Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Συνεχίζεται η εσωτερική αντιπαράθεση στα Σκόπια, αυτή τη φορά με αφορμή την απόφαση της ΠΓΔΜ να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν διαβουλεύθηκαν με τον ίδιο για την απόφαση αυτή.
Το γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την προσφυγή της χώρας αυτής κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την κατηγορία της παραβίασης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας:
«Παρά τις αναγγελίες των προηγούμενων ημερών ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας θα αφιερωθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης με την Ελληνική Δημοκρατία το συντομότερο δυνατό και ότι θα προτείνει στον πρόεδρο τον νέο διαπραγματευτή για το όνομα το αργότερο άμα τη επιστροφή του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ, αυτό σήμερα δεν συνέβη.
Στη σημερινή συνάντηση, ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη καθορίσει θέση για το πρόσωπο το οποίο πρέπει να προταθεί για διαπραγματευτής της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις συνομιλίες με την Δημοκρατία της Ελλάδας για την εκκρεμότητα της ονομασίας.
Η συγκεκριμένη αφορμή για τη σημερινή συνάντηση, η οποία ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό, ήταν -όπως ανακοινώθηκε- ότι στη διάρκεια της ημέρας, η κυβέρνηση θα καταθέσει προσφυγή κατά της Ελλάδος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995.
Ο πρόεδρος της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" χωρίς να θέλει να υπεισέλθει στην αιτιολόγηση και την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης της κυβέρνησης, θέλει να ανακοινώσει ότι, με μια τέτοια ενέργεια και με μια τέτοια κίνηση, που αντιτίθεται στο Σύνταγμα και στο Νόμο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση χωρίς καμία προηγουμένη διαβούλευση με τον πρόεδρο της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας". Με την ενέργεια αυτή, καθώς και τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά του στην διαδικασία για τις συνομιλίες για την εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελληνική Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός κ. Γκρούεφσκι, και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναλαμβάνουν οριστικά όλη την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα, καθώς και για την επιτυχία ή αποτυχία της διαδικασίας αναφορικά με την ενσωμάτωση στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ