Εκτός από πανέξυπνες, οι άγριες κουρούνες είναι και μνησίκακες, διαπιστώνουν οι Αμερικανοί ορνιθολόγοι που τόλμησαν να τις ενοχλήσουν. Τα παμπόνηρα πουλιά μπορούν να θυμούνται για χρόνια ποιος τις πείραξε και προειδοποιούν τους φίλους τους όταν ο κίνδυνος πλησιάζει.
Όπως σχολιάζει το περιοδικό New Scientist στο τελευταίο τεύχος, ερευνητές πεδίου είχαν παρατηρήσει εδώ και χρόνια ότι οι κουρούνες -το γένος που συμπεριλαμβάνει και τα κοράκια- συμπεριφέρονται σαν να αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα πρόσωπα.
Θέλοντας να εξετάσει αν τα πτηνά ξεχωρίζουν τους ανθρώπους από το πρόσωπο ή από τα ρούχα ή άλλα χαρακτηριστικά τους, ο Δρ Τζον Μάρζλουφ του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ σχεδίασε ένα εξυπνο αλλά και μάλλον αστείο πείραμα.
Κάθε φορά που πήγαινε στο δάσος για να αιχμαλωτίσει και να σημαδέψει με δακτύλιους τις άγριες αμερικανικές κουρούνες, φορούσε μια πλαστική μάσκα με το πρόσωπο ενός ανθρώπου των σπηλαίων. Τα πουλιά σταδιακά έμαθαν να αναγνωρίζουν τη μάσκα και σήμαιναν συναγερμό κάθε φορά που κάποιος ερευνητής πλησίαζε τις φωλιές τους.
Το εντυπωσιακό όμως ήταν ότι τα ίδια πουλιά αδιαφορούσαν εντελώς αν ο ίδιος ερευνητής πλησίαζε το χώρο τους φορώντας μια διαφορετική μάσκα, αυτή τη φορά με το πρόσωπο του Αμερικανού τέως αντιπροέδρου Ρίτσαρντ Τσένι.
Και η αντιπάθεια των πτηνών για τον άνθρωπο των σπηλαίων διατηρήθηκε για τουλάχιστον τρία χρόνια, ένδειξη ότι οι κουρούνες διαχωρίζουν τους «κακούς» από τους «καλούς» ανθρώπους και δεν ξεχνούν ποιος τις είχε βλάψει κάποτε.
Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι οι κουρούνες θυμούνται τα ίδια τα πρόσωπα και όχι άλλα σωματικά χαρακτηριστικά, καθώς δεν φάνηκαν να νοιάζονται αν ο ερευνητής φορούσε για παράδειγμα ένα καπέλο ή μια χρωματιστή κορδέλα στο χέρι.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Animal Behaviour.