Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Η πίτα και το μπάχαλο ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ





Ένα e-mail στον αγαπημένο Άγιο των παιδιών και των πολιτικών

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα
www.konstandaras.gr

Αγαπημένε μου Άη Βασίλη,

Ξημερώματα του 2009, περιμένοντας την ενδεχόμενη άφιξή σου από την …καμινάδα ( μια τεράστια τρύπα που άνοιξαν τα μολότοφ των ευγενών μαχητών της Δημοκρατίας στο κτίριο του ΥΠΕΧΩΔΕ, στην Πατησίων, δίπλα στο σπίτι μου) σου ζητώ συγγνώμη που φέτος σού έγραψα το γράμμα μου την τελευταία στιγμή. Δεν μπορούσα νωρίτερα και επειδή σου το έγραψα καθυστερημένα, σου το έστειλα με ένα e-mail στη διεύθυνση www.SantaClaus.gr
Ξέρω ότι όσο γρήγορα κι αν στο φέρουν οι ηλεκτρονικοί τάρανδοι, νωρίτερα από τις 2,3 Ιανουαρίου δεν προλαβαίνουν- αλλά δεν γινόταν νωρίτερα. Δεν ξέρω αν έχεις πάρει χαμπάρι τι γίνεται φέτος στην Ελλαδίτσα μας αλλά αν δεν ξέρεις, ένα μόνο έχω να σου πω:

Ένα μπάχαλο Άγιε μου Βασίλη και ελπίζω ότι ξέρεις τι σημαίνει «μπάχαλο» γιατί αλλιώς, πώς να σου το εξηγήσω;

Εγώ ξέρω τι σημαίνει αλλά ψάχνοντας στα λεξικά, δεν τη βρήκα πουθενά τη λέξη. Επειδή σκέφτηκα ότι μάλλον θα είναι πολύ σύγχρονη λέξη έψαξα στο Google. Ούτε εκεί βρήκα τη ρίζα ή την ετυμολογία παρά μόνο το ότι πρόκειται για « κατασκευασμένη λέξη-έκφραση». Βρήκα ότι ο κ. Τάκης Καμπύλης, έγραφε στην Καθημερινή τον Ιούνιο του 2008 :
«Για πρώτη φορά ο χαρακτηρισμός «οι μπάχαλοι» ακούστηκε στη δεκαετία του ’80 από Έλληνες φοιτητές στη Pουμανία. Αναφέρονταν κυρίως σε Άραβες φοιτητές στην ίδια χώρα. H συμπεριφορά τους χαρακτηριζόταν από την αδυναμία τους να ενταχθούν σε όρους και πλαίσια που ήταν ξένα με τον τρόπο που καταλάβαιναν τον κόσμο. Κι αυτό δεν οφειλόταν σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά μάλλον σε μια ιδιαίτερα φυγόπονη διάθεση να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη που ζητούσε ακόμη και ένα αναξιόπιστο πανεπιστήμιο, όπως τα ρουμανικά εκείνης της εποχής. Σήμερα οι «μπαχαλάκηδες» είναι ένα μεγάλο πρόβλημα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Με κουκούλες ή χωρίς (ανάλογα την περίπτωση) φαίνεται πως πλέον ετοιμάζονται για τον τελευταίο γύρο.»
Ε λοιπόν, οι «μπαχαλάκηδες» τον άρχισαν τον τελευταίο τους γύρο και μας έκαναν στην κυριολεξία «μπάχαλο». Ότι κι αν σημαίνει.
Δεν σου ζητούσα να μου φέρεις τίποτε για μένα προσωπικά. Διότι και πέρυσι που σου είχα ζητήσει απλώς λίγη ηρεμία, λίγη συντροφικότητα, λίγη αξιοκρατία, μια καλή κουβέντα που τη χρειαζόμουνα ύστερα από τις «καρπαζιές» και τις αδικίες στις εκλογές του Σεπτέμβρη, μ έγραψες εκεί που δεν πιάνει το μελάνι.

Συνεπώς, τι να σου ζητάω φέτος ;

Τα πρόσωπα και οι γρίφοι

Άκου λοιπόν πού ακριβώς χρειαζόμαστε στη συμβολή σου όλοι εμείς οι άνθρωποι που δεν έχουμε πλήρως απογοητευτεί ακόμα από την πολιτική, που πιστεύουμε ότι δεν έχουν χαθεί όλα, που ελπίζουμε σε κάτι :
Γράφει μια έγκυρη εφημερίδα που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και τους συν αυτώ ( για την οποία, ο τέως υπουργός Επικρατείας, είχε σχεδόν «υποσχεθεί» στον πρωθυπουργό ότι θα «αλλάξει πλεύση» αλλά τελικά δεν άλλαξε) ότι ο Καραμανλής «καλείται να διαχειριστεί 6 πρόσωπα και 6 γρίφους για να καταλήξει στο νέο κυβερνητικό σχήμα, με το οποίο θα πορευτεί ως τις εκλογές.»
Βοήθησε λοιπόν εσύ (που …έχεις τα μέσα), τον Καραμανλή να διαχειριστεί σωστά και τα 6 πρόσωπα και τους 6 γρίφους που γράφει η εφημερίδα και ενδεχομένως τα 12 πρόσωπα και τους 12 γρίφους ή ίσως και τα 18 πρόσωπα και τους 18 γρίφους με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος
1. Διότι ο αριθμός των προσώπων και των γρίφων ποικίλλει, ανάλογα με τις προσωπικές επιθυμίες του αρθρογράφου και
2. Διότι ο απλός κόσμος θεωρεί ότι ένας ανασχηματισμός είναι «εύκολη υπόθεση».Και δεν είναι.
Τα πρόσωπα
Πρόσεξε τώρα που μπαίνει η ουσιαστικότερη συμβολή σου: Όπως γράφει η εφημερίδα – που εγώ δεν τα πιστεύω αλλά ενδεχομένως υπάρχουν πολλοί που τα πιστεύουν- « Ενώ όλα δείχνουν πως ο ανασχηματισμός θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τα Θεοφάνεια ο Κ. Καραμανλής προβληματίζεται ιδιαίτερα για το πως θα διαχειριστεί τους κ.κ. Αλογοσκούφη, Φώλια, Μεϊμαράκη, Σαμαρά, Παυλόπουλο και Σπηλιωτόπουλο που αναμένεται να είναι τα «πρόσωπα-κλειδιά» του ανασχηματισμού.»
Διαπιστώνω δηλαδή ότι η άκρως εχθρική εφημερίδα που πολλοί την πιστεύουν λες και είναι η Αγία Γραφή – ενδεχομένως διότι σπεύδουν σ αυτή να δώσουν ειδήσεις, σχόλια και συνεντεύξεις και όχι στις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες- δεν θεωρεί σημεία προβληματισμού του Καραμανλή ούτε τον κ. Αβραμόπουλο –που πρώτος άνοιξε το διάλογο για την μετά Καραμανλή εποχή και μετά τον έκλεισε μόνος του- ούτε την κυρία Μπακογιάννη -που από τους περισσότερους θεωρείται ως η πιο «αξιόπιστη λύση για τη μετά Καραμανλή εποχή». Μάθε λοιπόν Αη Βασίλη μου γιατί ΔΕΝ προβληματίζεται ο Καραμανλής με τη «διαχείριση» Αβραμόπουλου και Μπακογιάννη .Και αν διαπιστώσεις ότι προβληματίζεται, έλεγξε γιατί το έγραφε η αντιΚαραμανλική εφημερίδα. Με ποιο στόχο δηλαδή. Θα μας βοηθήσεις πολύ.
Βλέπεις η εφημερίδα θεωρεί ότι ενώ « οι αλλαγές στα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Άμυνας θεωρούνται βέβαιες και αναμένεται και η αντικατάσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου Αντώναρου, αμετακίνητοι από τις θέσεις τους φαίνεται να μένουν η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ο υπουργός Παιδείας, Ευρ. Στυλιανίδης, ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκης και ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος».
Εν ολίγοις, όπως έλεγαν τα παλαιότερα χρόνια οι κυρίες των κυρίων, η κατάσταση είναι «άρτζι, μπούρτζι και λουλάς». Ή τουλάχιστον, έτσι θέλει να την παρουσιάζει η εφημερίδα.
Οι γρίφοι
Και φτάνουμε στους 6 «γρίφους». Ποιοι είναι;
1. Ο Αλογοσκούφης και το Υπουργείο Οικονομίας,
2. Ο Παυλόπουλος και η μετακίνησή του,
3. Ο Μειμαράκης και το Υπουργείο Άμυνας,
4. Η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος και…
Εδώ όμως, μας τελειώνουν οι γρίφοι της εφημερίδας Οι οποίοι προδιαφημίζονται ως «6» αλλά τελικά μας βγαίνουν μόνο «4».
Και όπως καταλαβαίνεις Αη Βασίλη μου, εδώ είναι και το σημαντικότερο πράγμα που σου ζητάω: Που είναι οι άλλοι 2 γρίφοι με τους οποίους είναι αντιμέτωπος ο Καραμανλής. Υπήρχαν από την αρχή; Εξαφανίστηκαν στην πορεία; Πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους;
Κάνε γρήγορα Άγιέ μου. Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων που αγωνιούν να μάθουν αν είναι γρίφοι και εάν ΔΕΝ είναι, γιατί;
Ανακεφαλαιώνω.
Όπως μας λέει η αντικυβερνητική εφημερίδα-ευαγγέλιο της κυβέρνησης, ξέρουμε τις περιπτώσεις που προβληματίζουν ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό: Υπουργείο Οικονομικών και Αλογοσκούφης ,Προκόπης Παυλόπουλος και πιθανότητα μετακίνησής του σε άλλο υπουργείο, μετακίνηση ή όχι του Μεϊμαράκη, τι θα κάνουμε τον Αντώναρο αν αφήσει το αξίωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, Άρης Σπηλιωτόπουλος ή Πάνος Παναγιωτόπουλος για εκπρόσωπος, μετακίνηση του Χρ. Φώλια για κάπου αλλού…
Ωχ, τα μπέρδεψα…ο Φώλιας και ο Σπηλιωτόπουλος και ο Παναγιωτόπουλος από πού πετάχτηκαν κι έγιναν «προβληματισμοί»;
Γι αυτό σου λέω Άγιε…βιάσου. Βοήθα. Ξεκαθάρισε, να ξεκαθαρίσουμε κι εμείς το μυαλό μας, να ξέρουν και οι άνθρωποι τι θα κάνουν, να σταματήσουν και οι εφημερίδες να γράφουν άλλα σήμερα κι άλλα αύριο…ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ…ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ;


Τα πρόσωπα και τα κομμάτια της πίτας


Το δεύτερο πράγμα που έχει σχέση μ εσένα φέτος, είναι το μέγεθος των κομματιών της πίτας. Δηλαδή: Πόσα κομμάτια μπορεί να έχει; Θα είναι ίσα; Θα υπάρχουν μερικά μεγαλύτερα και μερικά μικρότερα; Και σε ποιους θα δώσουμε τα μικρά και σε ποιους τα μεγάλα; Μήπως πρέπει να έχουμε και μερικά «μεσαία»; Γιατί το λέω; Διότι τι κομμάτι θα δώσουμε στον Γιώργο Παπανδρέου; Μεγάλο; Ή μικρό; Ήταν δηλαδή απ΄ τους «καλούς» ή ήταν απ΄ τους «κακούς»; Ή «τίποτε απ΄τα δυο»; Στον Τσίπρα; Τη μισή χρονιά ήταν απ΄ τους «καλούς» όταν ανέβαιναν τα ποσοστά και έβγαινε συνεχώς κερδισμένος και την άλλη μισή, από τους «κακούς». Μου έστειλες τις υποδείξεις σου. Σκέφτηκα κι εγώ. Θα υιοθετήσω –λέω- τις περισσότερες υποδείξεις σου αλλά θα βάλω κι εγώ μια....πινελιά.
Εγώ λέω λοιπόν να δώσουμε τα μεγάλα κομμάτια στα «κακά παιδιά» που τώρα βγαίνουν απ΄ το παιχνίδι για νάχουν τουλάχιστον κάτι να τους γλυκάνει, τα μικρά κομμάτια στα «καλά παιδιά» για να μην το πάρουν επάνω τους και τα «μεσαία» στα παιδιά που πέρασαν τη χρονιά απλώς «βλέποντας τα τραίνα να περνούν», περιμένοντας απ΄ τους άλλους να τα κάνουν όλα. Συμφωνείς; Αν συμφωνείς, λέω να δώσουμε μεγάλα κομμάτια, πολύ μεγάλα κομμάτια, διπλά κομμάτια :
1. Στον ηγούμενο Εφραίμ και την ομάδα των «ταλιμπάν» του Βατοπαιδίου διότι ελάχιστοι άνθρωποι, στην πρόσφατη ιστορία, κατάφεραν να κάνουν τόσα πολλά κακά σε τόσο μικρό χρόνο.
2. Στον Γιώργο Βουλγαράκη που είναι ένας από τους πιο πικραμένους του 2008 και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι θα πρέπει να δώσει ένα κομματάκι και στη σύζυγό του και τον πεθερό του και στον μπατζανάκη του αφού, δικαίως ή αδίκως, ( αυτό θα δείξει στην πορεία) ήταν όλοι, λίγο ή πολύ, ανακατεμένοι στην υπόθεση που τον «έφαγε».
3. Στον Θόδωρο Ρουσόπουλο, επίσης από τους πιο πικραμένους του 2008 που κι αυτός θα δώσει στη σύζυγό του η οποία είναι πιο πικραμένη αφού ήταν «παράπλευρη απώλεια» στη μάχη που εξόντωσε τον σύζυγό της,
4. Στους κυρίους Κώστα Κουκοδήμο, Βασίλη Μαγγίνα, Αριστοτέλη Παυλίδη, Σταύρο Δαιλάκη, οι οποίοι βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν κάνει και κανένα ιδιαίτερα σοβαρό έγκλημα και μαζί με την ευχή « Ας πρόσεχαν. Μεγάλα παιδιά ήταν».
5. Στον κύριο Θόδωρο Τσουκάτο ο οποίος περίπου μόνος του «έβγαλε τα μάτια του» κι από εκεί που καλά καθότανε και τον είχαν ξεχάσει οι πάντες, έκρινε ότι έπρεπε να ρίξει μια πέτρα στα νερά της λίμνης και τελικά βρέθηκε ο ίδιος στον πάτο.
6. Στον κύριο Ευάγγελο Βενιζέλο που αν και ευφυέστατος και ικανότατος, φρόντισε να πολιτευθεί έτσι ώστε να βρεθεί πίσω απ΄ όλους, έστω κι αν είναι ο καλύτερος.
7. Στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που η ταχύτατη ανάρρησή του στις ύπατες θέσεις και αξιώματα του κόμματός του, του «θόλωσε» το μυαλό με αποτέλεσμα να επιβεβαιώσει το ρητό «συμβαίνει και στις καλύτερες των οικογενειών».
8. Σε μια μεγάλη ομάδα βουλευτών διαφόρων κομμάτων που ούτε γιατί εξελέγησαν κατάλαβε κανείς, ούτε πού βρίσκονταν κατάλαβαν οι ίδιοι και παρ΄ όλο που ως επαγγελματίες στη ζωή τους μια χαρά τα είχαν καταφέρει, βρέθηκαν στη Βουλή χωρίς λόγο και χωρίς στόχο. Ανάμεσά τους περιλαμβάνω τον κ. Βαίτση Αποστολάτο του ΛΑΟΣ, την κ. Λίλα Καφαντάρη του Κ.Κ.Ε., τον κ. Ψαριανό του ΣΥΡΙΖΑ, την κυρία Πιπιλή και τον κ. Παρίση της Ν.Δ. και αρκετούς άλλους.
9. Τέλος, μεγάλα κομμάτια θα πάρουν σίγουρα όλοι οι ενεχόμενοι, λίγο ή πολύ, στην ιστορία του Βατοπαιδίου (Κοντός, Δούκας, Μπασιάκος, Δρυς, Φωτιάδης , Αλογοσκούφης κλπ που είτε υπέγραφαν είτε δεν υπέγραφαν αυτά που δεν ήξεραν ή δεν πρόσεξαν) ο κ. Τατούλης που μας έπρηξε με το «φεύγω, δεν φεύγω», ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης διότι αφού ενέπλεξε τον χρυσό Ολυμπιονίκη Πύρο Δήμα στην Ομοσπονδία Άρσεως Βαρών για να ξεμπλέξει από το ντόπινγκ , τον εγκατέλειψε χωρίς προυπολογισμό, καμιά δεκαριά βουλευτές και στελέχη των κομμάτων που είχαν πάρε – δώσε με τον κ. Χριστοφοράκο της Ζίμενς αλλά δεν λέω ονόματα διότι «το ερευνά η Δικαιοσύνη»,η κυρία Άννα Μπενάκη που στα 75 της χρόνια, στύλωσε τα πόδια, δεν αποχώρησε από την πολιτική αλλά έβαλε λυτούς και δεμένους για να εκλεγεί και μετά βλέπει τις εξελίξεις από τα…θεωρεία, ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης διότι δικαιούται εφ όρου ζωής μεγάλο κομμάτι, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιμάκης διότι το κακό με τις «καταγγελίες» του παράγινε αλλά εδώ σταματώ.

Τελειώνω τα πολύ μεγάλα κομμάτια διότι δεν θα φτάσει η πίτα. Και αφού το μεγαλύτερο μέρος της πίτας το δώσαμε, λέω να δώσουμε πολύ λίγα μικρά κομμάτια .Έτσι κι αλλιώς…ελάχιστοι τα δικαιούνται.
1. Ο Αντώνης Σαμαράς που δεν έκανε ούτε ΜΙΑ λανθασμένη ενέργεια, δεν ενεπλάκη ούτε σε ΜΙΑ «στραβή» υπόθεση, μίλησε λίγο και σωστά και περιορίστηκε στα απολύτως απαραίτητα μέσα στην αξιοπρεπή στάση σιωπής που έχει δεχτεί και από την οποία, όπου νάναι, βγαίνει.
2. Ο Ανδρέας Λοβέρδος που είναι ότι καλύτερο μπορούσε να περιμένει ή να εύχεται το ΠΑΣΟΚ.
3. Η Λιάνα Κανέλη που γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερη.
4. Ο Φώτης Κουβέλης που αργά ή γρήγορα, θα γίνει πρόεδρος στον Συνασπισμό, αν δηλαδή το κόμμα αυτό θέλει να ξανακερδίσει το χαμένο του κύρος.
5. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας που αποδείχτηκε «χρυσή εφεδρεία» και κάθε φορά που μιλάει ή διαχειρίζεται καταστάσεις, δικαιώνεται.
6. Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ένας άνθρωπος που αδίκως «καταδιώχτηκε» και κατάφερε να περάσει αλώβητος μέσα από Συμπληγάδες.
7. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης που τον συμπαθείς- δεν τον συμπαθείς, τον ψηφίζεις- δεν τον ψηφίζεις, έχει καταφέρει αυτό που τόσοι άλλοι δεν κατάφεραν: Να μη φοβάται να λέει την αλήθεια. Με τις ακρότητές του και με τη …σκηνοθετική του δεινότητα βέβαια. Αλλά κοντά στην αλήθεια.
8. Ο Προκόπης Παυλόπουλος που είναι ο χαλκέντερος Μαραθωνοδρόμος του Καραμανλή, πολύ- εργαλείο παραγωγικότητας και ΕΚΤΟΣ κάθε κυκλώματος.
9. Ο Βύρων Πολύδωρας. Γιατί είναι κι αυτός «σταθερή αξία».

Μείνανε τώρα τα «μεσαία» κομμάτια. Εδώ, δεν είχες προτάσεις, ούτε υποδείξεις Άγιέ μου. Θα τα δώσω εγώ. Είπαμε γιατί. Γιατί είτε ήταν εδώ, είτε όχι, η Γή θα εξακολουθούσε να γυρίζει, με τους ίδιους ρυθμούς, με την ίδια ταχύτητα.
1. Στον Γιώργο Παπανδρέου
2. Στον Αλέξη Τσίπρα



Σε ευχαριστώ για όλα. Μόνο κάνε γρήγορα με τις άλλες παρεμβάσεις σου, γιατί το μυαλό μας αγγίζει το όριο του βρασμού.


KI EMEIS ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ για τισ ευχες και τα κείμενα που μας στείλατε...ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ.