Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

SKOPIANO


"Λύση για το όνομα"
   Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας δεν μπορεί να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση έως ότου λυθεί η διαφωνία σχετικά με την ονομασία της, δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας στο Πρακτορείο Ρόιτερς.

    «Το θέμα της ονομασίας θα πρέπει να λυθεί πριν καν υπάρξει σκέψη για το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια», τόνισε ο κ. Δρούτσας.

    «Αυτή είναι μία πολύ σαφής και αυστηρή γραμμή που υιοθετεί η Ελλάδα. Εμείς την αποκαλούμε εθνική κόκκινη γραμμή», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πριν λίγες ημέρες να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη βαλκανική αυτή χώρα, τονίζοντας ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων πρέπει να συμφωνεί το σύνολο των 27 κρατών-μελών της Ένωσης.

    «Εμείς έχουμε μία νέα, ανοιχτόμυαλη προσέγγιση, επιδιώκουμε τη συνεργασία ώστε να επιτευχθεί μία διευθέτηση για το ζήτημα της ονομασίας», τόνισε ο κ. Δρούτσας στο Ρόιτερς.

    Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θέλει να βρεθεί μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας και επίσης θέλει να βοηθήσει όλες τις βαλκανικές χώρες να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Μολονότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι επιθυμεί όλες οι πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο των προσπαθειών να σταθεροποιηθεί η περιοχή, μόνο η Σλοβενία έχει καταστεί μέλος μέχρι τώρα και πολλές ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να διευρύνουν περισσότερο την Ένωση.

    "Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χρόνων, η δυναμική σχεδόν χάθηκε. Ας θέσουμε ένα νέο στόχο," δηλώνει ο κ. Δρούτσας, "την ημερομηνία κατά την οποία ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι χώρες θα μπορούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 2014 μπορεί να είναι αυτή η ημερομηνία," κατέληξε.