PIERIA-GR ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΤΟ ΠΡΩΤΟ BLOG ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

PIERIA-GR ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ...ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ

ΓΚΡΕΜΙΣΤΕ ΡΕ ...ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ

ΤΟ E-MAIL ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ KERAILIDISDIM@GMAIL.COM

Γιατί εμείς ΓΡΑΦΟΥΜΕ, υποΓΡΑΦΟΥΜΕ και δεν ΑΝΤΙγράφουμε

"METROPOLIS 106,7" ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η ομάδα του PIERIA GR σας καλώς ορίζει στη γειτονιά των θεών του Ολύμπου.

ΕΠΟΧΗ "ΝΤΟΥΜΟΥ" - ΔΗΜΑΡΧΟΥ, ΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ ΚΙ ΟΧΙ "ΔΗΜΑΡΧΟΥΛΗΔΩΝ" ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ
(Κείμενο του Δημητρίου Π. Κεραηλίδη)

Ο παλιός χρόνος έφυγε. Ήρθε το 2024 και τώρα στις πρώτες μέρες του, για Κατερίνη, ας τονίσουμε την εποχή που ήρθε. Τώρα;;; Τώρα απλά θα πούμε, ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΟΥΜΟ καλή αρχή. Καλή επιτυχία στο έργο σου για μια Κατερίνη ριγμένη, πονεμένη, ατιμασμένη, επί χρόνια μέσα στα δεινά.... Που έχει ανάγκη από ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Αυτά. ΥΓ: Να πως πως ζούμε την Κατερίνη του Ντούμου κι όχι των άλλων εκκολαπτόμενων δημαρχούληδων, που κυκλοφορούν πλέον στο κέντρο. Σαν όπως οι πρώην του πρώην Δημάρχου Κατερίνης. Γιατί η ιστορία έγραψε: Ο Κουκοδήμος έχασε κι όχι ο Νταντάμης, ο Κυριακίδης, ο Μπουσνάκης, ο Συμεωνίδης ή ο ή Μορφακίδης. Αυτά...

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Ολοκληρώνεται στο τέλος του 2009 το κλειστό Γυμναστήριο

Συνεχίζονται τα αθλητικά έργα στο δήμο Δίου


Εγκαινιάζεται στα μέσα Μαρτίου το Ιατρικό Αθλητικό Κέντρο στην Κονταριώτισσα








Σημαντικά έργα αθλητικών υποδομών πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στο δήμο Δίου με κύριο αυτό του κλειστού γυμναστηρίου που είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004».

Το έργο κατασκευάζεται σε δημοτική έκταση στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Αγίου Σπυρίδωνα και είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1εκατ.ευρώ και χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η ολοκλήρωσή του προβλέπεται στο τέλος του 2009.

Παράλληλα, ολοκληρώνονται οι εργασίες κατασκευής αποδυτηρίων και κερκίδων στο Δημοτικό Γήπεδο του Δ.Δ. Βροντούς, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Θησέας».

Οι εργασίες ολοκληρώνονται στις αρχές του καλοκαιριού. Εντός των ημερών δημοπρατείται και η κατασκευή κερκίδων στο Δημοτικό Γήπεδο του Δ.Δ. Αγίου Σπυρίδωνα. Και το έργο αυτό χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Θησέας».

Επίσης, εγκαινιάζεται έως τα μέσα Μαρτίου το Ιατρικό Αθλητικό Κέντρο που δημιουργήθηκε στο Δ.Δ. Κονταριώτισσας σε συνεργασία του Δήμου Δίου και της Ε.Π.Σ. Πιερίας. Το κέντρο αυτό έχει ως σκοπό την κάλυψη ιατρικών εξετάσεων στους αθλητές όλων των συλλόγων του νομού.

Εργασίες βελτίωσης και των άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων πραγματοποιούνται και στα υπόλοιπα δημοτικά γήπεδα του Δήμου.

Επαφές με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου έχει σήμερα η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία αρχικά θα συναντηθεί με την ελληνικής καταγωγής ρεπουμπλικανή γερουσιαστή Ολυμπία Σνόου και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής του Κογκρέσου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα ασκεί το τρέχον έτος την προεδρία του ΟΑΣΕ.

Κόντρα στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων


Έντονη αντιπαραράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη Βουλή, με αφορμή την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Βάσει του συντάγματος ο νόμος που ρυθμίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού «ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων (200) του όλου αριθμού των βουλευτών».

Αντιδρώντας έντονα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως με τη στάση του στέλνει μήνυμα στις αντιπολιτεύσεις του μέλλοντος να συμπεριφερθούν αναλόγως. Συναίνεση για το ΠΑΣΟΚ είναι ή προσχωρείτε στις απόψεις μου αλλιώς δεν προχωρώ στην ψήφιση, πρόσθεσε και το κάλεσε να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Μετά την πρώτη εφαρμογή του (η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι δυνατή μετά τις εκλογές που θα διενεργηθούν μετά την 1/1/2011), ας έρθει το ΠΑΣΟΚ, εάν είναι στην κυβέρνηση, «και να κάνει αυτά που εκείνο νομίζει» συμπλήρωσε. Υποστήριξε μάλιστα πως «όποιος κρατά αυτή τη θέση, ας το ξέρουν οι απόδημοι, απλά δεν θέλει να τους δώσει δικαίωμα ψήφου».

Ωστόσο, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Τηλέμαχος Χυτήρης επισήμανε ότι η ψήφος των αποδήμων είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο. Η κυβέρνηση ζητά συναίνεση και παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης φέρνει ένα νομοσχέδιο και μάλιστα μεταβατικό: «Θα κάνουμε πειραματισμό, να δούμε πώς πηγαίνει, και μετά θα πάμε σε κάτι άλλο;» αναρωτήθηκε ο κ. Χυτήρης ο οποίος ήγειρε και θέματα συνταγματικότητας, όπως το εάν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας της ψήφου. Επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο.

Από το ΚΚΕ ο κ. Αντώνης Σκυλλάκος σημείωσε ότι δεν μπορούν «οι έξω να αποφασίζουν πώς θα ζήσουν οι μέσα: Δεν μπορούν οι Έλληνες που ζουν επί δεκαετίες στο εξωτερικό και δεν γνωρίζουν τις συνθήκες, να καθορίζουν τις τύχες τις χώρας μας. Σκεφτείτε να ψηφίσουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος. Θα αλλοιώνεται η πραγματική θέληση των Ελλήνων της Ελλάδας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο και πρότεινε να καθιερωθεί ο θεσμός των αποδήμων βουλευτών, να δημιουργηθούν περιφέρειες εξωτερικού και ο αριθμός των αποδήμων βουλευτών να αφαιρείται από τον αριθμό των βουλευτών Επικρατείας.

Τέλος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης ζήτησε η πρώτη θέση στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων να διατίθεται για απόδημο υποψήφιο βουλευτή ενώ τάχθηκε κατά της επιστολικής ψήφου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προ ημερησίας

...για την ασφάλεια του πολίτη ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή σχετικά με την ασφάλεια του πολίτη, ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, κάνοντας λόγο για γενικευμένο αίσθημα ανομίας στη χώρα.

Γ. Προβόπουλος: Οι τράπεζες δεν θα πληγούν από την κρίση στα Βαλκάνια

Την πεποίθησή του ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κρίσης στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. «Μη ρεαλιστικές» χαρακτήρισε τις αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

OSKAR 2009


Ολοκληρώθηκε η 81η Τελετή Απονομής των Όσκαρ στο Kodak Theatre. Μεγάλος νικητής της βραδιάς το Slumdog Milliοnaire που κέρδισε 8 Όσκαρ. Σον Πεν, Κέιτ Γουίνσλετ, Χιθ Λέτζερ και Πενέλοπε Κρουζ πήραν τα Όσκαρ ερμηνείας. Εξαιρετικός και ο Χιου Τζάκμαν ως παρουσιαστής της τελετής.

Συνολικά το Slumdog Millionaire απέσπασε τα Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Διασκευασμένου Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μιξάζ, Film Editing, Μουσικής και Τραγουδιού. Η ΄΄Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον΄΄, παρά τις 13 υποψηφιότητές της, αρκέστηκε σε μόλις 3 Όσκαρ και αυτά τεχνικά (Μακιγιάζ, Art Direction και Visual Effects). Από τους κερδισμένους της βραδιάς ήταν το ΄΄Milk΄΄ του Γκας Βαν Σαντ που πήρε δυο πολύ σημαντικά Όσκαρ, αυτά του Πρωτότυπου Σεναρίου και του Α΄ Ανδρικού Ρόλου για τον Σον Πεν, που έκανε την έκπληξη παίρνοντας το Όσκαρ από την αγκαλιά του Μίκι Ρουρκ. Δύο Όσκαρ κέρδισε και ο ''Σκοτεινός Ιππότης'' του Κρίστοφερ Νόλαν, το ένα για τον Χιθ Λέτζερ (Β΄ Ανδρικό) - μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές της βραδιάς - και το άλλο για τον Ήχο του (Sound editing). Μία έκπληξη μας περίμενε και στο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, που πήγε τελικά στο απόλυτπο outsider, το γιαπωνέζικο ΄΄Departures΄΄.



ΤΑ ΟΣΚΑΡ

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν. Το Slumdog Millionaire του Ντάνυ Μπόιλ κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και είναι αναμφισβήτητα ο μεγάλος νικητής της 81ης Τελετής Απονομής των Όσκαρ, αφού απέσπασε συνολικά 8 Όσκαρ, εκ των οποίων τα τρία σημαντικότερα, αυτά της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Διασκευασμένου Σεναρίου. Σύσσωμο όλο το καστ, μαζί με τους παραγωγούς και τον σκηνοθέτη ανέβηκαν στη σκηνή για να παραλάβουν το Όσκαρ από τα χέρια του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
Ο σκηνοθέτης του Slumdog Millionaire, Ντάνυ Μπόιλ, απέσπασε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Ο Μπόιλ ευχαρίστησε την Ακαδημία για το Όσκαρ, αλλά και για την υπέροχη βραδιά, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί όλους τους συνεργάτες του στέλνοντας φιλικούς χαιρετισμούς στη Βομβάη. Το Όσκαρ παρουσίασε η Ρις Γουίδερσπουν.

Α΄ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
Μετά από πέντε φορές που ήταν υποψήφια χωρίς να τα καταφέρει, η Κέιτ Γουίνσλετ επιτέλους κέρδισε το Όσκαρ για τα ΄΄Σφραγισμένα Χείλη΄΄ επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά. Δακρυσμένη η Γουίνσλετ αφιέρωσε το Όσκαρ στους γονείς της ζητωκραυγάζοντας και δηλώνοντας περήφανη για όλη αυτή τη διαδρομή μέχρι την αποψινή βραδιά. Με την ανάσα της να κόβεται από τη συγκίνηση δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους τους συντελεστές της ταινίας.Το Όσκαρ παρουσίασαν πέντε νικήτριες του βραβείου από τα παλιά. Η Σοφία Λόρεν, η Σίρλεϊ ΜακΛέιν, η Νικόλ Κίντμαν, η Χάλι Μπέρι και η Μαριόν Κοτιγιάρ.

Α΄ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
Ιδού η έκπληξη! Τον Μίκι Ρουρκ περιμέναμε, αλλά ο Σον Πεν είπε την τελευταία λέξη. Σαφώς ξαφνιασμένος ο Σον Πεν ομολόγησε ότι δεν το περίμενε αυτό. Η ερμηνεία του στο Milk συγκίνησε την Ακαδημία, που του χάρισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας του μετά το ΄΄Σκοτεινό Ποτάμι΄΄. Στον ευχαριστήριο λόγο του ο Σον Πεν δεν παρέλειψε να στείλει ένα μήνυμα για το σεβασμό των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, ενώ χαρακτήρισε τον Μίκι Ρουρκ ΄΄αδελφό του Το ΄΄.Όσκαρ παρουσίασαν οι Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Αντονι Χόπκινς, Αντριαν Μπροντι, Μπεν Κίνγκσλεϊ και Μάικλ Ντάγκλας.

Β΄ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ
Η Πενέλοπε Κρουζ κέρδισε το Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου, το πρώτο Όσκαρ της φετινής τελετής απονομής. Το Όσκαρ ανακοίνωσαν από κοινού πέντε παλιότερες νικήτριες του συγκεκριμένου βραβείου, οι οποίες και παρουσίασαν live (και όχι μέσω video wall) τις φετινές υποψήφιες. Η Πενέλοπε Κρουζ συγκινημένη παρέλαβε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας της ευχαριστώντας τον Γούντι Αλεν για τον υπέροχο ρόλο που της χάρισε στο Vicky Cristina Barcelona και τον μέντορά της, Πέδρο Αλμοδοβάρ.

Β΄ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ
Ο Χιθ Λέτζερ ήταν φυσικά ο νικητής στην κατηγορία του Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου. Ο ταλαντούχος ηθοποιός, που μάγεψε την Ακαδημία με την ερμηνεία του ως Τζόκερ στον ΄΄Σκοτεινό Ιππότη΄΄, βρέθηκε νεκρός τον περασμένο Ιανουάριο από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Η παράδοση του Όσκαρ στον πατέρα του, τη μητέρα του και την αδελφή του, που έδωσαν το παρών στην τελετή, ήταν αναμφισβήτητα η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς. Όλοι στην αίθουσα σηκώθηκαν και χειροκροτούσαν όρθιοι, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βούρκωσαν. Η μητέρα του Χιθ Λέτζερ ευχαριστώντας την Ακαδημία σημείωσε ότι ΄΄απόψε επιλέγουμε να γιορτάζουμε και να νιώθουμε ευτυχείς για όλα αυτά που κατάφερε ο Χιθ.΄΄ Το Όσκαρ παρουσίασαν πέντε παλιότεροι νικητές του βραβείου, οι: Κρίστοφερ Γουόκεν, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Κέλβιν Κλάιν, Αλαν Αρκιν και Τζον Γκρέι.

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου κέρδισε το Milk και ο σεναριογράφος του Duston Lance Blank.

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Μεγάλος νικητής ο Simon Beaufoy για το Slumdog Millionaire.

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Το Wall-E κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων

ART DIRECTION
Το Όσκαρ κέρδισε η ''Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον''.

ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ
Νικητής ο Μάικλ Ο' Κόνορ για την ταινία ΄΄Η Δούκισσα΄΄. Το Όσκαρ παρουσίασαν η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και ο Ντάνιελ Κρεγκ.

ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Η επικράτηση του φαβορί... Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
Το Όσκαρ Φωτογραφίας πήγε στο Slumdog Millionaire και στον διευθυντή φωτογραφίας του, Anthony Dod Mantle. Το Όσκαρ παρουσίασαν η Νάταλι Πόρτμαν και ο Μπεν Στίλερ που εμφανίστηκε στη σκηνή του Kodak Theatre με γένια, μαύρα γυαλιά και μασώντας τσίχλα!

VISUAL EFFECTS
Ακόμη ένα τεχνικό Όσκαρ για την ΄΄Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον΄΄. Το Όσκαρ παρουσίασε ο Γουίλ Σμιθ μετά από την προβολή ενός σύντομου video με τις πιο εντυπωσιακές σκηνές δράσης από την κινηματογραφική χρονιά που πέρασε.

SOUND EDITING (ΗΧΟΥ)
Δεύτερο Όσκαρ, μετά από αυτό του Χιθ Λέτζερ, για την ταινία ΄΄Σκοτεινός Ιππότης΄΄ του Κρίστοφερ Νόλαν.

SOUND MIXING (ΜΙΞΑΖ)
Στο Slumdog Millionaire, που σάρωσε...

FILM EDITING
Τρίτο τεχνικό Όσκαρ για το Slumdog Millionaire.

ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Κι άλλο Όσκαρ για το Slumdog Millionaire. Ο συνθέτης A. R. Rachman βραβεύτηκε για τη μουσική του στην ταινία. Μέχρι στιγμής το Slumdog μετράει 5 Όσκαρ.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Και το Όσκαρ Τραγουδιού βρέθηκε στην αγκαλιά του A. R. Rachman για το τραγούδι του Jai Ho στο Slumdog Millionaire. 6 συνολικά τα Όσκαρ για το Slumdog μέχρι τώρα.

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ
Μεγάλη ανατροπή. Καταποντίστηκαν και τα τρία φαβορί (Βαλς με τον Μπασίρ, Μπάαντερ Μάινχοφ και Ανάμεσα στους Τοίχους) και το Όσκαρ κέρδισε το γιαπωνέζικο ΄΄Departures΄΄. Ο σκηνοθέτης του, Yojiro Takita, ευχαρίστησε την Ακαδημία μιλώντας αγγλικά με γιαπωνέζικη προφορά...

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Το Όσκαρ κέρδισε το φιλμ ΄΄Man on wire΄΄.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ)
Νικητής το ΄΄Smile Pinky΄΄.

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Επικράτησε το γερμανικό Spielzeugland.

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ)
And the Oscar goes to... La Maison en petite cubes

ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΠΑΡΑ ΤΑΞΙ Ο ...ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ!!!



Μετά το σάλο -και διεθνώς- που έχει προκαλέσει η απόδραση - καρμπόν των Παλαιοκώστα και Ριζάι με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την αστυνομία πλήρη κινητοποίηση για τον εντοπισμό των δραπετών.

ΑΝΤΕ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ -Η Περιφέρεια έδωσε τη λύση

Δίκαιη χαρακτήρισε την απόφαση ο Νομάρχης

Στη δημοσιότητα η απόφαση του Περιφερειάρχη για τη διαχείριση του Μορνιώτικου


Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση του Περιφερειάρχη για τη διαχείριση του Μορνιώτικου, η οποία βάζει έτσι ένα τέλος, στις διαμάχες που είχαν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα μεταξύ του Δήμου Πέτρας και των Δήμων της Βόρειας Πιερίας που διεκδικούσαν τη χρήση του νερού.

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Περιφερειάρχη ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, καθώς και η απόφαση βασίζεται στην ομόφωνη απόφαση που είχε λάβει προ καιρού το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ενώ τόνισε πως το νερό αναμένεται να δοθεί στη βόρεια Πιερία εντός ολίγων ημερών.

Ο Νομάρχης

Με χθεσινές του δηλώσεις ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου χαρακτηρίζει δίκαια την απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας, πλην όμως εντοπίζει κάποια "τρωτά" σημεία που μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου τριβές.

Σε ότι αφορά τα πλεονεκτήματα της απόφασης ο κ. Νομάρχης σημείωσε πως επί εννιά μήνες θα υδρεύεται η βόρεια Πιερία και ο Δήμος Πέτρας, αρκεί ο δεύτερος να ολοκληρώσει τον αγωγό ύδρευσης, επίσης οι γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνταν τα προηγούμενα χρόνια για ύδρευση πλέον δεν θα χρησιμοποιούνται για διάστημα 9 μηνών με πολλαπλά οφέλη όσον αφορά τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και τρίτον η λειτουργία του συγκεκριμένου έργου θα δώσει μεν ανάσα στην βόρεια Πιερία αλλά ταυτόχρονα θα λειτουργήσει υπέρ της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων.

Σχετικά με τα "τρωτά" σημεία της απόφασης ο κ. Παπαστεργίου χαρακτήρισε μεγάλη τη διάρκεια άρδευσης, από 1η Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου τονίζοντας πως το νερό δεν θα φτάσει για να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης της Βόρειας Πιερίας παραπάνω από 70 ημέρες, δηλαδή 2,5 μήνες περίπου. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, πως θα γίνει προσπάθεια για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση του νερού με χρήση και του νερού από την περιοχή Κεραμίδα και από την περιοχή του δήμου Ελαφίνας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Β. Πιερίας. Το δεύτερο σημείο που εστίασε ο κ. Παπαστεργίου αφορά τη μη πρόβλεψη στην απόφαση της Περιφέρειας της ποσότητας του νερού που θα παίρνει ο ΤΟΕΒ Λόφου και Μηλιάς.

Τέλος, ο Νομάρχης υπογράμμισε πως βασική προϋπόθεση για την ισχύ της απόφασης είναι ότι δεν θα προκύψει απόφαση του ΣτΕ που θα κάνει αποδεκτή την αίτηση αναστολής του έργου, μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής που κατέθεσε ο δήμος Πέτρας. Σε εκείνη την περίπτωση το έργο δεν θα λειτουργήσει ποτέ έως ότου τα δικαστήρια αποφανθούν.

Η απόφαση

Η Απόφαση της Περιφέρειας αναφέρει:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ τη λήψη και εφαρμογή των παρακάτω ρυθμιστικών μέτρων στην χρήση των επιφανειακών υδάτων του ρέματος Μορνιώτικου του Ν. Πιερίας για την κάλυψη των αναγκών:

Α) ύδρευσης οικισμών από το Σύνδεσμο Δήμων Νομού Πιερίας και

Β) άρδευσης μέρους αγροκτήματος Κάτω Μηλιάς και Καρυών και μέρους αγροκτήματος Λόφου.

2. Κατά την περίοδο από 16 Σεπτεμβρίου έως και 31 Μαϊου το νερό του ρέματος θα διοχετεύεται μέσω του φράγματος στα διυλιστήρια για την ύδρευση οικισμών από τον Σύνδεσμο Δήμων Νομού Πιερίας.

3. Κατά την περίοδο από 1 Ιουνίου έως και 15 Σεπτεμβρίου η συνολική παροχή νερού του ρέματος θα διοχετεύεται για την άρδευση των ανωτέρω αγροκτημάτων, με την εξής διαδικασία:

- Μέτρηση της συνολικής παροχής του νερού του ρέματος ανάντη του φράγματος, εντός της κοίτης, στη θέση που βρίσκεται σήμερα τεχνητός αναβαθμός.

- Μέτρηση της συνολικής παροχής του νερού του ρέματος κατάντη του φράγματος στη γέφυρα του ασφαλτόδρομου Φωτεινών – Σκοτεινών. Σε περίπτωση που η ποσότητα του νερού, η οποία μετριέται υπολείπεται αυτής που εισρέει στο φράγμα, τότε θα υπάρχει αναπλήρωση της υπολειπόμενης ποσότητας, που θα γίνεται μέσω του αγωγού εκκένωσης του φράγματος.

4. Επιτροπή η οποία θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Ύδρευσης Νομού Πιερίας, έναν εκπρόσωπο του ΤΟΕΒ Μηλιάς και έναν εκπρόσωπο της Ν.Α. Πιερίας θα αναλάβει την εφαρμογή της ανωτέρω διαδικασίας, τις σχετικές μετρήσεις και το χειρισμό (άνοιγμα – κλείσιμο) της δικλείδας ασφαλείας, ώστε να παροχετεύεται για την άρδευση κατάντη του φράγματος ίση ποσότητα νερού, με την ανάντη μετρούμενη. Η Επιτροπή θα συγκροτηθεί με απόφαση Νομάρχη Πιερίας, από εκπροσώπους που θα ορίσουν οι εμπλεκόμενοι φορείς.

5. Ο Σύνδεσμος Ύδρευσης Νομού Πιερίας και ο ΤΟΕΒ Μηλιάς θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να εξασφαλίζεται συνεχώς και καθόλη την διάρκεια του έτους η οικολογική παροχή στην κοίτη του ρέματος.

6. Η ρύθμιση της χρήσης των επιφανειακών υδάτων του Μορνιώτικου ρέματος έχει ισχύ για ένα χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης και έκδοσης άδειας χρήσης νερού του Μορνιώτικου ρέματος.

Απολογισμός και δράσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας




Σε ειδική εκδήλωση στο Επιμελητήριο παρουσιάστηκε το απολογιστικό έργο των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Νομού μας, αλλά και το πρόγραμμα στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδιασμού της αστυνομίας για τα έτη 2008 – 2010 καθώς και οι στόχοι που έχουν τεθεί από τον Αστυνομικό Διευθυντή Πιερίας κ. Κωνσταντίνο Μαντά.

Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα επίσημα απολογιστικά στοιχεία όσον αφορά την καταπολέμηση των ναρκωτικών, τα τροχαία ατυχήματα, την παράνομη μετανάστευση και την παραβατικότητα ανηλίκων.



Καταπολέμηση ναρκωτικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ότι αφορά τα ναρκωτικά το 2008 σημειώθηκαν 183 υποθέσεις και ασκήθηκε δίωξη σε 204 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 2007 όπου οι περιπτώσεις ναρκωτικών ήταν 173. Κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών ενώ το 2008 σημειώθηκαν επτά θάνατοι, τέσσερις περισσότεροι από το 2007.

Οδική ασφάλεια και Τροχαία Ατυχήματα

Το 2008 σημειώθηκαν 65 τροχαία ατυχήματα εκ των οποίων 13 θανατηφόρα, 16 σοβαρά και 36 με ελαφρύ τραυματισμό. Οι νεκροί έφτασαν του 13 και οι τραυματίες τους 80. Όπως επισημάνθηκε στην παρουσίαση οι υψηλοί δείκτες τροχαίων ατυχημάτων και αριθμός των νεκρών κατατάσσει τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάνω από δυο χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στους ελληνικούς δρόμους και πάνω από 4.700 άτομα τραυματίζονται σοβαρά και 28 χιλιάδες ελαφρά. Επίσης 1544 παραβάσεις σημειώθηκαν για μέθη, 9418 για υπερβολική ταχύτητα, 1765 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας και 466 για μη χρήση κράνους.

Παράνομη μετανάστευση

Κατά το 2008 συνελήφθησαν συνολικά 1052 λαθρομετανάστες, έναντι 1017 το 2007. Το ίδιο χρονικό διάστημα συνελήφθησαν ως διακινητές 22 άτομα ενώ το 2007 ήταν τέσσερις. Σκοπός της αστυνομικής διεύθυνσης είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ότι αφορά την αποτροπή παράνομης διείσδυσης και παραμονής αλλοδαπών καθώς και η σύλληψη τους.

Ανήλικοι – Παραβατικότητα

Οι παραβάσεις που σημειώθηκαν σε ανήλικους αφορούσαν 302 για παραβάσεις του Κ.Ο.Κ., 135 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, 2 για κλοπές, 1 για εμπρησμό και 1 για υγειονομικό κανονισμό.

Άλλοι στόχοι

Στους στόχους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας περιλαμβάνονται ακόμη η εκτέλεση των καταδικαστικών αποφάσεων, οι κατασχέσεις όπλων πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών, η εντατικοποίηση των ελέγχων σε υπόπτους διάπραξης εγκλημάτων, η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και η μεθόδευση συντονισμένων δράσεων στην αντιμετώπισης της εγκληματικότητας. Επίσης η καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και η ποιότητα ζωής των πολιτών όπως είναι το θέμα της ηχορύπανσης. Το 2008 διενεργήθηκαν 1996 μετρήσεις και βεβαιώθηκαν 54 παραβάσεις για ηχορύπανση.