Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Η ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ...ΙΤΑΛΙΑ

Κατά τη διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Χ. Μαρκογιαννάκη, εξετάστηκε το ζήτημα της αντιμετώπισης της αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης και κυρίως η αντιμετώπιση λαθροδιακινητών από τα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της χώρας.

Επαναβεβαιώθηκε η καλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων Σωμάτων και των Φορέων, ενώ κοινό συμπέρασμα της διευρυμένης σύσκεψης αποτέλεσε η ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.


Στα μέτρα αυτά εντάσσονται:
* η αυστηροποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου σε σχέση με την αντιμετώπιση των λαθροδιακινητών, προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των επιβαλλομένων ποινών στους δουλεμπόρους (κακούργημα).

* η σύσταση Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, το οποίο θα συντονίζει τους συναρμόδιους Φορείς, οι οποίοι ασχολούνται με το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης.

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Το επίμαχο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για τη μεταναστευτική πολιτική, το οποίο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού μεταξύ των άρθρων του προβλέπει και την ποινικοποίηση της λαθρομετανάστευσης και υποχρεώνει τους δημοσίους υπαλλήλους να αναφέρουν τους λαθρομετανάστες στις αρχές όταν υποπίπτουν στην αντίληψή τους ψήφισε τελικά η Ιταλική Βουλή με 316 ψήφους υπέρ και 258 κατά.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία η Ιταλία επικρίνεται από την υπόλοιπη Ευρώπη διότι σε δύο περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες επαναπροώθησε δύο πλοία φορτωμένα με λαθρομετανάστες στη Λιβύη, χωρίς καν να τους δώσει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση παροχής πολιτικού ασύλου.