Oμιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας κ. Θανάση Παπαγεωργίου, στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις»
Εξαιρετικό χαρακτήρισε το φορολογικό νομοσχέδιο ο κ. Παπαγεωργίου και τόνισε πως για πρώτη φορά στην ιστορία των φορολογικών συστημάτων στη χώρα μας έγινε τόσο συστηματική και σε βάθος δουλειά, για την εξυγίανση και την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών μας, για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. Τεκμήρια, αποδείξεις, κλιμάκια, συντελεστές φορολόγησης κερδών, είναι μερικά από αυτά που εμπεδώνουν την αίσθηση της φορολογικής δικαιοσύνης και φυσικά της δίκαιης κατανομής του πλούτου, κάτι που είναι απαραίτητο για να περάσουμε στην επόμενη φάση της επανάκαμψης της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Επεσήμανε επίσης πως το σπουδαιότερο που περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο, το σοβαρότερο τμήμα είναι αυτό που αφορά τη δημιουργία μηχανισμών, όπως το περιουσιολόγιο, οι διασταυρώσεις, οι επαγγελματικοί λογαριασμοί και η ηλεκτρονική διασύνδεση, κάτι που για πρώτη φορά δημιουργεί σοβαρή υποδομή για την αποτελεσματικότητα του συστήματος.
Τρεις σημαντικές προτάσεις
Ο κ. Παπαγεωργίου έκανε τρεις προτάσεις για να καλύτερη αποτελεσματικότητα του νομοσχεδίου. Αυτές είναι:
Να συνδεθούν οι ταμιακές μηχανές με τις Δ.Ο.Υ. ώστε να μην περιμένει η υπηρεσία τον υπόχρεο να αποδώσει ΦΠΑ. Αυτό το σύστημα μπορεί να ξεκινήσει άμεσα από τις μεγάλες επιχειρήσεις
Η απόδοση του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις που κρατούν βιβλία β’ κατηγορίας να γίνεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα
Η περαίωση να γίνεται τον επόμενο χρόνο της λογιστικής χρήσης που εξετάζεται.
Τέλος πρότεινε να απαλλαχτούν οι Δ.Ο.Υ. από γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες μπορούν να δοθούν στα ΚΕΠ και επεσήμανε πως θα πρέπει άμεσα να γίνει αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών. Να γίνουν συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις υπηρεσιών. «Δεν μπορεί να έχουμε» όπως τόνισε, «300 Δ.Ο.Υ. και 200 τελωνεία στη χώρα μας, ελλιπή από άποψη στελέχωσης και φυσικά αναποτελεσματικά, όσον αφορά τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Παπαγεωργίου
Κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο που συζητούμε, το υπό ψήφιση νομοσχέδιο είναι εξαιρετικό. Πρώτη φορά στην ιστορία των φορολογικών συστημάτων στη χώρα μας έγινε τόσο συστηματική δουλειά, τόσο σε βάθος δουλειά για να εξυγιάνουμε και να εξισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά μας, για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή. Τεκμήρια, αποδείξεις, κλιμάκια, συντελεστές φορολόγησης κερδών, νομίζω ότι είναι μερικά από αυτά που εμπεδώνουν την αίσθηση της φορολογικής δικαιοσύνης και φυσικά της δίκαιης κατανομής του πλούτου, κάτι που είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητο για να περάσουμε στην επόμενη φάση της επανάκαμψης της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Έχουν δίκιο οι υπάλληλοι και ιδιαίτερα οι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν με πίκρα λένε ότι «εμείς θα πληρώσουμε πάλι το τίμημα της κρίσης;» Έχουν δίκιο, γιατί όλα αυτά τα χρόνια είδαν μερικά τμήματα της μεσαίας ιδιαίτερα τάξης να πλουτίζουν σε βάρος όλων των εργαζόμενων, είδαν να φτιάχνονται βίλες και πισίνες, είδαν να φτιάχνονται κότερα και όλα αυτά τα τμήματα της μεσαίας ιδιαίτερα τάξης να αποφεύγουν να καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο εκ της δραστηριότητάς τους. Είναι δικαιολογημένη λοιπόν η πίκρα, γι’ αυτό έχουμε υποχρέωση, έχει υποχρέωση η Κυβέρνηση να δημιουργήσει το αίσθημα της δικαιοσύνης. Έχει την υποχρέωση να δημιουργήσει συνθήκες και προϋποθέσεις δημιουργίας φορολογικής συνείδησης και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Νομίζω, όμως, ότι το σπουδαιότερο που περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο, το σοβαρότερο τμήμα είναι αυτό που αφορά τη δημιουργία μηχανισμών, όπως το περιουσιολόγιο, οι διασταυρώσεις, οι επαγγελματικοί λογαριασμοί και η ηλεκτρονική διασύνδεση, κάτι που για πρώτη φορά δημιουργεί υποδομή, σοβαρή υποδομή για την αποτελεσματικότητα του συστήματος, κάτι για το οποίο μας έψεξαν και μας ψέγουν οι κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Κάνουν λάθος, λοιπόν, είναι η μόνη φορά που δημιουργούνται υποδομές και μηχανισμοί για να γίνει αποτελεσματικό το σύστημα.
Όμως, κύριε Υπουργέ -το έκανα και στην Επιτροπή- θέλω να κάνω δύο-τρεις παρατηρήσεις, γιατί εδώ πρέπει να είμαστε χρήσιμοι στη διαδικασία και στην κατ’ άρθρον και εδώ.
Θεωρώ, ότι στο ΦΠΑ που γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι, πρέπει γρήγορα να πάμε τουλάχιστον στις μεγάλες επιχειρήσεις, να συνδέσουμε τις ταμειακές μηχανές με τις Εφορίες. Δεν είναι δυνατόν το κράτος να περιμένει τον επιχειρηματία ή τον υπόχρεο να υποβάλει, όποτε αυτός θεωρεί και για όποιο ύψος θεωρεί, τη δήλωση του ΦΠΑ. Περιμένει το κράτος. Θεάται το κράτος την κατάσταση και περιμένει τον επιχειρηματία.
Δεύτερον, η απόδοση του ΦΠΑ για εταιρείες που έχουν βιβλία δεύτερης κατηγορίας δεν μπορεί να υποβάλλεται μετά από τρεις-τέσσερις μήνες. Μπορείτε να συντομεύσετε το χρονικό διάστημα. Θα είναι ένας μήνας; Αυτό κατά την γνώμη μου δεν είναι ότι δημιουργεί καθυστέρηση στην είσπραξη και κατ’ αυτήν την έννοια απώλεια εσόδων για τον προϋπολογισμό και το δημόσιο. Είναι ότι πολλές φορές παγιδεύει τους επιχειρηματίες οι οποίοι στη λογική ότι θα αποπληρώσουν την υποχρέωση του ΦΠΑ στον τρίτο, τέταρτο μήνα, αφήνουν τα πράγματα και όταν έρχεται ο καιρός να αποπληρώσουν το ΦΠΑ ή να καταβάλουν το ΦΠΑ, βρίσκονται σε δυσχέρεια και δυσκολεύονται, παγιδεύονται εν πολλοίς από αυτήν την καθυστέρηση.
Το τρίτο σε αυτήν την ενότητα αφορά την περαίωση. Δεν μπορεί να γίνεται η περαίωση μετά από τέσσερα-πέντε χρόνια. Η περαίωση, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να γίνεται τον επόμενο χρόνο της λογιστικής χρήσης που εξετάζεται. Κάνει το Υπουργείο περαίωση στον τέταρτο, πέμπτο χρόνο, όταν δηλαδή οι επιχειρήσεις έχουν κλείσει και δεν μπορεί να τις βρει. Δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να είναι αποδοτική.
Και φυσικά, δεσμευτήκατε και είπατε ότι θα καταθέσετε στο επόμενο νομοσχέδιο που θα αφορά τον Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων και τις αλλαγές στις υπηρεσίες. Αλλά πιστεύω και επιμένω, ότι πολύ πιο γρήγορα πρέπει να πάτε σε αναδιάρθρωση των υπηρεσιών. Διότι μπορεί το πλαίσιο και ο νόμος να είναι καλός, μπορεί να φτιάχνονται οι μηχανισμοί, αλλά εάν ο κεντρικός μηχανισμός, ο φοροεισπρακτικός, ο ελεγκτικός, ο μηχανισμός του Υπουργείου δεν αναδιαρθρωθεί, δεν μπορεί να φέρει σωστά αποτελέσματα. Δεν μπορεί να έχουμε 300 Δ.Ο.Υ. και 200 τελωνεία στη χώρα μας, ελλιπή από άποψη στελέχωσης και φυσικά αναποτελεσματικά, όσον αφορά τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Πρέπει να προχωρήσετε, σε συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις. Γιατί μόνο έτσι θα πρωτοπορήσετε σε αυτό που είναι το αίτημα των ημερών, η μείωση του κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα και η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Διότι όλοι ξέρουν ότι το δημόσιο λειτουργεί αναποτελεσματικά, λειτουργεί με υψηλό κόστος, δεν φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να απαλλάξετε τις Εφορίες από διαδικασίες οι οποίες είναι γραφειοκρατικές. Δώστε τις στα ΚΕΠ, για να απελευθερωθεί προσωπικό, λειτουργίες και κόστος, να κάνετε οικονομία στην κλίμακα. Πρέπει οι έλεγχοι να οργανώνονται πιο καλά και να γίνονται πιο αποτελεσματικοί. Πρέπει να συντομευθούν οι χρόνοι ελέγχων, γιατί παραγράφονται απαιτήσεις από το δημόσιο. Το ζούμε. Ακόμα και εγγυήσεις που δίνει το δημόσιο, δεν τις καταβάλουν, τους κυνηγάτε, χρεοκοπούν οι εταιρείες και τρέχετε και δεν μπορείτε να εισπράξετε ακόμα και τις εγγυήσεις που δίνετε σε επιχειρήσεις.
Χρειάζεται να ενισχυθούν τα τελωνεία, κάτι το οποίο εδώ στη συζήτηση στη Βουλή και στην Ολομέλεια δεν έτυχε μεγάλης συζήτησης. Τα τελωνεία είναι μία πληγή που όζει σε πολλές των περιπτώσεων. Γίνεται τεράστια φοροδιαφυγή και τεράστια αποφυγή. Θεωρώ, ότι το επόμενο στοίχημα πρέπει να το κερδίσετε πολύ γρήγορα, διότι παρά τα όσα συζητούμε και τους επαίνους που εισπράξατε -και θεωρώ κι εγώ ότι πρέπει να σας επαινέσω για την πρωτότυπη και εξαιρετική δουλειά που κάνατε- θα αδικηθεί η Κυβέρνηση εάν γρήγορα δεν πάμε σε αυτές τις αλλαγές στις υπηρεσίες.
Ευχαριστώ.