Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Η ΡΩΜΑΝΙΑ ΚΙ ΑΝ ΠΕΡΑΣΕΝ ΑΝΘΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ...

Η Ένωση Ποντίων Πιερίας είναι ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα σωματεία του Νομού Πιερίας και της Ελλάδας. Ιδρύθηκε από τους πρώτους Ποντίους το 1928 ενώ το πρώτο καταστατικό του συλλόγου συντάχθηκε το 1932.
Από την πρώτη στιγμή, η Ένωση Ποντίων Πιερίας αποτέλεσε σημείο αναφοράς αλλά και δημιουργικής δύναμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό του τόπου, αναδεικνύοντας έτσι την εργατικότητα και τη δημιουργικότητα του, δίνοντας νέα πνοή στην Πιερία.
Το πνευματικό-πολιτιστικό της κέντρο, αποτελεί ένα χώρο όπου οι πόντιοι μετέφεραν τον πολιτισμό που είχαν δημιουργήσει στην πατρίδα τους. Συνέβαλε στην διατήρηση της Ιστορίας και Λαογραφίας του Ποντιακού Ελληνισμού και έγινε το μέσο για να διαδοθούν τα στοιχεία του ανέπαφα στις νέες γενιές. Γι’ αυτό το σκοπό, δημιουργήθηκαν ποικίλης δράσης τμήματα, όπου η πιερική νεολαία μπορεί να γνωρίσει και να βιώσει τον ποντιακό πολιτισμό.
Πολύτιμη, επίσης, είναι και η κοινωνική προσφορά της Ένωσης με τη συνεχή ανθρωπιστική της δράση.
Για τις ποικιλόμορφες δράσεις της, η Ένωση Ποντίων Πιερίας έγινε γνωστή σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, και βραβεύτηκε από διάφορους φορείς.
Η Ένωση Ποντίων Πιερίας δεν είναι απλά ένα σύλλογος, αλλά αποτελεί ένα «σύμβολο» για τον Πιερικό Ποντιακό Ελληνισμό.