Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

«Η Βαλίτσα»

Το πρώτο θεατρικό έργο
του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

Η «ΒΑΛΙΤΣΑ» το 4ο κατά σειρά βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου είναι η πρώτη θεατρική συγγραφική του απόπειρα.
Πρόκειται για ένα μονόπρακτο, που βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, από τις εκδόσεις «ΣΑΒΒΙΔΗ».

Το έργο επικεντρώνεται στην καθημερινότητα και τις ανθρώπινες σχέσεις. Ένας άντρας, μια γυναίκα. Η αναζήτηση του εαυτού μέσα από τον άλλο. Το αδιέξοδο των σχέσεων. Οι έρωτες. Οι υποτιθέμενες συγκρούσεις των δύο φύλων που σβήνουν στο συμβιβασμό. Μοναδική λύτρωση η φυγή. Με μια «Βαλίτσα» γεμάτη όνειρα και προσδοκίες.

Όπως σημειώνει στο προλογικό σημείωμα ο ηθοποιός –σκηνοθέτης Γιώργος Χανδόλιας : «O συγγραφέας χτίζει χώρους καθημερινούς, άνετους, ανοιχτούς, φωτεινούς. Οι ήρωες συνομιλούν μεταξύ τους, προσπαθούν να επικοινωνήσουν, χτίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις πέτρα-πέτρα. Χρησιμοποιεί σκληρά υλικά. Αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Στο βάθος πιστεύει στον έρωτα. Πριμοδοτεί το μεγαλείο του, την ομορφιά του, ανασαίνει για μια γλυκεία στιγμή, γεμάτη από τις σπαρακτικές μονοτονίες της καθημερινότητας. Η μοναξιά ως «τραγική μοίρα» κρύβεται πίσω από τις κραυγές των ηρώων. Η απόγνωση καιροφυλακτεί. Κατασκευάζει τα δικά της απόρθητα κάστρα. Γίνεται κραυγή. Απόγνωση . Χωρισμός. Η φυγή, το άπιαστο όνειρο, περνά μέσα από ατραπούς ελπίδας. Οι ανοιχτοί ορίζοντες, είναι το ζητούμενο των πρωταγωνιστών. Η απόσταση ανάμεσα στην ευτυχία και το «δράμα» είναι κλωστή που υφαίνει την κρυμμένη αισιοδοξία των πληγωμένων εραστών. Τα προσωπικά καταφύγια είναι καλά κρυμμένα στο βάθος του ορίζοντα. Τα σημάδια της καταιγίδας, δεν είναι έκδηλα. Σε λίγο σαν μπουρίνι καλοκαιρινό θα σκεπάσει τα πάντα στο πέρασμά του. Ύστερα νηνεμία. Ο έρωτας πάντα δοκιμάζεται. Είναι παράδοξος. Εκδηλωτικός. Πορεύεται μόνος. Δίχως να ρωτά. Η διεκδίκησή του δε συνοδεύεται πάντα από τόλμη».

Από το 1992 ως σήμερα, έχουν εκδοθεί τα παρακάτω βιβλία του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου:
· «Κάτι στιγμές» (1992, εκδόσεις ΠΕΡΙ),
· «Ο κήπος με τα ρόμπολα» (2003 ανεξάρτητη έκδοση).
· Τον Οκτώβριο του 2005 κυκλοφόρησε το βιβλίο του
«Η εξ-ΟΥΣΙΑ της Επικοινωνίας –Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων» (εκδόσεις Παπαζήση), μια διαχρονική πραγματεία με άριστες κριτικές από το σύνολο του τύπου.
· Επίσης εικονογράφησε μέρος του βιβλίου «Η Ελλάδα με χρώμα ,ήχο, εικόνα και λόγο» (2002) των εκδόσεων «Εκδοτική Όλυμπος -Γ.Ράπτης»).
· «Η Βαλίτσα», (εκδόσεις Σαββίδη, 2008)

Υπό έκδοση:
· «Αλκυονίδες νύχτες»(εκδόσεις ΜΑΤΙ)
· Το θεατρικό έργο : «Εγώ; Εσύ…»