Κυριακή 25 Απριλίου 2010

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ......

Επανέρχεται το «Βόρεια Μακεδονία» στο προσκήνιο για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Eurokinissi
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας
ΑθήναΣτείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», εφόσον χρησιμοποιηθεί έναντι όλων, συγκαταλέγεται στις προτάσεις που ταιριάζουν στο πλαίσιο των ελληνικών θέσεων για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, καλώντας παράλληλα τα Σκόπια να κάνουν το «άλλο βήμα».Μιλώντας στην εφημερίδα Free Sunday -και ερωτηθείς σχετικά με το «Βόρεια Μακεδονία»- o κ. Δρούτσας δηλώνει: «Η θέση μας είναι δεδομένη και γνωστή σε όλους: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και για όλες τις χρήσεις. Υπάρχουν δύο σκέλη σε αυτή τη θέση και είναι αλληλένδετα. Δεν χωράει έκπτωση σε κανένα από αυτά. Είναι θέση σαφής και ειλικρινής.
»Το 'Βόρεια Μακεδονία' συγκαταλέγεται στις ιδέες, τις οποίες έχει κατά καιρούς εκφράσει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Νίμιτς και είναι προφανές ότι ταιριάζει στο πλαίσιο που περιέγραψα. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων της χώρας.
»Δεν είναι θέση που υιοθετήσαμε με ελαφριά καρδιά, σαφώς αποτελεί συμβιβασμό, αλλά αποδεικνύει την ετοιμότητά μας για την επίτευξη λύσης. Ας κάνουν επιτέλους και στα Σκόπια το άλλο βήμα, για να μας συναντήσουν στη μέση» τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Δρούτσας δηλώνει ότι «στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ακολουθούμε επιθετική, ανοικτή διπλωματία. Λέμε ξεκάθαρα τι θέλουμε σε όλους τους συνομιλητές μας. Στηριζόμαστε στην 'εθνική κόκκινη γραμμή', την οποία έχουμε χαράξει μαζί με την μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Τα επιχειρήματά μας είναι λογικά, εύληπτα και συναντούν υποστήριξη. Έχουμε πείσει».
«Όλα αυτά έχουν αλλάξει το παιχνίδι, αλλά δεν αρκούν για να φτάσουμε σε λύση. Για λύση χρειαζόμαστε συνομιλητή και ο κ. Γκρούεφσκι δεν έχει αποδείξει ακόμα ότι θέλει να διαπραγματευθεί. Με το Συμβούλιο της Ευρώπης η ΠΓΔΜ πάει να κάνει ένα ολισθηρό βήμα. Πάει να καταχραστεί τη θέση που της απονέμεται θεσμικά, για να προβάλει τις δικές της και μόνο απόψεις. Τέτοιες πρακτικές και αντιλήψεις δεν δείχνουν την απαραίτητη ωριμότητα ενός κράτους που ευελπιστεί να ενταχθεί στην ΕΕ» προσθέτει αναφερόμενος στην πρόθεση των Σκόπίων να χρησιμοποιήσουν την ονομασία «Μακεδονική Προεδρία 2010» για την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

*******
ΕΜΕΙΣ ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ....
ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΣ ΛΑΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ...ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ?