Κυριακή 16 Μαΐου 2010

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣΒουλευτής Ν. Πιερίας-ΠΑΣΟΚ


Η 19η Μαΐου είναι μέρα μνήμης, μέρα πικρής μνήμης, για την Γενοκτονία των αδερφών μας Ποντίων. Ενός κομματιού του Ελληνισμού εξαιρετικά σημαντικού, το οποίο απέδειξε ότι παρά τα δεινά του ξεριζωμού, μπόρεσε να σταθεί όρθιο και να συμβάλλει αφενός μεν στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πατρίδας, αφετέρου δε στην διατήρηση της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του απανταχού Ελληνισμού.
Σ’ αυτό το κομμάτι του Ελληνισμού χρωστάμε πολλά. Και κυρίως τη μνήμη.

Καμιά λήθη και καμιά σιωπή δεν μπορεί να καλύψει τη βάρβαρη δολοφονία τριακοσίων πενηντατριών τουλάχιστον χιλιάδων συμπατριωτών μας Ελλήνων του Πόντου κατά την επταετία 1916-1923.

Η νομοθετική καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, το 1994, αποτελεί ένα πρώτο δείγμα ότι ο Ελληνικός λαός δεν ξεχνά. Το γεγονός αυτό από μόνο του όμως δεν αρκεί. Αποτελεί καθήκον όλων μας, χρέος τιμής, να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς την κατεύθυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε λαός οφείλει να απαιτεί με επιμονή και σθένος την αναγνώριση των αδικημάτων που διαπράχθηκαν σε βάρος του. Έχει κάθε δικαίωμα να το πράττει, καθώς η σημερινή πραγματικότητα δεν δικαιολογεί ολιγωρίες και αναβολές. Δεν δικαιολογεί τη λήθη.

Έθνος χωρίς μνήμη είναι έθνος χωρίς μέλλον.

Τιμώντας τα χιλιάδες θύματα της Γενοκτονίας, καταθέτω αυτές τις σκέψεις με σεβασμό στην μνήμη της 19ης Μαΐου και με μεγάλο χρέος απέναντι στους συμπατριώτες μου Ποντίους και τον απανταχού ποντιακό Ελληνισμό.



Γιάννης Αμοιρίδης

Βουλευτής Πιερίας