Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

"Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα"

"Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα"

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ι.Αλίεφ είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση μετείχαν κι οι υπουργοί Εξωτερικων Ντόρα Μπακογιάννη και Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Κυρίαρχο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας.

Ο Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντηση χαρακτήρισε σε δήλωσή του το Αζερμπαϊτζάν εταίρο στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και την Ελλάδα και μια πολύ σημαντική χώρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, είπε, είναι η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο χωρών και ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με τον αγωγό TGI ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

Η χώρα μας, είπε, είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που εισάγει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η συνεργασία με Αζερμπαϊτζάν συνιστά αλλαγή στρατηγικής στις σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι οι διαπραγματεύσεις και η συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν δεν σηματοδοτούν καμία αλλαγή στρατηγικής από την πλευρά της Ελλάδος.

Η προμήθεια φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν ήταν πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής μας και μια από τις βασικές μας προτεραιότητες, καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι της κοινής ευρωπαϊκής στόχευσης, είπε ο πρωθυπουργός.