Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

ΣΥΖΥΓΟΣ ΜΑΛΑΜΑ...

Οι Σουηδοί και οι Νορβηγοί είναι συνήθως οι καλύτεροι σύζυγοι καθώς βοηθούν πολύ στο σπίτι, ενώ αντίθετα οι Αυστραλοί, που φημίζονται για την μανία τους με το ποδόσφαιρο και τη μπίρα, έρχονται τελευταίοι στη σχετική λίστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας με θέμα τους ρόλους μέσα στο σπίτι.

Η οικονομολόγος Αλμουδένα Σεβίλλα-Σανζ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης θέλησε να διαπιστώσει αν τα ποσοστά των γάμων και της συμβίωσης στον ανεπτυγμένο κόσμο συνδέονται με τους ρόλους ανδρών-γυναικών και τις απόψεις των δύο φύλων για τις οικιακές εργασίες και την ανατροφή των παιδιών.

Όπως διαπίστωσε η ίδια, οι γυναίκες που ζουν σε χώρες με υψηλά ποσοστά ανδρών που τάσσονται υπέρ της ισότητας των δύο φύλων και απολαμβάνουν να μοιράζονται τις δουλειές του σπιτιού, ήταν πιθανότερο να επιλέξουν να παντρευτούν ή να συζήσουν με κάποιον άνδρα.

Η έρευνα βασίστηκε στις απαντήσεις 13.500 ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 20 έως 45, από 12 χώρες.

Η Νορβηγία και η Σουηδία βρίσκονται πρώτες στη λίστα (με τους καλύτερους συζύγους), στην τρίτη θέση ακολουθεί η Βρετανία, στην τέταρτη οι ΗΠΑ και μετά οι Ολλανδία, Ιρλανδία και Νέα Ζηλανδία.

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι Ιαπωνία, Γερμανία, Αυστρία και Αυστραλία.