Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

ΣΑΜΑΡΑΣ:"Συναίνεση δεν σημαίνει συνυπευθυνότητα" ΑΠΕ


   Ικανοποιημένος εμφανίστηκε από τη συζήτηση που διεξήχθη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για δείγμα πολιτικού πολιτισμού και επισήμανε ότι και ο ίδιος συμφώνησε με προτάσεις που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και ο πρωθυπουργός συμφώνησε με δικές του προτάσεις.

    "Για να είναι ένας πολιτικός αυστηρός στους νόμους που φτιάχνει", τόνισε ο κ. Σαμαράς, "πρέπει να είναι αυστηρός και αξιόπιστος ο ίδιος. Θα ήταν αφύσικο να ζητάς κάτι από τους πολίτες και να μην δίνεις ο ίδιος το παράδειγμα".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ έφερε ως παράδειγμα στο οποίο συμφώνησαν όλοι, το νόμο περί ευθύνης υπουργών και έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα που έγινε σήμερα.

    Ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσε στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών επεσήμανε πως "η καταπολέμηση της διαφθοράς απαιτεί πανεθνική προσπάθεια. Δηλαδή ένα αρραγές μέτωπο όλης της κοινωνίας σε ένα αγώνα που θα έχει διάρκεια και τα αποτελέσματά του θα φανούν σε βάθος χρόνου".

    Ο κ. Σαμαράς ζήτησε με τον καινούργιο χρόνο να διεξαχθεί μια συζήτηση, προ Ημερήσιας Διάταξης σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή, για την καταπολέμηση της Διαφθοράς και αμέσως μετά να συγκροτηθεί μια Ειδική Επιτροπή της Βουλής, με την εντολή, μέχρι τον Ιούνιο (του 2010) να προτείνει συγκεκριμένα νομοσχέδια - μεταρρυθμιστικές τομές - που θα εκτείνονται σε ευρύ φάσμα τομέων, και θα καταπολεμούν τη διαφθορά παντού. Τα νομοσχέδια αυτά θα γίνουν στη συνέχεια νόμοι του Ελληνικού κράτος.

    Αυτές οι προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς ενώ όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς, η ΝΔ προχώρησε σε συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές ήταν:

    1. Να αλλάξει ο Νόμος περί Ευθύνης υπουργών, στα πλαίσια μιας αναγκαίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, έτσι ώστε ο χρόνος παραγραφής που ισχύει για κάθε πολίτη να ισχύει, ο ίδιος, και για τους υπουργούς.

    2. Να γίνεται δημοσιοποίηση του τελικού κόστους των μεγάλων έργων και των προμηθειών του Δημοσίου, σε σχέση με το αρχικό κόστος κατακύρωσης του διαγωνισμού.

    3. Να δοθούν αυξημένες αρμοδιότητες στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να προλαμβάνεται το φαινόμενο αδράνειας των ελεγκτικών μηχανισμών του Δημοσίου. Να μπορεί ο ίδιος να απαιτήσει πειθαρχικές διώξεις, ώστε να τερματιστεί έτσι η συντεχνιακή άποψη περί «ατιμωρησίας».

    4. Να εξασφαλιστεί Οικονομική Αυτοτέλεια με πόρους σταθερούς για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρχει και να τηρείται Προϋπολογισμός και Απολογισμός. Διαφορετικά χάνεται ο λογαριασμός και η ευθύνη.

    5. Να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη (e-ΚΕΠ), ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη, η ενημέρωσή του και η αδειοδότησή του από οποιαδήποτε υπηρεσία, να αναγνωρίζεται από το Α.Φ.Μ. του (κωδικός ταυτοποίησης) και να γίνεται ηλεκτρονικά.

    6. Να γενικευθεί η εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος παντού - και στα νοσοκομεία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στα Ιδρύματα και σε όλους τους Δημοσίους Φορείς - ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή έλεγχος Ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά στις προτάσεις αυτές υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον Γιώργο Παπανδρέου ενώ αναφορικά με τις προτάσεις του πρωθυπουργού ο κ. Σαμαράς δήλωσε:

    "- Πρώτον, για την πάταξη της φοροδιαφυγής: Συμφωνούμε στη θέσπιση ενός λογικού και δίκαιου πλαισίου τεκμηρίων διαβίωσης. Διαφωνούμε, όμως, κατηγορηματικά, με την ανεξέλεγκτη φοροεπιδρομή.

    - Δεύτερον, για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής: Συμφωνούμε, μεταξύ των άλλων, στην κυβερνητική πρόταση για ένταξη των μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αλλά εμείς θέτουμε ως απαραίτητες προϋποθέσεις, να υπάρξουν ευρύτερα μέτρα κοινωνικής τους ενσωμάτωσης και να ακολουθήσει η Ελλάδα την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία, σημειωτέον, είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

    - Τρίτον, συμφωνήσαμε πλήρως με την πρόταση του Πρωθυπουργού για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η πολυνομία που παράγει συνήθως διαφθορά, αλλά και ταλαιπωρία του πολίτη. Επιβάλλεται, πράγματι, να ξεκινήσει άμεσα η κωδικοποίηση των διάσπαρτων νόμων και Προεδρικών διαταγμάτων, που αφορούν κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς της δημόσιας διοίκησης όπως οι πολεοδομίες, η φορολογία, το περιβάλλον κλπ.

    - Τέταρτον, συμφωνήσαμε επίσης, στην αλλαγή του πλαισίου που ισχύει για το «Πόθεν Έσχες» των πολιτικών προσώπων, αλλά και όλων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν», αλλά και πραγματικές κυρώσεις για τους ενδεχόμενους παραβάτες.

    - Πέμπτον, ο Πρωθυπουργός πρότεινε διαρκή έλεγχο της εφαρμογής του Προϋπολογισμού ανά τακτά χρονικά διαστήματα από αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Στην πρόταση αυτή συμφώνησα και προσέθεσα ότι πρέπει να γίνεται ουσιαστική συζήτηση και για τον έλεγχο του Απολογισμού και όχι μόνο του Προϋπολογισμού. Στην προσθήκη αυτή συμφώνησε ο κ. Παπανδρέου".

    Σχετικά με την αναφορά του Πρωθυπουργού για ενδεχόμενη πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τη συγκρότηση Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής προκειμένου να διερευνηθούν υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη, ακόμα και σε περιπτώσεις που οι ευθύνες έχουν παραγραφεί, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία απαιτεί διαφάνεια παντού και πως σε περίπτωση που υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες, "επιβάλλεται να ξεκινήσουμε από το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου του 1999-2000. Και από κει και πέρα, κάθε σχετική πρόταση που θα έρχεται στη Βουλή, θα κρίνεται από τη δικαιολογητική της βάση".

    Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την αντίθεσή του με τη διαφαινόμενη πρόθεση της Κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό Νόμο και να θεσπίσει μονοεδρικές περιφέρειες, καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, "αποτελεί οπισθοδρόμηση κι όχι πρόοδο σε θέματα διαφάνειας του πολιτικού συστήματος. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε μια προσέγγιση αλλαγής του εκλογικού Νόμου με βάση το Γερμανικό σύστημα. Μετά από όλες αυτές τις προτάσεις που διατυπώθηκαν, τη συμφωνία που προέκυψε σε κάποιες απ’ αυτές και τις όποιες διαφωνίες που εκφράστηκαν, ξεκινά ένας κοινός αγώνας του πολιτικού κόσμου κατά της διαφθοράς.

    Από δω και μπρος θα κριθούμε όλοι, από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούμε, για να φέρουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Γιατί αυτό ενδιαφέρει τον Ελληνικό λαό". κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Ομιλία στην ΚΟ της ΝΔ

    Επίθεση στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, με αφορμή τις εξαγγελίες, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, στην "παρθενική" του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

    Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για "αναβλητικότητα" και "γενικόλογη έκθεση ιδεών", καθώς επίσης και για "αναποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας".

    "Η παρέμβαση του πρωθυπουργού για την οικονομία", ανέφερε ο κ. Σαμαράς, "είχε τρεις σοβαρές ανεπάρκειες. Πρώτον, αναφερόταν σε μελλοντικά μέτρα, ενώ χρειάζονται άμεσα και μόνιμα. Δεύτερον, εμφάνισε ως πρόγραμμα σταθεροποίησης ευσεβείς πόθους, το ευχολόγιό του δεν συνιστά στρατηγική διεξόδου από την κρίση. Τρίτον εμφάνισε την αποκλιμάκωση του χρέους να αρχίζει το 2012, δηλαδή ως τότε θα αυξάνεται; Αυτό από μόνο του θα είναι καταστροφικό".

    Ο κ. Σαμαράς ρώτησε: "Σε τι μας καλεί ο κ. Παπανδρέου να δείξουμε συναίνεση; Στη γενικολογία του, στα ευχολόγιά του, στην αναβλητικότητά του;".

    Συνεχίζοντας την κριτική του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε απευθυνόμενος προς τον κ. Παπανδρέου: "τα κοστολογημένα και εξειδικευμένα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος, τις αρμοδιότητες των υφυπουργών και τους νέους γενικούς γραμματείς, ο κ. Παπανδρέου περιμένει να τα φέρει ο Αι Βασίλης;". Επισήμανε ακόμη, ότι η κυβέρνηση δεν έχει αίσθηση προς τα πού να κατευθυνθεί, δεν έχει σχέδιο, παλινωδεί συνεχώς και τις συνέπειες από τις παλινωδίες τις πληρώνει ήδη ο ελληνικός λαός.

    Ο κ. Σαμαράς έδειξε τις προθέσεις του να υπερασπιστεί το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "εμείς δεν θα αρνηθούμε τις ευθύνες, δεν τα κάναμε όλα σωστά, αλλά δεν θα δεχθούμε την ισοπεδωτική κριτική τους. Θα την απαντήσουμε και θα την αποκρούσουμε. Στο κάτω-κάτω εμείς διαπράξαμε σφάλματα που ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής αναγνώρισε, αλλά ανευθυνότητα δεν επιδείξαμε, λαϊκισμό δεν κάναμε, με τους θεσμούς δεν παίξαμε, λεφτά δεν υπάρχουν, δεν τάξαμε. Ψεύτικες υποσχέσεις δεν μοιράσαμε".

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στα εσωτερικά του κόμματός του, επαναλαμβάνοντας ότι "βάζει σφουγγάρι" και διαγράφει τα όσα έγιναν προ της εκλογής του, υπογράμμισε όμως ότι "δεν θα δεχθώ κανένα πλήγμα σε βάρος της ενότητας. Το χρωστάω και το χρωστάμε όλοι σε 800.000 νεοδημοκράτες που ψήφισαν".

    Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχουν μόνο νικητές, που είναι όλοι οι νεοδημοκράτες, σημείωσε ο κ. Σαμαράς. Έκανε ειδική αναφορά στον προκάτοχό του, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι "είναι ο ηγέτης που επί δώδεκα χρόνια πρόσφερε πολλά, είναι κοντά μας και τον θέλουμε μαζί μας σε όλα τα μεγάλα που έρχονται".

    Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη, ότι μπροστά τους είναι η ανασυγκρότηση της παράταξης ενόψει του 8ου Συνεδρίου και έδωσε το γενικό πλαίσιο της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει, λέγοντας ότι θα είναι συνετή, δυναμική και συνεπής με βάση τις αρχές και τις αξίες του κόμματος.

    Συνέχισε λέγοντας ότι ένα κόμμα της αντιπολίτευσης πρέπει να αποφεύγει δυο βασικά λάθη: πρώτον τη λογική του «ώριμου φρούτου», εξηγώντας ότι δεν πρέπει να περιμένει παθητικά τη φθορά του αντιπάλου και δεύτερον την απαξίωση του κυβερνητικού έργου, προκειμένου να φθείρει την κυβέρνηση μια ώρα αρχύτερα.

    "Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κακό στη χώρα, προκειμένου να την κυβερνήσουμε", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "κανείς δεν θα θεωρεί δεδομένη ούτε την αντίθεσή μας ούτε τη στήριξή μας στο έργο της κυβέρνησης".

    Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του, ο κ. Σαμαράς είπε: "Σας ζητάω να τα δώσετε όλα, σε αυτή τη μάχη κανείς δεν περισσεύει, όλοι θα κριθούν από τη δουλειά τους και μόνο από αυτήν, όλοι θα κριθούν από την προσφορά τους και μόνο από αυτήν, όλοι θα κριθούν από την αξιοσύνη τους".

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, στη δευτερολογία του με την οποία έκλεισε τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση ούτε και την ετοιμότητα να κυβερνήσει.

    "Η αναβλητικότητα της κυβέρνησης τιμωρείται πολύ σκληρά και από τις αγορές" ανέφερε, επισημαίνοντας ότι για την έξοδο από την κρίση χρειάζεται απασχόληση, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη.

    "Δεν θα βγούμε από την κρίση με φοροεπιδρομή και ασφυξία, αλλά με ανάπτυξη" συμπλήρωσε, και στη συνέχεια ανέφερε τρία πεδία για άμεσα μέτρα: Τον τομέα μη φορολογικών δημόσιων εσόδων, των δραστικών περικοπών των δαπανών στα μη μισθολογικά στο δημόσιο και έμφαση στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Όχι μόνο στο ένα σκέλος που είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής είπε ο κ. Σαμαράς.

    Επίσης, ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε την πρόσκληση του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ για συνάντηση μαζί του και σημείωσε ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί έναν-έναν ξεχωριστά όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

    Παρεμβάσεις εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν δημοσιονομικά μέτρα ύστερα από διάλογο, στον οποίο θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εταίροι. "Το πολιτικό σύστημα οφείλει να δώσει απάντηση στα προβλήματα", τόνισε συμπληρώνοντας πως ο νέος προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση δημιουργεί υπόβαθρο ανοχής, γιατί δεν περιορίζεται στις δημόσιες επενδύσεις και θέτει ζήτημα αλλαγής στη σχέση μεταξύ έμμεσης και άμεσης φορολογίας.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, μιλώντας από το ίδιο βήμα, είπε ότι το φαινόμενο της κρίσης δεν είναι ειδικό μόνο για την Ελλάδα και ότι κανείς δεν πρέπει να αφήνει στο απυρόβλητο αυτούς που προκάλεσαν την κρίση.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις και εξέφρασε την ελπίδα να μην οδηγηθεί η οικονομία σε κατάσταση παρατεταμένης στασιμότητας. Σημείωσε ότι δυσκολότερη από την κατάσταση της οικονομίας είναι η κατάσταση της ιδιωτικής οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της φοροδιαφυγής παραδέχθηκε ότι υπάρχει στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. "Το ομολογούμε δεν το αποδεχόμαστε σαν φαινόμενο και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να αντιμετωπιστεί", συμπλήρωσε, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να συμπεριφέρεται ως μάγος "με τρικ και με μαγικά προσπαθώντας να δείξει τη μια πλευρά του νομίσματος".

    Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Αθανάσιος Λαβίδας είπε από την πλευρά του, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν επιτυγχάνεται με ήπιες προσαρμογές και ότι χρειάζονται θυσίες από όλους.

    "Αν δεν αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και τη δημόσια σπατάλη, η χώρα δεν θα ορθοποδήσει", ανέφερε, επισημαίνοντας πως ζητούμενο δεν είναι να βρούμε τα αίτια της κρίσης, αλλά να εφαρμόσουμε με επιμονή τα μέτρα που θα αποφασίσουμε να λάβουμε.

    Το έλλειμμα της χώρας μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Πρόσθεσε ότι οφείλουμε να ξανασκεφτούμε με όρους οικονομικού και κοινωνικού πατριωτισμού. Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης ζήτησε, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, την αναβάθμιση του ΤΕΜΠΜΕ, σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, προσεκτικές μεταρρυθμίσεις που να σέβονται τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, καθώς επίσης δραστική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, περιορισμό των δαπανών και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, που είναι πηγή της διαφθοράς.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιώργος Κασιμάτης, μίλησε για την ανάγκη επαναδραστηριοποίησης του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας, που πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εκσυγχρονιστεί. Αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό, λέγοντας ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και για τη μείωση των δαπανών είναι εξωπραγματικοί και υποστήριξε ότι ο περιορισμός του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης κατά 3,6% του ΑΕΠ είναι ανεπαρκής.

    Ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας ανέφερε ότι η μόνη συμφωνία που υπάρχει είναι πως η χώρα βρίσκεται σε κρίση. Ήρθε η ώρα να ξοδεύουμε λιγότερα και να εισπράττουμε περισσότερα, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθεί η παραγωγή νέου πλούτου.