Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Αστυνομικός της Γειτονιάς: Κάλλιο αργά παρά ποτέ.



Άρθρο του Δημήτρη Κωνσταντάρα

www.konstandaras.gr

Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων του 2006, βουλευτής ων της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερα σε ερώτησή μου κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης ότι : « Δυστυχώς, διαβεβαιώσεις που μου έχουν τρεις φορές επισήμως δοθεί περί επέκτασης των πεζών περιπολιών στις γειτονιές της Αθήνας μέσω «επανακαθορισμού του πλαισίου λειτουργίας για τις πεζές και εποχούμενες περιπολίες και τον «Αστυνομικό της Γειτονιάς», δεν έχουν υλοποιηθεί» και ρωτούσα :
«Αληθεύουν οι καταγγελίες ότι ούτε πεζές ούτε εποχούμενες περιπολίες γίνονται παρά τις δεσμεύσεις της Αστυνομίας; Αληθεύει ότι –όπως ελέχθη επωνύμως από συνδικαλιστή αστυνομικό- από τα 55 περιπολικά της Αμέσου Δράσεως λειτουργούν και στελεχώνονται μόνον τα 15;»
Η απάντηση του Υπουργείου είναι δημοσιευμένη αυτούσια στην ανάλογη σελίδα του ιστότοπού μου www.konstandaras.gr ( Πολιτική Δραστηριότητα/ Βουλή) . Αξίζει να δαπανήσετε λίγα λεπτά για να τη διαβάσετε. Ο θεσμός του «αστυνομικού της γειτονιάς» ουδέποτε ενεργοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εγώ θεωρήθηκα «επιθετικός».
Τη Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010 , τέσσερα χρόνια και κάτι μέρες αργότερα δηλαδή, διάβασα στον τύπο ότι:
« Ξεκίνησε η εφαρμογή της πρώτης φάσης του «Αστυνομικού της Γειτονιάς» στα αστικά κέντρα, η οποία θα διαρκέσει έξι μήνες, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Πρόκειται για συνολικά 218 αστυνομικούς 45 αστυνομικών τμημάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα κι άλλες μεγάλες πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στην πρώτη φάση εφαρμογής του θεσμού, επιλέχθηκαν περιοχές με κριτήριο την πυκνότητα του πληθυσμού τους, το βαθμό εγκληματικότητας και τις δυνατότητες συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών με τις Αρχές. Οι αστυνομικοί θα περιπολούν με δίκυκλα στις γειτονιές ανά δύο, θα είναι ένστολοι και θα ασκούν καθήκοντα προληπτικής αστυνόμευσης, ενώ θα φέρουν ειδικό διακριτικό σήμα.»
Χαίρομαι πολύ και λυπάμαι άλλο τόσο. Χαίρομαι γιατί επιτέλους η κυβέρνηση έπραξε το αυτονόητο, χαίρομαι γιατί δικαιώθηκε μια σκληρή προσπάθεια που είχαμε αρχίσει με τους συνεργάτες μου από την άνοιξη του 2006, χαίρομαι γιατί «κάποιοι» έστω είχαν από τότε κινητοποιηθεί και οι προσπάθειες δεν πήγαν χαμένες. Και λυπάμαι γιατί έπρεπε να περάσουν κοντά 4 χρόνια και δυο εκλογικές αναμετρήσεις και τελικά να εκλεγεί πανηγυρικά το ΠΑΣΟΚ για να υλοποιήσει κάτι που και ο πιο ανόητος θα έπρεπε να έχει κατανοήσει: Ότι οι γειτονιές της Αθήνας – φυσικά ΚΑΙ των άλλων πόλεων- ήταν δραματικά εγκαταλελειμμένες, αφύλαχτες, ανέλεγκτες, απροστάτευτες και ο απλός πολίτης την ένοιωθε στο πετσί του αυτή την έλλειψη αστυνόμευσης.
Για την Αθήνα μας – και όλες τις άλλες πόλεις της πατρίδα μας- είναι βέβαιον ότι ξημέρωσε μια καλύτερη μέρα. Και ότι –δυστυχώς- αυτό που μπορούσε με μια κίνηση να είχε κάνει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το 2006 (!!!)- το έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Περιμένω σίγουρα την υλοποίηση από το ΠΑΣΟΚ και άλλων, ανάλογων προτάσεων που είχαν «ριχτεί» στο τραπέζι και από εμένα και από άλλους συναδέλφους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έμεινε εκτός Βουλής το 2007.
Λέτε να ήταν γι αυτό;