Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Εισήγηση του βουλευτή Γ. Αμοιρίδη

επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών , Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα»


Ωφελημένοι είναι όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα μικρής και μεσαίας τάξης, υποστήριξε ο βασικός Εισηγητής του Πα.Σο.Κ., βουλευτής Πιερίας Γιάννης Αμοιρίδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, Προικών και Κερδών από λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.
Ο κ. Αμοιρίδης, τόνισε ότι η επαναφορά του φόρου κληρονομιών και παροχών είναι απαίτηση της κοινωνίας, αφού αυξάνει το αφορολόγητο για τις περιουσίες της μικρής και μεσαίας τάξης σημαντικά. Ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ. κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση, ότι με την φορολογική νομοθεσία που θεσμοθέτησε «καταστρατήγησε πλήρως την αρχή της αναλογικότητας, υπηρετώντας όχι τις επιταγές του Συντάγματος αλλά τις επιταγές των λίγων» χωρίς να αποδίδει δικαιοσύνη.
«Το νομοσχέδιο όλο αυτό το χρονικό διάστημα που συζητείται πέρα από τις αντιρρήσεις για το τυπικό μέρος, επί της ουσίας έγινε κοινωνικά αποδεκτό», υποστήριξε ο κ. Αμοιρίδης, τονίζοντας ότι το σημαντικότερο για την Κυβέρνηση είναι να μπορεί να «βαδίζει» με τον πολίτη και από κοινού δημιουργούν τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για μια δικαιότερη κοινωνία, τα μέλη της οποίας θα αποδίδουν τους φόρους τους με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές τους.

Στην Εισήγησή του ο βουλευτής Πιερίας του Πα.Σο.Κ. Γιάννης Αμοιρίδης ανέφερε:
Βασική διάσταση σε μια δημοκρατία είναι οι πολίτες να νιώθουν ότι υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα, να έχουν την αίσθηση του δικαίου. Αυτό ακριβώς κάνουμε με αυτό το νομοσχέδιο.
Είναι μια προεκλογική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. -πριν λίγες ημέρες αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Ζάππειο- και ερχόμαστε να άρουμε μια μεγάλη αδικία στη φορολόγηση των κληρονομιών, των γονικών παροχών και των δωρεών που γίνονταν ένα χρόνο τώρα με το νόμο 3634/2008 που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία.
Παράλληλα με το ίδιο νομοσχέδιο προσπαθούμε –προσπαθεί το Υπουργείο και προτείνει- να χρηματοδοτηθούν πολιτικές της υγείας, μέσα από την αύξηση του καπνού και των αλκοολούχων ποτών.
Αγαπητοί συνάδελφοι, η επαναφορά του φόρου κληρονομιών και παροχών είναι μια απαίτηση της κοινωνίας, μιας δίκαιης κοινωνίας, που δεν μεταφέρει τα βάρη των λίγων στους πολλούς. Η θεσμοθέτηση της φορολογικής νομοθεσίας της προηγούμενης Κυβέρνησης καταστρατήγησε πλήρως την αρχή της αναλογικότητας, υπηρετώντας όχι τις επιταγές του Συντάγματος αλλά τις επιταγές των λίγων, μη αποδίδοντας φορολογική δικαιοσύνη. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και με το ΕΤΑΚ. Όπως θυμάστε, καταργήθηκε ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και επιβλήθηκε αυτός ο επαίσχυντος φόρος που δημιουργεί την υποχρέωση σε μια μικρή κατοικία, σε μια αποθήκη σε ένα χωριό, να έχει την ίδια επιβάρυνση στο χώρο ακίνητης περιουσίας με μια βίλα στα ακριβότερα σημεία των πόλεων. Ίδιος νόμος τότε, ίδιος νόμος και ο επόμενος. Διπλή επιβάρυνση σε αυτούς που δεν έχουν και διπλή ελάφρυνση στους κατέχοντες.
Να σας πω ένα παράδειγμα. Ένας πολίτης που έχει μια περιουσία 100 εκατ. ευρώ, για να τη μεταβιβάσει πριν από το 2008 είχε υποχρέωση να πληρώσει φόρο 11 εκατ. ευρώ. Με το νόμο της Νέας Δημοκρατίας αυτή η υποχρέωση κατέβηκε στο 1,1 εκατ. ευρώ με το 1% που επιβλήθηκε. Άρα γλίτωσε 10 εκατ. ευρώ. Για αυτό λέμε, τα λεφτά υπήρχαν, απλά κάποιος τα εξαφάνισε και τα χάρισε.
Εμείς λέμε ότι για ένα ακίνητο σήμερα 200.000 ευρώ μετά το αφορολόγητο θα πληρώσει 500 ευρώ, ενώ με το νόμο της Νέας Δημοκρατίας του 2008 θα πλήρωνε 1.165 ευρώ. Ειδικότερα δε, αναδρομικά από τις 8.1.2010, το αφορολόγητο αυξάνεται στις 150.000 ευρώ από τις 95.000 ευρώ και οι συντελεστές κινούνται από 1% έως 10%. Έτσι έχουμε από τις 150.000 μέχρι τις 300.000 ευρώ συντελεστή φορολόγησης 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ, 5% και από 600.000 ευρώ και πάνω, 10%. Αυτά για τους συγγενείς Α΄ Βαθμού.
Για τον συγγενή Β’ βαθμού το αφορολόγητο αυξάνεται από 20% σε 30%,
και έτσι έχουμε από 30.000 έως 70.000 να προβλέπεται ένας συντελεστής με 5%, οι επόμενες 200.000 με 10% και από 300.000 και πάνω με 20%.
Με αυτές τις αλλαγές κερδισμένοι είναι όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα μικρής και μεσαίας τάξης, δηλαδή ποιοι; Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι έχουν μικρή και μεσαία περιουσία.
Και βέβαια ο φόρος είναι ευνοϊκότερος για συγγενείς α’ κατηγορίας, λίγο υψηλότερος για συγγενείς β’ κατηγορίας και παραμένει ο ίδιος για συγγενείς γ’ κατηγορίας.
Η διαχωριστική γραμμή των επιβαρύνσεων τίθεται στις 310.000 ευρώ, από τις οποίες και κάτω μειώνεται ο φόρος σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο. Αν όμως δούμε ότι μια μέση ελληνική οικογένεια είναι τετραμελής, αυτό το όριο τετραπλασιάζεται, γιατί για τους δύο γονείς είναι 310.000 συν 310.000 ίσον 620.000 και με τα δύο παιδιά –αυτή είναι η συνήθης ελληνική οικογένεια- πάμε στο 1.240.000 ευρώ. Απ’ αυτό το ποσό και κάτω με τη σημερινή πρόταση που κάνουμε ευνοείται ο Έλληνας πολίτης.
Έτσι λοιπόν για ένα ακίνητο 100 τ.μ. στο Νέο Ηράκλειο που μεταβιβάζεται με γονική παροχή, ο φόρος μειώνεται στα 400 ευρώ από 950 ευρώ και για ένα ίδιο ακίνητο ιδίου εμβαδού στο Περιστέρι, ο φόρος από 350 ευρώ μηδενίζεται.
Επίσης αυξάνεται το αφορολόγητο για χήρες και ορφανά από 300.000 ευρώ σε 400.000 ευρώ και βέβαια καταργείται η πρώτη κατηγορία και το υπόλοιπο μεταφέρεται στα επόμενα κλιμάκια.
Η μείωση του φόρου που προβλέπεται για τους κληρονόμους ατόμων τα οποία έχουν αναπηρία από 67% και πάνω, φτάνει στο 10%.
Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι, έγινε αυτό το σχέδιο νόμου, γιατί κρίθηκε απαραίτητο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες; Αυτό έγινε γιατί παρατηρήθηκε χορός μεταβιβάσεων μέσα στο Δεκέμβριο του 2009 και κυρίως στις ακριβές περιοχές.
Καταιγίδα μεταβιβάσεων στη ΔΟΥ Κηφισιάς. Το 2008 είχαμε 437 μεταβιβάσεις και το Δεκέμβρη του 2009 είχαμε 2.246. Αυτό όσον αφορά το αριθμητικό κομμάτι, γιατί όσον αφορά το ποσοτικό η διαφορά είναι τεράστια. Το 2008 είχαμε 39,4 εκατομμύρια ευρώ και το Δεκέμβρη του 2009 είχαμε 538,79 εκατομμύρια ευρώ. Ανάλογη ήταν η εικόνα και σε άλλες ακριβές περιοχές. Να σκεφθείτε ότι σε φθηνές περιοχές η αύξηση ήταν από 2% έως 10%, αν δείτε λίγο τη ΔΟΥ Περιστερίου.
Επιπλέον επιχειρήθηκε μέσα από τις πολλαπλές κατατμήσεις να μειωθεί πέραν του φόρου γονικής παροχής και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που θα έρθει τώρα μετά την κατάργηση του ΕΤΑΚ. Άρα, διπλός ο στόχος των γρήγορων και πολλών μεταβιβάσεων και τεμαχισμού της περιουσίας.
Για τις υποθέσεις γονικών παροχών και δωρεών οι ρυθμίσεις ισχύουν από 8-1-2010, αλλά για τις κληρονομιές από την ημέρα δημοσίευσης στο ΦΕΚ.
Έτσι ο φόρος γονικής παροχής και δωρεάς θα υπολογίζεται με τις νέες κλίμακες εφόσον τα συμβολαιογραφικά έγγραφα της μεταβίβασης θα φέρουν ημερομηνίες μεταγενέστερες της 8ης Ιανουαρίου, ανεξάρτητα από την ημερομηνία κατάθεσης της δήλωσης στην Εφορία.
Με το σχέδιο κλείνει επίσης το παράθυρο των χρηματικών δωρεών με την κατάργηση του αφορολόγητου των 150.000 ευρώ που έδινε τη δυνατότητα σε φορολογούμενους να επικαλούνται άτυπες δωρεές, σημαντικές δωρεές γονέων και συγγενών ώστε να καλύπτουν το πόθεν έσχες και να μην πληρώνουν φόρο.
Έτσι θα μπορούσε κάποιος να πάρει από τον πατέρα και τη μάνα 150.000 ευρώ και 150.000 ευρώ δηλαδή 300.000 ευρώ, από τους παππούδες άλλες 300.000 ευρώ, από τα αδέλφια άλλες 100.000 ευρώ και να έχει ένα αφορολόγητο 700.000 ευρώ που δεν θα πλήρωνε φόρο και δεν θα ήταν και υποχρεωμένος να απολογηθεί για το πόθεν έσχες.
Όμως, επειδή υπάρχουν αντιρρήσεις σ’ αυτό το σημείο, να πούμε ότι για την πρώτη κατοικία δεν υπάρχει πόθεν έσχες. Ακόμη και σήμερα δεν θα υπάρξει και μπορείς τα χρήματα να τα δώσεις στα παιδιά σου. Δεν χρειάζεται να γίνει άτυπη συμφωνία για να δώσεις τα χρήματα.
Έτσι, εφεξής οι δωρεές σε χρήμα θα φορολογούνται με 10% για συγγενείς α’ βαθμού και με 20% για συγγενείς β’ βαθμού. Και βέβαια το αφορολόγητο των 150.000 ευρώ παραμένει στα περιουσιακά στοιχεία. Αυτό δεν αλλάζει.
Ρυθμίζεται επίσης ενιαίος τρόπος καταβολής του φόρου κληρονομιάς σε δώδεκα διμηνιαίες δόσεις κάθε μια από τις οποίες δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 500 ευρώ.
Με το ίδιο νομοσχέδιο αυξάνονται οι φόροι σε τσιγάρα και ποτά. Έτσι στα 3,40 ευρώ με 3,54 ευρώ θα διαμορφωθεί η τιμή των ακριβών τσιγάρων και από 2,15 ευρώ μέχρι 2,19 ευρώ των φθηνών τσιγάρων.
Επίσης αυξάνεται από 10% σε 12% ο φόρος κατανάλωσης που επιβάλλεται στα πούρα και τον καπνό που προορίζεται για χειροποίητα τσιγάρα και ενδεικτικά η επιβάρυνση της φορολογίας ανά πακέτου είκοσι τσιγάρων ανέρχεται από 15 λεπτά έως 19 λεπτά για τα φθηνά τσιγάρα και από 20 λεπτά έως 34 λεπτά για τα ακριβά τσιγάρα.
Η επιβάρυνση στα ποτά ανέρχεται σε 0,91 ευρώ για την αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά, ενώ για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά σε 0,45 ευρώ. Και όσον αφορά τη μπύρα ανά φιάλη η αύξηση είναι από 0,09 ευρώ έως 0,02 ευρώ.
Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης επιδιώκεται παράλληλα με την αύξηση των δημοσίων εσόδων και η δημιουργία αντικινήτρων για την μείωση της κατανάλωσης σε προϊόντα επιβλαβή για τη δημόσια υγεία.

Επίσης, από τα 715 εκατομμύρια ευρώ προσδοκώμενα έσοδα, 645 εκατομμύρια από τον καπνό και 70 από το αλκοόλ, στις νομαρχίες θα πάνε 2 εκατομμύρια ευρώ και το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών θα χρηματοδοτηθεί με 4 περίπου εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση του Φ.Π.Α.
Αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, δεν απαντήσατε επί της ουσίας, αν εμμένετε να διορθωθεί ή να παραμείνει το σημερινό καθεστώς παρά μόνο με τις όποιες εικασίες παραμείνατε στο τυπικό μέρος και κυρίως ο εισηγητής στο καθαρά τυπικό μέρος και δεν μας είπατε εάν καλύπτετε έτσι –και πρέπει αυτή τη στιγμή να το ξεκαθαρίσετε- το οικονομικό έγκλημα που έγινε σε βάρος αυτής της χώρας τα προηγούμενα χρόνια και από το ΕΤΑΚ και από το φόρο κληρονομιάς. Δισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν από τους δικούς σας νόμους και σήμερα πρέπει να μιλήσετε καθαρά και να πείτε: Εμμένετε στο προηγούμενο νομοσχέδιο ή προσπαθείτε μέσω της τακτικής της τυπικής αναφοράς στο νομοσχέδιο να αποφύγετε αυτό το σκόπελο;

Αυτό το νομοσχέδιο και όλα τα νομοσχέδια πρέπει να είναι κοινωνικά αποδεκτά και δίκαια, για να δώσουν και την αίσθηση δικαίου. Και νομίζω ότι και αυτό το νομοσχέδιο όλο αυτό το χρονικό διάστημα που συζητείται πέρα από τις αντιρρήσεις για το τυπικό μέρος ,επί της ουσίας έγινε κοινωνικά αποδεκτό. Για μας αυτό είναι το κορυφαίο, αυτό είναι το ενδιαφέρον, να μπορούμε βαδίζουμε με την κοινωνία, να καλύπτουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και να δημιουργούμε μαζί με τους πολίτες μια πιο δίκαιη κοινωνία.