Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Ο Μάικλ Τζάκσον διδάσκει χορό στον… Ανδρέα Παπανδρέου, η Μαντόνα τραγουδάει μαζί με τη Μαρία Κάλλας και ο Έλβις Πρίσλεϊ ανταλλάσσει απόψεις με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Μπορεί συναντήσεις όπως οι παραπάνω να ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, ωστόσο οι σπουδαίες αυτές φυσιογνωμίες δίνουν… ραντεβού στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη.
Το νεοσύστατο μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό μόλις πριν από μία εβδομάδα, στα Κηπιά Ελευθερούπολης, στην Καβάλα. Σ' αυτό φιλοξενούνται κέρινα ομοιώματα σημαντικών Ελλήνων, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη και η Μαρίας Κάλλας, αλλά και εκπροσώπων του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος (Μάικλ Τζάκσον, Μαντόνα, Έλβις Πρίσλεϊ, κ.α.).
"Ήθελα να φτιάξω ένα μουσείο στα πρότυπα του Μαντάμ Τισό, όπου να παρουσιάζονται σπουδαίες φυσιογνωμίες με σημαντικό έργο, με τη διαφορά ότι εγώ στις μορφές πρόσθεσα περισσότερο συναίσθημα", εξηγεί ο ιδιοκτήτης του μουσείου και δημιουργός των ομοιωμάτων, Θεόδωρος Κοκκινίδης, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.
Η έκθεση στο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ισόγειο κτίσμα διαρθρώνεται σε δύο αίθουσες, συνολικής έκτασης 150 τ.μ. Στην πρώτη, όπου κυριαρχούν τα μπαρόκ διακοσμητικά στοιχεία, εκτίθενται πολιτικές προσωπικότητες. Στη δεύτερη, με τα σύγχρονα διακοσμητικά στοιχεία, τα γεωμετρικά μοτίβα και τα έντονα χρώματα, "πρωταγωνιστούν" οι καλλιτέχνες, μουσικοί και ηθοποιοί. Τα κέρινα ομοιώματα συνοδεύονται από πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση των εικονιζόμενων προσωπικοτήτων.
Μία τρίτη αίθουσα θα χρησιμοποιηθεί αρχικά ως εργαστήρι του καλλιτέχνη, ενώ αργότερα θα αξιοποιηθεί ως εκθεσιακός χώρος. "Επόμενος στόχος μου είναι να φιλοτεχνήσω τα ομοιώματα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων και μουσουργών", επισημαίνει ο κ. Κοκκινίδης.
Η έκθεση των κέρινων ομοιωμάτων συμπληρώνεται από παρουσίαση φωτογραφικού υλικού για τη διαδικασία και τα στάδια δημιουργίας ενός κέρινου ομοιώματος.
Ο προαύλιος χώρος του μουσείου διαμορφώνεται αυτή την περίοδο κατάλληλα, για να γίνει χώρος αναψυχής των επισκεπτών.
Ο Θεόδωρος Κοκκινίδης γεννήθηκε το 1977 στο Βερολίνο και μεγάλωσε στα Κηπιά Ελευθερούπολης. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική και τη ζωγραφική, ενώ σε ηλικία 16 ετών απέσπασε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό ζωγραφικής, που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία της χώρας.
"Την εποχή εκείνη έπεσαν τυχαία στα χέρια μου φωτογραφίες των εκθεμάτων του μουσείου Τισό. Μου έκανε εντύπωση το πώς ένα άψυχο υλικό, όπως το κερί, μπορεί να δείχνει τόσο ζωντανό", θυμάται.
Πρώτη του δουλειά ήταν το κέρινο ομοίωμα του Μάικλ Τζάκσον, που εκτίθεται και στο Μουσείο στα Κηπιά. Το 1999 παρουσίασε για πρώτη φορά τη δουλειά του σε ομαδική έκθεση στην Καβάλα. Λίγο αργότερα αποφασίζει να απευθυνθεί στους καλλιτέχνες του μουσείου Μαντάμ Τισό, προκειμένου να ζητήσει πληροφορίες για την τέχνη τους. "Μου πρόσφεραν απλόχερα βοήθεια και μου δίδαξαν μέσα, με τα οποία είχα καλύτερο αποτέλεσμα σε λιγότερο χρόνο", λέει.
Το 2003 πραγματοποίησε την πρώτη του προσωπική έκθεση με κέρινα ομοιώματα και έργα ζωγραφικής στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Τον Νοέμβριο του 2008 συμμετείχε με το κέρινο ομοίωμα της Αλίκης Βουγιουκλάκη σε έκθεση που διοργάνωσε ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, με αυθεντικά κοστούμια και προσωπικά αντικείμενα της αείμνηστης ηθοποιού.
Το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη στα Κηπιά λειτουργεί καθημερινά 10 π.μ.- 6 μ.μ.(Σεπτέμβριος- Μάιος) και 9 π.μ.- 5 μ.μ. (Ιούνιος- Αύγουστος).
Κείμενο: της Μ. Κουζινοπούλου
ΑΠΕ