναυλία του Τζόνι Χάλιντεϊ, στο Παρίσι

Επτακόσιες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το βράδυ στο Πεδίον του Αρεως, στη βάση του Πύργου του Αϊφελ, για να παρακολουθήσουν τη δωρεάν συναυλία του Τζόνι Χάλιντεϊ με αφορμή την εθνική γιορτή της 14ης Ιουλίου.

Οι εκδηλώσεις για την επέτειο είχαν φέτος συμμετοχή-ρεκόρ, με 210.000 ανθρώπους στα Ηλύσια Πεδία το πρωί για τη στρατιωτική παρέλαση και 700.000 το βράδυ για τη συναυλία και τα 120 χρόνια του Πύργου του Αϊφελ.

Ο 66χρονος Χάλιντεϊ πραγματοποιεί την τελευταία περιοδεία της καριέρας του. "Αυτή τη συναυλία δεν θα την ξεχάσω ποτέ", είπε λίγο πριν από το τέλος. "Ευχαριστώ που με ακολουθήσατε όλα αυτά τα χρόνια. Θεέ μου, σας αγαπώ τόσο πολύ!"

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν γνωστές προσωπικότητες, όπως ο αμερικανός ηθοποιός Μίκι Ρουρκ και η γαλλίδα ηθοποιός Μιρέιγ Νταρκ, καθώς και αρκετά μέλη της κυβέρνησης. "Ηταν πολύ συγκινητικό αυτό το βράδυ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο νέος υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ "Η ΟΠΕΡΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΡΑΣ"

Η τέχνη, λένε, είναι πάντα μπροστά από την εποχή της. Απόδειξη η «Όπερα της πεντάρας», που γράφτηκε το 1928, αλλά, όπως είπε χθες η δημοφιλής ηθοποιός Ρένια Λουϊζίδου, «αν δεν το ξέρει κανείς αυτό, θα νομίζει ότι γράφτηκε χθες, ως πολιτική επιθεώρηση, για να σατιρίσει το σήμερα».
Η συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου οι πρωταγωνιστές της παράστασης, που θα δούμε σήμερα το βράδυ στο αρχαίο θέατρο του Δίου, ήταν άκρως πολιτικοποιημένη, με την καλή έννοια. Και γι’ αυτό έφταιγε ο Μπέρτολντ Μπρέχτ, ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας, ποιητής, δοκιμιογράφος και στρατευμένος διανοούμενος γερμανός, που πίστευε πως η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέφτη, μας σα φακός να μεγεθύνει τα πράγματα γύρω της.

Ο φακός της δικής του τέχνης μεγέθυνε τόσο το μέλλοντα χρόνο, που έφτασε να ιστορεί την μετά οκτώ δεκαετίες επικαιρότητα των ημερών μας. Και μάλιστα με τέτοιο τρόπο, που να εκπλήσσει ακόμη και τους «υποψιασμένους» περί της τέχνης και της διορατικότητάς της ηθοποιούς, όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Ρένια Λουϊζίδου και ο νεώτερος Αλέξανδρος Μπουρδούμης.

Η πρώτη είδε στους ήρωες του έργου τον περιβόητο Παλαιοκώστα και τις αποδράσεις του, την πρόσφατα διάσημη συμμορία των «16», τους χρηματιζόμενους δεσμοφύλακες, και όλες τις περί διαπλοκής και διαφθοράς λεπτομερείς περιγραφές των ημερών μας.

Η δεύτερη είδε μια «οφθαλμοφανέσταστη αντιστοιχία» και «σατανικές συμπτώσεις» με την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα όπως τη ζούμε σήμερα, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι τις τελευταίες μέρες «κούμπωσαν» στο κείμενο και στους ήρωες του έργου του Μπρέχτ κι άλλες εξελίξεις της τρέχουσας επικαιρότητας.

Είναι άραγε καλό αυτό, ή κακό; Μάλλον το δεύτερο, γιατί τέτοιου είδους «δικαίωση» σίγουρα δεν τη θέλει η τέχνη.

«Ο Μπέχτ», είπε η κυρία Λουϊζίδου, «ήθελε να βάλει τον κόσμο να σκεφτεί. Και η παράσταση θέτει στην ουσία ένα κρίσιμο, προς σκέψη των θεατών, ερώτημα: τι είναι αυτό που έχει κάνει, τα 90 αυτά χρόνια, τον άνθρωπο να μην αλλάξει καθόλου, μα καθόλου και τι κάνει πράγματα που ειπώθηκαν και γράφτηκαν το 1928 να ισχύουν ακόμη και σήμερα, ακόμη πιο έντονα κι ακόμη ενδεχομένως πιο τραγικά, αφού δείχνουν ότι δε μάθαμε τίποτε από την ιστορία;».

«Το έργο δυστυχώς παραμένει τόσο επίκαιρο, παρ’ όλους τους κύκλους της ιστορίας», σιγοντάρισε η κυρία Καραμπέτη. «Μιλά για συμμορίες γκάγκστερ που στο τέλος αποδεικνύεται ότι είναι μικροτεχνίτες σε σχέση με τις μεγάλες συμμορίες των χρηματιστών, των τραπεζιτών, των πολυεθνικών, όλων αυτών που λυμαίνονται τον κόπο μας και μας ληστεύουν».

Όλα αυτά βέβαια θα μπορούσαν να είναι άκρως καταθλιπτικά, ωστόσο, μην ανησυχείτε, η «Όπερα της πεντάρας», δεν είναι κανένα παιδαγωγικό έργο, αλλά μια σάτιρα, μια ανατρεπτική σάτιρα (κυρίες και κύριοι σκεφτείτε, τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας, μπροστά στην ίδρυσή της!, λέει ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο αρχιγκάγκστερ Μακήθ), με βιτριολικό και συνάμα λυτρωτικό χιούμορ, αφού, ως ασφαλιστική δικλείδα, ο άνθρωπος έχει μάθει να ξορκίζει το κακό μέσα από το γέλιο. Είναι ένα μιούζικαλ, με την εκπληκτική, απέθαντη μουσική και τα τραγούδια του Κούρτ Βάιλ, που ερμηνεύουν «live» και χορεύουν επί σκηνής οι ηθοποιοί του θιάσου.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Μπρέχτ είναι δύσκολος και δυσνόητος συγγραφέας, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένας λαϊκός συγγραφέας, ένα μεγάλος διανοούμενος, που έγραψε όμως για το ευρύ κοινό», είπε ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, που είδε, στις μέχρι τώρα παραστάσεις του έργου, να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, «κυρίως πολύ νέων ανθρώπων που παρακολουθούν με ευλάβεια».

Μια τέτοια ανταπόκριση, από το κοινό της Πιερίας, περιμένουν οι συντελεστές της παράστασης και σήμερα Τετάρτη, στις 9.30 το βράδυ, στο αρχαίο θέατρο του Δίου, σ’ αυτήν τη δεύτερη εκδήλωση του 38ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Να είστε εκεί.


Η ταυτότητα της παράστασης

Απόδοση-σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου
Μουσική διδασκαλία: Θοδωρής Οικονόμου

Παίζουν οι ηθοποιοί: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Στέλιος Μάινας, Ρένια Λουϊζίδου, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μάνος Βακούσης, Νάντια Κοντογεώργη, Ηλίας Κουνέλας, Κων/νος Γιαννακόπουλος, Θοδωρής Ευστρατιάδης, Έλενα Γεροδήμου, Δημήτρης Βογιατζής, Δέσποινα Πολυκανδρίτου, Άντεια Ολυμπίου, ΑντώνηςΔημητροκάλης, Μάρα Βλαχάκη, Χάρης Παντελιδάκης, Άννα Αθανασιάδη.

ΕΠΙΣΗΣ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 92.2 Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ COFFEE PASTE ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ...

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 180 χρόνια από τη θέσπιση (1829) και τα 120 χρόνια από την επίσημη εγκαινίασή του (1889), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει από τη Δευτέρα 20 Ιουλίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2009, περιοδική έκθεση με θέμα τη γυναίκα στην αρχαιότητα.


Η έκθεση αυτή πραγματοποιείται από κοινού και σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης και βάσει του προγραμματισμού παρουσιάστηκε ήδη (Δεκ. 2008 - Μάιος 2009) στο Onassis Cultural Center, στη Νέα Υόρκη (με τίτλο Worshipping women. Ritual and Reality in Classical Athens).

Η έκθεση μέσα από 172 αντικείμενα, αγγεία, γλυπτά και χάλκινα παρουσιάζει τη συμμετοχή των γυναικών στη λατρεία, σε τελετουργίες, καθώς και εορταστικά δρώμενα στην Αττική κατά την Κλασική Εποχή. Στην έκθεση στη Νέα Υόρκη παρουσιάστηκαν 155 αρχαία έργα. Τα επιπλέον αντικείμενα που πλαισιώνουν τις ενότητες αυτής της έκθεσης, είναι έργα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αμετακίνητων αρχαίων του Μουσείου.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες:

-«Θεές», είναι αφιερωμένη στη λατρεία γυναικείων θεοτήτων και συγκεκριμένα της Αθηνάς, της Αφροδίτης, της Αρτεμης, της Δήμητρας και της Κόρης.

-«Ιέρειες», παρουσιάζει μυθικές Ιέρειες, όπως τη Θεανώ και την Ιφιγένεια, μέσα από αγγεία από το Βατικανό, τη Φερράρα και το Βρετανικό Μουσείο κ.ά.

-«Οι γυναίκες στη λατρεία» και παρουσιάζει τις γυναίκες να συμμετέχουν σε λατρευτικά δρώμενα ως κανηφόροι, σπένδουσες ή συμμετέχουσες σε θυσία.

-«Γιορτές», παρουσιάζει μέσα από μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία ελληνικών και ξένων Μουσείων, τη συμμετοχή των γυναικών σε μεγάλες γιορτές, όπως τα Παναθήναια ή σε αμιγώς γυναικείες γιορτές, όπως στα Αδώνια και στα Θεσμοφόρια, αλλά και σε γιορτές προς τιμή του Διονύσου κ.λπ.

-«Κύκλος της Ζωής» των γυναικών, όπως η γέννηση και η παιδική ηλικία, ο γάμος και οι τελετουργίες του και τέλος, ο θάνατος, μέσα από αγγεία με θρηνωδούς και επίσκεψη στον τάφο

SYNETRIBH AEROPLANO STO IRAN

Επιβατικό αεροπλάνο τύπου Τουπόλεφ ιρανικής εταιρείας συνετρίβη στις 11.33 (τοπική ώρα) στο βορειοδυτικό Ιράν και όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας IRNA.

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, στο αεροπλάνο επέβαιναν 150 άνθρωποι, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από την Τεχεράνη με προορισμό τη Γερεβάν της Αρμενίας.

Πηγή: Reuters

Πολυαναμενόμενο κάθε χρονιά το Jazz on the Hill

, που οργανώνεται από τις 24 έως τις 26 Ιουλίου στο Λόφο της Σάνη στη Χαλκιδική από την εταιρεία «Σάνη Α.Ε.».

Φέτος, δεξιοτέχνες μουσικοί θα πλημμυρίσουν με τις νότες τους τα αφτιά και την ψυχή μας.

Θα εμφανιστούν ο πιανίστας Yaron Herman στην πρώτη του εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους, ο διεθνής Ελληνας δεξιοτέχνης του πιάνου Βασίλης Τσαμπρόπουλος και ο ακορντεονίστας Richard Galliano.

ΣΤΟ FACEBOOK

Το τουριστικό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης σε ένα διεθνές κοινό όλων των ηλικιών προβάλλει ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ του Νομού Θεσσαλονίκης, οποίος εδώ και λίγες μέρες μέσω της ιστοσελίδας του στο Facebook (facebook/visit Thessaloniki) παρέχει χρήσιμες τουριστικές πληροφορίες για την πόλη (πολιτισμό, διασκέδαση και διαμονή).

«Η Θεσσαλονίκη μας γνωρίζει να συνδυάζει αποτελεσματικά το παλιό με το νέο, το ποιοτικό με το εμπορικό, το νεανικό με το περισσότερο ώριμο», τόνισε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και πρόσθεσε: «Της αξίζει να γίνεται γνωστή όλο και περισσότερο καθώς δεν έχει στον τομέα αυτό να ζηλέψει άλλες πόλεις του εξωτερικού που έχουν εξελιχθεί σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς».

Μετά το twitter.com, η Θεσσαλονίκη προβάλλεται μέσω του facebook.com και ενισχύει το τουριστικό προφίλ της μέσα από μια ξεχωριστή ιστοσελίδα, όπου αναρτώνται σε καθημερινή βάση ειδήσεις και νέα που προωθούν την αναγνωρισιμότητα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής ως προορισμό με ξεχωριστό τουριστικό ενδιαφέρον. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα της Θεσσαλονίκης στο facebook αυξάνεται εντυπωσιακά μέρα με τη μέρα.

Την ανησυχία τους

για τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου στο θέμα της ανωνυμίας σε blog και κινητή τηλεφωνία μετέφεραν στον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Αρχής Χρ.Γεραρής είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την ορθότητα της γνωμοδότησης.

«Η κυβέρνηση βήμα-βήμα εγκαθιδρύει ένα κράτος Όργουελ. Τόσο με τις κάμερες, που λειτουργούν επί 24ωρη βάση, σε όλους τους δρόμους των μεγάλων πόλεων με πρόσχημα την τήρηση της κυκλοφορίας και όμως το υλικό τους είναι ανεξέλεγκτο, όσο και με την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τράπεζες DNA, που θα μπορούν να ταυτοποιούν την παρουσία οποιουδήποτε, οπουδήποτε χωρίς στην πραγματικότητα να έχει καν υπάρξει.

» Και ειδικότερα σε σχέση με τις υποκλοπές τηλεφωνικών επικοινωνιών που το τελευταίο διάστημα διαφημίζονται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικές από τα δελτία ειδήσεων των οκτώ» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση λαμβάνει νομοθετική πρωτοβουλία χωρίς να έχει τη γνώμη της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία προβλέπεται μάλιστα και από το Σύνταγμα.

Newsroom ΔΟΛ

ΦΥΚΙΑ ...ΜΕΤΑΞΩΤΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ !!!

O γίγαντας της πετρελαϊκής βιομηχανίας Exxon Mobil ξεκινά πρόγραμμα 600 εκατ. δολαρίων για την παραγωγή καυσίμων κίνησης από καλλιέργειες φυκιών, γράφουν την Τρίτη οι Times της Νέας Υόρκης.

Ανώτατο στέλεχος της Εxxon δήλωσε στην εφημερίδα ότι η εταιρεία αναζητούσε επί χρόνια εναλλακτικές λύσεις στα ορυκτά καύσιμα και τα φύκια φαίνονται η πιο βιώσιμη επιλογή.

«Διερευνήσαμε κυριολεκτικά όλες τις επιλογές που μπορούσαμε να σκεφτούμε, έχοντας στο μυαλό μας αρκετές βασικές παραμέτρους» ανέφερε ο Έμιλ Τζέικομπς, αντιπρόεδρος έρευνας και ανάπτυξης στην μονάδα έρευνας και μηχανικής της Exxon.

Η εταιρεία εκτιμά ότι τα φύκια θα μπορούσαν να αποδίδουν πάνω από 1.890 λίτρα καυσίμου ανά στρέμμα καλλιέργειας ανά χρόνο, συγκριτικά με 660 λίτρα για τις καλλιέργειες φοινικόδεντρων, 425 για το ζαχαροκάλαμο και περίπου 237 για το καλαμπόκι.

Θα περάσουν πάντως 5 με 10 χρόνια μέχρι να ξεκινήσει η παραγωγή σε βιομηχανική κλίμακα, διευκρίνισε ο Τζέικομπς.

Newsroom ΔΟΛ

Το Σάββατο θα συνεδριάσει το Πανελλαδικό Σώμα του ΣΥΡΙΖΑ

με αντικείμενο τα συμπεράσματα για το εκλογικό αποτέλεσμα και τις κατευθύνσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση από το φθινόπωρο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Το Βήμα, η ομιλία του συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Θεωνά θα παίξει τον ρόλο εισηγητικού κειμένου κατά τη σύσκεψη του Πανελλαδικού Σώματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα.

Αυτό αποφασίστηκε την Τρίτη κατά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρευρέθησαν και μίλησαν ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνος, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ.Τσίπρας, καθώς και ο νέος γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δ.Βίτσας.


Το Πανελλαδικό Σώμα θα αποτελείται από επτά αντιπροσώπους από κάθε Νομαρχιακή και Τοπική Επιτροπή, πέντε αντιπροσώπους από κάθε Θεματική, Κλαδική (Εργασίας, Υγείας, Παιδείας, Τραπεζών, Περιβάλλοντος, Δικαιωμάτων, Δίκτυο Γυναικών), τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, την Οργανωτική Επιτροπή, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και σε κάθε περίπτωση η σύσκεψη θα έχει ανοιχτό χαρακτήρα.

Προκαταρκτική εξέταση

σε βάρος τεσσάρων αστυνομικών που φέρονται να ήταν πληροφοριοδότες ή έμμισθοι συνεργάτες της συμμορίας των «16» ξεκίνησε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και οι έρευνες επικεντρώνονται στο πρόσωπο που ενημέρωσε τον Παναγιώτη Βλαστό ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί τη δράση της οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, σύσκεψη για τη διαφθορά στις φυλακές συγκάλεσε για την Πέμπτη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, με τη συμμετοχή των 12 διευθυνόντων τις Εισαγγελίες Εφετών της χώρας.

Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης

κυριαρχεί στην ατζέντα της συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Ιταλό ομόλογό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στη Ρώμη, την Τετάρτη.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν στη βάση των όσων τέθηκαν για τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης και της οικονομικής κρίσης στη πλαίσιο του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ, στην Κέρκυρα, προ ολίγων ημερών.

Τη Δευτέρα, ο Κώστας Καραμανλής είχε συνάντηση στην Ισπανία, με τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, για το «καυτό» πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

Τις επιφυλάξεις του

για τα συμπεράσματα της επιστημονικής ομάδας που δημοσιεύτηκαν στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση «Νature» σχετικά με τις επιπτώσεις της νέας γρίπης στο αναπνευστικό σύστημα εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας πως οι διαπιστώσεις αυτές δεν εναρμονίζονται με τις διαπιστώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ούτε ως τώρα προκύπτει ομοιότητα της γρίπης με τη φονική γρίπη του 1918.

Μιλώντας την Τρίτη στη ΝΕΤ ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα προμηθευτεί το νέο εμβόλιο κατά της γρίπης, που αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το εμβόλιο

Ωστόσο, υπεύθυνοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσαν ότι ένα εμβόλιο που θα έχει πλήρη αδειοδότηση δεν θα κυκλοφορήσει πριν από το τέλος του έτους. Η συγκεκριμένη αναφορά προκαλεί απορίες σχετικά με το τι θα πράξουν τελικώς τα κράτη.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε προχθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας υπογραμμιζόταν ότι η προμήθεια των εμβολίων, μετά την οριστικοποίηση των παραγγελιών την προηγούμενη εβδομάδα, θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με συνεχή και σταθερή ροή. Τελικός στόχος είναι η προμήθεια συνολικά 8 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου που θα καλύπτουν πληθυσμό τεσσάρων εκατομμυρίων.

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Τα χειρότερα είναι μπροστά μας, εκτιμούν οι πολίτες όπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας για την προοπτική της οικονομίας. Η συντριπτική πλειονότητα βλέπει επιδείνωση της κατάστασης, ενώ σχεδόν οι μισοί δυσκολεύονται να αποκτήσουν ακόμη και βασικά αγαθά.



Aναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας
4 στους 10 πολίτες, το 43% , δυσκολεύονται να αγοράσουν αγαθά πρώτης ανάγκης. 7 στους 10 πιστεύουν ότι τον επόμενο χρόνο η φτώχεια θα αυξηθεί. Σχεδόν 8 στους 10, το 77,2%, θεωρούν ότι η φτώχεια τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε.



4 στους 10 , 38%, δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την εργασία του και τις προοπτικές της. 4 στους 10 ,το 43,3%, θεωρούν ότι τον επόμενο χρόνο η ανεργία θα αυξηθεί πολύ.



5 στους 10 εκτιμούν ότι δεν είναι καθόλου πιθανό να αποταμιεύσει τον επόμενο χρόνο. 7 στους 10 - το 73,6%- αξιολογούν ως κακή ή πολύ κακή την οικονομική κατάσταση της χώρας. 6 στους 10 - το 63% απαντούν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι χειρότερη ή πολύ χειρότερη σε σχέση με πέρυσι.

Αλλαγές στο Λύκειο

Αμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας το οποίο προβλέπει δραστικές αλλαγές κυρίως στο Λύκειο, με αιχμή τη μείωσης τη μείωση των μαθημάτων και των ωρών διδασκαλίας.



Αναλυτικότερα, προβλέπονται δραστικές περικοπές έως και 30% σε μαθήματα, διδακτέα ύλη και εξετάσεις. Ο διδακτικός χρόνος μειώνεται από τις 7 στις 5 ώρες.



Προβλέπεται ελεύθερη εισαγωγή σε σχολές χαμηλής ζήτησης, όπως οι ξένες φιλολογίες, ενώ καταργούνται 40 περιφερειακά τμήματα ΤΕΙ που δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό εισακτέων.





Επίσης προωθείται η δημιουργία ολοήμερου γυμνασίου εως τις 4 το απόγευμα και θα είναι υποχρεωτική η διετής φοίτηση στο νηπιαγωγείο.

Ειδικό κέντρο απεξάρτησης από το Internet

λειτουργεί στην Κίνα ήδη από το 2004 και φιλοξενεί κυρίως αγόρια από 14 έως 19 ετών, τα οποία ακολουθούν ειδικές ασκήσεις ψυχοθεραπείας και στρατιωτικής νοοτροπίας- πειθαρχίας.

Η κυβέρνηση της χώρας, στην προσπάθειά της να μειώσει τα υψηλά ποσοστά εφηβικής εγκληματικότητας, αποφάσισε τη δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου, αλλά απαγόρευσε και τη δημιουργία νέων Internet cafe.

Παράλληλα συζητά τον περιορισμό βίαιων βιντεοπαιχνιδιών.

Σύμφωνα με απόψεις ειδικών επιστημόνων η στρατιωτική ζωή επιτρέπει στους εθισμένους να νιώσουν μέλη μιας ομάδας, με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Μέσα στις αρμοδιότητες των γιατρών της κλινικής είναι και το να παρακινούν τους ασθενείς τους να ανακαλύψουν δραστηριότητες που θα καλύψουν το κενό το οποίο δημιουργείται όταν σταματήσουν τα βιντεοπαιχνίδια.

Άλλωστε, η κύρια αιτία του φαινομένου θεωρείται πως είναι η σχέση του νέου με την οικογένειά του, οι αυξημένες απαιτήσεις των γονέων και η προσπάθεια ικανοποίησης των άλλων.

Το κατά πόσο θα μπορούσε ένα τέτοιο κέντρο να λειτουργήσει στην Ελλάδα παραμένει ένα θέμα αμφιλεγόμενο

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ Ε.Ε.

Με αυστηρό τόνο μίλησε για την Τουρκία ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Ζακ Μπαρό, αναφερόμενος στα κύματα λαθρομεταναστών που εισέρχονται από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά, σε δηλώσεις του προς το κοινοτικό δελτίο, Αgence Europe.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα της Agence Europe, ο Ζακ Μπαρό χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Τουρκία επιτρέπει σε μικρά πλοιάρια να αποπλέουν από τις ακτές της και να φθάνουν στα ελληνικά νησιά, ενώ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων είχε κατορθώσει να σταματήσει τα μεταναστευτικά ρεύματα. Συνεχίζοντας, ο Γάλλος Επίτροπος τονίζει ότι τα ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές αρχές «κατακλύζονται» από αιτήσεις ασύλου, τις οποίες αδυνατούν να διαχειριστούν.

ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ

Άρχισαν σημερα Τετάρτη οι εκπτώσεις που θα αγγίξουν έως και το 70% σε μία προσπάθεια των εμπόρων να τονώσουν τον τζίρο των καταστημάτων. Υπαρκτοί, πάντως, είναι οι φόβοι ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων θα παραμείνουν σε... ρηχά νερά. H περίοδος των θερινών εκπτώσεων θα διαρκέσει έως και τις 31 Αυγούστου.

Αναλυτικά, στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα οι εκπτώσεις θα κυμανθούν μεταξύ 15% έως 40%, στα είδη σπιτιού μεταξύ 40% έως 60%, ενώ σε παπούτσια και ρούχα θα υπάρξει μείωση έως και 70%.