Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

3 Δεκεμβρίου- Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με αναπηρία


Η 3η Δεκέμβρη αποτελεί παγκοσμίως ημέρα προώθησης των ανθρώπινων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία αλλά και ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και κοινωνικής διαμαρτυρίας. Η ημέρα αυτή μπορεί και πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αλλά και αφορμή για να έρθει στο προσκήνιο η διεκδίκηση ισότιμης θέσης στην κοινωνία από αυτή την ιδιαίτερη ομάδα πληθυσμού.
Η φετινή 3η Δεκέμβρη είναι αφιερωμένη στην παρουσίαση των στάσεων της ελληνικής κοινωνίας διαχρονικά στα θέματα αναπηρίας, μέσω της μελέτης και της σύνθεσης όλων των ερευνών κοινωνικής γνώμης για την αναπηρία που έχουν λάβει χώρα την τελευταία δεκαετία.
Βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να καταστεί κοινή συνείδηση ότι το μόνο εμπόδιο που εγείρεται μπροστά στην ενεργό κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες είναι οι κοινωνικές προκαταλήψεις.
Οι νόμοι , οι πολιτικές και οι δράσεις που προωθούνται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνιστούν μέρος αυτής της στρατηγικής προσέγγισης. Με αφετηρία την αρχή της μη διάκρισης και της προσβασιμότητας, στην οποία αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμορφώνεται μια Εθνική Στρατηγική με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα στα άτομα αυτά να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια, την ίση μεταχείριση, την ανεξάρτητη διαβίωση και τη συμμετοχή στην κοινωνία.
Στόχος όλων μας για τον 21ο αιώνα θα πρέπει να είναι η διασφάλιση των βασικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, στη ζωή, στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία. Το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουμε είναι η ενημέρωση και πληροφόρηση της κοινωνίας. Η Κοινωνική Ευθύνη δεν μπορεί να απαιτείται μόνο για ότι αφορά την συμπεριφορά της Πολιτείας. Είναι και δική μας υπόθεση και χρέος όλων μας να συνειδητοποιήσουμε ότι η επίδειξη ευαισθησίας δεν πρέπει να περιορίζεται σε λόγια χωρίς αντίκρισμα.


από www.pierianews.gr