Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Ανάλυση Οι ροές μετρητών αιτία για αισιοδοξία στην αγορά

Αναλυτές προειδοποιούν ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα και τα εταιρικά αποτελέσματα δεν δικαιολογούν περαιτέρω άνοδο των αμερικανικών μετοχών, που έχουν ενισχυθεί περίπου 70% από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου.
Παρ' όλα αυτά υπάρχει ένας παράγοντας, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι το ράλι θα έχει συνέχεια. Το ρευστό, το οποίο έχουν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές επιχειρήσεις, είναι περισσότερο από ποτέ.
Βάσει της αναλογίας τιμών προς κέρδη οι μετοχές του δείκτη S&P 500 είναι ακριβές, καθώς οι αποτιμήσεις τους βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002. Ωστόσο βάσει της αναλογίας τιμών προς ροή ρευστού οι μετοχές εμφανίζονται φθηνές, με τις αποτιμήσεις τους να είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2007, πριν ακόμη ξεσπάσει η κρίση.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg οι εταιρείες του S&P 500 παρήγαγαν ρευστό ύψους 1,29 τρισ. δολαρίων τα τέσσερα τρίμηνα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Οι περικοπές θέσεων εργασίας και εν γένει οι δραστικές μειώσεις δαπανών είχαν ως αποτέλεσμα οι ροές μετρητών να ανέλθουν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών.
Ολοένα και περισσότεροι επενδυτές εστιάζουν σήμερα την προσοχή τους στο ρευστό, την ώρα που τα εταιρικά κέρδη παραμένουν υπό πίεση. Την περίοδο Οκτωβρίου 2008-Σεπτεμβρίου 2009 τα καθαρά κέρδη των εταιρειών του S&P 500 ήταν σύμφωνα με στοιχεία, που συγκέντρωσε το Bloomberg, μειωμένα κατά 67% σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Αντιθέτως, το ίδιο διάστημα οι ροές μετρητών ενισχύθηκαν 29%.
Τα στοιχεία αυτά, όπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν ακόμη σημαντικές ευκαιρίες για τους επενδυτές στην αμερικανική αγορά μετοχών.
Πάνω από όλα αποκαλύπτουν ότι το μεγαλύτερο σε διάρκεια ράλι από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης δεν χρειάζεται να σταματήσει εδώ, αλλά μπορεί να συνεχιστεί χωρίς σημαντικά «διαλείμματα» έως τα τέλη της χρονιάς.
Οι υψηλές αναλογίες P/E δεν θα πρέπει πλέον να τρομάζουν τους επενδυτές, καθώς δεν αποδεικνύουν από μόνες τους ότι οι μετοχές είναι ακριβές, εξηγούν οι αναλυτές. Όπως μάλιστα επισημαίνεται σε έκθεση της HSBC οι αμερικανικές μετοχές φέτος μπορούν μόνο ευχάριστες εκπλήξεις να επιφυλάσσουν για τους επενδυτές, με τον S&P 500 ίσως να ξεπερνά σε κέρδη ακόμη και τον παγκόσμιο δείκτη MSCI Global Index.

www.naftemporiki.gr