Τα βραβεία κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ
απένειμε ο Πρόεδρος της Βουλής
Τα βραβεία κοινοβουλευτικού ρεπορτάζ απένειμε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος κατά την 28η Απονομή Δημοσιογραφικών Βραβείων του Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση.
Συγκεκριμένα, το Βραβείο ''Γιάννης Φάτσης'' απονεμήθηκε στο δημοσιογράφο κ. Γιάννη Φωτούλα "για την πληρότητα του νομοθετικού έργου και του κοινοβουλευτικού ελέγχου της Βουλής στην εφημερίδα ''Ριζοσπάστης''", ενώ το Βραβείο ''Χρήστος Πασαλάρης'' απονεμήθηκε στο δημοσιογράφο κ. Γιάννη Απέργη "για την αντικειμενική κάλυψη των εργασιών της Βουλής και την επιτυχή προβολή και ανάλυση θεμάτων της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας στην εφημερίδα ''Ελεύθερος Τύπος''".
" Ειδική Τιμητική Διάκριση απονεμήθηκε στον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη "για τις συνεχείς εποικοδομητικές παρεμβάσεις του για τα ΜΜΕ και την αθλοθέτηση του Βραβείου Κοινοβουλευτικού Ρεπορτάζ".
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Πετσάλνικος, αναφερόμενος στο ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επισήμανε την πολυεπίπεδη αποστολή τους που αφορά τόσο στην αναζήτηση της αλήθειας, την αντικειμενική ενημέρωση και την κριτική, όσο και στη διαπαιδαγωγική τους επίδραση.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Βουλής, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Πρώτιστη λειτουργία των ΜΜΕ είναι η αναζήτηση της αλήθειας και η κριτική, η αποκάλυψη των κακώς κειμένων. Η κριτική αυτή μπορεί να μας ενοχλεί, εννοώ όσους δραστηριοποιούμαστε στα κοινά, στην πολιτική, στο δημόσιο βίο με την ευρεία έννοια. Είναι όμως πολύ χρήσιμη η τεκμηριωμένη κριτική που μας δίνει τη δυνατότητα να διαπιστώσουμε τις ευθύνες, τα λάθη, τις παραλείψεις.
Αυτονόητη, επίσης, αποστολή των μέσων ενημέρωσης είναι η αντικειμενική ενημέρωση. Πρέπει να πούμε ότι πράγματι πολλοί δημοσιογράφοι, πολλά Μέσα την επιδιώκουν. Υπάρχουν όμως δυστυχώς και φαινόμενα όπου η ίδια η πραγματικότητα κι η αλήθεια αλλοιώνονται και διαστρεβλώνονται. Αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν να κάνουν με κριτική, γιατί διαστρέφουν τα ίδια τα γεγονότα. Και συχνά αισθανόμαστε πίκρα όταν διαπιστώνουμε ότι ένα γεγονός, μια δήλωση, μια πράξη παρερμηνεύτηκε και διαστρεβλώθηκε.
Καθοριστική, κατά την άποψή μου, είναι η επιρροή των ΜΜΕ και στην παιδεία των πολιτών με την ευρύτερη έννοια. Οι λειτουργοί του Τύπου, τόσο του έντυπου όσο και του ηλεκτρονικού, πρέπει να έχουν υπόψη τους και αυτή την αποστολή: τι γράφεται, πώς γράφεται, αλλά και πόσος χώρος διατίθεται, πέρα από τα τρέχοντα θέματα της πολιτικής, σε άλλους τομείς, πολύ σημαντικούς για τη διαμόρφωση της αντίληψης, της άποψης, της αισθητικής του κάθε πολίτη, αλλά ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Με άλλα λόγια πόσος χώρος και χρόνος αφιερώνονται στον πολιτισμό, στις επιστήμες, στην προβολή θετικών προτύπων που υπάρχουν στην κοινωνία μας".