Κυριακή 2 Μαΐου 2010
Νέα πραγματικότητα στο Ασφαλιστικό
Η συμφωνία διαμορφώνει και μία νέα πραγματικότητα και για το ασφαλιστικό σύστημα, με αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την προώθηση του νέου ασφαλιστικού νόμου και ταχύτερη εφαρμογή κάποιων ρυθμίσεων. Επιγραμματικά:
Από το 2011 η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών-γυναικών, με τριετή περίοδο προσαρμογής.
Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αλλάζουν. Εισάγεται όμως μηχανισμός «αυτόματης προσαρμογής των ορίων ηλικίας στο προσδόκιμο ζωής».
Μειώνονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε τρία.
Αυξάνεται η ελάχιστη περίοδος εισφορών από τα 37 στα 40 έτη έως το 2015
Περιορίζεται η πρόωρη συνταξιοδότηση και αυξάνεται το ελάχιστο όριο στα 60 έτη
Ενισχύεται η ανταποδοτικότητα μεταξύ εισφορών και συντάξεων
Οι συντάξεις καθορίζονται με βάση τις αποδοχές στο σύνολο του εργασιακού βίου
Αναθεώρηση του πλαισίου χορηγήσεων συντάξεων αναπηρίας
Επέρχονται περικοπές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών
Ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για άτομα άνω των 65 ετών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια
Βαθύτερη ύφεση, κολοσσιαία προσαρμογή
Το συνολικό ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής που παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου φτάνει στο κολοσσιαίο ύψος των 36,4 δισ. ευρώ για μία τριετία. Όπως είπε, στο δίλημμα «κατάρρευση ή σωτηρία», η κυβέρνηση «προφανώς επέλεξε να σώσει τη χώρα».
Με την αναμενόμενη έγκριση του προγράμματος, η χώρα μας θα λάβει «το σημαντικότερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ σε χώρα που βρέθηκε σε ανάλογη κατάσταση». Το ποσό αυτό «θα εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που χρειάζεται η Ελλάδα για τα τρία επόμενα χρόνια».
Η εφαρμογή του προγράμματος θα παρακολουθείται σε τριμηνιαία βάση, ενώ η ομαλή εξέλιξή του είναι προϋπόθεση για τη ροή των εκταμιεύσεων της βοήθειας.
Συγκεκριμένα, το οικονομικό πρόγραμμα προβλέπει δημοσιονομική προσπάθεια 11 μονάδων του ΑΕΠ έως το 2013, επιπλέον αυτής που έχει ενταχθεί στο οικονομικό πρόγραμμα του 2010.
Αυτό σε ένα εξαιρετικά δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον, καθώς η ύφεση για το 2010 προβλέπεται βαθύτερη, στο 4%, αλλά αναμένεται να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς από το 2011.
Για το 2010 στόχος είναι ο περιορισμός του ελλείμματος κατά πέντε και πλέον μονάδες. Το σύνολο της δημοσιονομικής προσπάθειας για φέτος φτάνει στο 9% του ΑΕΠ...
Το 2011 η δημοσιονομική προσπάθεια αντιστοιχεί στο 4% του ΑΕΠ, το 2012 και το 2013 από 2% του ΑΕΠ.
Στόχος είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα να βρεθεί φέτος στο 8% και να περιοριστεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2014.
Το χρέος, λόγω της δυναμικής που έχει, θα συνεχίσει να αυξάνεται έως και το 140% του ΑΕΠ. Η αποκλιμάκωσή του θα αρχίσει από το 2014.
Για να συμβεί το τελευταίο, οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν κατά 7 μονάδες ΑΕΠ έως το 2013 και τα έσοδα να αυξηθούν κατά 4 μονάδες ΑΕΠ έως τότε.