Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ



























Χωρίς τέλος η τραγωδία με την πυρκαγιά, καθώς οι εστίες της πέρασαν μέσα στις πόλεις.Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Γ. Καπάκη, η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναπτύσσεται σε μία μικτή ζώνη δασικών εκτάσεων και οικιστικών περιοχών.

Μέτωπα φωτιάς υπάρχουν στον Αγιο Στέφανο, στο Διόνυσο, στην Παλαιά Πεντέλη, σε Ανω και Κάτω Σούλι.

Μέχρι στιγμής, ευτυχώς, δεν υπάρχουν θύματα, ωστόσο παρά πολλά σπίτια και καλλιέργειες κάηκαν.

Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς εκτιμάται ότι τουλάχιστον 120.000 στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη.

Οι κάτοικοι και δημοτικές αρχές καταγγέλλουν κακό συντονισμό και κυρίως ανεπάρκεια πυροσβεστικών μέσων.

Από την Πυροσβεστική ανακοινώθηκε ότι επιχειρούν 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, συνολικά 340 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα.

Προς ενίσχυση των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, ήρθαν δύο ιταλικά αεροπλάνα, ενώ αναμένονται δύο γαλλικά, καθώς επίσης και ένα ελικόπτερο από την Κύπρο.

Την ίδια ώρα, σημειώνονται και σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, τα οποία εντοπίζονται στις περιοχές που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ, η φωτιά δεν έχει επηρεάσει το δίκτυο υψηλής τάσης.

Στη μέση τάση, τέσσερις γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε προληπτικά είτε λόγω βλάβης, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης με καμένους στύλους και γραμμές, και 80 υποσταθμούς εκτός λειτουργίας. Περισσότεροι από 200 τεχνικοί της ΔΕΗ και εργολάβοι βρίσκονται στην περιοχή της πυρκαγιάς και έχουν ξεκινήσει ήδη τις εργασίες αποκατάστασης στα σημεία που σβήνει η φωτιά.

Η περιοχή της Ανατολικής Αττικής έχει τεθεί από το μεσημέρι του Σαββάτου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ι. Σακελλάκος διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς. Η έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Δ. Γκύζη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επιστρέφει στην Αθήνα από τα Ιωάννινα λόγω της κατάστασης.

Η φωτιά στην Αθήνα είναι στα πρώτα θέματα των διεθνών μέσων ενημέρωσης, όπως Skynews, BBC, CNN.