Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΞΥΠΝΑ ΚΑΙ ΠΟΝΗΡΑ...




























Το ποσοστό της αποχής είναι ένα από τα στοιχήματα των 30ων ευρωεκλογών, που έχουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη σχεδόν την Ευρώπη: Είναι η πρώτη κάλπη που στήνεται εν μέσω οικονομικής κρίσης. Την αποχή ευνοούν το κλίμα δυσπιστίας στους πολιτικούς, το γεγονός ότι παραδοσιακά οι ευρωεκλογές είναι «χαλαρές» και τέλος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με ιδανικές καιρικές συνθήκες για μπάνιο.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και κλείνουν στις 7 το βράδυ για την εκλογή 22 μελών του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς η ελληνική επικράτεια αποτελεί μια ενιαία εκλογική περιφέρεια με 22 έδρες.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Ψηφίζουμε με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι έδρες των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατανέμονται μεταξύ όλων των συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων, που μετέχουν στην εκλογή ανάλογα με το συνολικό αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων που θα λάβουν σ' ολόκληρη την Επικράτεια, με τη προϋπόθεση πως θα ξεπεράσουν το 3% των ψήφων στην επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χρειάζεται σταυρός στα ψηφοδέλτια. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψηφοδέλτιο που φέρει σταυρό, δεν θεωρείται άκυρο.

Το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.866.913 (έναντι 9.781.648 της προηγούμενης αναθεώρησης). Η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγγραφές (κυρίως αυτές των νέων εκλογέων που ανέρχονται σε 110. 562 άτομα) είναι πολύ περισσότερες από τις διαγραφές που έγιναν στους καταλόγους. Από αυτούς 4.727.782 είναι άνδρες και 5.053.866 είναι γυναίκες.

Ψηφίζουν για πρώτη φορά όσοι έχουν γεννηθεί το 1991, δηλαδή οι 18χρονοι που ενσωματώθηκαν στους καταλόγους από την Α΄ αναθεώρηση. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 110.562, εκ των οποίων 56.491 άνδρες και 54.071 γυναίκες.

Οι ετεροδημότες που έχουν εγγραφεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφίζουν στον τόπο που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, δηλαδή στις βουλευτικές εκλογές του 2007.