Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Προειδοποίηση Γ. Παπανδρέου στις τράπεζες


Προειδοποίηση προς τις τράπεζες να λειτουργήσουν υπέρ του κοινωνικού συνόλου και όχι υπέρ των συμφερόντων των μεγαλομετόχων και των διευθυντικών στελεχών τους απευθύνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, με δήλωσή του στην εφημερίδα Ημερησία.

«Δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κρατικοποιήσεις εφόσον χρειαστεί» τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Οι τράπεζες δεν μπορεί να είναι πλέον ελεύθερες στις αποφάσεις τους».

Όπως σημειώνει ο κ. Παπανδρέου, στην περίοδο κρίσης που περνά η χώρα μας, οι τράπεζες θέλουν τους Έλληνες φορολογούμενους συνέταιρους στις ζημιές αλλά όχι στα κέρδη τους. Και διευθυντικά στελέχη των τραπεζών λαμβάνουν εξωφρενικές αμοιβές που χρηματοδοτούνται από τους Έλληνες δανειολήπτες.

«Η κατάσταση αυτή συνιστά πρωτοφανή κοινωνική πρόκληση» υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου και καλεί τις τράπεζες «να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Η Τράπεζα της Ελλάδος οφείλει να ασκήσει με αποφασιστικότητα τον εποπτικό της ρόλο. Να διασφαλίσει την απαραίτητα κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας. Αλλιώς θα ληφθούν ριζικά μέτρα. Έχω ήδη προειδοποιήσει πως δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κρατικοποιήσεις εφόσον χρειαστεί. Όλοι γνωρίζουμε πως η βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος εξαρτάται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από την πολιτεία. Οι τράπεζες δεν μπορούν να είναι πλέον ελεύθερες στις αποφάσεις τους».


--------------------------------------------------------------------------------