Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Χρηματιστήρια: Αργεί πολύ ακόμα η ανάκαμψη


Η εβδομάδα αυτή «ταρακούνησε» συθέμελα τους επενδυτές, καθώς ο Dow βούλιαξε ενδοσυνεδριακά τη Δευτέρα στο χαμηλό των 7.105,94 μονάδων, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Οκτωβρίου 1997. Την Τρίτη ενισχύθηκε, για να υποχωρήσει εκ νέου την Τετάρτη.

Οι επενδυτές αναζητούν ένα σημάδι ότι ο Αρμαγεδδών έχει φθάσει στο τέλος του, για να επιστρέψουν στην αγορά. Η ιστορία όμως δείχνει ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη από μία καταστροφική πτωτική αγορά μπορεί να είναι πολύ μακρύς....

Ο καθηγητής Οικονομικών, Ελρόι Ντίμσον, του London Business School, θα δημοσιεύσει σήμερα την έκθεσή του σχετικά με μακροπρόθεσμες επενδυτικές αποδόσεις. Οπως είναι φυσικό, εστιάζεται σε πτωτικές αγορές και τα αποτελέσματά της είναι τρομερά: ο καθηγητής Ντίμσον εκτιμά ότι θα πρέπει να αναμένουμε εννέα ακόμη έτη, προτού ο Dow έχει 50% πιθανότητες να εκτιναχθεί στα υψηλά του 2007.

Η έκθεση αμφισβητεί την κοινή λογική, ότι ένα «κύμα» αρνητικών αποτελεσμάτων του παρελθόντος δίδει τη θέση του σε θετικές αποδόσεις στο μέλλον. Μετά τα χειρότερα έτη, οι μετοχές ξεπέρασαν σε απόδοση τις επενδύσεις σε ρευστό την προσεχή πενταετία κατά 7,1% σε ετήσια βάση.

Μετά όμως τα καλύτερα έτη, οι μετοχές παρουσίασαν μεγαλύτερη απόδοση κατά 6,8% ετησίως. Η έκθεση καταρρίπτει επίσης ακόμη μία αλήθεια: την πεποίθηση ότι οι μετοχές είναι ακίνδυνες, εάν διατηρούνται σε μακρό ορίζοντα. Ανεξαρτήτως από το χρόνο της επένδυσης, ο κίνδυνος δεν μπορεί ποτέ να είναι μηδενικός.

Ο καθηγητής αναφέρει ότι ίσως μεσολαβήσει πολύς χρόνος, έως ότου οι επενδυτές εμφανιστούν ξανά πρόθυμοι να αποτιμήσουν τις μετοχές σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 15 επί των κερδών. Οι προσδοκίες μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην αποτίμηση των μετοχών για έτη, γιατί δεν λαμβάνεις πάντα αυτό που έχεις προβλέψει.

Για παράδειγμα, το 1900, οι επενδυτές βρίσκονταν σε πολύ καλή ψυχολογία, όμως στις επόμενες πέντε δεκαετίες οι διεθνείς αγορές μετοχών προσέφεραν ετήσια απόδοση μόλις 3,5%. Το 1950 στιγματίστηκε από έντονη απαισιοδοξία σε ολόκληρο τον κόσμο, όμως τελικά θριάμβευσε η πρόοδος και οι διεθνείς αγορές μετοχών προσέφεραν ετησίως κέρδη 9% στις επόμενες πέντε δεκαετίες. Το κλίμα σήμερα βρίσκεται πιο κοντά στην απαισιοδοξία του 1950, παρά στην αισιοδοξία του 1900.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009