Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΣΕ ΝΔ -ΠΑΣΟΚ

Σε «λαιμητόμο» διαφωνούντων εξελίχθηκε η ψηφοφορία για το μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και το ΔΝΤ
Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τη βουλευτή Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την απόφασή της να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Μάλιστα αργά το βράδυ η κ. Μπακογιάννη τέθηκε και εκτός κόμματος. Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η αρμόδια επιτροπή της ΝΔ, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως αποφασίστηκε ομόφωνα ότι συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στο σχετικό έγγραφο του Προέδρου του κόμματος και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 του Κώδικα Δεοντολογίας περί κομματικής πειθαρχίας. Ως αιτία για τη διαγραφή από το κόμμα, σημειώνεται και η δήλωση της κ. Μπακογιάννη , που επακολούθησε της αποφάσης του κ. Σαμαρά για τη διαγραφή της από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Είχε προηγηθεί η απόφαση του Πρωθυπουγού να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους βουλευτές Γιάννη Δημαρά, Σοφία Σακοράφα και Βασίλη Οικονόμου, που ψήφισαν «παρών» επί του νομοσχεδίου.
Σχετικές επιστολές απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Σαμαράς και ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη λήξη της ονομαστικής ψηφοφορίας.
To νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 172 ψήφους, εκ 296 ψηφισάντων. Ναι ψήφισαν 172 βουλευτές, όχι 121 και τρεις δήλωσαν «παρών».
YΠΟΙΚ: Δεν νοούνται διαφοροποιήσεις στο πιο σημαντικό ν/σ
Το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα δεν είναι ένα απλό νομοσχέδιο, αλλά το πιο σημαντικό, όπως έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Δεν νοούνται διαφοροποιήσεις σε τόσο σημαντικό ζήτημα, υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως δεν γίνεται τρεις άνθρωποι να έχουν το αποκλειστικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία.
Σχολιάζοντας τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πως η ΝΔ δεν πήρε τη σωστή απόφαση.
ΛΑΟΣ: Νικητής το ΠΑΣΟΚ με 3-1
«Απ’ ό,τι φαίνεται και σ’ αυτό το ματς νικητής βγαίνει το ΠΑΣΟΚ με 3-1!», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. σχολιάζοντας τις διαγραφές που ακολούθησαν την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή.
Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τη 13η και τη 14η σύνταξη
Εν τω μεταξύ, υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, το νομοσχέδιο για τα επιδόματα εορτών και αδείας των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την καταβολή επιδόματος Χριστουγέννων ύψους 400 ευρώ, Πάσχα 200 ευρώ και αδείας 200 ευρώ, μόνο για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους του Δημοσίου που έχουν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας τους και η μηνιαία τους σύνταξη δεν υπερβαίνει το ποσόν των 2500 ευρώ. Από το όριο αυτό, εξαιρούνται όσοι λαμβάνουν πολεμική σύνταξη, ή σύνταξη λόγω ανικανότητας, καθώς και όσοι συνταξιούχοι εκ μεταβιβάσεως δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος (και, αν σπουδάζουν, το 24ο έτος της ηλικίας τους), ή είναι ανίκανοι για άσκηση οιουδήποτε βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 67%.
Σε περίπτωση που οι καταβαλλόμενες συντάξεις, μαζί με τα επιδόματα, υπερβαίνουν το ποσόν των 2500 ευρώ, τα επιδόματα αναπροσαρμόζονται ανάλογα για την μη υπέρβαση του ορίου αυτού.
Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται επίσης, ότι συνταξιοδοτικά δικαιώματα που θεμελιώνονται μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους από τους τακτικούς υπαλλήλους, ή τους στρατιωτικούς που συνταξιοδοτούνται με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων, ή με διατάξεις που παραπέμπουν σ’ αυτόν, καθώς και από τους ασφαλισμένους των πρώην ειδικών ταμείων που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, δεν θίγονται από την παραμονή στην υπηρεσία μετά την ανωτέρω ημερομηνία και τυχόν συνταξιοδοτικές μεταβολές στην διάρκεια της περιόδου αυτής, δεν επηρεάζουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους. Επ’ αυτού, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αμοιρίδης, πρότεινε την επέκταση της ρύθμισης και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και της Πυροσβεστικής - κάτι που ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, έκανε δεκτό.
ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ