Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ

ΜΙΑ "ΒΑΛΙΤΣΑ" ΓΕΜΑΤΗ ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΩΝ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΩΝ

Έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

Το βιβλίο, "Η ΒΑΛΙΤΣΑ", η πρώτη θεατρική συγγραφική απόπειρα του συντοπίτη μας δημοσιογράφου-συγγραφέα Θεοχάρη Μπικηρόπουλου παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Ολύμπου Μέλαθρον, από τον ηθοποιό - σκηνοθέτη Γιώργο Χανδόλια, τον δημοσιογράφο-θεατρικό συγγραφέα Ευγένιο Ολύμπιο, τον εκδότη Αχιλλέα Σαββίδη και από τον ίδιο τον συγγραφέα.
Την παρουσίαση του νέου έργου του κ. Μπικηρόπουλου παρακολούθησαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και πλήθος φίλων του βιβλίου.
Χαιρετισμό στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθυναν ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Άννα Αθανασάκη, οι οποίοι εξήραν το πολύπλευρο συγγραφικό και δημοσιογραφικό έργο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου.

Η "ΒΑΛΙΤΣΑ" το 4ο κατά σειρά βιβλίο του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου είναι η πρώτη θεατρική συγγραφική του απόπειρα.
Πρόκειται για ένα μονόπρακτο, που βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, από τις εκδόσεις "ΣΑΒΒΙΔΗ".

Στον χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ Άννα Αθανασάκη υπογράμμισε: "Ήταν τιμή η συμμετοχή του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου στα ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΙΑ 2008, σε 3 εκδηλώσεις: στην έκθεση τοπικής γελοιογραφίας, τη βιβλιοπαρουσίαση του νέου βιβλίου του Δ. Κωνσταντάρα και η σημερινή παρουσίαση του νέου βιβλίου του. Ο ενθουσιασμός και η συνέπειά του μου προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση και ελπίζουμε να συνεργαστούμε και του χρόνου. Στηρίζουμε τους ντόπιους δημιουργούς και στόχος μας είναι η ανάδειξη του έργου τους. Συγχαρητήρια".

Ο Νομάρχης κ. Γ. Παπαστεργίου στο χαιρετισμό του τόνισε: "Νοιώθω περήφανος σαν πολίτης αυτού του τόπου, για την πνευματικότητα του συμπολίτη μας Θεοχάρη Μπικηρόπουλου, που από τότε που τον γνωρίζω, συνεχώς αναζητά και τολμά καινούρια πράγματα. Αυτό δείχνει πόσο ανήσυχο πνεύμα είναι. Υπάρχει πνευματική κίνηση στον τόπο μας, άξια αναφοράς και ως πολιτεία θέλουμε να συμμετέχουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον..."

Ο Θεατρικός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ευγένιος Ολύμπιος που συντόνιζε τη συζήτηση, μίλησε με θερμά λόγια για την γενικότερη πνευματική διαδρομή του συγγραφέα ο οποίος στην εισαγωγή του ανέφερε με νόημα τη φράση που εμπερικλείει την ουσία της καλλιτεχνικής δημιουργίας: "Η παρέα γράφει ιστορία...Είμαστε μια παρέα που οι ανησυχίες και οι αναζητήσεις αποτυπώνονται στις σελίδες ενός βιβλίου, στις καθημερινές δράσεις μας... Ο δρόμος είναι μοναχικός αλλά κάποιοι ακολουθούν. Πάμε κι ένα βήμα παρακάτω...Θα παίξουμε το έργο γιατί εκεί αντανακλάται η πεμπτουσία ενός θεατρικού έργου".

Παραστατικός και χειμαρρώδης στην ανάλυση του έργου ο ηθοποιός -σκηνοθέτης Γιώργος Χανδόλιας, έδωσε θεατρική πνοή στο έργο διαβάζοντας με διαφορετικούς τρόπους χαρακτηριστικά αποσπάσματα, ενώ προανήγγειλε και το ανέβασμα της "ΒΑΛΙΤΣΑΣ" στο θεατρικό σανίδι: "ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου, δε μένει στα ευχολόγια αλλά στηρίζει έμπρακτα τέτοιες προσπάθειες, γι' αυτό αποφασίστηκε η μεταφορά του έργου από θεατρική σκηνή, σε συνεργασία με το Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας του Δήμου, σε σκηνοθεσία ...Γ. Χ. Χανδόλια". Για το έργο είπε χαρακτηριστικά: "O συγγραφέας -τολμητίας -, χτίζει χώρους καθημερινούς, άνετους, ανοιχτούς, φωτεινούς. Οι ήρωες συνομιλούν μεταξύ τους, προσπαθούν να επικοινωνήσουν, χτίζουν τις ανθρώπινες σχέσεις πέτρα-πέτρα. Χρησιμοποιεί σκληρά υλικά. Αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Στο βάθος πιστεύει στον έρωτα. Πριμοδοτεί το μεγαλείο του, την ομορφιά του, ανασαίνει για μια γλυκεία στιγμή, γεμάτη από τις σπαρακτικές μονοτονίες της καθημερινότητας".

Για αυτή τη "θεατρική συγγραφική του απόπειρα", ο συγγραφέας Θεοχάρης Μπικηρόπουλος σημείωσε: "Η συγγραφή ενός θεατρικού έργου, ήταν μια πρόκληση, που ξεκίνησε από την αγάπη προς το θέατρο, μια από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις της ανθρωπότητας. Μέσα από το θέατρο, αναδεικνύεται η θέση του ανθρώπου στην κοινωνία και η υποταγή του στη μοίρα. Η ουσία του θεάτρου είναι η σύγκρουση. Ο άνθρωπος -ο πρωταγωνιστής του έργου- με την αυτo-αποκάλυψή του, αποκαθιστά την επαφή με τον εαυτό του μέσα από μια αναμέτρηση με τον εαυτό του, με τις ιδέες, τις σκέψεις, τα ένστικτά του και το ασυνείδητο, οδηγώντας στην αποκάλυψη του "εαυτού" του θεατή-αναγνώστη. Αυτός ο άνθρωπος ίσως δεν υπάρχει, μας ανοίγει όμως μια πόρτα ή πόρτες, για την αυτo-επίγνωσή μας. Να ανοίξουμε τον εαυτό μας, να τον ξεπεράσουμε, να βρούμε τι είναι κρυμμένο μέσα μας και να αναμετρηθούμε με τους άλλους και τη μοναξιά μας. Με "τη βαλίτσα" ξεκίνησε ένα καινούριο συγγραφικό ταξίδι, συναρπαστικό, με πολλές συγκινήσεις και εκπλήξεις. Η συγγραφή είναι μια δημιουργική διέξοδος από την πεζή ρουτίνα της καθημερινότητας όπως τη βιώνουμε σήμερα".

Με τη σειρά του ο διευθυντής των εκδόσεων "ΣΑΒΒΙΔΗ" κ. Αχιλλέας Σαββίδης, μίλησε για την "πολυσχεδή" προσωπικότητα του Θ. Μπικηρόπουλου που ασχολείται "με την πολιτική επικοινωνία, γράφει ποίηση, τραγούδια, θέατρο, μυθιστορήματα, αρθρογραφεί, σκιτσάρει, παράλληλα σπουδάζει και συμμετέχει στα κοινά" και κάλεσε όλους τους ντόπιους δημιουργούς, να τολμήσουν να προχωρήσουν στην έκδοση έργων τους, σε συνεργασία με τον εκδοτικό του οίκο, γιατί "στην Πιερία υπάρχουν άξιοι δημιουργοί, υπάρχει πολιτιστική δημιουργία...".

Στην εκδήλωση απέστειλε τη δική του "βιβλιοκριτική" ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και π. βουλευτής Αθηνών κ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ, στην οποία αναφέρει τα εξής: "Με σοκάρισε στην κυριολεξία η "Βαλίτσα". Είναι ένα πολύ καλογραμμένο θεατρικό έργο για δυο πρόσωπα που όμως μετέχουν πολλοί.
Όλοι εμείς. Είναι παρμένο από τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.
Και εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο το γιατί οι νέοι ΔΕΝ παντρεύονται...νέοι ή και γιατί δεν παντρεύονται καθόλου.
Γιατί να παντρευτούν; Για να καταντήσουν σαν τους ήρωες της "Βαλίτσας"; Σαν το ...διπλανό και το παραδιπλανό ζευγάρι και το ζευγάρι απέναντι; Το θεατρικό έργο του Χάρη Μπικηρόπουλου ΔΕΝ είναι αλληγορία. ΔΕΝ είναι δράμα, ούτε κωμωδία, ούτε τραγωδία, ούτε σάτιρα, ούτε αβάν γκάρντ που λέμε.
Δεν είναι τίποτε απ' αυτά. Είναι ένα χρονογράφημα.
Είναι βγαλμένο απ' ευθείας από την υποθηκευμένη, χρεοκοπημένη οικογενειακή μας πραγματικότητα. Είναι κομμάτι της ίδιας μας της ζωής. Θα 'θελα να το χλευάσω. Να το καταδικάσω. Να το απορρίψω. Αλλά δεν μπορώ.
Πως να χλευάσεις και να απορρίψεις την αλήθεια";

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Νομάρχης Πιερίας Γ. Παπαστεργίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ά. Αθανασάκη, η Αντινομάρχης κ. Αλέκα Καραφυλλίδου, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Θ. Παυλίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γ. Καλαμάτας, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αντώνης Μπάσδρας, ο διοικητής του "Θεαγενείου" Δ. Χριστογιάννης, δημοσιογράφοι και φίλοι του συγγραφέα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον συγγραφέα να απαντά σε ερωτήσεις των ακροατών και να υπογράφει βιβλία.