Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Αγανακτισμενοι οι μικρομεσαίοι …στην ομηρία των τραπεζών!

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009 Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης


Μόλις 4 από τις 250 αιτήσεις μικρομεσαίων εγκρίθηκαν στην Πιερία



Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, σε ο,τι αφορά το Ταμείο Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, και τον αριθμό των μικρομεσαίων που …προσπάθησαν να ενισχυθούν από αυτό στην Πιερία.

Ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε πως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του προγράμματος από τις Τράπεζες είναι σε βάρος των μικρομεσαίων, σε όφελος των λίγων και σίγουρα σε μεγάλο όφελος των ίδιων των τραπεζών που διαχειρίζονται τα κονδύλια.

Στάθηκε επικριτικός ως προς τον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να …στηρίξει τους μικρομεσαίους σημειώνοντας πως αν και εδώ και αρκετούς μήνες η κυβέρνηση διατυμπανίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων τα αποτελέσματα είναι σίγουρα απογοητευτικά.

Ειδικότερα με δήλωσή του ο κ. Αμοιρίδης τονίζει: «Όσον αφορά το Ταμείο Εγγυοδοσίας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, το οποίο διατυμπανίζει η κυβέρνηση εδώ και τρεις μήνες, τα αποτελέσματα τα βλέπουν όλοι: 50.000 αιτήσεις, 750 εγκρίσεις.

Στην Πιερία, από τις 250 αιτήσεις, 4 έχουν εγκριθεί. Κι εδώ θα σας αναφέρω τι μου είπε ο Διευθυντής της τράπεζας: Γιατί εμείς να δώσουμε δάνειο με 5,21%, όταν αγοράζουμε το χρήμα με 6%; Έχω προθεσμιακές καταθέσεις 6% και 7%. Αγοράζουμε ακριβότερα και θα πουλήσουμε φθηνότερα; Άσχετα ότι το κράτος εγγυάται στο 80% και υπάρχει και η επισφάλεια του 12%. Υπάρχει κάποιος λογικός επιχειρηματίας που θα αγοράζει ακριβότερα και θα πουλά φθηνότερα;

Ένα άλλο σημείο θα σας πω για το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΕ. Τα χρήματα που δίνονται, για να μην πηγαίνουν σε αγορές αυτοκινήτων και προθεσμιακές καταθέσεις σε άλλες τράπεζες, να πληρώνουν αυτοί που παίρνουν τα χρήματα με δίγραμμες επιταγές, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν πού πάνε τα χρήματα.

Τα χρήματα που παίρνει ένας επιχειρηματίας από την Τράπεζα, εκεί που θα τα δώσει για τις υποχρεώσεις του, να είναι με δίγραμμη επιταγή, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί πού πήγαν τα χρήματα. Όχι σε προθεσμιακές καταθέσεις σε άλλες τράπεζες ή σε αγορές ακινήτων ή αυτοκινήτων. Είναι τρόπος ελέγχου. Τα μπλοκ των επιταγών να είναι δίγραμμα και τα χρήματα που παίρνονται, να μπορούν να ελεγχθούν πού κατευθύνθηκαν για να πιάσουν και τόπο.

Δηλαδή εδώ καίμε τον κόσμο, καταστρέφουμε με δικές μας αστοχίες–και δεν λέω με σκοπιμότητα, αλλά με αστοχίες-και μετά πανηγυρίζουμε, γιατί αποκαθιστούμε με χρήματα του ελληνικού λαού τη ζημιά που θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει».