Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

24 ΙΟΥΝΙΟΥ: Τα Κάστρα της Ελλάδας γιορτάζουν






































Η 24η Ιουνίου γιορταζόταν και γιορτάζεται από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, και στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη ως η Ημέρα εκείνη που γυρίζει ο Ήλιος. Κι όλοι ξέρουμε πως ‘‘για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ’’.

Την 24η Ιουνίου του έτους 1262 μετά την ήττα των Φράγκων ιπποτών στην μάχη της Πελαγονίας, οι φράγκισες κυράδες της Αχαΐας συγκεντρώθηκαν στο Νίκλι, κι αποφάσισαν να απελευθερώσουν τους συζύγους τους που βρίσκονταν σε ομηρία επιστρέφοντας τα κάστρα της Πελοποννήσου στους νόμιμους κατόχους τους. Κι από τότε ο ήλιος άρχισε πάλι να γυρίζει...

Ο Δήμαρχος Κορινθίων και η Ένωση Ελληνικών Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα διοργανώνουν την 24η Ιουνίου 2009 και ώρα 9 μ.μ. στον Ακροκόρινθο εκδήλωση όπου θα προτείνουν την κήρυξη της 24ης Ιουνίου ως Ημέρας των Κάστρων.

Κατά την Ημέρα αυτή προτείνουν όλα τα Μεσαιωνικά Μνημεία της χώρας να είναι ανοικτά στο κοινό, ακόμη και τη νύχτα και να φωτίζονται με ειδικό τρόπο. Γύρω και μέσα σε αυτά να λαμβάνουν χώρα αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές να γίνονται σε συνεργασία και με άλλες χώρες, όπου υπάρχουν Μεσαιωνικά Μνημεία.

Επίσης προτρέπουν τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Αντώνη Σαμαρά, να δίδονται τη μέρα αυτή βραβεία λογοτεχνίας, φωτογραφίας, ντοκιμαντέρ και άλλα, ενώ θα προκηρύσσονται εκείνα της επόμενης χρονιάς.

Επίσης να γίνονται ομιλίες για τα κάστρα και την σημασία τους από ειδικούς επιστήμονες και να παρουσιάζεται το έργο των αρχαιολόγων, των αναστηλωτών, των ιστορικών.