Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Το σεξ φάρμακο για εγκεφαλικές βλάβες








Η φυσική προγεστερόνη, η ορμόνη που χρησιμοποιήθηκε στα πρώτα αντισυλληπτικά χάπια, πρόκειται να δοκιμαστεί σε ασθενείς με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι.

Οι επιστήμονες οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν το τρίτο στάδιο των κλινικών δοκιμών το Μάρτιο, θεωρούν ότι το φάρμακο έχει τις δυνατότητες να σώσει τη ζωή των ασθενών και να μειώσει τη ζημιά που τα χτυπήματα προκαλούν στον εγκέφαλο.

Οι νέες δοκιμές ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της «Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης» και θα περιλαμβάνουν 1.000 ασθενείς σε 17 ιατρικά κέντρα στις ΗΠΑ.

Πολύπλοκη κατάσταση

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η προγεστερόνη υποβοηθά την κανονική ανάπτυξη των νευρώνων στον εγκέφαλο και ότι η ορμόνη έχει προστατευτική επίδραση στους κατεστραμμένους ιστούς του εγκεφάλου.

Ο Δρ Ράιτ που θα ηγηθεί των δοκιμών δήλωσε στο BBC ότι "τα εγκεφαλικά τραύματα αποτελούν μια πολύπλοκη κατάσταση με  στοιχεία όπως η νέκρωση νευρώνων, πρήξιμο, και άλλες εγκεφαλικές βλάβες που συμβαίνουν σχεδόν ταυτόχρονα. Η αποτελεσματικότητα της προγεστερόνης οφείλεται ακριβώς στην ταυτόχρονη αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων".

Σε προηγούμενες δοκιμές, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Emory διαπίστωσαν ότι η προγεστερόνη μείωσε τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με εγκεφαλικές βλάβες.

Ο Δρ Ράιτ ελπίζει ότι, έπειτα και από την τελευταία φάση των κλινικών δοκιμών, η προγεστερόνη θα αποτελέσει το κύριο συστατικό των σχετικών φαρμάκων, που για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια θα είναι εγκεκριμένο, ειδικά για σοβαρές τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου.