Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2009

«Δημοψηφίσματα» για τους κανόνες λειτουργίας υπόσχεται τώρα το Facebook


Νέα Υόρκη


Εκδημοκρατισμός μετά τη γκάφα

Έπειτα από τη γκάφα της περασμένης εβδομάδας, που πυροδότησε φόβους για παραβίαση της ιδιωτικότητας, το Facebook υπόσχεται ότι θα ζητά τη γνώμη και την ψήφο των χρηστών πριν προχωρήσει σε αλλαγές των κανόνων λειτουργίας.

Οι νέοι όροι χρήσης που αναγκάστηκε να ανακαλέσει το Facebook την περασμένη εβδομάδα -έπειτα από θύελλα αντιδράσεων-, έδιναν την εντύπωση πως τα δεδομένα των συνδρομητών θα ανήκουν για πάντα στον ίδιο το δικτυακό τόπο και όχι στους χρήστες.

Η εταιρεία απέσυρε τελικά τους νέους όρους και διευκρίνισε πως «δεν διεκδικεί δικαιώματα για οποιαδήποτε από τις φωτογραφίες των χρηστών ή για άλλο [δικό τους] υλικό».

Τώρα, ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ προχωρά ένα βήμα παραπέρα και υπόσχεται περισσότερη δημοκρατία στους κανόνες λειτουργίας. «Η περασμένη εβδομάδα μάς υπενθύμισε πως οι χρήστες έχουν ένα αίσθημα ιδιοκτησίας για ολόκληρο το Facebook και όχι μόνο για τις πληροφορίες που μοιράζονται» έγραψε την Πέμπτη στο επίσημο εταιρικό ιστολόγιο.

Υποσχέθηκε πως στο εξής οποιαδήποτε πρόταση αλλαγής των όρων χρήσης θα τίθεται σε δημόσιο διάλογο: Αν υπάρξουν σχόλια από τουλάχιστον 7.000 χρήστες, η πρόταση θα βγαίνει σε ψηφοφορία. To Facebook θα δεσμεύεται από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εφόσον συμμετάσχει σε αυτή τουλάχιστον το 30% των ενεργών χρηστών.

Παραμένει πάντως αμφίβολο αν οι ψηφοφορίες θα καλύψουν ποτέ αυτή την απαίτηση του 30%: Βάσει του σημερινού αριθμού συνδρομητών, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 53 εκατομμύρια άτομα, σχολιάζει το Reuters.

Συγκριτικά, η ομάδα (group) που δημιούργησαν οι χρήστες για να αντιδράσουν στους νέους όρους χρήσης αριθμούσε την Πέμπτη μόλις 139.600 μέλη.

Newsroom ΔΟΛ